Friday, January 25, 2013

Ajokortti

Tuli naapurin rouvan kanssa puheeksi ajokortti. Päiviteltiin sitä, kun lapset ajavat jo parin, kolmen vuoden kuluttua. Jos koulutyönsä hoitaa hyvin saa osallistua koulun kautta järjestetyille ajo- ja teoriatunneille jo alle 15-vuotiaana. 6 ajotunnin ja 30 teoriatunnin jälkeen voi käydä paikallisella DMV:llä yrittelemässä teoriakoetta. Teoriatestin jälkeen harjoitellaan vanhempien kanssa. Aikaisemmin koulun tarjoama opetus oli ilmaista, mutta vuosi sitten tuli raju korotus: lysti maksaa nykyisin $45. 


16-vuotiaana voi ajaa ajokokeen. Ihan hulvattomasti ei uuden kortin kanssa ajella. Alkuunsa ajaminen rajataan niin, että  ajaa voi vain kouluun, harrastuksiin tai töihin. Kyytiliäisiä ei saa olla. Monelaisia muitakin rajoituksia on. 

Olin vähän hermostunut oman ajokorttini hankinnan suhteen. Otin yhden maksullisen ajotunninkin, jotta tiedän missä ajokoe ajetaan. Ajotunnista maksoin $30. Teoriatestiä varten piti lukea ohut kirjanen ja opetella liikennemerkit. Teoriakokeessa oli 25 kysymystä. Sen verran googlailin, että opin ettei kirjasen tiedoilla välttämättä pitkälle pötki ja ostin netistä 100 kysymyksen cheat sheetin - kompakysymykset eivät päässeet yllättämään. Ajokoe oli n. kolmen mailin mittainen, hiljaisia sivuteitä ajettiin. Peruutustestiksi riitti, kun sain auton peruutettua pysäköintiruudusta liikkeelle lähdettäessä. Kymmeneksi vuodeksi kortti maksoi $40. 

Naapurin rouvalle kerroin, että Suomessa kortin hankkiminen on huomattavasti hankalampaa ja kalliimpaa. Jutellessa arvelin kortin maksavan n. €1000, mutta taitaa se olla lähempänä €1300. Rouva hämmästeli tätä tietysti kovasti ja kysyi sitten, että mihin se raha käytetään. Tiestön parannuksiin, rattijuoppojen uhreille vai mihin? Kun sanoin, että maksu menee pääsääntöisesti yksityisille yrittäjille loksahti jo leuka. Että sellainen "socialism" siellä hyvinvointivaltiossa vallitseekin. 

12 comments:

 1. Tosi edullista teillä tuon kortin hankkiminen ja helppoa ja myös niin nuorille saa jo ajokortin.Mulla on 2 maan ajokortit,mutten osaa kyllä enään yhtään ajaa,koska vuosien varrella on tullut ajattua niin vähän.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suomessa en tykännyt ajamisesta yhtään. Oli ihan kauheaa ja varsinkin talvella. Mutta täällä ei pääse minnekään jos ei aja. Edelleenkin menen mieluummin pikkuteitä.

   Delete
 2. Ihan muutama päiä sitten kuuntelin uutisia, jossa mainittiin ajokorttiuudistuksen aiheuttamat hinnannousut; kuulemma saattaa jatkossa maksaa jopa 2400€/ajokortti, että kalliiksi tulee...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huuu.... Onpas arvokasta. Mun arviot oli sitten ihan alakanttiin. Tuollaisenhan pitäisi olla jo periytyvä: yksi kun hankkii, niin seuraava polvi saa sitten hyödyn :)

   Delete
 3. Hui. Tuntuu hurjalta kun omat nuoret alkavat ajaa autoa. Meillä erittäin ajankohtainen asia. Vanhin ajoi kortin viime vuonna ja nyt keskimmäinen (15v.) aloitti autokoulun. Meillä autokoulun teoriatunteja on 16 kertaa yhteensä 32 tuntia, ajamista on 7 kertaa, joista tunti ajetaan ja tunti istutaan kyydissä kun joku toinen ajaa, eli yhteensä 14 tuntia. Lisäksi vanhemmat ovat velvollisia ajattamaan vähintään 20 tuntia. Nämä vanhempien ajattamat tunnit merkitään netissä olevaan päiväkirjaan. Asumme Teksasissa.
  Autokoulu maksoi $384. On vielä hyvässä muistissa kun toissa viikolla maksoin. Enkä pidä sitäkään kalliina kun mielessä on Suomen autokoulun hinnat. Teoriakokeet sisältyvät autokoulun hintaan. Ajokokeesta joutuu jonkun pari kymppiä maksamaan. Mutta noista ajamisen rajoitteista en ole kuullutkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näissä on varmasti suuriakin eroja osavaltioden mukaan. Mulle oli yllätys, että koulun puolesta ajo-opetusta järjestetään. Ehkä siihen vaikuttaa, että köyhissä etelän valtioissa on pakko ajaa jos jonnekin mielii ja useampi satanen voisi olla jo turhan suuri maksu. Mutta kyllähän se pelottavalta tuntuu, että pitää parin vuoden kuluttua istua siinä pelkääjän paikalla kun lapsi ajaa...

   Turvallisia ajomaileja teidän autoilijoille!

   Delete
 4. Itse sain ajokortin vuonna 2011 ja yhteensä se tuli maksamaan noin 2000 euroa... Vielä olisi toinen vaihe käymättä ja sekin maksaa muutaman satasen. Ei ole halpaa lystiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. No nyt tekee mieli jo kiljua OMG! Kaksosten kanssabtuohan olisi jo vararikko ja konkurssi. Siihen sitten vielä ajoneuvo ja vakuutukset päälle...

   Teknisesti suomalaiset kuljettajat ovat kyllä varmasti taidokkaampia kuin monessa muussa paikassa. Hämmästyttävän moni oli kuitenkin unohtanut havaintoni mukaan mm. turvavälin. Esimerkiksi se rekka, joka roikkui ihan takalasissani. Näytti olleen ihan suomalaisissa rekkareissa.

   Delete
 5. Teillä on todellakin edullinen kortti/opetus!
  Täällä muutoksen jälkeen kortti todellakin maksaa 2500-3000€ autokoulussa käytynä ja kakkosvaihe mukaan luettuna.
  Mies opetti ensimmäisen itse,tuli maksamaan yht. n. 600€ kakkosvaihe mukaanluettuna.
  Nyt alkaisi vanhimman pojan opetus olla lähellä.Sitäkin hintaa nostivat niin,että itse opetettuna tulee maksamaan n. 1000€
  Että ei tule halvaksi neljän lapsen kortit :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eli mun hinta-arvioni menivät sitten ihan penkin alle! Onko se todella jo noin kallista? Ihan älytön hinta jostain, joka voi olla toisille ihan välttämätön. Tosi hieno juttu, kun teiltä löytyy opettaja omasta takaa. Mutta on se kallsita silti.

   Delete
 6. Mekin asutaan Teksasissa, tanne muuttaessani en ollut ikina koskaan ajanut autoa ja ajattelin, etta parjaan taallakin ihan yhta hyvin kortitta. Totuus oli toinen, kun ulkomittari naytti yli 100 farenheitia paivittain, kavelyteita oli vain koristeeksi ja julkista liikennetta ei lainkaan. MINNEKAAN et mene ilman autoa. Niinpa mieheni aloitti iltaisin "autokoulun" minulle ja niin sain kortin ensi yrittamalla, selvitin teoriakokeen ja ajotestin ja hintaa tuli 24$. Osoitteenmuutos maksaa sen 10$ ja kortin uusiminen kai 10$ myos (tehdaan kuuden vuoden valein). Etta on havyttoman halpaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinulle kävi sitten ihan samalla tavoin kun minulle. Kaliforniaassa asuessa kaikki oli lähellä, bussit ja paikallisjunat kulki ja sää oli aina sopiva. Järkytys oli aikamoinen, kun tänne muutimme. Yritin yhtenä päivänä soittaa taksia, mutta eihän niitäkään saanut! Pakko oli tarttua härkää sarvista. Mutta valtateistä en kyllä vieläkään osaa kovin nauttia, etenkään liittymistä. Ja hinta ei päätä huimaa :)

   Delete