Friday, May 18, 2012

Viikonlopun ruokaostokset

Yksi asia josta olen oppinut pitämään ihan uudella tavalla on ruokakaupassa käynti. Suomessa se oli aina vähän pakkopullaan ruuhkien ja pitkien kassajonojen vuoksi. 


Täkäläinen erikoisuus ovat Member´s Clubs. Suomessa vastaava käsite olisi kai tukkukauppa. Vuotuisen jäsenmaksun maksamalla jokainen saa jäsenyyden ja ainakin joitakin tuotteita halvemmalla. Silloin kun lapsia ei vielä ollut ei kaupoille ollut niin käyttöä. Ongelmana olivat suuret pakkauskoot. Esimerkiksi nuo vasemmalla näkyvät karpalomehut ovat 3 litran kokoisia ja niitä pitää ostaa kaksi kerrallaan. Keltaisessa kahvipaketissa on kilo papuja, pakastepusseja on 150 kpl, murolaatikoihin mahtuu kaksi tavallista murolaatikkoa eli kilon verran hiutaleita, kananmunakennossa on 24 munaa jne. Nykyään kaikki menee ja hyvä kun riittää. 

Ensimmäinen tukku jota kokeilimme oli Costco. Seuraavaksi kokeilimme Sam´s Clubin tarjontaa ja sitten tuli BJ´s. Yhteen aikaan meillä oli kaikki kolme korttia yhtäaikaa, kunnes sitten totesimme että Costco on meille se sopivin. Tuotteet ovat aina kelpolaatuisia ja kaupasta voi tehdä jos vaikka minkälaisia löytöjä. Tärkein tekijä taisi olla hyvä ja tuore kala. Hyvänä kakkosena vihannekset ja kasvikset, marjat ja hedelmät sekä suomalainen juusto. Tarjontaa on huonekaluista hammastahnaan, pukeutumisesta timantteihin ja lahjakortteihin. Tänään katselin Tag Hauerin kelloja ja Spaden käsilaukkuja. Pari kivaa viiniäkin löytyi matkaan, mutta Bollingerin jätin rauhaan. Keltainen leski näytti olevan 35 taalan paikkeilla. 900 grammaa suomalaista juustoa maksoi $9.50.

Ostoksia ei pakata mitenkään, sillä kaikki on pahvi- tai muovipakkauksissa. Sitten vaan kaikki lastataan tila-auton perään ja hurautetaan kotiin. Voiko enää helpompaa ja vaivattomampaa olla. Usein Costcolla on myös maistiaisia: kahvia, rapulevitettä, juustoja, kakkua, vitamiineja ym. Kerran maistiaisina oli kokonaisia pikkuruisia hampurilaisia. Olen yleensä ihan kylläinen kun kaupasta poistun ja lapsetkin lähtevät mielellään  pitkiä käytäviä mittailemaan.

26 comments:

 1. Meiltä Australiasta ei taida löytyä kun tuo Costco ja sielläkään ei ole tullut shoppailtua, kun kahden henkilön taloudessa eletään. Olen kyllä kuullut, että halvempaa siellä on kuin tavallisessa supermarketissa. Ehkäpä tulevaisuudessa sinne vaippaostoksille...

  Mukavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vaippaostoksille erinomainen osoite! Sieltä niitä on tullut haettua. Meillä oli ihan sama juttu, että kahdelle oli pakkaukset turhan suuria.

   Ihanaa viikonloppua!

   Delete
 2. Costcot ovat ihania! Kävin siellä pari kertaa tuttavan members-cardin avulla ja siellä oli niin paljon nähtävää! Ja myös maistiaisia oli paljon.Muutenkin tykkäsin todella paljon käydä USAssa supermarketeissa,ja mulla olikin monen ketjun kanta-asiakaskortti;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Costcot ovat myös yleensä hurjan siistejä ja henkilökunta ystävällistä. Ja nopeaa. Tänäänkin meni vain yksi huraus, kun tavarat oli skannattu ja lastattu meidän kärryihin. Ilman kantiskortteja ei oikein kannata missään asioida ja onneksi ne melkein muissa kaupoissa ovat sitten ilmaisia.

   Delete
 3. Meidän Prismassa on ollutkin parin viikon ajan olo kuin Venäjällä...tyhjiä hyllyjä päivästä ja kellonajasta riippumatta! Ei ihan heti uskoisi, vai mitä?
  Mies otti tänään kännykällä kuvankin puolityhjästä lihaosastosta - kai sitä on alettava hamstraamaan ruokaa pahempia aikoja varten?! Ihanalta kuullostaa tuo teidän systeeminne:) Suomessa tukussa ei aina todellakaan ole halvempaa mutta joitain eri tuotteita löytyy ja pakkauskoot voivat olla isompia. Markettien "sisäänheittotarjoukset" voittaa tukkujen hinnat mennen tullen, kaupat myyvät tuotteita(esim.kahvia tai voita) jopa miinuksella saadakseen asiakkaita...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tulipa tästä mieleen, että aikoinaan vertailin paikallisen Prisman ja tukun hintoja yhdelle yritykselle. Prisma vei kirkkaasti voiton halvemmilla hinnoillaan.

   Uskomaton tuo lihatilanne! Olen lehdistä lukenut, että juhannusmakkarat ovat vaarassa. Ja eikös pääsiäisen aikoihin ollut kananmunavaje? Ja vähän pidemmän aikaa sitten voipula. Venäjän vientiinkö elintarvikkeet menevät?

   Delete
 4. Mekin käydään Costcossa ja tykätään kovasti! Tavara on laadukasta ja isot pakkauskoot sopivat kolmen pojan perheelle hyvin :-)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Costco on näistä meidän kokeilemista kyllä paras. Voin vain kuvitella kuinka vinhaa vauhtia kaikki katoaa kun kolme poikaa tekee tuhojaan :) Tykkään myös siitä, kun toisinaan tekee ihan mielettömiä löytöjä, etenkin lasitavaroista olen löytänyt kivoja yksilöitä.

   Delete
 5. Hassua, mutta en olisi heti keksinyt kuvasta, että pakkaukset ovat isoja, jollet olisi maininnut esim tuota mehupullon kokoa. Kolme litraa mehua x 2 on aika satsi :)

  Suomessahan tukkukortilla ei tee niin paljoa, kun tukkuhinnat ovat usein vähittäismyyntihintoja (tarjouksia) selkeästi kalliimpia. Valikoima voi tietysti olla sitten se ratkaiseva tekijä tukkuilun puolesta, varsinkin jos perheessä on ruoka-ainehaasteita vaikkapa allergian merkeissä.

  Jos joskus matkaan USAan, haluan nimenomaan käydä ihmettelemässä markettien maailmaa ja huikeita hyllyrivejä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla meni useampi minuutti ostoksia kantaessa - mutta tuossa kuvassa ne kaikki näyttävät hukkuvan ronkkiin ja eihän siinä ole kuin pari hassua pakettia :)

   Costco oli ensimmäisellä käyntikerralla kyllä vähän hassu kokemus: ihan kuin olisi suuressa varastossa kävellyt. Alkuunsa olin hyvin ennakkoluuloinen, voiko täällä muka olla mitään kunnollista. Onneksi rohkaisin mieleni.

   Delete
 6. Oi, tuollaisia pakkauskokoja minäkin kaipaisin tänne Suomeen. Kun käyn kaupassa joka toinen-kolmas päivä, niin pelkästään maitoa minulla on 14 litraa. Muropaketti hupenee tosi nopeaa, kun on 7 syöjää.
  Tuollasessa paikassa olisi kiva käydä ihan katselemassa:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiedän tunteen. Suomalainen puolentoista litran maitotölkki on aika lähellä meidän pienintä maitotölkkiä, joka on 1.89 litraa eli puoli gallonaa. Suomessa kuitenkin taitaa yleensä talouksien koko olla sellainen, että pakkauskoot voisivat olla pienempiäkin.

   Ajattelen aina, että kunto siinä vain nousee kun paketteja raahaan :)

   Delete
 7. Vau, tuollaisia meillekkin Suomeen! Yksi muropaketti mennä hurahtaa yhdessä illassa meillä... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuttua: murot, maidot, leivät - paketin on juuri saanut auki ja sitten se on jo hävinnyt. Pitäisi olla jokin täyttöpalvelu, joka toisi joka toinen päivä uuden erän.

   Delete
 8. Vaikuttaa kätevältä. Itsellänikin on ollut iso perhe ja kyllä silloin isot pakkaukset ovat tarpeen ja käteviä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ainoa harmi tässä on, että meillä on vähän matkaa kauppaan. Vieressä on toinenkin kiva kauppa josta olen kirjoittanut Trader Joe´s, josta sitten käyn hakemassa toisenlaisia tuotteita kuten creme fraichea, lisää suomalaista juustoa, leipiä jne.

   Delete
 9. Voi kun Suomessakin olisi tuollaisia kauppoja! Monessa muussakin saataisiin ottaa mallia muilta. Meillä oli juuri eilen illalla ystävän kanssa "maailman parannus" ilta ja mietittiin, miten hassuksi meno täällä Suomessa on mennyt :D Onneksi mieheni on halukas muuttamaan ulkomaille kanssani, kunhan koulut on käyty :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle tuottaa Suomen matkoilla eniten ongelmia se, ettei ole kännykkää. Tai on meillä sellaiset nyt, joita käytetään vain Suomessa. Mutta kun kaikki näyttää toimivan kännykällä. Läksin juuri ennen kuin eurot tulivat käyttöön ja edelleen katselen kuin pöljä niitä kolikoita ja seteleitä. Kassat ovat sitä mieltä varmaankin, että ollut jossain suljetussa laitoksessa.

   Ja sirukortti: täällähän kortti vain pyyhkäistään lukijassa ja näpytellään tunnusluku. Ja luottokorteissa kortti pyyhkäistään itse, mutta kuitti allekirjoitetaan.

   Delete
 10. Hei vaan pitkästä aikaa!
  Olen pitänyt taukoa tässä bloggailussa mutta tänään olen palannut mukaan:)
  Mie käyn nykyisin niin vähän kaupassa,mieheni hoitaa sen puolen:) Suosimme lähikauppaa ja marketissa tulee harvemmin käytyä.En enää jaksaisi marketeissa pyöriä,oikeasti ne on kamalia paikkoja.Lapsuudessa oli kyläkaupat ja ovi pielessä penkki johon saattoi mummot ja papat jäädä rupattelamaan:) Voi niitä aikoja!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä jo huolestuin. Kävin muutaman kerran koputtelemassa blogisi ovella ja suoraan sanottuna luovuin jo toivosta. Kyllä blogitauko on aina paikallaan.

   Olen samaa mieltä kanssasi marketeista. Täällä tilanne on vaan jotenkin niin erilainen, että marketissakaan asiointi ei tunnut hankalalta. Mutta Suomessa joulukuun 23. päivä en kyllä markettiin haluaisi mennä.

   Kyläkaupat ja kauppa-autot ovat tainneet hävitä kokonaan. Niihin liittyy paljon mukavia muistoja. Ja tuntuu, että aina oli kesä.

   Delete
 11. Oi... kauppa-autot! Ollappa palvelu vielä samanlaista! Entivanhaan kävi kauppa-auto 2krt viikossa porrapielessä ja vahuksetkin saivat tarvitsemansa ja kauppa-auton kuljettaja kantoi vielä ostokset sisällekin! Tai jos ei itse ollut kotona niin tiesi kuitenkin aikataulun ja saattoi jättää saavin portaille ostoslistan kera ja kukkaron saaviin. Kuljettaja täytti saavin ostoslistan tuotteilla, veloitti rahan kukkarosta ja kantoi saavin kylmään eteiseen/pihasaunan eteiseen odottamaan. Toki ei kesällä onnistunut mutta muutoin kyllä =) 90-luvun alkupuolella toimi vielä tuolla systeemillä, mutta silloin meilläkin oli tapana lukita ovet pönkkä oven päällä-tyyliin. Nyt ei tulisi mielen viereenkään!

  Meillä uudet naapurit yleensä aina kommentoivat meidän ruokaostoksien määrää ja taivastelevat että meillä täytyy olla suuri jääkaappi. Tavallista pienempi se on (kun ei ole viileäosaa vaan jää-pakastinkaappi), mutta minä olen kelpo kaapintäyttäjä =D
  Yksi tuore naapuri totesi nostaessani tila-auton takaronkista ensin lauman tenavia ja sitten ostoskassin poikineen että "no jo siinä on perhettä kerrakseen! Kuin monta lasta teillä oikein on? Oletteko te niitä lestaatiolaisia?" =D Totesin iloisesti hymyillen että kaikki on tässä, ihka omia ja samalle miehelle! Tunnustan että minulla oli kaksi "ylimääräistä" (omia siis 4 mikä minusta ihan tavallinen määrä) ja pihalla vielä pelmahti pari lasten kaveria kantoavuksi. Mutta saipahan rouva ihmeteltävää etenkin kun lapsista yksi oli alkuperältään aasiasta, toinen bosnista ja kolmas afrikasta, loput sitten aivan vitivalkoisia. Oikein näki kuinka hän jäi miettimään että miten ne kaikki voivat olla samalle miehelle =D

  Leppis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hauska juttu! Tämä lapsimäärä asia on mielenkiintoinen. Tässä meidän naapurustossa yleisin lapsiluku näyttäisi olevan kolme. Kahden ja neljän lapsen perheitä on myös paljon. Monet myös adoptoivat biologisten lasten lisäksi niin, että perheessä voi olla kovin monennäköisiä lapsia.

   Kauppa-autot olivat kyllä mainio palvelumuoto. Ja niinhän se maalla oli, että ovia ei lukittu ja jos sattumalta lukittiin, niin kaikki tiesivät kyllä avaimen paikan. Mun mielestä parasta oli, kun kauppa-autosta sai vaniljaeskimon - siis sen jätskin. Mikään ei maistunut ihan niin hyvältä.

   Tuli myös mieleeni kirjastoautot. Vieläköhän ne liikkuvat?

   Delete
 12. Minun kotiseudulla ainakin liikku mutta joka toinen viikko enää. Lapset olivat aivan tohkeissaan ja 3v. puhuukin kirja-bussista usein =D
  Terveydenhoitajatkin kiersi ennen klinikka-autolla tarkastamassa koululaisten ja ikäihmisten terveyttä maaseudulla mutta ei taida niitäkään palveluita enää olla.

  Itse kävin ala-asteen 20km:n päässä kotoa, nyt siskontyttö kulkee samasta talosta melkein 50km:n matkan! Omalla tytöllä koulumatka on 500m ja hilkkua vaille ettenkäö parvekkeelta näe koulun pihalle (joka tosin nyt on remontissa ja lapset kulkevat ympäri kaupunkia koulussa... oma 3km:n päässä, isommat 10km:n päässä).

  Leppis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva, että kirjastoautot vielä liikkuvat. Olisi kiva viedä lapset sellaiseen, siinä olisi taas eksotiikkaa! Hieno palvelu, täytyy sanoa.

   Onpas koulumatkaa. Kyläkoulutkin keskittyvät. Koulupäivälle tulee mittaa sitten jo matkojen vuoksi, mutta ehtii siinä kai sitten jo vähän vaikka lukea läksyjä.

   Delete
 13. Muistelen haikeudella hauskaa ruokakauppaa, jossa kävin Connecticutissa au pairina ollessani parikymmentä vuotta sitten.

  Herkullisia maistiaisia sai niin paljon, että lounaan sai kuitattua niillä. Lapsetkin viihtyivät hyvin, kun matkan varrella oli erilaisia nappeja, joita painelemaalla sai katon rajassa olevat lehmät ammumaan ja maitotölkit tanssimaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kuulostaa mahtavalta kaupalta! Nykyisin taitaa olla aika monessa paikassa olla ainoa lasten sisäänvetoartikkeli pikkuleivät. Niin, ja ilmapalloja on myös tarjolla. Mutta ammuvat lehmät vasta olisivat olleetkin jymyjuttu.

   Mulle on käynyt niin, että menen Costcolle sillä mielellä että syön sitten jotain pientä ostokset tehtyäni. Olen maistellut kuitenkin niin paljon kaikenlaista, ottanut kahvimaistiaisetkin ja syömään ei tarvitsekaan enää mennä. Maistiaiset ovat kyllä hyvä juttu, sillä suuria pakkauksia ei viitsisi ilman kokeilua ostaa.

   Delete