Tuesday, January 31, 2012

Notes

Pienten viestien kirjoittaminen on lähes jokapäiväistä. Toki käytetään modernimpaakin viestintää, mutta esimerkiksi koulun kanssa ei kommunikoida tekstiviestein. Sähköposteja lähetetään, mutta kiireelliset asiat kirjoitetaan aina paperille. Lapsi sen aamulla opettajalle ojentaa ja viesti on mennyt perille.


Silloin kun itse pänttäsin englantia suomalaisissa opinahjoissa näitä pikkuviestejä ei harjoiteltu kirjoittamaan. Ei harjoiteltu myöskään kiitoskirjeiden kirjoittamista. Se onkin oma taiteenlajinsa. Yhä edelleen lapset kirjoittavat käsin pienen viestin saamastaan syntymäpäivälahjasta. Avusta, muistamisesta ja lahjoista laaditaan lähes poikkeuksetta kiitoskirje. Tosin etiketin mukaan tämä ei ole ihan välttämätöntä jos kiitoksen esittää suusanallisesti heti vaikka lahjan saatuaan. Useimmat kuitenkin toimivat varman päälle ja kiitoskirje laaditaan. Vastikään luin, että työhaastattelustakin olisi hyvä kiittää jälkeenpäin pienellä viestillä.


Ja sitten on luku sinänsä opettajilta tulevat pienet viestit. Eilen illalla lapsi ennen nukkumaanmenoa toimitti meille vanhemmille Science opelta saamansa viestin. Jotain on nähtävästi tehty hyvin.

Kuinkahan sitä olisi itse aikanaan skarpannut jos opettaja olisi muistanut tällaisella tervehdyksellä? Muistan vieläkin, kun opettaja jotain esseetäni lukiessa kehaisi, että taso oli jo lukiokelpoinen. Yläasteen aloittaneelle tytölle se oli aikamoinen kannustin.

17 comments:

 1. Olisi kyllä asiallista harrastaa täälläkin kiitosviestien lähettämistä, esim. synttäreiden jälkeen! Pitäisi pistää muistiin, kun lasten synttärit lähestyvät :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. On aika liikuttavaa, kun 24 hengen Kindergarten -kavereille järjestetyiltä synttäreiltä tulee pienen synttärisankarin ominkäsin kirjoittama kiitoskortti. Kirjaimet on vielä hakusessa, rivit eivät ole ihan eivätkä melkeinkään suorat. Siinä on mennyt ilta poikineen, kun viestejä on kirjoitettu :)

   Delete
 2. Niin ja mahtavaa palautetta opettajalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kieltämättä ihana opettaja, kun on nähnyt näin paljon vaivaa. Uskon, että taas kokeisuunluku ja opiskelu maittaa.

   Delete
 3. Ihana viesti opettajalta! Tuollaisia kannustuksia kaipaisi vielakin :-)
  Itsellekin on tullut yllatyksena noiden kasinkirjoitettujen viestien yleisyys. Kirjoittelemme juuri kasin kiitoskirjeita kakkoshaiden vierailemme, siina riittaakin tyota...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä kannustus on aina paikallaan. Ja joskus tuntuu, että mitä yllättävämmältä taholta se tulee, sen parempi.

   Täytyy myöntää, että alussa en ymmärtänyt ollenkaan kuinka tärkeää tällainen viestiminen on. Ja etenkin kiitoskirjeiden kirjoittaminen.

   Onnea Sinulle urakkaasi! Joskus pitää oikein hieroa aivonystyröitä, että saisi kiitoksen kuulostamaan henkilökohtaisemmalta.

   Delete
 4. Kyllä on kannustava viesti opettajalta! Ja vielä kirjallisena. Sitähän on hyvä säilyttää ja katsella jonakin mahdollisena huonona päivänä.

  Ja tuon kiitosviestien lähettämisen synttäreiden jälkeen olisi ihana juttu. Kun pidin lastenjuhlia nuorimmalle, niin lahjat katsottiin piirissä yhdessä ja jokainen sai vuorollaan kunnon halauksen ja kiitoksen lahjasta. Sekin oli mukava tapa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Viesti laitetaan kyllä talteen. Jos tulee uskonpuutetta lapselle tai vanhemmille, niin siitä on hyvä katsoa.

   Usein lasten juhlissa avataan paketit siinä vieraiden aikana. Monella on tapana pyytää vieras siihen viereen ja sitten lapsista otetaan yhteiskuva. Tässä vaiheessa jo kiitetään ja halataan. Siksi minulla vähän aikaa veikin tajuta, että vielä pitää laittaa kiitoskirje perään. Oppia ikä kaikki :)

   Delete
 5. Kannustus on aina tarpeen, on minkä ikäinen hyvänsä. :)

  Meillä lapset antavat synttärivieraille pikkuisen lahjan muistoksi. Tosin tämäkin tapa kyseenalaistettiin viime vuonna jossain perhelehdessä periaatteella, etteivät lapset opi iloitsemaan muiden puolesta kun tietävät itsekin saavansa synttärivieraana jonkin lahjan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minunkin silmiini osui tämä keskustelu näistä "parting gifts". Kokemuksesta täytyy sanoa, että meillä lapset ovat olleet intona miettimässä sopivaa pientä lahjaa kavereilleen. Eniten kommentteja (mukavia siis) saimme lasten vanhemmilta, kun annoimme vieraille läksiäislahjaksi auringonkukka -setin. Siis sellaisen, että sai itse kasvattaa oman auringonkukan. Tokko tuosta nyt sitten kukaan kovin piloille meni :)

   Delete
  2. Meillä lahjaksi on lähtenyt neppisautoja, tarroja, ilmapalloja... Mitä pojat ovat kulloinkin halunneet antaa. Jotain pientä, ei mitään suurta, ja jotain sellaista jolla oikeasti tekee jotain. Vierastan krääsää, kuten eräillä synttäreillä jaetut merirosvon korvarenkaat joista edes lapset eivät tykänneet.

   Auringonkukkasetti on hurmaava idea. Taidan lainata ;)

   Delete
  3. Assari, kukkien tai kasvien kasvatussetit ovat tuntuneet ilahduttavan ihan aidosti, niin tyttöjä kuin poikiakin. Ja vanhempia tietty. Totta, sitä rompetta ja roinaa taitaa olla kaikilla ihan omasta takaa

   Delete
 6. Tuollaiset kannustavat viestit on kyllä ihania! Nuo on mukava säilyttää ja lukea joskus myöhemmin.
  Mukavaa helmikuuta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olisipa itsekin saanut tuollaisia tai jos edes nykyisin oppilat saisivat tuollaisia viestejä!!
   Mihinkä saavutuksiin sitä olisikaan ylletty tai miten se kannustaisi nykyisiä oppilaita!!
   Kiitos kirjeen kirjoittaminen kuulostaa tosi kauniilta tavalta!

   Delete
  2. Minusta on uskomatonta, että opettajat näkevät tällaisen vaivan. Kerrassaan mukava tapa kannustaa.

   Delete
 7. Ala-asteella viestejä vielä läheteltiin puolin ja toisin. Johonkin se sitten loppuu. Muistan omasta ammattiin opiskellessani, opettaja kirjoitti johonkin laajempaan kirjalliseen tehtävään loppuun minulle viestin/tunnustuksen että jos olisi luokaton koulu, hän antaisi minulle todistuksen jo nyt...:)Olin hänen mielestä jo "valmis". Tuollaiset sanat lastenne kirjeissä lämmittää, eikö. Voitaisiin täällä meidänkin maassa antaa joka päivä työkaverille (vaikka sille kenen kanssa työskentelet) jokin kiva palaute.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanan palautteen olet saanut! Ja eikös ole hienoa, kun sen muistaa vielä sitten vuosien jälkeenkin. Sen vuoksi kai nuo kirjoitetut viestit ovat niin tärkeitä.

   Delete