Friday, January 11, 2013

Kyllästynyt Baby Showereihin? Kokeile Ultrasound Partya!

Baby Shower -juhlat ovat kai rantautuneet Suomeenkin jo aika hyvin. Meillä ne ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus. 


Mutta eihän sitä jaksa iänikuisia vaipanvaihtoleikkejä ja syntymäpäivän arvauskisoja. Sukupuolen ennustamisesta puhumattakaan. Ja onhan se ihan tylsää, kun juhlinnan kohde on piilossa koko juhlien ajan. Niinpä onkin alettu järjestää ultrasound partyja, joissa juhlinnan kohde pääsee päärooliin oikein live-kuvan kera. Vähän kun puhuisi satelliitin välityksellä astoronautin kanssa... 

Juhlat järjestetään tavalliseen tyyliin. Tarjolla on syötävää ja juotavaa. Vieraat antavat lahjoja. Tilaisuuteen palkatut teknikot tuovat mukana kannettavat laitteet 250-375 dollarin korvausta vastaan ja sitten vain kaikki kuvaruudun ääreen lasta ihastelemaan. Varmasti ikimuistoiset kemut.

Soraääniäkin kuuluu. Lääkärit sanovat, että on aikamoinen stressi jos vauvalla onkin syntyessään jokin ongelma, joka olisi voitu ultratessa havaita. Paljon on aiheutunut pahaa mieltä. Toisaalta juhliin palkatut teknikot ovat tilaisuudessa hauskutus mielellä, eivät tekemässä analyysiä. Vauvan kuulon kannaltakaan kovin ahkera ultraaminen ei ole hyvä juttu. Ja mennäänkö tässä nyt ylijakamisen puolelle? Pitäisikö joidenkin asioiden pysyä yksityisinä?

17 comments:

 1. Kaikkea sitä keksitäänkin.Tuo kyllä kuulostaa jo hieman liioittelulta...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Harkita pitäisi jos tällaiseen ryhtyisi. Toisaalta ymmärrän, että villitys on iskenyt tulta täällä. Loppujen lopuksi kun synnytyksissäkin voi olla mukana äidit ja anopit. Perhe on niin kovin tärkeä.

   Mulle kyllä riitti ihan, kun miehen kanssa kahdestaan ultraa katseltiin :)

   Delete
 2. En ole ollut yksissäkään baby showereissa, mutta kyllä niitä varmaan jossain järjestetään?! :) Ainakin kun telkusta tuli syysjaksolla "Erilaiset äidit" ohjelma, niin siinä tuntui noita showereita näkyvän. Liekö sitten tuotantotiimin johdattelema hauska juttu.

  Ultra-partyt... hmm, tosiaan aika extremeä, vaikka ultratutkimuksessa onkin hellyyttävää päästä vilkaisemaan sitä pientä tulokasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vielä Suomessa ollessani baby showereita ei ainakaan omassa tuttavapiirissä järjestetty. Eikä bridalshower sen puoleen.

   Ei kai sitä koskaan unohda miltä se pieni selkäranka näytti ultrassa. Tai itse asiassa mulle selvisi ultrassa, että vauvoja onkin kaksi. Niitä helminauhojakin oli sitten kaksi :)

   Delete
  2. Siis piti sanoa, että kun se selkäranka näytti ihan helminauhalta :)

   Delete
 3. Silloin kun itse odotin esikoistani, ja kävimme ahkerasti ultraamassa(takana oli yksi tuulimuna ja muutenkin jännitti), niin puhuttiin että liika ultraaminen tuo lapselle kouluvaikeuksia...;) Nykyäänhän kustannuksiin vedoten ei pääse kuulemma kuin kerran ultraan, siinä tapauksessa tuollainen kotishow voisi ollakin aika hauskaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin kävin ensimmäisen raskauden aikana aika monta kertaa ultrassa, kaksoset kun oli tulollaan. Ihmettelin sitten tokalla kertaa, että miksi vain pari ultraa?

   Useimmat kai tekevät niin, että ensin käydään oikeassa ultratutkimuksessa ja sitten annetaan muidenkin tutustua uuteen tulokkaaseen. Omalla tavalla hellyttävää.

   Delete
  2. Luulin vuonna 2010 tulleen voimaan lain, jonka mukaan kuntien pitää tarjota kaksi ultraa. Ehkä se on jo vesitetty, tai sitä ei noudateta? USA:n käytäntöjä juuri opiskelleeni, täällä suositellaan ultrausta rutiinisti kerran joka kolmanneksella.

   Varsinaisesti ultran käytön haitoista sikiölle ei ole näyttöä - ainakaan vielä - mutta suhtaudun silti varauksella uä-juhliin. Käytännössä varmaan pitäisi tehdä niin kuin Johanna arvelet, että ensin käydään ultrassa ilman yleisöä. Kuinka hirveää olisi, jos juhlissa selviäisi joku vaikea poikkeama!

   Delete
  3. Kaksosraskautta seurattiin paljon tarkemmin ja ultriakin oli usein. Muistaakseni juniorin kanssa oli vain kaksi ultrausta. Saatan muistaa väärinkin. Vakuutukset olivat kohtuullisen hyvät, joten sen myötä hoita oli oikein hyvä. Sain saman lääkärinkin molemmilla kerroilla: tapasin hänet kaikilla "neuvolassa" käynneillä ja hän hoiti lasten maailmaansaattamisen :)

   Delete
 4. Voi kamala .... no minä ainakin olen sen verran ennakkoluuloinen, että menisi kyllä yli tuollaiset partyt... :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. En minäkään ole näihin törmännyt vielä muualla kuin tieodotusvälineissä :)

   Delete
 5. Kuuloaisti on ensimmäinen aisti, mikä sikiölle kehittyy.Sikiö kuulee paitsi äitinsä sydämen ja suolien äänet myös hänen puhe- ja lauluäänensä jo kuukausia ennen syntymää. Sikiö kuulee myös ympäristöstä yhtä hyvin melua kuin musiikkia ja reagoi niihin. Ultraäänitutkimus aiheuttaa sikiölle samanlaisen kokonaisvaltaisen stressin kuin lähellä nouseva suihkuhävittäjä aikuiselle.
  Minun mielestäni kannattaisi järjestää mieluummin babydisco kuin melustrstressi. Valitettavasti tässäkään ei kysytä herkässä kehitysvaiheessa olevan päähenkilön mielipidettä, onko hänellä hauskaa.
  En ikinä unohda, miten syntymätön Sarani suorastaan tanssi mahassani, kun Carmen vetäisi oikein intohimoisen aarian Bizen samannimisestä oopperasta, jota kuuntelin rivillä 4.
  250-375 dollarilla saisi varmaan kotiinsakin esiintyviä taiteilijoita kamarikonserttiin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minäkin lapsille luin ääneen mitä käsiini sain. Ajattelin, että tottuvat ääneeni :)

   Tämä oli minulle uutta tietoa ultrauksesta. Kiitos kun kirjoitit niin monipuolisesti ja asiantuntevasti.


   Delete
 6. Naistenlehdet kyllä näistä kirjoitavat ja ohjeistaakin!
  Tuttavapiirissä kukaan ei ole näitä järjestänyt ja enkä koskaa ole sellaisissa ollut....;/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun hauskimmat olivat sellaiset, joissa vieraatkin pukeutuivat kuin olisivat raskaana :)

   Delete
 7. No joo, kukin tyylillään mutta ei olisi minun juttu :)
  Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvää viikonloppua, Mari! Ei ole enää itsellä ajankohtaista baby showerit, mutta eihän sitä tiedä mitä tulevat polvet keksivät :)

   Delete