Thursday, January 5, 2012

Ärrän kierrän ympäri

Aina ei oikein edes ymmärrä niitä asioita, joita osaa. Kuten nyt kirjain R. Suomalainen osaa sanoa sen niin, että tärähtää.


Lapsella oli ensimmäinen espanjan oppitunti maanantaina. Kovin onnellisena hän kertoi open sanoneen, että hänellä on koko luokan paras r. Muut joutuvat treenaamaan ja lapsi saa näyttää esimerkkiä.

Elementary Schoolissa lapset ehtivät opiskella pari vuotta espanjaa. Muita kielivaihtoehtoja ei edes ollut. Sitten tulivat budjettinipistykset ja ensimmäisenä pudotettiin se ainokainen vieras kieli opetusohjelmasta. Nyt Middle Schoolissa lapset ottivat espanjan valinnaiseksi ja sitä opetetaan vuoden aikana yhdeksän viikkoa. Tai oikeastaan neljä ja puoli, sillä ranskaa opetetaan toiset neljä ja puoli viikkoa.

Kielen opetus onkin sitten näin alkuunsa merkillistä. Enemmänkin puhutaan espanjan kielisistä maista ja niiden kulttuureista. Olen tilanteesta pahoillani, sillä kyllä vain toisen kielen osaaminen on tärkeää. Ei haittaisi, vaikka olisi täkäläinen vastine pakkoruotsille. Tai vaikka se pakkoruotsi.

Ainoaksi vaihtoehdoksi tuntuu jäävän palkata yksityisesti opettaja. Ehkä sen voisi yhdistää leikkiin ja palkata lastenvahdin, joka puhuisi lapsille vain espanjaa. Tuntuu, että ohi kiitävät ne lasten elämän vuodet jolloin kieletkin tarttuvat muistiin ihan itsestään. Toista se on keski-iässä. Hyvä kun aina nimensä muistaa.

14 comments:

 1. Aika kummallista,että vaikka USAssa on niin suuri määrä hispaaneja,niin kieltä opetetaan vain noin pienessä määrässä.Toivottavasti löytyy joku kiva ratkaisu,että tulee vähän kieltänki opittua.
  Tuosta R:stä tulee mieleen se,kun muutin aikoinaan 5 -vuotisen poikani kanssa takaisin Suomeen.Hänellä oli täkäläinen rullaava R,joka ei kuulu suomenkieleen.Se piti sitten poistaa häneltä ja hän sai sen vuoksi puheterapiaa..Minusta oli toisaalta sääli,että se kaunis R hävisi...

  ReplyDelete
 2. Yaelian, minäkin olen tätä kielten opetusta ihmetellyt. Espanja olisi täällä hyvin käyttökelpoinen.

  Taidan tietää millaisesta r:stä puhut. Suomalainen r on ehkä liiankin kova espanjaan, mutta parempi kuin amerikan-englannin r, joka on melkein kuin l.

  ReplyDelete
 3. aika ihmeellistä touhua, ettei tuon enempää opeteta vieraita kieliä. Varmasti koulun opintosuunnitelmassa olisi ollut muitakin aineita joista leikata rahoja.

  ReplyDelete
 4. Puhuttiin tytön kanssa juuri espanjan kielestä. Isovanhempien kanssa reissanneena hän on usein ollut englanninkilen puhuja, tulkki lamppujen vaihdossa ym. Voittipa kerran laulukilpailunkin siellä....Kirjoitin aikoinaan espanjan kielen lukiossa. Mieleeni alkoi tulla lauseita mm. cuanta cuesta jne....

  ReplyDelete
 5. Meillä on jokainen lapsesta ollut R-vikainen. Englanninkielisessä koulussa kukaan ei huomannut, vaan heikko r meni kepeästi läpi. Eivätpä joutuneet kiusatuksi vikansa kanssa. Kotona on ollut R-koulua jo monta vuotta. 3/4 on jo R:nsä oppinut. Viimeistä vaille. On ollut ikävä suomalaista puheopettajaa monet kerrat. Olen niin kurkkuani myöten täynnä näitä puheharjoituksia...

  Meillä täällä koulussa on muuten espanjan tunteja. Otimme lapset sieltä pois ja sillä aikaa opiskelevat suomea. Englanti ja turkki saa riittää vieraaksi kieleksi tässä vaiheessa.

  ReplyDelete
 6. Meillä täällä Italiassakin on aivan surkeat kieltenopiskelumahdollisuudet. Itse opettajatkaan ei tunnu kieltä osaavan. Ystäväni (englannista) on tullut Italiaan 12-vuotiaana ja mennyt yliopistoon lukemaan englantia. Hän sanoi, että hän opetti välillä opettajia ja kokeet tehtiin ITALIAKSI. En oikein käsitä kuinka ihmeessä voi englanninkielenkokeen tehdä italiaksi, mutta sitten selvisi että kyse olikin sitten paljolti juuri englannin kirjallisuudesta, kulttuurista jne jne....eli vähän varmaan niin kuin siellä nyt tuon espanjan kanssa. Harmillista!

  ReplyDelete
 7. Suvi, sanos muuta. Minä olisin henkilökohtaisesti nipistänyt kai oppilaan ohjauksesta. Niitä asioita voisi ympätä muihinkin aineisiin. Ei asiasta oikein edes keskusteltu eikä se herättänyt sen suurempia tunteita. Loppu mikä loppu.

  gone to the beach, eikös ole hassua, miten jotkut fraasit nousevat mieleen. Muistan mm. italian opinnoista miten kysytään paljonko nämä kortit maksavat. Auta armias jos joku ymmärtäisi! En nimittäin vastausta enää käsittäisi :)

  Mine, meilläkin on pitänyt r:n kanssa harjoitella vähän. Iso apu oli, kun ymmärsin että korvataan r sanoissa d:llä. Mutta olisihan se ollut mukava antaa jonkun ammattilaisen treenauttaa. Yksi r vielä vähän tulee laiskasti, mustta riittävän hyvin. Ja täällähän siitä ei ole haittaa.

  Teillä on kyllä hyvä tarjonta! Minua myös vähän helpottaa, että englantia ja suomea lapset osaavat. Mutta olisi se kolmas kielikin hyvä.

  Ciacy, olen kuullut tästä! Siis että englantikaan ei välttämättä ole kovin vahvasti hallussa edes kieltä opettavilla. Lapsi tuli tänään innoissaan koulusta ja sanoi, että opittiin uusi sana "foto" - siis valokuva. No, onhan se hyvä että viikossa opitaan edes yksi uusi sana. Huoh.

  ReplyDelete
 8. Useamman kielen (edes jonkinlainen) hallitseminen herättää Amerikassa jopa kunniotuksen sekaista ihmetystä, mutta toisaalta niin tekee myös manuaalivaihteisen auton hallitseminenkin... Meidän täällä pienessä maassa kasvaneiden taytyy hallita muita kieliä pärjätäksemme maailmalla, englantia äidinkielenään puhuvat ajattelevat helposti pärjäävänsä kaikkialla yhdellä kielellä.

  ReplyDelete
 9. Kielitaito on kyllä tärkeä juttu. Harmi muuten, että en ole koskaan tullut opiskelleeksi espanjaa. Tuon puhutun kielen kanssa on vielä se pointti, että jos kieltä ei joudu / pääse käyttämään, niin kyllä se taito vaan ruostuu nopeasti. Mutta ehkä se on helpompi sitten elvyttää uudestaan, jos jossain kätköissä on se joskus opittu...

  ReplyDelete
 10. Kyllähän R löytyy... tuota epsanjaa joskus tavanneena J on äännettynä ovela;)

  ReplyDelete
 11. Kyllä kieliä tosiaan kannattaa opiskella. Itsekkin käyn koko ajan englannin kursseja, kun töissä tarvitsen sitä. Tenavilla tuntuu englanti sujuvan hyvin, kun telkkari ja tietokoneet auttavat asiaa :)
  Hyvää viikonloppua!

  ReplyDelete
 12. Minä tässä juuri tänään mietin, että pitäisi varmaan aloittaa espanjan opiskelu...mutta olen aina inhonnut kielten opiskelua. Saa nähdä :)

  ReplyDelete
 13. Lumo, totta! Meidän naapureista on hupaisaa, kun miehen kanssa puhumme ruotsia kun emme halua lasten jotain ymmärtävän :) Että on siitä ruotsin opiskelusta jotain hyötyä.

  Anne, itse opiskelin kolmantena kielenä kielen, jota en ole sen koommin käyttänyt. Ei muistu monta sanaa mieleen. Kielten osaaminen on aikamoinen pääoma.

  Ari, saimme tästä J:stä jo lapselta oppitunnin. Hauskaa oli!

  Mari, ihmettelen aina sitä, kuinka hyvä englannin taito suomalaisilla on. Se on ihan käsittämätöntä. Moni on kysynyt onko englanti yksi Suomen virallisista kielistä.

  Kirjailijatar, minua myös ovat kiehtoneet aina nämä intohimoiset kielet kuten ranska, italia ja espanja. Ikävä kyllä en ole niitä ihmelapsia, joiden päähän tarttuu sana kerta kuulemalta ja kielioppikin takkuaa. Mutta tärkeintä onkin kain vain yrittää saada asiansa ymmärrettyä. Koulussa kielten opiskelu kyllä tappoi intoa sellaiseen luovempaan kielen käyttöön.

  ReplyDelete
 14. Hauska kuulla että puhutte ruotsia kotona, välillä..:)

  Silloin kun oma poika oli pieni, niin olin huolissani siitä että hän ei opi suomea,
  koska asuttiin ihan ruotsinkielisellä paikkakunnalla. Ja koska olin kotiäiti niin otin suomenkielisen samanikäisen pojan päivähoitoon,että oma oppisi kielen.
  Ja sitten kun meni kouluun niin siellä oli yksityinen englanninkielen "leikkikerho" pari vuotta. Siitä sai hyvän pohjan ennen kun koulussa alkoi lukemaan tätä kieltä.
  Nyt poika on kihloissa suomenkielisen tytön kanssa ja puhuu hyvää englantia:) Ja omalle pojalleen(2kk) hän puhuu ruotsia ja äiti suomea.

  Olen ihan varma että lapsi oppii monta kieltä jos vain saa sen mahdollisuuden.

  Talvisia terveisiä
  Monica

  ReplyDelete