Friday, April 13, 2012

Luokkaretki

Aamulla klo 6 lähti kaksi bussia koulun pihasta. Kussakin bussissa 50 oppilasta, opettajat ja pari kolme vanhempaa, jotka olivat voittaneet paikkansa arvonnassa. Kuten minä. Muut vanhemmat ajaa rytkyttelivät pikkuautoissa bussien perässä. Amerikkalainen luokkaretki on sellainen, että suosiolla neljän tunnin matkan päähän ajaa kaksi kolmasosaa vanhemmista ollakseen vain lastensa kanssa sitten määränpäässä.


En edes tiedä mitä yritin kuvata, mutta pilvitaivas löytyi kameran muistitikulta.


Pari tuntia oli tehty matkaa, kun ensimmäistä oppilasta hoivattiin: nenäverenvuotoa tarvittiin tyrehdyttämään kaksi opettajaa ja kolme aikuista. Jättäydyin tyrehdytyksestä pois, ojensin vain talouspaperia ja muovikassin. Mulla on aina matkassa muovikassi yllättävien tilanteiden varalta, kuten myös talouspaperia. Kuumemittari, särkylääkkeitä, allergialääkkeitä, sakset sekä vararuokaa ja -juomaa on myös pakattuna yllätysten varalle. Onneksi nykyään ei tarvitse enää raahata ylimääräisiä sukkahousuja matkassaan.


Ensimmäinen kohde oli akvaario. Opettajat olivat tehneet rastit, joiden perässä yritimme juosta. Aika loppui kesken ja lounastauko luonnonhelmassa yllätti ennen kuin arvasimmekaan. Suurimman vaikutuksen teki jättisuuri akvaario, jossa uiskenteli haikaloja ja muita mereneläviä. Sukeltaja vastaili lasten kysymyksiin altaasta käsin. Akvaario sijaitsee aivan Atlantin rannalla ja rannikon tuntumassa on satoja haaksirikkoutuneita aluksia. Ne ovat oivallisia kalojen majapaikkoja. Joka vuosi upotetaan täysin palvelleita paatteja kalojen kodeiksi.


Sitten kävimme merellisessä museossa. Merirosvo Mustaparta oli varsin häijy mies, joka hankkiutui 14 vaimostaan eroon vielä näppärämmin kuin Ritari Siniparta omistaan. Henrik VIII on kevytsarjalainen Mustapartaan verrattuna, mitä naima-asioihin tulee.


Ja taas etsittiin rasteja. Onneksi vanhemmille annettiin suosiolla oikeat vastaukset, jotta lapsia saattoi auttaa hankalimmissa kysymyksissä.


Lopuksi oli aikaa käyskennellä pienessä merenrantakaupungissa. Yläkuvan talon yläkerrasta sain helpotusta kahvin tuskaan. Aamulla ehdin nauttia vain yhden kupillisen ja kellon lähestyessä 14 alkoi kolotus olla ankara. Päivä olisi ollut mitä soveliain jäätelönsyönnille, mutta kun kahvintuska iskee niin ei siihen mikään auta. Kävimme ostamassa lapsille jätkejä ja asiaan kuuluu, että niillekin lapsille joilla ei ole ylimääräistä rahaa jäätelöt tarjotaan. Minäkin sain ilahdutaa paria pientä retkeilijää.


Kaupungissa oli paljon vanhoja, entistettyjä taloja. Vanhin näkemäni oli kyltin mukaan vuodelta 1771.


Keltaisen tuolin olisin halunnut kaapata mukaani. No, tulipahan ainakin otettua kuva.


Kun bussi 13 tunnin retkeilyn jälkeen kaartoi koulun pihaan huokasin helpotuksesta. Vaikka lapset olivat hurjan kiltisti, hyvätapaisia ja kohteliaita niin kolme tuntia Alvin and The Chipmunks kohellusta, Kung Fu Pandaa, erinäisiä pikkuhaavereita, päänsärkyjä ja kadonneita lounaslaatikoita vaativat veronsa. Onneksi lapset pysyivät tallessa.

12 comments:

 1. Kuulostaa päivältä, jolloin tietää eläneensä:). Ihanat kuvat, hyvin pääsi tunnelmaan mukaan. Ja tuo pilvitaivas oli kuin päiväuni!

  ReplyDelete
  Replies
  1. No, ainakin illalla oli vähän elähtänyt olo :) Kivaahan se on ja lapsikin oli tyytyväinen kun äiti oli matkassa. Tätä pilvitaivasta kyllä taivastelin, mitä lie yritin kuvata. Tämä taitaa olla perempi kuin alkuperäinen ajatus.

   Delete
 2. Kiva retki! Ihania nuo talot.
  Meillä 6. luokkalainen lähtee ensi kuussa luokkaretkelle ja isä kysyi leikillään, että jos hän lähtisi mukaan. Ei kuulemma tarvi, tuli jotenkin välttelevä vastaus. Mukava lähteä omillaan :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Talot olivat kauniita ja moni vastikään maalattu. Tai siltä ne näyttivät. Jännä juttu miten tuo vanhempien mukana olokin koetaan niin eri tavoin. Täkäläiset lapset ovat innoissaan, kun vanhemmat ovat mukana ja saavat sitten ottaa kavereitaan oman vanhempansa kaitsettavaksi. Mullakin oli kolmen tenavan ryhmä, jota luotsasin.

   Delete
 3. Teillä vaikuttaa olleen mukava luokkaretki!

  Tuli mieleeni tuosta sinun matka-arsenaalistasi. Minä olen samanlainen! Minulla on aina pienilläkin retkillä mukana yhtäsuntoista. Esim. keskustan puistoon kun lähdemme kesällä (menemme ja palaamme bussilla, matkaa kotoa n. 5km) niin minulla on käsilaukussa: vaipat pienimmille, tutti, vesipullo, pieni ensiapulaukku, nenäliinoja, kosteuspyhkeitä, 2krt piltti+lusikka, maitotetra x 2, aurinkorasvaa ja maissinaksuja (yllättävän hyvin pitää isotkin narisijat tyytyväisenä kotimatkalla) yms. perus kännykkä-avaimet-lompakkolinjan lisäksi.

  Sitten vaunujen alakorissa/auton takakontissa kaikilla reissuilla kassi jossa vaippoja, terveyssiteitä, pillimehua, suolakeksejä, vaihtovaatekerta jokaiselle 4 lapselle (kyllä, myös koululaiselle joka saattaa oksentaa silkasta jännityksestöä tai autossa esim. matkapahoinvoinnin vuoksi), muovipusseja, kosteuspyyhkeitä, 1,5l vettä , harsoja (kaksi edellistä hyvä ensiapua oksennuksessa/kakassa lilluvan lapsen puhdistamiseen) jne.
  Niillä kerroilla kun en ole kassia syystä tai toisesta tullut ottaneeksi mukaani on koululainen oksentanut tai pienimmäinen ripuloinut/puklannut vaatteensa tai kolmosella tullut pissavahinko tmv.

  Yleensä kun kassi on mukana ei mitään ihmeempää tapahdu =) Ja onpa sen sisällöstä ollut apua joskus jollekulle muullekin; mm. tuttavan lapselle lämmikettä kun oli liian vähissä vaatteissa tuulisena päivänä ja hytisi kylmissään. Diabeetikkovanhustakin on autettu mehun ja keksin voimalla tai pieni pipi saanut puhdistuksen ja laastarin ja leikit on voinu jatkua.

  Leppis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sinulla on kyllä kunnon arsenaali! Näin mittavaan varusteluun en ole tainnut päästä edes lasten ollessa pieniä, vaikka aikamoista rompemäärää mukana kuljetinkin. Meidän hätävara oli muuten rusinat. Niillä selvisi monesta pinteestä.

   Totta sekin, että jos ei ole varustautunut niin sitten melko varmaan jotain tarvitsisi. Itse opin kantapään kautta allergia ensiavun kantamisen: uintikisoissa lapsi astui ampiaisen päälle ja kun ei tiedetty onko allerginen vai ei, niin katsottiin viisaimmaksi antaa lääke. Onneksi oli fiksumpi äiti mukana.

   Delete
 4. Kiva luokkaretki,mutta varmaan hieman väsynyt olo jälkeenpäin;D Minähän juuri olin lapsijoukon kanssa retkellä kibbutzilla,mutta vaikka oli todella kiva retki,niin olin jälkeenpäin ihan väsähtänyt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistan Sinun retkesi ja ne hymyilevät tenavat kuvissa. Kyllä tällainen jokapaikkaan ehtivä lapsikatras koettelee voimia, ei sille mitään voi. Ja jotenkin on vieraiden lasten kanssa vielä extra varovainen.

   Delete
 5. Hei,
  missä tuo kohteenne sijaitsee? Kuulosti kivalta matkakohteelta ja voisi olla kiva retkikohde DC:ssä asuville, jossa mekin asutaan.

  t. maarit

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä paikka on Atlantic Beachin tuntumassa. Jos lähdet ajelemaan Outerbankseiltä ja jatkat vaikka Myrtle Beachille saakka, niin siinä on monenmoisia pieniä kyliä ja paikkoja tutustua. Histoariaa on vähän kaikkialla ja kaunista hiekkarantaa myös.

   Delete
 6. Tuonne voisimme hyvinkin joskus ajella, kiitos vinkistä!

  Maarit

  ReplyDelete
  Replies
  1. Virginia Beach on myös aika upea, siitä tulee perinteiset etelän lomakohteet mieleen :) Siitä vain hurruuttelee alaspäin, Charlestoniin ja Savannahiin saakka. Paljon mielenkiintoisia paikkoja matkan varrella.

   Delete