Monday, July 16, 2012

Miljoona lomaketta myöhemmin

Onni ja autuus. Helle hellitti ja on satanut vettä. Aamulla on pitänyt olla takki yllä, kun olen saattanut lapsia bussille. Muuten tulee vilu reilun 20 C asteen lämmössä. Se tuntuu kylmältä 40 C asteen jälkeen. 


Koulu alkoi viikko sitten ja kaksi ensimmäistä iltaa meni täyttäessä lomakkeita. Middle Schooliin täytin kymmenisen lomaketta per lapsi, Elementarysta selvittiin 6 lomakkeella. Toiset lappusista ovat pitkiä kuin nälkävuosi. Kaikki mahdolliset ja mahdottomat tiedot kirjataan rodusta alkaen. Molempina iltoina painiskelin papereiden kanssa pari tuntia. Mun on vaikea käsittää, että tänä tietokoneiden aikana vielä kirjoitetaan vuosi vuoden perään samoja papereita. Tilanne on sama, kun menee lääkärille. Vähintään kerran parissa vuodessa pitää kaikki paperit täyttää alusta alkaen käsin. Ehdotin, että jos vain printtaisivat vanhat tiedot, kun mikään ei ole muuttunut. Sellaista ei ole koskaan tehty ja täyttää pitää oli yksioikoinen vastaus. Ei auttanut kuin alistua. Jos näen jossain mainoksen, että meillä ei tarvitse täyttää tietoja kuin kerran niin vaihdan heti tohtorin.


Mutta mikä auvo! On vaikea kuvailla miltä tuntuu, kun voi mennä aamukävelylle eikä ryydy heti sadan metrin päähän. Kun voi hengittää, heiluttaa käsiään eikä hikoile, aurinkorasva ei valu silmiin ja aurinkolasit luista koko ajan nenän päähän. Kuin olisi aavikolla ja löytänyt keitaan. 

Onnellista viikkoa!

12 comments:

 1. Teillä on koulu alkanut jo! Meillä alkaa vasta kuukauden päästä...täällä olen myös törmännyt kaikenlaiseen lomakeintoiluun;)

  Onko sun mies amerikkalainen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, tämä on tämä ympärivuotinen koulu. Yhdeksän viikkoa koulua, kolme vapaata, kesäloma 4-5 viikkoa. Minua niin korpeaa, kun täytän melkein identtisiä lomakkeita. Eikö niihin voisi valmiiksi printata edes nimen, osoitteen. Kun vanhempienkin osoitteet pitää kirjoittaa moneen kertaan, vaikka samassa osoitteessa asutaan. Huoh.

   Mies on amerikkalainen.

   Delete
 2. Täällä Istanbulin helteessä kotimaan sateet kuulostavat raikkailta, mutta parin päivän päästä voin olla eri mieltä kun palaamme kotiin...

  Suomessa onneksi tiedot onneksi useimmiten löytyvät koneelta lääkäreillä ja virastoissa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lääkärissä olen aivan tuskissani. Usein varaan kaikille kolmelle lapselle tarkastusajan samaksi kerraksi ja sitten täytän niitä papereita siellä sormet jäykkinä. Eihän me olla oltu asiakkaita kuin viimeiset yhdeksän vuotta ja enhän mä ole täyttänyt samoja papereita kuin jo viisi kertaa aikaisemminkin...

   Te lähditte kyllä mainioon aikaan matkalle. Olen katsonut, että etenkin jos lämmöstä ja auringosta tykkää niin nyt on ollut hyvä aika matkustella :) Mutta kylä se sadekin virkistää.

   Delete
 3. Nää on just niitä asioita, jotka Suomessa menee nykyään vaivatta. Paperisälä ja byrokratia on perusasioissa hyvin vähäistä.

  Meillä voisi tuo sade hetkeksi tauota. Aurinkoa ja lämpöä olisi vaihteeksi oikein mukava saada!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mun tuli surku niitä puitakin, jotka oli hakattu niiden papereiden vuoksi. Joitakin asioita on mahdoton ymmärtää.

   Mä voisin pistää sinne suuntaan lämpöä ja aurinkoa. Alkaa olla kaikilla nurmikot palaneet, meillä mukaan luettuna.

   Delete
 4. Ihanaa kun teillä on nyt tuollainen sää eikä tarvitse hikoilla!Uskomaton tuo byrokratia ja lomakemäärä! Tulee hieman mieleen se,kun yritimme vuokrata asuntoa New Yorkista eräästä kerrostalosta:tuli niin pitkä rimpsu lomakkeita ja hyvä ,ettei kysytty alushousujen väriä;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuttu tunne! Näissä lasten papereissa kysytään mm. kuinka monta vuotta isä on opiskellut, entäpä äiti. Onko lapsella opiskelutili. Sitten oli hillitön määrä lyhenteitä joista en tiennyt mitä tarkoittavat. Ja koska en tiennyt, niin arvelin että näitä meillä ei ainakaan ole. Ehkä ensi vuonna jo se kalsareiden väri :)

   Delete
 5. Hienoa, että teillä on helle hellittänyt.

  Täällä Suomessa onnistuu jo monien lomakkeiden täyttö tietokoneella. Esim. Kelan hakemuksia voi tehdä koneella. Enpä osaa sanoa kuinka turvassa tietomme ovat, kun ne tietokoneelle viedään.

  Aurinkoa nyt kaipaamme.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä nautin, kun on ollut viileämpää. Tosin tänään taas lämmöt taitavat nousta.

   Ystäväni, joka on apurehtorina alakoulussa kertoi minne kukin lomake päätyy. Esimerkiksi yksi pinkki päätyy "front office", kansliaan. Siellä ovat kaikkien tiedot hyvässä järjestyksessä ja kuka vain henkilökunnasta voi käydä papereita toimistossa työskennellessään tutkimassa. Tulipalon tai muun hätätilan sattuessa tämä paperipinkka sitten pelastetaan ensimmäisenä. Tietokoneellakin tiedot tietysti ovat, mutta paperiin luotetaan.

   Delete
 6. İhanaa teilla sataa vetta. Me saadaan vesisateita viela odottaa tovi.
  Turkissa ollaan menty hurjasti eteenpain monessa asiassa. Juuri lappujen ja lomakkeitten tayttamisessa myös. Esim. Sairaanhoidossa ei tietoja tayteta, kuin sen kerran. Kaikki nakyy nykyaan tietokoneelta. Juokseminen virastosta toiseen ja takaisin on myös lahes loppunut. Eika muutenkaan tarvitse tehda taustaselvityksia, kun on maan kansalainen. Ainoa, mika joka paikassa on edelleen katössa, niin aidin ja isan nimi pistetaan joka paperiin melkein.
  Mukavia koulupaivia sinne lapsille. Ja sinulle hyvaa viikon jatkoa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä luulen, että meidän systeemi johtuu varsinkin terveydenhuollossa siitä, että jokaisella on vähän erilainen sairasvakuutus. Sitten kun on monta osavaltiota, niin systeemi on suhteellisen hankala kai yhtenäistää. Jokaisessa osavaltiossa on omat lakinsa jne. Suuren maan suuret ongelmat. Olisi kyllä ihanaa, kun ei tarvitisi niitä blakaatteja täytellä. Suoraan sanottuna kiukuttaa.

   Delete