Friday, May 11, 2012

I've earned it!

Aamulla kahdeksalta osallistuin lukuvuoden päättökokeiden valvojan koulutukseen. Koulutus on tylsä ja tylsää on myös valvojan homma. Koulutukseen pitää osallistua joka vuosi, vaikka edellisenä vuonna olisi koulutettu ja valvonut. 


Sitten valvoin nelisen tuntia kasiluokkalaisten matikan koetta. Aghhh!!!! Minuutit matavat ja mitään ei saa periaatteessa nähdä eikä kuulla. Paitsi mahdolliset väärinkäytökset. Siinä samalla valvotaan oppilaita ja opettajaa. Kierretään ympyrää luokkahuoneessa pulpettien välissä ja yritetään olla näkymättömiä. Tällä kertaa sain välillä istua, mutta edes vettä ei ollut lupa nauttia. 


Kierrellessä tuli kaikenlaisia ajatuksia päähän. Joululaulut tuli kerrattua, kuten muutama renkutus. Laskin t-paitojen värit ja ylivoimaisesti suosituin oli harmaa. Jaetulla kakkossijalla, yllätys yllätys! vihreä ja sininen. Molempia luokasta löytyi viisi. Tai se yksi sininen oli kyllä lähempänä turkoosia, mutta päätin että tasapeli. Punapaitoja ei ollut kuin yksi. 

Muuten, kasiluokkalaiset ovat hurjan lutuisia. Tytöillä pitkät sileiksi föönatut hiukset, pojilla geelin kanssa taivuteltuja kiehkuroita. Luokassa ei ollut gootin goottia tai räppäriä. Session lopuksi sain "standing ovation" ja kehuin hyväkäytöksiset lapset. Kun ope poistui luokasta viemään testimateriaalin lukkojen taakse piti mun vahtia, että  oppilaat istuvat paikoillaan eivätkä pulise. Tekivät juuri kuten sanottiin. 

Haahuillessani tylsistymisen synkeillä salomailla päätin, että donitsi on ansaittu. Nyt on puskettu taas pari viikkoa yhtä soittoa: kouluprojekteja, viikonlopun kisoja pitkine ajomatkoineen, kuskaamista sinne, tänne ja takaisin, pakattu eväitä niin että leipiä tulee jo kaikkien korvista,  vapaaehtoistöitä ja kaikki normihommat päälle. Viikon verran vielä ihan omin nokkineni, lasten avustamana. 


Tosin sattui mulle yksi moka viikon aikana ja vielä tänä aamuna, kun majakka ja lapset autoon lastattuina otin kurssin kohti koulua. Kurssi eksyi heti kotipihassa ja hajotin pari nurtsinkastelusprinkleriä. Kuka käski laittaa kastelut päälle juuri siihen aikaan...?

Koetilaisuudesta ajoin suoraan Krispy Kreamelle: lapsille strösseli-suklaadonitsit ja mulle vadelmatäytteinen herkku.  Niin höveliksi heittäydyin luokkahuoneessa kävellessäni ja autuasta tulevaisuutta sunnittellessani, että kävin ostamassa gerbiileillekin erityisiä omppulohkoja. Ovat nekin painaneet pitkää päivää menneinä viikkoina.

Viikonlopun jos toipuisi ja maanantaina voisi taas palata talsimaan päättymätöntä taivalta, kuten parina muunakin päivänä. Vapaaehtoisia on tänä vuonna ollut ennätyksellisen vähän ja hommia piisaisi aina kesäkuun puoleenväliin saakka. Hevosmiesten uutistoimisto tiesi kertoa, että  reksi oli saanut jykeväsanaisen sähköpostin koulupiiriltä. Nootissa muistutettiin että valvojan ei ole lupa nukkua eikä varsinkaan kovaäänisesti kuorsata. 

IHANAA VIIKONLOPPUA!

15 comments:

 1. Mihin tää systeemi perustuu niin että pitää valvoa myös opettajaa ja tämä on siis maan yleinen käytäntö? Itse kokisin todella häiritseväksi, jos joku kulkisi luokassa koko ajan edestakaisin. Meillä opettajat valvovat ja nykykäytäntö on se, että jokainen laittaa kännykkänsä pulpetille, ottaa kynät esille, penaali laukkuun ja sitten kännykkä laukkuun ja laukut luokan eteen. Opetan lukiossa. Yo-kokeiden valvonta on sitten oma rumbansa ja se on myös maailman tylsintä hommaa. Ei käy kateeksi neljän tunnin vuoro, sehän on järkyttävän pitkä aika. Tsemppiä Sinulle

  ReplyDelete
 2. niin ja olet vähintään donitsin ansainnut - useammankin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, sain sitten ihan ammatillisesta näkökulmastakin katsottuna hyväksynnän donitsin syönnille :)

   Nämä ovat itseasiassa vähän kuin yo-kokeet. Kaikilla osavaltioilla vähän omanlaisensa, mutta käsittääkseni ainakin valtaosa osavaltioista kokeen teettää. Luokassa pitää olla kaksi aikuista koko ajan huolehtimassa, että sanomista ei tule kokeen aikana eikä jälkeenkään. On ollut esimerkiksi tapauksia, joissa opettaja on kokeessa vähän autellut ja testipapereita on korjattu jälkikäteen.

   Niin kurjalta kuin tuntuukin, niin kaikkien etu on että on useampi kertomassa mitä tapahtui. Lapset osaavat homman myös hyvin, sillä ensimmäiset kouluvuoden päättökokeeseen osallistuvat ovat kolkkiluokkalaisia.

   Mietin aina siellä kulkiessani, että minkä takia taas tähän hommaan lupauduin. Mutta jonkunhan sekin on tehtävä.

   Delete
  2. Minä lasken joskus vasenkätisiä ja oikeakätisiä, jos olen vessavuorossa niin sitä, kuinka monta kertaa ravaan raput ylös alas, koitan tunnistaa oppilaita, katselen nimilistoja, kuinka monella on nimenä Maria jne. Venyttelen hartioita ja katselen kelloa :).
   Varaahan kunnon läjä donitseja seuraavalle vuorolle :)

   Delete
  3. Ai, tuo olikin hyvä vihje katsella oikea- ja vasenkätisiä. Tänään tyydyin vain tutkailemaan miten kynää pidetään kädessä: toiset ikään kuin puristavat koko nyrkissä, toiset siistissä pinsettiotteessa.

   Nenäliinojen ojentelu on myös hauskaa tointa. Ja sitten voi heti kiikuttaa roskiksen, johon oppilas voi nenäliinan heittää. Tänään ei tarvinnut kuin yksi oppilas nestuukia.

   Delete
 3. No todellakin olet ansainnut donitsisi :)! Mieluummin vaikka kaksi!

  Hih, neljän puuduttavan valvontatunnin aikana sinä olet tehnyt tilastoja ;)-hyvä Johanna! Mitähän keksit seuraaville valvontakerroillesi?

  Ihanaa viikonloppua sinullekin :)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haa, pitäisiköhän lähteä hakeamaan toinen kuorma?

   En tiedä, pitäisi oikein miettiä aiheita joita voi miettiä. Kerran laskeskelin kuinka kauan kuluisi saunottaa kaikki suomalaiset saunassa, johon mahtuisi neljä henkeä kerrallaan ja kaikki saisivat olla saunassa pari minuuttia...

   Delete
 4. Kaiken tuon jälkeen olet totisesti donitsisi ansainnut;D Ja toivottavasti ne sprinklerit eivät ihan muusiksi menneet..Rentouttavaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yritin niitä korjailla koululta palattuani. Ei oikein onnistunut...

   Nyt mietin kaikkien näiden kannustavien kommenttien jälkeen, että olisiko sittenkin pitänyt ostaa kaksi :(

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
 5. No,onpa valvonta tehty pitkäveteiseksi :( Mutta hyvin olet keksinyt miettimistä ;-)
  Muistan aina kirjoituksissa kun ei saanut olla rapisevia eväitä,niin minä söin sitten "fiksuna" tyttönä kiiwejä(olivat silloin uusia ja ihmeellisiä..hih)..ja arvaa oliko kitalaki kipeä!!

  Kaikkea sitä keksiikin miettiä..hih..
  Mielstäni olisit ansainnut donitsin joka tunnille ;-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ensin kaikki kommentit katoavat avaruuteen ja sitten ykskaks ne tulevat kaikki tänne yhtäaikaa...anteeksi!

   Delete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. Oijoi, melko tylsälle kuulostaa valvontahommat :) Olet kyllä ehdottomasti donitsisi ansainnut!

  ReplyDelete
 8. Aina on hyvä syy pienelle herkuttelule! Namnam. Mun massu pullahti esiin pelkästä kuvien katselusta ;)

  ReplyDelete