Friday, August 31, 2012

Vuoden 2012 trendinimet

Ennen kuin siirryn nimiin lausun SUUREN kiitoksen Anne-Marielle! Tuli ihana paketti. Mulla on täällä nyt pino naistenlehtiä (you know all the good ones!), lakuja jos vaikka minkä makuisia, suklaata, Muumi-teetä, lakritsikastiketta... Olen jo vähän hurvitellut lakun kanssa. Kiitos Anne-Marie. On uskomatonta, että joku jota en ole koskaan tavannut muistaa näin ylenpalttisesti. 


Meidän Social Security Administration kokoaa listaa suosituimmista nimistä ja tarkkailee trendejä. Tänä vuonna tekevät nousua monenlaiset uudet ja myös unohdetut nimet, kuten vaikkapa Adele. Ennen laulajatarta Adele oli mummojen nimi. 

Tyttöjen nimistä on nopeimmin noussut Briella. Kummitätinä nimelle toimii Briella Calafiore realitysarjasta Jerseylicious. En ole kyllä koskaan sarjaa katsonut ja piti googlata kummitätikin. On siinä povea ja hiuskuontaloa mitä näyttää :) 

Poikien nimistä suurin nousija on Mason. Tämä taas tulee Kardashianien jälkeläisistä. Tämäkin realityshown on jäänyt näkemättä. 

Hottia on antaa lapselle PIIITTKÄÄ nimi. Pojilla on nimiä kuten Maximiliano, Remington, Brantley, Finnegan tai Maverick. Tyttöjen vastaavia ovat Angelique, Genevieve, Vivienne, Raelyn ja Evangeline. 

Tai sitten voi vastavuoroisesti antaa lyhyen nimen. Poikalapselle sointuvat Nico, Milo ja Abel. Tyttösiä somistavat  Mila, Gia, Nyla ja Aria. 

K-kirjain poikien nimessä on nousussa. Siis ensimmäisenä kirjaimena. Monet tutut nimet kirjoitetaan nyt alkamaan koolla: Kamden, Karson, Kieran. Itse kuvittelisin tässä olevan taas Kardashian vaikutteita. Tytöillä pitää olla lopussa pitkä -ee, kuten Brynlee, Aubree, Charlee, Haylee. 

Julkkikset ja  viihde vaikuttavat tietysti kovasti. Nälkäpelin Rue on "it" nimi, kuten myös Twilight-sarjan Emmett Cullenin mukaan Emmett. Pääte -ett on muutenkin nosteessa. Beyoncén vauva Ivy  ja Ruotsin pikku Estelle ovat saaneet monta kaimaa. 


Musta on aina jännittävää minkä nimen vanhemmat valitsevat lapselleen. Jokainen varmasti haluaa antaa mahdollisimman kauniin ja sointuvan nimen. Meillähän nimi annetaan heti, kun vauva on syntynyt. Nimet ovat valmiina jo synnyttämään mennessä. Omille lapsilleni olen sanonut, että en pahastu jos nimensä vaihtavat. Meille kävi myös sellainen moka, että ensimmäinen nimi on supisuomalainen. Keskimmäisistä nimistä on tullut kutsumanimet. Järjestys olisi todennäköisesti ollut toisinpäin jos olisimme ajatelleet viipyvämme maassa näin pitkään. Ei nimi miestä pahenna. 

Mutta on se vaan jännä, miten kaikki haluavat kommentoida pikkuisen nimeä. Meilläkin on ihan tavalliset nimet, mutta niin vain niistäkin tuli palautetta että ei mennyt ihan nappiin. Pitäisi kirjoittaa suomalaisittain tämä keskimmäinen nimi, turhaa hienostelua. Juniorin nimi ei muuten vaan miellyttänyt. Tosin saimme kahdelta isoisältä peukut pystyyn miehekkäästä nimivalinnasta :)  Pohjanmaa -elokuvassa sanotaan, että kaikki viisaus asuu vanhoissa naisissa ja hulluus miehissä. Mun täytyy sanoa, että silloin kun meidän lasten isoisät olivat vielä täällä keskuudessamme niin heissä jos keissä asui sekä viisaus että hienotunteisuus. 

Miltä kuulostaisi Rue Adele Angelique? Tai Milo Mason Maximiliano? 

Lisää näistä ja muista nimistä voi lukea Parents -lehdestä ja FitPregnancy -sivuilta. 

18 comments:

 1. No kälyni poika on Daniel Milo Benjamin, joten aika lailla samaa sarjaa tuon sun ehotuksesi kanssa :).Koulussa on tullut muutamiakin eriskummallisia nimiä vastaan, välillä sitä ihmettelee, että mitä vanhempien päässä oikein on liikkunut.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onpa pojalla sointuva nimi!

   Lehtiä lukiessa olen laittanut merkille, että Suomeen on tullut paljon ihan uudenlaisia nimiä. Omana aikanani ei ollut nätä luontoon viittavia nimiä juuri lainkaan. Ja taitaa olla myös niin, että enemmän hyväksytään nyt epätyypillisiä nimiä. Johonkin aikaan piti nimestä käydä selville onko kantajansa mies vai nainen, mutta nyt törmään nimiin joista se ei kyllä heti selviä.

   Delete
 2. Tààlà on todella paljon pitkià nimià, mutta làhes kaikki on lyhennetty sitten kàytòssà. Massimilianosta tulee massimo ja pahimmassa tapauksessa mà, giuseppesta tulee peppe...jopa mun tynkànimi Sari lyhennetààn Sà.....a aksentilla...en oikein tiedà tykkàànkò tuosta vai en...Ei sità toisille puhuessa kàytettà, mutta jos joku huikkaa mua niin silloin hyvin mahdollista. Musta tuo sun poikanimi ehdotus oli kiva :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana tuo nimesi lyhenne! Mitä jos olisi esim. Ia tai Ea, lyhennettäisiinköhän se sitten yhteen kirjaimeen :)

   Itse asiassa Milo Mason Maximiliano sointuu aika hyvin. Harmi, kun en äkännyt silloin aikoinaan.

   Delete
 3. Maailma on täynnä ihania nimiä (...ja vähemmän ihania)!
  Omilla on kolmetavuiset hyvin suomalaiset nimet, mutta eipä niistä ole maailmalla hirveästi haittaa ollut. Välillä vanhimman nimen ensimmäinen kirjain kirjoitetaan J:n sijaan Y:ksi ja moni on ensimmäisellä kerralla lausunut nimen ekan kirjaimen "dzei" suomalaisen jiin sijaan, mutta pian he ovat oppineet.
  Enemmän nimistä on tullut kommenttia suomessa ja Suomessakin vain aikuisilta, ei lapsilta. Ensimmäinen negatiivinen kommentti tuli lapsen kummitädiltä kastepäivänä, ja jostain syystä se on jäänyt ikuisesti kummittelemaan vastasynnyttäneen äidin mielen syövereihin.
  Sen seurauksena itse olen oppinut olemaan kommentoimatta toisten ihmisten nimivalintoja ääneen... mielessäni toki voin ajatella ihan itä vaan ;).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidänkin lasten nimistä kommentit tulivat Suomesta. Täkäläiset ovat tottuneet jos vaikka mihin.

   Yksi paikka jossa nimi on tärkeä on työnhaku. Hakemuksestahan ei käy ilmi rotu, kansallisuus, ikä, hyvä jos sukupuoli. Mutta nimestä voi sitten yrittää päätellä taustaa. Siksi olisi hyvä (siis täällä meillä) olla neutraali nimi.

   Delete
 4. Lapseni 'middle name' on Johannes. Jossain vaiheessa lapsen puheesta siitä tuli sitten 'Your highness'. Sille taidetaan hymyillä vielä tosi vanhanakin...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Johanneksen hauskaa tulkintaan olen törmännyt diplomaatin vaimo Sirkka Lassilan kirjassa "Viides Avenue ja Rooman kukkulat". Heidän poikansa taisi syntyä englannissa ja naapurin lapsi sitten tohkeissaan selvitti, että on niin hienoa että lastakin kutsutaan "your highness". Teilläkin on sitten ihan kuninkaallinen poika :)

   Delete
 5. Nämä nimipolitiikat ovat aina hauskoja. Poppari vaikutteita rantautuu aika paljon Suomeenkin, vaikka nimi saattaa vähän vaikeammin muotoutua suomenkielen sekaan. Tarhoissa konttailee tällä hetkelläkin aika monta Rihannaa, osa näistä on tosin nimetty Riannoiksi.

  Meillä halusin tyttärille tavalliset ja "helpot" ekat nimet (vaikka olisi sitten r- ja / tai s-vikaa) ja tokat nimet ovat sitten vähän "näyttävämmät". Vanhempi tytär vähän kritisoi omaa etunimeään kouluun meno ikäisenä ja yritti saada meidät käyttämään tokaa nimeään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistan kun Kauniit ja Rohkeat alkoivat näkyä Suomessa ja suomalainen nimistö sai pikantin lisän.

   Meillä oli nimeämispolitiikka sellainen, että jotain vanhaa (isoisoisät tai isoisoäidit), jotain lainattua (joko meiltä vanhemmilta tai isovanhemmilta) ja sitten ihan uutta.

   Delete
 6. Meillä on lapsilla suomalaiset, helpot, nimet. Kun sukunimi on suomalainen, halusimme siihen sointuvat nimet. Lisäksi on kiva, kun tunnistetaan suomalaiseksi nimen perusteella. Hyvin ovat amerikkalaiset tottuneet Samuun, Miikaan ja Markukseen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se on totta, että kun nimiä on joka lähtöön niin kyllä siinä suomlaisetkin nimet sujuvat. Ja mä aina ihmettelen kuinka hyvä nimimuisti ihmisillä on. Kerran kätellään ja esittäydytään ja nimi on jäänyt mieleen. Tosin ei minulla :)

   Delete
 7. Ihana yllätys Suomesta.
  Jotkut nimistä ovat todella ihmeellisiä ja kuuluisat ihmiset antavat usein sellaisia nimiä jälkikasvuilleen,että oikein säälittää lapsen puolesta.Omaa nimeäni inhosin lapsena koska se oli erilainen,mutta nyt pidän siitä.Pojalleni annoin nimen,joka on aika hyvä kaikkialla,Teddy(Ted)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teddy on ihana! Tulee Roosevelt mieleen ja nallekarhut :)

   Sinun nimesi taitaa nyt päästä ihan oikeuksiinsa. Mielestäni se on kaunis.

   Meillä muuten lapsilla on kaikilla monta hellittelynimeäkin. Laskin yksi päivä, että nuorimmaisella niitä on lähes kymmenkunta. Hyvin hän kuitekin tunnistaa kenestä on kyse. Mutta niinhän sitä sanotaan, että rakkaalla lapsella on monta nimeä :)

   Delete
 8. Kiva jos tykkäsit <3

  Ystävälläni siellä on pojat Remington (Remy) ja Westland (Westy)ja ne tuntuvatkin suomalaiseen suuhun "pitkiltä"

  Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Anne-Marie! Mulla on tänään paljon kavereita, kun on karkkipäivä :)

   Ihanat nimet on annettu veljeksille! Meidän naapurustossa ollaan tavattoman hillittyjä, ei oikein nimillä räväytellä. Mutta hankalinta on se, kun esimerkiksi tytön ja pojan nimi on Taylor tai Hunter. Heti kun ei aina sytytä, että kenestä on kyse.

   Delete
 9. Olipa kiva lukea teidän trendinimistänne siellä USA:ssa.
  Suomalaiseen almanakkaankin on tullut paljon uusia nimiä.
  Luin eilen iltalehdesta, että Ruotsissa ei ole Estelle nimestä ole tullut suurta suosikkia. Kaunis nimi kuitenkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luin uutisen Estellestä myös. Ja olin hyvin hämmästynyt, kun nimi on täällä meillä nousussa. Toisaalta Ruotsista tulleita siirtolaisia ja heidän jälkeläisiään on paljon. Ehkä nimi on sikäli iskenyt hyvään "markkinarakoon". Kiitos, Unelma. On kiva saada palautettasi.

   Delete