Monday, March 25, 2013

Ikean pääsiäispöytä

 Silloin kun Suomeen tuli eka Ikea en osannut siitä kauheasti innostua. Halpaa Kiina-kamaa, kertakäyttöistä roinaa olivat syvimmät mietteeni. Haa, niin vain on taas aika muokannut käsityksiä. 


Olisin joltisenkin onnellinen jos lähimpään  Ikeaan ei tarvitsisi posottaa neljää tuntia. Menisin nauttimaan pääsiäisenä lounasta. 


Onko tällainen myös Suomessa tarjolla? Vähän mietin, että taitaa olla aika sillipainotteista amerikkalaiseen makuun. Lohta ja salaattiakin on enemmän kuin moni syö koko kuukauden (tekisi mieli sanoa vuoden) aikana. Lapset kertovat, että valtaosa koulukavereista ei kalasta tykkää. 


Nähtävästi Ikea oli joutunut perimmäisten kysymysten äärelle myös täällä meillä. Onko hevosta vai ei ? Likapulla-annoksen kyljessä oli tiedote, että kaikki liha on tuottettu USA:ssa, lihapullissa käytetään vain nautaa ja possua ja että tuote on viranomaisten hyväksymä. Sen jälkeen kun luin Eric Schlosserin kirjan "Fast Food Nation" ei tarvinnut vähään aikaan syödä varsinkaan lihatuotteita. Onneksi muutama tovi on kulunut ja karmivimmat yksityiskohdat unohtuneet. Mukavaa grillikauttakin ajatellen. 


Suomalaisesta näkökulmasta asiaa tarkastellen mua harmittaa turkasesti, kun kaikki on "Swedish". Yhtä hyvin näihin tarjoiluihin voisi pistää tekstiksi "Finnish". Ja eikö voileipäpöytä ole alun alkujaan tanksalainen?9 comments:

 1. Ruotsalaiset osaavat brändätä ja uskaltavat yrittää! Minua ei haittaa, vaikka lukee Swedish, kun on kerran ruotsalaisesta yrityksestä kyse ;-)Siitä olen samaa mieltä, että yhtä hyvin koko juttu voisi olla Finnish: mutta missä on suomalaisten Ikea?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin, meillä oli Nokia... Ja tietysti Angry Birdsit on kova juttu. Pentagonin kierroksella meidän opas mainitsi Änkkärit :) Ei nimittäin onnistu pelaaminen rakennuksen sisällä kännykällä.

   Poronkäristys voisi olla ihan suomalainen juttu. Ja karjalanpiirakoiden maailmanvalloitus olisi paikallaan. Ovat aina kelvanneet, kun olen tarjonnut paikallisille. Moni ottaa lisää.

   Delete
  2. Ainakin oman vajanaisen otannan mukaan kaikki tietävät, että Ikea on Swedish, mutta moni yllättyy, kun kuulee, että Nokia ja Angry Birds ovat Suomesta. Siinä se brändäysero!

   Olisikin hienoa, jos suomalaiset ruoat lähtisivät maailmalle! Hyvin kelpaisivat. Olisinkin ihanaa mennä suomalaiseen syömään tai hakemaan take awaytä :-) Lohikeitto on meilläpäin kelvannut loistavasti, ja korvapuustit myös. Pitäisiköhän alkaa ravintoloitsijaksi? ;-)

   Delete
 2. Nyyh,miksi meidän IKEAssa ei ole tuollaista! Joku aika sitten vasta äkkäsin että täällä saa IKEAssa tosi hyvän ja edullisen aamiaisen jos on oikein aikaisin liikkeellä. Mutta tuollaista,,,,ei ole,olen kateellinen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Me ostettiin purkki silliä mukaan. Ja vähän mätiä. Mutta eihän se tuollaista valmista smorgasbordia voita. Kalifornian aikana löysimme ravintolan lähellä Los Angelesia, jossa tarjoiltiin pääsiäisenä vähän samantyylinen menu. Yritin sitä googlailla, mutta en enää löytänyt. En saa millään päähäni paikan nimeä. Mutta hyvää oli. Olisi kyllä ihanaa, kun olisi Ikea järkevän ajomatkan päässä.

   Delete
 3. ai että, onko nyt pakko lähteä loppuviikosta Ikeaan, ei olisi tullut edes mieleen että sieltä saisi pääsiäisherkkuja. Taidan poiketa, kun näkkileipäkin on sopivasti loppu. Mukavaa pääsiäisen odotusta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvää pääsiäisen aikaa Sinullekin! Tämä pöytä on tarjolla siinä Washingtonin liepeillä. Muista en sitten tiedä. Mutta vesi kielellä listaa lueskelin.

   Ikean elintarvikepuoli on kutistunut ja kutistunut. Ei löydy enää helmisokeria tai vaniljasokeria. Karkkipuoli oli metka vielä silloin, kun siellä oli Maraboun suklaata. Voi niitä aikoja!

   Delete
 4. Meiltä on IKEAan 20-30 min. ajomatka, mutta siltikin hyvin harvoin tulee käytyä siellä. Ostimme sieltä kirjoille säilytyskaapistoa, ja jotakin pikkupöytiä yöpöydiksi. IKEAn kaikki huonekalut eivät oikein kestä muuttamista, mutta monet ovat muuten ihan toimivia. Sohvat ja tuolit ym. ovat kovin pieniä ja matalia, niin kuin ne olisi ihan pienille ihmisille tehdyt (ruotsalaisethan ovat isoja :)). Meillä on joitakin IKEAsta aikaisemmin ostettuja satunnaisia kalusteita, jotka ovat olleet käytössä erinomaisen käytännöllisiä.

  Kuitenkin tulee mukava fiilis kun käyn siellä :). Jotenkin se värimaailma, tekstiilit ja keittiöt ym. saa hyvälle mielelle, ehkä se on jonkinlainen heijastuma suomi-ikävästä.

  no name

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olemme todenneet, että Ikeat eivät kestä muuttoja :) Muutoin oikein hyvä. Ja kyllähän ne mööpelit on aika pieniä näihin amerikkalaisiin huonekaluihin verraten.

   Olet oikeassa. Mulle tulee myös mukava olo, kun Ikean käytäviä käyskentelen. Suoria linjoja, selkeitä kuvioita, usein tauluissa koivunrunkoja. Monta astiaa olen katsonut, että ilmiselvä Iittala. Kankaissa Marimekon henkeä. Hassuinta on, että meillä lapsetkin jo ihan sopuisasti vaeltelevat ja katselevat tarjontaa :)

   Delete