Wednesday, December 21, 2011

Suomalainen joulu

Olen viettänyt suomalaista joulua viimeksi vuonna 1998. Pakkanen paukkui -30 C asteen tietämillä ja korkeat olivat hankien nietokset. Istuimme joulupöydässä ja söimme perinteisiä herkkuja laatikoineen, kinkkuineen. Aattona käytiin saunassa ja joulupukkikin vieraili. Aika on kullannut joulun muiston sellaiseksi, että sitä ylittänyttä on vaikea löytää.


Tai ehkä sittenkin. Ehkäpä se joulu, jolloin palmujen katveessa koristelin joulukuusta, aika pientä ja vaatimatonta. Kaksi vesseliä potki vatsassa ja karjalanpiirakoiden leipominen oli tuskaista. Siinä vaiheessa raskautta niillä jalansijoillaan seisominen oli tukalaa ja selkää jomotti. Vai oliko se vatsa? Kaikki oli vain yhtä keskivartaloa.

Tai se joulu, jolloin pienet veijarit availivat hämillään muutamaan pakettiaan ymmärtämättä tuon taivaallita niin joulusta kuin lahjoistakaan. Eniten he innostuivat käärepapereista ja nauhoista.

Tai ensimmäinen joulu omassa kodissa, omassa talossa. Vieraalla maalla ja kaukana, mutta siltikin oma. Lähellä rakkaat, ne kaikista läheisimmät. Kaukana muut, ikävöidyt.

Ensimmäisinä ulkomaan jouluina metsästin kaupoista hullun lailla lanttua. Opin nimen, rutabagaa sen piti olla. Lanttu oli kyllä kaukana suomalaisesta serkustaan, pieni ja tikkuinen, kitkerä. Laatikkoon sai lorutella siirappia, lisätä voita, suolaa ja kermaa ja silti maku oli jotenkin väärä. Perunalaatikkoa imellytin pitkän kaavan mukaan ja porkkanlaatikkokin uunissa paistui. Ainoa mitä en edes kokeillut oli kinkun suolaaminen. Sen sijaan opin, että jos hyasintin haluaa jouluksi, pitää se tilata kukkakaupasta etukäteen.

Muutaman joulun ähellyksen jälkeen ymmärsin, että perheessämme olen ainoa jota laatikot kiinnostavat. Piparkakut ja joulutortut käyvät kaupaksi, mutta ihan omassa rauhassani saan tutustua laatikkojoulun syvimpään olemukseen. Rosolli maittaa ja ruisleipä, mutta kinkusta ei kukaan välitä. Kalkkunaa sen olla pitää.

Mutta kuka julistaisi joulurauhan? Kaupat ovat auki, eri tavalla uskovat viettävät tavallista arkea. Luntakaan ei ole, ei edes toivoa lumesta. Kaikki on niin kovin erilaista kuin jouluna 1998. Ja silti, joulu, joulu on meillä.

Istun ja ihmettelen, mietin menneitä jouluja. Kaikesta huolimatta ovat lapsuuden joulut olleet onnellisimmat, taianhohtoisimmat. Kun kaikki on vielä uutta ja jännittävää, uskonvaraista. Mikään ei ole kai niin viatonta kuin lapsen usko jouluun.

Vuosi on ollut tylsä, sanalla sanoen raskas. Kuten edellinenkin. Lopullisten hyvästien sanominen rakkaille on vaatinut veronsa. Fiilikset ovat tiessään ja joulun ilosanomakaan ei lohduta. Tekisi mieli vain tokaista, että entäs sitten. Ilosanoman tuojat, katsokaa Kreikkaa, katsokaan Portugalia, Italiaa! Maailmantalous on kurimuksessa ja miljoonat ihmiset vailla työtä, toimeentuloa, tappelemassa köyhyyttä, sairauksia ja kurjuutta vastaan. Samanlainen määrä ihmisiä on vailla vettä, kenkiä, ihmisoikeuksia. Ja sitten on vielä jokaisen henkilököhtainen suru, ammottava aukko siinä kohtaa missä pitäisi olla Tommy Tabermannin kuvailema värisevä sielu.

Katson kolmea silmäparia, kolmea innokasta joulun odottajaa. En voi tarjota lunta, joulusaunaa, joulupukkia, suomalaisia herkkuja. Voin kuitenkin auttaa tarjoamaan sen lapsuuden joulun, taianhohtoisen, uskonvaraisen. Eikö siinä ole iloa kylliksi, niin antajalle kuin saajallekin?

Tänään sattui pieni ihme (Onko pieniä ihmeitä? Eikö kaikki ole vain ihmeitä?) Kaupassa huomasin kukkakorin, täynnä hyasintteja. Kaikkien näiden vuosien jälkeen! Olen tänään toimittanut osaltani muutamia ihmeitä tai ainakin jouluista hyvää tahtoa. On ollut ihana nähdä, kuinka ihmiset ovat ilahtuneet.

En vielä toivota hyvää joulua. Toivotan vain hyvää jouluaaton aaton aattoa. Suomalaisen joulun tai muumalaisen joulunodotus - toivottavasti pullollaan hyvää tahtoa!

26 comments:

 1. Koskettavasti kirjoitettu! Jos jouluja lähtee muistelemaan taaksepäin, niin monenlaisia juttuja tulee mieleen.

  ReplyDelete
 2. Olipa koskettava kirjoitus. Sai ainakin minulle kyyneleet silmiin.

  Ja niihän se on, että lapsuusjoulut olivat ne taianomaisimmat, joita vielä aikuisenakin kaipaa. Sitä, kun jouluaatto tuntui ikuisuuden pituiselta, jännitystä, odotusta. Noh, niitä ei saa takaisin, mutta onneksi on rakkaat, ajankultaamat muistot.

  ReplyDelete
 3. Olipa ihanasti kirjoitettu!

  Kyllä on monenlaista joulua vietetty. Mutta vaikka itseltä joulun taika on tainnut jo kadota, niin toivoisin niin kovasti, että nuorimmaiseni saisi vielä siitä taiasta nauttia.

  ReplyDelete
 4. Koskettavasta kirjoituksesta, olet täysin oikeassa, että kaikista läheisimmät eli mies ja lapset tekevät kuitenkin sen joulun. Aika kultaa muistot. Lunta lienee tällä hetkellä vain pohjoisessa Suomessa, kun etelässä kylvetään sohjossa tai pimeydessä. Pakkasesta ei tietoakaan. Oikein mukavaa Joulun aikaa teille!

  ReplyDelete
 5. Ihana postaus! Kyllähän se näin on, että lapsuudesta ne löytyy taianomaisimmat joulut. Minä uskoin vielä tosi "vanhaksi" joulupukkiin :)
  Meillä on lunta ja nyt on pikku pakkanen. Tänään on viimein työpäivä tälle vuotta niin tenavilla kuin minullakin.

  ReplyDelete
 6. Voi miten tuttuja tunteita!!! Sain juuri oman postaukseni valmiiksi ja sitten tulin tänne. Ihan samoissa tunnelmissa oltiin, mutta sinä olit ne kirjannut paremmin ja pidemmin ylös:). Minulla onkin tässä koko sirkus menossa samaan aikaan, kun postaan, kattaan ja laitan ruokaa yhdellä kertaa, olkoon se puolustuspuheeni. Vaikka kukaan ei sellaista pyytänytkään:D.

  Oikein, oikein hyvää joulua teille!

  ReplyDelete
 7. Hyvin koskettavasti kirjoitit Johanna. Täällä ei joulua tunnu,paitsi jos sitä vartavasten etsii.Olen huomenna kutsuttu suomalaisen ystävän jouluaterialle,mutta koska olen kuumeessa,saapa nähdä jos pääsen;emäntä laittaa aina melkein kaikki perinteiset jouluruuat.Toivottavasti tuleva vuosi on helpompi kuin pari viimeistä vuottasi.

  ReplyDelete
 8. Kaunista ja koskettavaa. Kiitos.
  Hyvää joulua sinulle ja rakkaillesi!

  ReplyDelete
 9. Kiitokset ihanasta ja koskettavasta kirjoituksesta!

  Mietiskelin tässä juuri Tove Janssonin sanoja "Mitä pienempi on itse, sitä suurempi joulu tulee". Tuntuu, että joulufiiliksen löytämiseen menee vuosi vuodelta enemmän aikaa. Mutta onneksi se löytyy yleensä siinä vaiheessa kun joululoma alkaa, viimeistään aatonaattona :-)

  ReplyDelete
 10. Joo, yhdyn muihin kirjoittajiin, että kaunista se, kun kerroit joulusta 1998 ja lapsuusjouluista. Ulkomailla viettämät joulut eivät kuitenkaan mitään koskettavia ole sillä itse en voisi koskaan enkä milloinkaan lähteä suomesta ulkomaille jouluna. Pidän sellaisia kuin ulkoavaruudesta olevina jotka lähtevät muualle jouluna. Joulun voi aina tehdä kauniiksi ja ainoastaan suomessa.

  Meillä on -1 pakkasta ja valkoinen ihana talvimaisema Parkanossa ja ei suinkaan asuta pohjoisessa kuten tuossa joku muu totesi.

  ReplyDelete
 11. Kauniisti kirjoitettu!
  Lapsuuden jouluissa on sitä taikaa--kai se on se usko ja aika mikä tekee siitä niin ihmeellisen ;-)

  Kaunista joulun odotusta ja toivotaan parempaa tulevaa vuotta sinulle ja perheellesi!!!

  Halauksin,

  ReplyDelete
 12. Mäpäs toivotan jo Hyvää Joulua! ♥

  Meillä aletaan täällä pipareiden ja pullaukkojen paistoon. Kinkku paistetaan huomenna aatonaattona ja illalla se saa sinappihunnun ylleen. Lunta on maassa pieni riite eli ei juuri nimeksikään, mutta toivotaan että edes se pysyy.

  ReplyDelete
 13. Tämä oli ehdottomasti paras jouluaiheinen postaus, mitä blogistaniasta löytyy!! Sait minulle kyyneleen silmäkulmaan, kauniilla, haikealla, herkällä joulukirjoituksellasi. KIITOS upeasta tekstistäsi.

  terv. Laura

  ReplyDelete
 14. Lapsuuden joulut ovat niin täynnä taikaa...liekö usko ja ajan kultaamat muistot mitkä tekevät siitä niin taianomaisen ;-)

  Rauhallista joulun odotusta sinne!
  Toivotaan mukavampaa uutta vuotta.

  Halauksin,

  ReplyDelete
 15. Anne, kyllähän ne menneet joulut ovat aikamoinen muistojen helminauha. Helposti tulee ajatelleeksi, että joulu on ollut aina samanlainen mutta sitten huomaa, että vaikka joulun kannet ovat samat on sisältö kirjoitettu ihan eri tyylillä.

  Leena, minäkin täällä porasin kun mietin kaikenlaisia jouluja. Ja kyllä vain se aatto olikin pitkä! Tuntui, että koskaan ei päästä siihen vaiheeseen kun joulupukki tulee. Oli saunomista ja ateriointi. Ja tietysti telkkarista tuli Joulupakketti-ohjelma. Ihan paras ohjelma koskaan!

  Tuula, uskon että lapset ja nuoret kokevat sen samoin kuin me vanhemmat kun olimme otollisessa iässä. Ei kai se joulun taika ole minnekään kadonnut, meistä on tullut kai vaan vähän vanhempia :)

  Anonymous, kiitos kun kommentoit! Katsoin säätiedotusta Suomen osalta ja itäinen ja pohjoinen Suomi näyttäisi lumihunnun saavan. Ja totta, kyllä se oma perhe, jonka kanssa ollaan ne muutkin vuoden päivät yhdessä on se, jonka kanssa on ilo viettää myös juhlaa. Sitten on taas uuden oppimista, kun lapset muuttavat pois kotoa. Hyvää joulua Sinulle ja läheisillesi!

  Mari, minä taidan vieläkin jotenkin uskoa joulupukkiin... Ja ikkunoiden takana kurkkiviin tonttuihin. Hyvää lomaa Sinulle ja lapsille!

  ReplyDelete
 16. Mine, onnellista joulua! Yritän aina sanoa asiani lyhyesti, tällä kertaa lipsahti melkein paatoksen puolelle. Ja kuule, kyllä Sinä näitä tuntoja tilitit tavattoman hyvin. Ilo on lukea juttujasi. Ja joo, ei tämä bloggailu ole ihan kokopäivätoimista - itse asiassa sivukaneetti kaiken muun keskellä. Mutta kai se on ihan tervettä, luulisin.

  Yaelian, kiitos. Aina ei edes ymmärrä kun joku kertoo menetyksestään kuinka suuri taakka suru on kantaa. Se ei mene ohi ihan yhdessä yössä. Sinulla on niin mainiota, kun pääset nauttimaan kaikenlaisista juhlista. Toivottavasti kuume hellittää ja saat nauttia terveenä vuoden viimeisistä päivistä.

  Lennu, kiitos. Sydämen kyllyydestä suu puhuu. Sinä saat nauttia joulusta siellä Joulupukin asuinsijoilla. Arvaa olenko ihan vihreä kateudesta? Onnellista joulua!

  Katri, kiitos tästä Tove Janssonin aforismista. Niin se vain taitaa olla. Joulunvietto muuttaa muotoaan. Enää eivät ole tärkeitä lahjat, hulina, melske, yllätykset. Nyt ovat tärkeintä läheist rakkaat, nautiskelu, rauha, yhdessä vietetty aika. Mutta on kyllä upeaa, kun aina tulee uusia sukupolvia, jotka kokevat joulun jännityksen ja ilon :)

  Punainen tupa, olet ihan oikeassa, että varmasti jokainen tuntee sen oman joulunsa ainoaksi oikeaksi. Ja sehän on se joulun rikkaus. Olen huomannut, että kristityt osaavat viettää joulua myös muualla kuin Suomessa ja jokainen haluaa vaalia omia perinteitään, usein lapsuudesta perittyjä :)

  Sally, kuulostaa että teillä on joulu jo ovella! Onnellista joulua koko teidän perheelle. Huomenna leivomme piparit, karjalanpiirakat tehtiin tänään.

  Laura, kiitos kauniista sanoistasi. Kuule, luulen että bloginpitäjän ilahduttamisesta saa ainakin kymmenen pistettä ja papukaijan merkin. Tiedä vaikka joulupukkikin laittaisi listaansa ylös. Kommenttisi ilahdutti minua valtavasti.

  Anne-Marie, niin se taitaa olla, että lapsuuden kesät ja joulut ovat sellaista mitä aina vähän kaipailee. Tosin meillä on nyt kesää sen verran, että näin vanhemmitenkin voi vain todeta, että aurinko paistaa :)

  Onnellista joulua Sinulle ja läheisillesi. Tänne on tullut postia ja yritän saada siitä vielä joulupostauksen. Et tiedä kuinka ilahdutti! Olet kyllä mahdottoman kultainen. Kiitos!

  ReplyDelete
 17. Levollista Joulua sinulle ja lisää ihmeitä.

  ReplyDelete
 18. Kirjoitit kauniisti:) Lapsuuden joulut ovat ne ihanimmat ja nykyään yritän välittää samaa tunnelmaa omille lapsilleni, missä ikinä ollaankaan:) Hyvää joulua!

  ReplyDelete
 19. İhana postaus.
  Kuinkahan moni jouluna tulee ajatelleeksi sita hataa ja kurjuutta,mika maailmalla monin paikoin vallitsee.Vahemmistö,niin luulen,tata ajattelee.
  Jos laitettaisiin joulu yhtena vuonna "pakettiin" kaikkialla maailmassa,ja jokainen antaisi sen rahamaaran,minka kayttaa normaalisti jouluunsa,niin keraykseen.Luulisin,etta siita karttuisi valtava summa auttamiseen.

  ReplyDelete
 20. Kiitos ihanasta kortista!
  Rauhallista ja mukavaa joulua koko perheelle!

  ReplyDelete
 21. Voi kuinka kauniisti kirjoitit..
  ja toivotan sinulle nyt rauhallista joulua.

  God Jul
  Monica

  ReplyDelete
 22. Ihana ja rakkaudentäyteinen kertomus.
  Oikein hyvää Joulua teille koko perheelle.

  ReplyDelete
 23. Täällä ei onneksi ole ihan - 30 astetta tänä jouluna. Tai ei pidä nuolaista ennenkuin tipahtaa. Eii, sellaista pikkupakkasta mutta lunta on. Lumikin tuli joulukuussa, ei sitä paljoa ole. Joulussa on muuten paljon sellaista menneiden joulujen muistelua, ne vain tulevat mieleen. Jouluna edesmenneiden juhlanviettäjien muisto on kirpeintä, kipeintä mitä tiedän...Meilläkin se on aikuisten juhlaa, kun pienoiset on kasvaneet. Tärkeintä on kuitenkin nauttia läheisten kanssa - yhdessäoloa, kiireetöntä aikaa. Arki koittaa taas pian kuitenkin. Hyvää Joulua sinne "rapakon taakse", toivon että löydät itsestäsi edes osan sitä joulu-fiilistä.

  ReplyDelete
 24. Ari, mutta mistä saataisiin revontulet? Kiitos Sinulle.

  champagne, luulen, että järjestys on oikea, kun vanhemmat yrittävät antaa lapsilleen lapsuutensa joulut :) Toden sanoakseni tämä ajatus kantaa yli tämän joulun.

  Sateenkaari, sellaisia me ihmiset olemme. Oma joulu, oma juhla on tärkein. Monen avustusjärjestön kautta voi auttaa, mutta on aika korvaamatonta olla paikan päällä ja nähdä kenelle apu menee. Juuri päivä muutama sitten mietin, että haluaisin ojentaa ihan oikeasti sille apua tarvitsevalle ihmiselle roposeni, ei järjestölle. Valtaosa järjestöistä on hyviä, mutta joskus olisi halu auttaa läheistä vaikka kaupan jonossa.

  Anne-Marie, Sinulle ja teidän ihanalle perheelle onnellista, iloista joulua. Olet kyllä ihana :)

  Monica, God Jul! Kiitos kauniista sanoistasi, lämmittävät kovin.

  Unelma, kiitos. Tiestikös, että olet meikäläiselle bloggaajalle aikamoinen inspiraation lähde :)

  gone to the beach, kiitos kannustavisa, kauniista sanoistasi. Olen yrittänyt ajatella niin, että asiat ovat niin kauan hyvin, kun ensiksi tähän elämään saapuneet lähtevät myös ensin. Sitä on vain niin vaikea hyväksyä. Tärkeää on myös viettää juhlaa, kun siihen on aihetta. Onnellista joulua myös Sinulle!

  ReplyDelete
 25. Aivan ihana postaus. Mukavaa joulua teille.

  ReplyDelete
 26. Vihreatniityt, kiitos Sinulle! Kommenttisi lämmittää :)

  ReplyDelete