Saturday, June 2, 2012

Lomalle lompsi!

Kesäloma alkoi eilen. Tai virallisesti kai maanantaina. Eilen kuitenkin koulut päättyivät. Edessä on viisi lomaviikkoa ja sitten alkaa taas uusi kouluvuosi. 


Halusin tarjota lapsille illallisen, josta he takuuvarmasti pitävät. Blinejä siis. Katoimme yhdessä pöydän. Jokainen sai henkilökohtaisen tuikun ja ruusun lautasensa viereen. Jälkkäriksi tietysti kuppikakut. Nämä Oreo-pikkuleivillä maustetut suklaiset ovat osoittautuneet kielen vieviksi. Pari matoa vielä kakun päälle luikertelemaan ja kaikki ovat tyytyväisiä. 


Mietin opettajien lahjoja kauan ja hartaasti. Ensin ajattelin, että muistamme vain luokanvalvojia. Lapset ilmoittivat, että kiva juttu mutta näistäkin opettajista pidämme. Muistaminen laajennettiin aineenopettajiin. Lopuksi sitten muistimme kaikkia. Itselleni tulee aina niin hyvä olo, kun tervehdyksiä teemme. Toivon, että opettajat ymmärtäisivät kuinka äärettömän kiitollisia mieheni kanssa olemme siitä työstä, jonka he lastemme kanssa tekevät. Ajallisestikin nämä ihmiset viettävät lasten kanssa paljon aikaa. 

Lasten kiitoskortteja lukiessa mietin, että moni on valinnut itselleen osuvan ammatin. Yhdessä kortissa luki suunnilleen näin:  "Toivoisin että voisit opettaa minulle matematiikkaa ensi vuonnakin. Aikaisemmin en matematiikasta niin välittänyt, mutta sinä teit siitä mielenkiintoista, hauskaa ja helppoa. Ja silloin kun oli hankalaa, niin neuvoit." 
Toisessa kortissa taas toivottiin, että opettaja olisi koulussa vielä silloin kun pikkuveli tulee kutosluokalle. 

Kiitoskorttien kirjoitus alkaa aina samalla tuskailulla, että mitä tähän nyt laitetaan. Opastan, että kertokaa jokin sellainen asia tai tapahtuma, joka teille on jäänyt hyvänä muistona mieleen. Lapset kirjoittavat jo niin paljon parempia kiitoksia kuin itse olen koskaan kykenevä. 


Jos joku opettaja sattuu blogiani lukemaan, niin tämä ruusu on Sinulle. Teet työtä, jota arvostan ja johon itsestäni ei olisi. Ihailen kärsivällisyyttäsi, mielenmalttiasi ja lujuuttasi. Herkkyyttä olla ihminen sille toiselle ihmiselle. Haluasi ja kykyäsi opettaa ja luoda sitä pohjaa, jolle rakennetaan ihmisiä ja yhteiskuntia, kaikkien huomisten auringonnousuja ja -laskuja. Kiitos. 


24 comments:

 1. Voi kun ihanasti aloititte koululaisten kesäloman! Sinä olet niin hyvä keksimään tuollaisia juttuja.

  Ja se, että opettajia muistetaan tuolla tavalla, on todella hieno juttu. Muistan, kun olin Suomessa, niin päiväkodin lapsilta sain aina pieniä lahjoja niin jouluna kuin keväälläkin. Täällä muistavat vain vanhempienryhmän yhteisellä lahjalla. Se on jotenkin persoonaton.

  Mukavaa lomaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kun mietin kuinka kovasti lapset ovat tehneet työtä, mukisematta ja hyväntuulisina, niin kyllä vähän pitää juhlia.

   Alakoulussa, elementary school, usein kerätään kimppalahja. Olen kuitenkin halunnut yleensä antaa oman pienen lahjan. Ja lapset kirjoittavat kiitoksensa. Siinä sitä tulee muisteltua mennyt vuosi samalla.

   Delete
 2. Olipas kauniita sanoja koko postaus tàynnà...ja niin totta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tää vuodenaika saa aina jotenkin sanat hersymään... Olen tainnut kirjoittaa aikaisemminkin, mutta joulun lisäksi touko-kesäkuun vaihde on sitä aikaa jolloin vaivaa kova Suomi-ikävä. Olisi niin kiva olla laulamassa Suvivirttä.

   Delete
 3. Ihana tapa aloittaa kesäloma ja nuo kuppikakut,nami! Ja miten mukava tuo palaute matematiikan opettajalle;hän varmasti oli iloinen viestiä lukiessaan.Mukavaa lomaa teille kaikille!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Yaelian. Huomaan, että mulla on tänään vähän takki tyhjä.

   Yksi opettaja oli sanonut lapsen kiitoskortista, että hän laittaa sen leikekirjaansa. Lapsi oli onnesta soikeana :)

   Delete
 4. Olet kyllä tosi ihana kun jaksat lasten kanssa muistaa kaikkia opettajia. Ihanilta näyttivät nuo cupcakesit;) Oreo keksit on NIIN hyviä! Onneks niitä saa meiltäkin jostain kaupoista.

  Kivaa loman aloitusta<3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oreot ovat mielestäni yllättävän paljon samanlaisia kuin Dominot. Minttu maku on molemmissa myös oikein mieluisa :)

   Lomatunnelmissa ollaan. Mä olen lukenut miltei koko päivän.

   Delete
 5. Juuri niin. Meillä oli eilen esikoisen valmistujaiset. Hän vaihtaa ensi vuonna toiseen kouluun. Voitti koulunsa kansainvälisen puolen parhaan oppilaan palkinnon ja piti hienosti puheen. Kiittäen kouluaan ja sen opettajia siitä työstä ja vaivasta, jota olivat heidän edestään nähneet. Kiittäen heidän kannustuksestaan ja siitä tunteesta, että pitivät jokaisesta oppilaasta sellaisena kun nämä olivat. Heidän taustansa huomioiden ja hyväksyen. Miten ylpeitä olimmekaan hänestä. Miten kiitollisia koululle ja niille opettajille, jotka häntä ovat tsempanneet ja kannustaneet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi kun on hienon puheen lapsesi pitänyt! Olette varmasti kovin ylpeitä ja onnellisia ja niin pitääkin.

   Kyllä monet kerrat olen mielessäni kiittänyt, että sattumalta tähän naapurustoon muutimme. Koulu kun tulee sitten sen mukaan. Emme asian tärkeyttä ymmärtäneet siinä vaiheessa, ainakaan niin perusteellisesti. Hyvä koulu ja sen myötä koulussa viihtyvät opettajat on tärkeä asia.

   Delete
 6. Ihania muistoja opet ovat saaneet:) Meillä ei ole ollut niin tapana muistaa,ala-asteella viimeksi.Luulen ettei se ole kovinkaan yleistä,ainakaan omien kokemusten perusteella...?
  Nuorin poika pääsi tänään yläasteelta ja olivat kavereineen tilanneet limousiinin ja ravintolaan syömään.Pojat pukeutuivat tummmaan pukuun ja olivat niin komeita!
  Meillä lomaa on pitkälti,onneksi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No jopas! Voin vain kuvitella nuorten miesten tuntemukset, kun viimeistä päivää ollaan yläasteella. Wau!

   Meilläkin on harvinaisempaa Middle Schoolin opettajien muistaminen. Esimerkiksi kimppalahjoja ei enää taideta juuri kerätä. Mun mielestä nämä opettajat ovat kyllä kovilla, kun paimennetaan esiteinejä ja teinejä. Luokkakootkin ovat suuremmat. Ja sitten pitäisi vielä opettaa...

   Delete
 7. Meillä lopetti nyt vanhin alakoulun ja siirtyi yläkouluun. No, samassa koulussa pysyy mutta onhan se yksi merkkipaalu elämässä. Opeja muistetaan joka vuosi pienillä paketeilla. Kyllä se on niin arvokasta ja vaativaa työtä!
  Me kävimme ulkona syömässä, kun kaikki toivat niin hyvät toikkarit kotia :) Sinä olet kyllä jaksanut värkätä ihanan illallisen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä sitä pitää juhlia, kun vähänkin aihetta on! Uskon, että siitä jää lapsillekin mukavat muistot.

   Opettajat tekevät ihan uskomatonta työtä. Mua vaan aina hirvittää, että meidän kohdalla on kiintiö hyviä opettajia täynnä :)

   Delete
 8. Joskus vähän aikaa sitten julkistettiin tutkimus jossa kerrottiin, että muistaakseni 60% opettajista on saanut vanhemmilta negatiivista palautetta. On hassua olettaa, että opettaja voi aina miellyttää kaikkia ja jokaista, ja pitää muistaa että opettajat tekevät arvokasta työtä luokissa hyvin erilaisten lasten ja nuorten kanssa. Se ei aina ole helppoa ja on upeaa kun heitä siitä kiitetään.

  Meillä käydään aina kolun päättääispäivänä ulkonsa syömässä lasten kanssa, siitä on tullut odotettu tapa :)


  Hyvää kesälomaa sinne! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minulla ei ole tarkkaa tietoa eikä ymmärrystäkään, mutta mulla on sellainen käsitys että täällä meillä pidetään erityisoppilaita luokilla enemmän kuin Suomessa. Aika paljon opettajan aikaa menee näiden oppilaiden kanssa. Vain ihan alimmilla luokilla (Kindergarten-2 luokka) on teacher assistant. Muuten sitten tekevät työtä omin voimin.

   Niin se aina vain on, että se mikä ei mene ihan nappiin niin siitä saa palautetta. Hyvistä asioista harvemmin.

   Delete
 9. Kiva kirjoitus ja oikein ihana tapa muistaa opettajia

  Kiitos ruusust, se on harvinaista herkkua muille kuin luokanopeille :)

  Terv. lukion ruotsin ja ranskan ope, joka sai eilen laudaturin kirjoittaneelta ylioppilaaltaan kukkakimpun ja oli hämmästyksestä mykkä

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olit varmasti aika onnellinen, kun oppilaasi Sinua muisti. Ja taitaa olla todellakin aika harvinaista, vaikka kuinka olisi opettanut niin, että niitä laudatureja tulee arvosanoiksi. Olen kyllä onnellinen puolestasi :)

   Delete
 10. Hyvää lomaa sinne teillekin! Kuppikakut näyttävät herrrkullisilta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Kakut tekivät kauppansa ja lisääkin olisi mennyt :)

   Delete
 11. Ihania nuo muistamiset!
  Jälleen tuo positiivisen palautteen antaminen (mistä jo aikaisemmin oli puhetta)kantaa varmasti niin antajalle kuin saajallekin paljon hyvää mieltä!

  Hyvää lomaa teille!!!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, Anne-Marie. Tässä on nyt jo lomailtu ja kuule, mä sain loppuviikosta lukemista sieltä Suomesta niin että aika carpoolissa meni siivillä. Meillä oli ihanat servietit juhlapöytään. Kiitos Sinulle jälleen ihan tuhannesti!

   Delete