Monday, December 5, 2011

Poliittisesti korrekti tervehdys tähän aikaan vuodesta

Jokin aamu sitten telkkaria katsellessa heristelin korvia. Puhuttiin siitä, mikä joulussa ärsyttää. Yllätyksekseni moni mainitsi sen, että ei voi enää toivottaa kanssaeläjille "Merry Christmas".


Lapsilla alkoi joululoma ja torstai-iltana he kirjoittivat opettajille ja bussikuskille tervehdyksensä. "Happy Holidays" raapustettiin kortteihin hyvien tapojen mukaan. Siinä lahjoja väsätessämme mieleeni muistui suloinen vanhempi pariskunta, joka eräänä joulupäivänä tuli vastaamme iltapäiväkävelyllä. Molemmat kajauttivat iloisesti "Merry Christmas" ja hymyssä suin ilmoittivat, että tarkoitus ei ole loukata jos emme nyt joulua viettäisi, mutta kun he viettävät ja on niin kaunis päivä ja teilläkin somat punaposkiset lapset.

Huomaan arkailevani kirjoittaa sähköposteihin ja muihin Suomeen meneviin viesteihin "Hyvää joulua". Kirjoittelen ympäripyöreitä joulunajasta ja iloisesta joulukuusta. Kohta kai päädyn kirjoittamaan suomalaisen vastineen tervehdykselle "Season´s Greetings".

Tänä vuonna tilasin joulukortit, joissa lukee selvällä suomen kielellä "Iloista Joulua". Toivottavasti amerikkalaiset ystävät eivät tästä pahastu ja tervehdys menee vain eurooppalaisen suurpiirteisyyden piikkiin.

Itse en pahastu, vaikka minulle toivotettaisiin "Happy Hanukkah" tai "Happy Kwanzaa". Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo juhlatervehdyksissäkin. Vai miltä kuulostaisi "Poliittisesti korrekti tervehdys tähän aikaan vuodesta! Ja onnea tulevalle vuodelle!"


15 comments:

 1. Miten voikaan olla mahdollista, että jokin toivotus "ärsyttää" ihmisiä? Jos on jonkin kulttuurin mukainen joulu, eikö ole jo hyvien tapojen mukaista toivottaa sitä. Sehän on ikivanha perinne. Ymmärrän senkin, jos joku tulee Suomessa toivottamaan 4.7 Amerikan itsenäisyyspäivää tai 17.5 Norjan vastaavaa. Puhumattakaan 6.12 toivotuksista.
  Oikein ihanaa Suomen itsenäisyyspäivää!

  ReplyDelete
 2. Business Woman, hyää itseäisyyspäivää Sinullekin! Toisten huomioiminen on tärkeää, mutta joskus se kai menee vähän liian pitkälle. Itsenäisyyspäivä on muuten meillä se juhla, jolloin voi estoitta huudella kaikille Happy 4th! Se on niitä ainoita juhlapäiviä, joka yhdistää ihan kaikkia.

  ReplyDelete
 3. Oijoi. Hyvää & poliittisesti korrektia juhlahetkeä :) Mutta huomisen itsenäisyyspäivän merkeissä voimme kuitenkin sanoa "Hyvää itsenäisyyspäivää!"

  ReplyDelete
 4. Anne, hyvää itsenäisyyspäivää! Mietin tuossa aikaisemmin tänään, että huomenna saa taas presidenttipari kätellä lähes 2000 vierasta ja monet heistä toivottavat hyvää itsenäisyyspäivää. Mutta on se vain upea juhlapäivä.

  ReplyDelete
 5. Hmm,ihmeellistä kun tuollainenkin voi ärsyttää!
  Mukavaa itsenäisyyspäivää Johanna!

  ReplyDelete
 6. Uuh, muistan kun aikanaan järkkäilin firman joulujuhlia Jenkeissä ja siinä oli aina pieni pähkiminen, miten sanottaisiin asiat niin, ettei kukaan vedä hernettä nenään. Muakin ärsytti, ettei voinut toivottaa hyvää joulua! Suomessa on myös joissain kouluissa luovuttu joulujuhlien vietosta ulkomaalaisten lasten takia.. Tai ainakin siitä on ollut puhetta.

  ReplyDelete
 7. Hyvää Itsenäisyyspäivää Johanna!

  Täälläkään koulu ei saa teettää joulukortteja ja Season Greetings tai Happy Holidays toivotetaan joululomalle lähtiessä. Ymmärrän jotenkin kun koulussa on 27 kansalaisuutta ja en edes tiedä kuinka montaa uskontoa, mutta jotenkin haluaisin ajatella että "maassa maan tavalla" ...

  TV kaista muuten näyttää ilmaiseksi linnan juhlat, forwardaan ohjeet tuohon blogissa näkyvään email osoitteeseesi

  Nautitaan tästä päivästä tavallamme ja tahoillamme! Iloa ja valoa!

  ReplyDelete
 8. Voi apua... Eihän tuo ole totta! Minusta tuo menee vähän jo liian pitkälle. Pitäisihän sitä eri kulttuureita ymmärtää, nyt on meidän joulu...

  Hyvää Itsenäisyyspäivää Johanna!

  ReplyDelete
 9. Olen itsekin törmännyt tuohon "ongelmaan"; päivittäisiä bisneskontakteja on Euroopan lisäksi niin Aasiaan kuin muutamaan pääasiallisesti muslimimaahankin.

  Bisneskumppaneilta tulee kuitenkin näistäkin maista hyvän joulun toivotuksia, joten olen heillekin rohkaistunut toivottamaan takaisin hyvää joulua enkä vain tyytynyt ympäripyöreisiin toivotuksiin.

  ReplyDelete
 10. Ihana kirjoitus. Oikein hyvää joulun odotusta sinulle ;)

  ReplyDelete
 11. Hyvää itsenäisyyspäivää!

  Onhan tuo Season´s Greetings turvallinen käyttää. Jokainen saa antaa sille itselleen sopivan sisällön.

  ReplyDelete
 12. Mukavaa İtsenaisyyspaivan iltaa,ystavain.Ja kivoja joulun odotuksen paivia.

  ReplyDelete
 13. Oi, rohkeasti vain "Hyvää Joulua". Kukin tulkoon uskossaan autuaaksi, minulle on ihan sama mihin kukin uskoo vai uskooko mihinkään. Hyvää Joulua kuitenkin toivottelen kaikille, vuodesta toiseen. Enkä toivota muuten iloista uutta vuotta, vaan onnellista. Sillä sydämestäni toivon jokaisen toivotuksen vastaanottajan saavan onnellisen vuoden.

  Oikein hyvää itsenäisyyspäivää koko perheellenne!

  ReplyDelete
 14. Minä taidankin sanoa God Jul :)

  Mutta tänään toivotan sinulle
  Hyvää itsenäisyyspäivää!!

  Terkkuja
  Monica

  ReplyDelete
 15. Minä sanon kyllä Hyvää Joulua ja Happy Christmas, koska joulua minä juhlistan. Jos joku minulle toivottaa hyvää hanukka-juhlaa, en minä siitä loukkaannu. Herkästi menee herne nenään jos "vääränlaisesta" juhlatoivotuksesta, ajatushan se tärkein on kun toivotetaan rauhaisaa joulunaikaa. It's the thought that counts...?

  ReplyDelete