Tuesday, August 28, 2012

Peilipaasto - Mirror Fasting

Katsoin eilen aamulla aamutv:tä. Kirjailija Autumn Whitefield-Madrano jakoi tuntojaan peilipaastosta, mirrow fasting. Hän oli kuukauden ajan katsomatta peiliin. Kuukauteen mahtui shoppailua, häät, rantaloma. 


Meikkaaminen sujui kuulemma ulkomuistista. Kaksikymmentä vuotta ehostamista takasi sen, että sormet tekivät oikeat liikkeet vaikka peiliä ei apuna ollutkaan. Mulla tökkäisi kyllä jo ripsivärin laittamiseen. Tahtoo mennä peilinkin kanssa yli äyräiden. 

Shoppailu oli ihan ok kokemus. Siinä apuna oli luotettu makutuomari. Kuntosalillakin tuli keskityttyä enemmän liikkeen suorittamiseen. 

Rantaloma ei suinkaan mennyt pilalle, vaikka ei nähnytkään miltä näyttää uikkarit yllä. Kirjailija sanoi nauttineensa lomasta ehkä vähän tavallista enemmän, keskittyneensä ilonpitoon, rentoutumiseen. Se kai se rantaloman syvin tarkoitus onkin. Vähät siitä jos selluliitit höllyy juostessa tai vatsa vähän pullottaa, allit hölskyvät rantapalloa pompottaessa... Ilo ja nauru ovat kyllä ihan parhaat valokynät ja peittävät pohjavärit. 

Häistä kirjailija totesi, että tällä kertaa hän taisi paneutua enemmän hääparin onneen. Hän ei ollut juhlan päätähti. Hyvä asennoituminen juhlaan kuin juhlaan jos on vieraaksi kutsuttu. Silloin ehkä unohtuu karu istumapaikka kuuron ja hassahtaneen sukulaistädin vieressä, laimea anti juhlapöydässä tai motkotus siitä että juhlissa oli/ei ollut lapsia. 


Kaikenkaikkiaan Whitefield-Madrano koki peilipaaston hyväksi. Kuukauden paasto toi tyyneyttä ja seesteisyyttä, omanarvontuntoa.

 Naiset vilkaisevat peiliin 38 kertaa päivässä, miehet 18 kertaa.  Mua yllätti vähän tieto, että peilistä katsotaan yleensä niitä asioita joihin ei olla tyytyväisiä. Olen ajatellut, että paljon peilaavat käyttävät peiliä enemmänkin ihailun välineenä. Asiantuntijan mukaan peilistä pitiäisikin katsoa niitä asioita, joihin on tyytyväinen. Nostaisi itsearvostusta. 

Itse katson peiliin aamulla (rähmät pois silmistä), jos lähden asioille (silloin pitää laittaa se ripsari - jos on oikein tälläyspäivä) ja ruokailun jälkeen (pinaatit pois hammasraoista). Toki myös tarkistan, että vaatteet näyttävät olevan ok. Päivän aikana katson peiliin siis ehkä 5-10 kertaa tarkistaakseni, että katastrofi ei ole päässyt valloilleen. Minkälainen peiliin katsoja Sinä olet? Voisitko olla kuukauden peilipaastolla?

18 comments:

 1. Replies
  1. :)

   Mä olen kyllä ajatellut, että olisi tarpeen lisätä niitä katsomiskertoja ja kestokin voisi olla pidempi.

   Delete
 2. Joo, ei paljon tule kyllä peiliin vilkuiltua. Aamulla kun laittaa tukan ponnarille, niin se on sit siinä :D.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa niin tutulta. Huomaan vaan, että tässä ei nuoremmaksi käydä ja ehkä olisi ihan ympäristöystävällisistä syistä asiaan paneutua. Ihailen aina ihmisiä, jotka ovat huoliteltuja.

   Delete
 3. En varmaan kuukautta voisi olla peilittä ja joka aamu on pakko tehdä joitain restaurointitoimenpiteitä peilin edessä. Päivisin en montaa kertaa kuitenkaan peiliin katso.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä aloin tänään tätä asiaa oikein miettiä. Mielessäni on ihan erilainen mielikuva siitä olennosta, joka peilistä kurkistaa. Muistan itseni ihan oikeasti 10-15 vuoden takaa ja aina on valtaisa yllätys, kun siellä peilissä onkin joku muu. Siksi en ehkä niin peilin edessä viihdy.

   Delete
 4. Peilipaasto ei kyllà onnistuisi, mutta en mà mikààn suurkuluttajakaan ole. 38 tuntuu tosi suurelta luvulta. Katson ehkà samanverran kuin sinàkin, mutta kyllà mà muistan joskus teininà kun piti joka vàlitunti katsoa peilistà miltà nàytti ja lisàtà ties mità meikkià aina vàhàn vàlià.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mustakin 38 on aika suuri luku. Itselläni ei ole edes käsilaukkupeiliä, joten ole ympäristön peilien armoilla. Ei sen puoleen, pitäisi hankkia peili käsilaukkuun. Huomasin taas viipottaneeni asioilla ripsarit hienosti luomilla.

   Delete
 5. Törmäsin kerran blogiin, jonka kirjoittaja oli pitämässä vuoden peilipaastoa, ja aikaan sisältyi hänen omat häänsä valmisteluineen. Se on jo aika äärimmäistä! Olen kai sitten poikkeus, kun mielestäni katson peilistä nimenomaan parempia puoliani. Enkä todella ole mikään kaunotar, saatika huoliteltu! Paaston sijaan ehkä kannattaisinkin jonkinlaista itsensä hyväksymisen mantraa peilin eteen astuessa. Että voisi jatkaa ripsivärin käyttöä ja silti välttää itsekritiikin peilin ääressä. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tv-jutun yhteydessä mainittiin, että innoitus kokeiluun tuli blogeista. Itse kuulin asiasta vasta ensimmäistä kertaa.

   Olen kanssasi samaa mieltä. Jotenkin kaikki äärimmäinen muutenkin vähän arveluttaa. Mietin tuon morsiamen suhteen, että katsoiko sitten edes hääkuviaan. Ovathan nekin vähän kuin peiliin katsoisi :)

   On kyllä yksi paikka, jossa aina olen ihan lyöty: sovituskoppien peilit. Valaistus onnistuu saamaan kaikki ne huonot puolet esille.

   Delete
 6. peili ei ole mikään mummelin ystävä, varsinkaan kokovartalo sellainen. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kokovartalo peilit roviolle! Tai sitten sitä voi käyttää pimeässä tai vaatteet päällä :)

   Delete
 7. No en taida kyllä 38 kertaa katsoa peiliin päivän aikana, aika paljolle kuulostaa. Aamulla on pakko katsoa peiliin, että saa itsensä jotenkin säädylliseen kuntoon :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luku varmaan sisältää myös ne kerrat, kun kävelee peilin ohi ja vilkaisee sinne. Ei siis varsinaisesti katso. Minustakin tuo on aika iso numero.

   Delete
 8. Heh, mä luulin ensin, että tää on joku uusi paasto. Että ei halua syödä kun katsoo itseään peilistä tms. :) Mutta joo, olinhan mä tästä lukenut jostain Iltalehdestä tms.

  Mun pitäis enemmän tai oikeastaan useammin päivän aikana muistaa vilkaista sinne peiliin. Siksi että näyttäisi huolitellulta. Monesti ripsiväri on vähän rapissut tms. Mutta kun ei ehdi ;) ja totta tuokin, että peilistä näkee usein just ne huonot puolet itsestään.... Mutta hmm. Tulisinko kokonaan ilman peiliä toimeen? Jos ois pakko, tulisin kai?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voisi se toimia tietysti dieettinäkin. Tuossa jo mainitsin pukukopit ja niiden peilit. En kauheampaa tiedä.

   Olen samassa veneessä. Pitäisi katsoa enemmän ja kiinnittää huomiota. Ei olisi haitaksi olla huolitellumman näköinen. Naapurini tässä totesi että näytän "hot in a natural way". En tiedä viittasiko hän ajamattomiin säärikarvoihin vai kampaamattomaan tukkaan... Ehkä haluaisin olla tunnettu muulla tavoin :)

   Delete
 9. Höh. Anteeksi, mutta mä en kyllä ymmärrä jutun ideaa. Jos elämä on yhtä härdelliä tai muuten on epäsovussa itsensä kanssa, ei kai tyyneyttä, seesteisyyttä ja omanarvontuntoa saa pelkästään sillä, että ei katso kuukauteen peiliin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tv-juttu oli niin lyhyt, että minullekaan se ei ihan pohjamutia myöten selvinnyt. Mutta punaisena lankana oli, että koska aikamme on niin ulkonäköorientoitunut peilipaastoajat hyppäävät oravanpyörästä pois ja saavat mielenrauhan tilalle. Vähän kuin kylmänsodan aikainen kilpavararustelu ja sitten alkaa liennytys.

   Delete