Sunday, July 1, 2012

New Jersey

Philadelphiasta matka jatkui joutuisasti. New Jersey oli seuraava kohde. Suunta viittasi siihen, että mun toiveeni saattaisi olla toteutumassa. Ensin kuitenkin tehtiin turistijuttuja. 


Satamasta hyppäsimme laivaan. One World Trade Center näytti olevan valmistumassa vinhaa vauhtia. Olemme aikaisemmin lähteneet matkaan toiselta puolelta, Manhattanilta. Nautin kyllä, kun jonot olivat lyhyet ja laivassa tilaa. Ei tarvinnut odotella.


Ellis Island on mielenkiintoinen paikka poiketa. Jälkikasvu hämmästeli, että miksei missään puhuta suomalaisista imigranteista, ruotsalaisista vain. 


Vuonna 2000 väestänlaskennan yhteydessä ilmoitti reilut 623 000 asukasta sukujuurtensa olevan Suomesta. Vuosina 1870 - 1929 Amerikkaan muutti miltei 390 000 suomalaista siirtolaista. Ellis Islandin kautta kulki moni.  


Ja tietysti merkittävimpiä suomalaisia Amerikassa on ollut John Morton, alkujaan Rautalammen Marttisia. Hänen nimikirjoituksensa komeilee itsenäisyysjulistuksessa, Declaration of Independence. 


Ellis Islandin jälkeen paatti kuljetti Vapaudenpatsaalle. Viime käyntikerrasta ovat kaksoset varttuneet, "yksönen" oli silloin vain ajatuksissa. Matkanteko oli kyllä jotenkin helpompaa, kun ei tarvinnut tuuppia tuplarattaita ja tarjoja kymmenkuisille vauvoille pulloruokaa. Tuntuivat nauttivan nähtävyyksistäkin enemmän.  


Meillä oli hurjan hyvä tuuri. Kun laiva rantautui New Jerseyn puolelle alkoi hiurmuinen ukkosmyrksy. Pitelin sadetta ja ukkosta lasten kanssa tällä vanhalla asemalla sillä aikaa, kun mies juoksi hakemaan auton. Tunnelma oli aika spooky, kun rakennelmat saivat ukkosen kuminan moninkertaistumaan, valot välkkyivät ja vettä tursusi sisään katon aukoista. Morsiuspari oli ikuistamasta yhteisen taipaleen alkua ja vähän jo pelkäsin, että morsion purjeiksi pullistuneet huntu ja laaja helma vievät uunituoreen rouvan mennessään. Pysyi sentään maassa, mutta oli kuin uitettu koira eikä näyttänyt kovin onnelliselta. 

Matka jatkui. Toive oli toteutumassa. Kai. 

10 comments:

 1. Ihania matkakuvia! Mä luulin jo, että Ellis Island oli sun haave, koska mun unelmakohteena se on ollut jo vuosia. Kiinnostaa se siirtolaisuuden historia. Ihania kesäpäiviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ellis Island on kyllä hyvä paikka käydä. Oppii ainakin arvostamaan nykyistä imigraatiojärjestelmää. Onhan siinä aikamoista historian havinaa, toiveita, unelmia, pettymyksiä.

   Kesä on lähes kuumimmillaan. Tänään mennään taas lähelle 40 C astetta. Mä odotan jo syyspäiviä :)

   Delete
 2. Mielnkiintoista luettavaa matkasta! Minä asuin aikoinaan itärannikolla Pa-ssa ja totta kait kiinostuin heti tästä teidän retkestä.
  Mortonin ääni oli se ratkaiseva jotenkin muistan lukeneeni, että ei ollut kovin pitkäikäinen, kuoli viisas mies ennen aikojaan.Onneksi historiaan sai nimensä!
  Minunkin esivanhemmat menivät Ellisin kautta sinne, osa tuli takaisin Suomeen ja loput jäivät sinne. Mä kävin vain tarkistamassa sen maan....;)
  Siskoni tutkii sukujamme Amerikalaisten tiedostojen kautta ja on löytänyt paljon mielenkiintoisia asioita. Paljon hommia koska kummankin äidin ja isän puoleiset isovanhemmat menivät silloin aikoinaan sinne!

  Jään odottamaan sitä toiveesi toteutumista, että mikähän se oikein on....;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Morton taisi kuolla heti seuraavana vuonna. Yllätyin kyllä aika tavalla, kun selvisi että suomalaista tarvittiin itenäisyyden julistamiseenkin.

   Ellis Islandilla on tosi mielenkiintoinen näyttely ja siitä näkee, että aika tarkoin tulijat sitten jo rekisteröitiin. Lukutesti tuli vuonna 1917 ja suomalaiset selviytyivät siitä hyvin. Taisi olla opetus jo silloin sitten kohdallaan.

   Delete
 3. Voi - kun jäi tuo Ellis Island näkemättä livenä silloin kun siellä päin asuin, tietokantaa kaivelen nykyisin sitä ahkerammin. Vaikuttaa paikkana kiinnostavalta.
  Taisi muuten jäädä tuo rankkasade päälle pitemmäksi aikaa, uutisissa kerrotaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rankkasateet ja ukkosmyrskyt ovat jatkuneet. Hellelukemat ovat sitä luokkaa, että hirvittää mahdolliset tornadot. Eilenkin myrsky nousi tosi nopeasti ja siinä sai tavarat kyytiä. Pihaaa oli kuin taistelun jäljiltä. Tämmöinen tämä meidän kesä on.

   Delete
 4. Tuttuja paikkoja kuvissasi ja mielenkiintoinen matka teillä! Ellis Islandin kautta saapuivat isoisäni vanhemmatkin Amerikkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä jäin pitkäksi toviksi tutkimaan liitumerkintöjä, joita laitettiin maahantulijoiden vaatteisiin. Kaikenlaisia rukseja, numeroita ja kirjaimia piirreltiin suoraan vaatteisiin sen perusteella jos epäiltiin jonkinlaista sairautta. Raskaana olevat saivat myös oman merkintänsä.

   Delete
 5. Toivotaan toiveesi toteutuvan.
  Minunkin isoisäni matkasi tuon Ellis Islandin kautta USA:han vuonna 1903.

  Olisinpa päässyt minäkin tuolla käymään.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Seuraavalla USA:n matkalla pysähdytte päiväksi New Yorkiin ja käyt kurkkaamassa :)

   Minä täällä vieläkin taivastelen sitä ihanaa tuliaista, jonka sait. Siinä oli käytetty sekä ajatusta että sydäntä.

   Delete