Thursday, September 13, 2012

Sakot

Mies oli matkalla lentokentälle, kun kavala lainvartija tähtäsi metsän siimeksestä tutkallaan. Sanoi, että highwayllä on menty 89 mailia tunnissa, vaikka rajoitus on 65 mailia tunnissa. Oikeuteenhan sellaista pitää mennä selvittämään. 


Mies olisi voinut anoa armoa, ns. "Prayer for Judgement". Etuna olisi ollut, että merkintää ei olisi tullut kuljettajan rekisteriin eikä vakuutusyhtiölle. Menettelyn ongelma on, että jos kahden vuoden aikana törttöilee uudemman kerran myös tämä yksi anteeksiannettu kerta tulisi uudelleen käsittelyyn. Soppa voisi olla aikamoinen. 

Parhaimmaksi katsottiin mennä annettuna aikana oikeustalolle ja tavata syyttäjän edustaja.Ihmettelin, kun kotiin tuli jotenkin muikeanoloinen mies. Paljonko tuli sakkoja? $200. Minua ei hymyilyttänyt yhtään. Mutta jotain kummaa tässä nyt oli. 

Syyttäjä oli tutkinut miehen paperit, todennut että 24 maililla ylitettiin sallittu nopeus. Mies myönsi. Syyttäjä rapsutteli päätään vähän ja teki ehdotuksen. Koska ajorekisterissä ei ole aikaisempia merkintöjä, niin hän voi vähentää 15 mailia rikkomuksesta. Silloin ei ole ajettu kuin 9 mailia tunnissa liian lujaa. Paras tarjous, tästä hän ei voi enempää tinkiä. Mies sanoi, että hänen ei tarvinnut kahta kertaa harkita kun ilmoitti että kiinni veti. Vakuutukset eivät nouse ja sakotkin olivat vain $200. Eikä tarvitse mennä tuomarin eteen. 

Joskus tulee mieleeni, että kyllä tämä Amerikka on ihmeellinen maa :)

25 comments:

 1. İhmeellinen toden totta. Eika tainnut ollla syyttajan lahjonnasta kyse ollenkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Merkillinen tapaus kerrassaan. Ja ei ollut lahjontaa. Sikäli hyvä, että ensikertalaista vähän armahdetaan.

   Delete
 2. Virkamiehetkin ovat ihmisiä.
  http://www.youtube.com/watch?v=bM1LTTTAX7M

  ReplyDelete
  Replies
  1. Täkäläiset virkamiehet ovat yleisesti ottaen ihan inhimillisiä. Verottajakin vain pyysi kauniisi unohtunutta liitettä. Suomessa olisi jo seurannut verojen korotuksia.

   Delete
 3. Aika erikoinen juttu;D Teillä oli tuuria syyttäjän kanssa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä. Luulen, että näin halutaan suitsia myös käsiteltävien juttujen määrää. Armon annettiin käydä oikeudessa, vai miten sitä sanotaan :)

   Delete
 4. No ohoh..mulla pienemmàstà ylinopeudesta suomessa làhti kortti kuukaudeksi ja tuli tuplasakot verrattuna miehesi sakkoihin. Noh, onneksi kàvi nàin. Kyllà mà luulen ettà miehesi oppi, vaikkei sakot pilvià hiponutkaan ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ou nou! Se kyllä jo hankaloittaa elämää, kun kortti on kuukaudenkin pois. Toki esimerkiksi humalassa tai huumeissa ajosta rangaistus on mittava. Ja auto otetaan valtiolle.

   Delete
 5. Varsin inhimillistä kohtelua!! Ei saisi täällä.. mitään ei katsota läpi sormien.
  Mun mies ajoi 6 km/h tunnissa ylinopeutta ja sai rikesakon, joka oli muistaakseni sadan euron kieppeillä, tai jotain sinne päin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vastasinkin tuossa Arille, että verottajakin on varsin ystävällinen. Puuttuneesta todistuksesta tuli ystävällinen pyyntö. Suomessa vastaavasta sain veronkorotusta. Jurppi opiskelijatyttöä varsinkin, kun tieto verottajalla oli suoraan työnantajalta tulleena. Oli kiva maksaa lisäveroja 20 %.

   Delete
 6. Meille tuli pari päivää sitten poliisilta kirje miehen nimellä. Soitin miehelle ja kysyin, mitähän kuori mahdollisesti sisältää... Hän epäili sen liittyvän siihen, että 45-vuotiaan piti toimittaa todiste näkökyvystään. No, ei se semmoinen ollut, vaan huomautus lievästä ylinopeudesta. Oli ajanut neljänkympin alueella 45 km/ h ja "jäänyt kiinni" kameravalvonnassa. Ylinopeus on tietenkin aina pahasta, mutta melkoista viranomaisten resurssien tuhlausta, kun pienen rikkeen takia lähetetään huomautus kirjeitse kotiin...

  - Kristiina -

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ohhoh! Oliko kameran räpsäyttämä kuva mukana?

   Ylinopeudet ovat sikäli hankala juttu, että joskus on pakko mennä vähän vauhdikkaammin jotta välttäisi esimerkiksi kolarin. Eri asia on tietty, että nopeus on yli rajoitusten pitemmän aikaa. Uskon muuten, että tällainen turhauttaa viranomaisiakin. Varmasti on paljon muutakin tärkeämpää tekemistä.

   Delete
 7. Ohhoh, sanon minäkin! Tavallaan surullinen kertomus. Tai ainakin minulle tuli sellainen tunne että käydäänkö ihan kaikesta kauppaa. Vaikka eihän se tietysti niin ole.

  Suomessa noin hurjasta ylinopeudesta (40 km/h) olisi lähtenyt kortti heti. Minäkin sain kameran ottaman kuvan johdosta kirjeen kotiin, kun ylinopeutta oli ollut 3 km tunnissa (alueella on 80 rajoitus): "ajoneuvon kuljettajaa pyydetään ottamaan huomioon käytössä olevat nopeusrajoitukset sillä pienikin ylinopeus voi vaarantaa liikenneturvallisuuden". Niin että terveisiä vaan Kristiinalle, meitä on täällä monta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Itse olen näitä tunnollisia, jotka ajavat rajoitusten mukaan. Kaikki menevät ohi. Tuntuu, että siinäkin turvallisuus vaarantuu.

   Miehellä on ollut tämän osavaltion ajokortti kymmenisen vuotta ja nyt tuli ensimmäisen kerran poliisin pysäytys. Toisaalta ihan kiva, että yksi kerta katsotaan vähän läpi sormien. Esimerkiksi kolmesta päihtyneenä ajamisesta mennään jo sitten vankilaan ja auto siirtyy osavaltion omistukseen. Mua ei yhtään kyllä haittaisi jos highwayllä valvottaisiin nopeuksia tarkemmin. Meno on kaistanvaihtoineen joskus aika hurjaa.

   Delete
  2. Juuri niin! Jos Suomessa ajaisi täysin nopeusrajoitusten mukaan, tukkisi monen tien ja saisi palkaksi käsimerkkien sarjan kaikilta ystävällisistä, jotka roikkuvat aivan takapuskurissa kiinni kunnes pääsevät ohi. Nopeudesta puhuttaessa minusta tärkeintä on osata suhteuttaa se tilanteeseen ja keliolosuhteisiin (sekä muistaa turvaväli), ja eikä kumpaakaan Suomessa vieläkään tarpeeksi osata.

   Muuten: peltipoliisin räpsähtäessä auton mittari näytti reippaasti yli 10 kilometrin ylinopeutta, joten minäkin huokasin helpotuksesta;D

   Delete
 8. Täällä Sveitsissä sakot voi tulla jopa 3km/h ylinopeudesta! Mieheni sai sakot 5km/h ylinopeudesta. Mielestäni on hyvä, että nopeusrajoituksia valvotaan tiukasti, sillä se vaikuttaa käyttäytymiseen. Suomessahan on luontevaa ajaa ihan pikkuisen ylinopeutta, kun taas pikkuisen nopeusrajoitusta hitaammin ajavaa ihmetellään. Ja sitten ihmetellään, kun lapsia jää suojatiellä autojen alle. Samaa yleistä välinpitämättömyyttähän se viime kädessä on.

  Jos 40 km/h tunnissa ei johda oikeastaan mihinkään rangaistukseen, niin

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielestäni jossain on vikaa...

   Delete
  2. Suojatien ylittäminen on hengenvaarallista Suomen uutisten mukaan. Ei pysähdytä eikä anneta jalankulkijoiden mennä yli. Se jos mikä on kyllä vaarallista.

   Ja ikävä kyllä sveitsiläinen sakotus on tullut tutuksi. Kameroita joka kulmalla ja rapsut heti jos vähänkin ylittää nopeusrajoituksen. Mutta nytpähän tiedetään sekin.

   Delete
 9. Hyvä tuuri miehelläsi, täällä ei varmasti katsottaisi sormien läpi :)
  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 10. Täällä meillä on vähän erilainen ajokulttuuri ja ihan erilaiset tiet kuin Suomessa, joten ei voida soveltaa Suomen käytäntöjä ja nopeusrajoituksia :). Meidänkin perään lähti poliisi kerran highwayllä kun ajoimme aika paljon ylinopeutta (olikohan 24 mailia ylinopeutta). Kun ei aikaisempia sakkoja ollut, niin pääsimme sillä kertaa varoituksella. Joka oli ihme. Mutta meillähän oli pätevä syy ajaa ylinoputta, meillä oli kiire ;). Mieheni tunnusti heti että ajoi ylinopeutta ja vielä itse pahoitteli että kun tuli kiireessä vähän innostuttua kaasua painamaan. Ja kun tämä autokin meinaa kulkea niin lujaa :).

  On sitten ihan eri asia ajaa ylinopeutta jollakin pienemmällä tiellä (kuin highwayllä), joiden varrella on asutusta, kauppoja, kouluja jne. Mieheni sai kerran sakot kun ajoi ostoskeskuksen ympärystiellä hieman liian lujaa, ja ajokortissa sattui olemaan vielä vanha osoite. Olimme aika vasta muuttaneet, ja ajattelimme, että ehtiihän sen osoitteen muuttaa kun muut kiireet on ohi. Tästä sakosta hän kävi itse oikeudessa, kun tunsi kärsineensä vääryyttä osoitteen osalta :). Hän sai sakon pienemmäksi, kun kysyi tuomarilta lain loogisuutta, kun ilmeni, että ajokortitta ajosta saisi pienemmän sakon. Tuomari oli nuivasti vain todennut, että, sir, meidän osavaltion laissa ei ole mitään loogisuutta :).

  no name


  ReplyDelete
  Replies
  1. Hauska tarina! Ystäväni sai myös sakot pienemmäksi, kun valitti että ratsia oli laitettu kovin epäreiluun paikkaan. Ja niin se olikin, tietyö oli tehnyt stop-merkistä tarpeettoman. Samoin osoitteessa oli häikkää, mutta sen hän ehti muuttaa ennen kuuntelemista. Joten se asia haudattiin. Tuntuu, että tuomari tosiaankin kuuntelee.

   Pysähtyneen koulubussin ohittamisesta taitaa tulla suurimmat rapsut. Ja se jos mikä vaarantaa lasten turvallisuuden.

   Delete
 11. Juu... Ihmeellinen maa on ... Ei ihan suomi ;)

  ReplyDelete