Saturday, September 17, 2011

Koulujuttuja osa II

Olen monta kertaa kirjoittanut kouluasioista, mutta en ole sen tarkemmin kertonut meidän varsin polveilevasta systeemistä. Tuntuu, että jo pelkän koulusysteemin ymmärtämiseen pitäisi olla perehdyttämiskurssi.


Meillä oli heti alussa moukantuuria. Kouluasioissa nimittäin on tärkeintä valita asuinpaikka sen mukaan, että on hyvät koulut ympärillä. Ellei sitten lapsia laiteta yksityiseen kouluun. Olimme tässä asiassa onnekkaita, sillä emme ihan ymmärtäneet asuinpaikan tärkeyttä. Pelkät hyvät koulut ympärilläkään eivät riitä, vaan pitää varmistaa, että tietty katuosoite ja talonnumero oikeuttavat pääsyyn tiettyyn kouluun. Voi olla, että parin talon päässä mennäänkin jo ihan toisenlaiseen opinahjoon.

Julkisia kouluja on kolmenlaisia: traditionaalisia, ympärivuotisia ja modified eli näiden kahden risteytys. Julkisiin kouluihin tarjotaan koulukuljetus, opiskelu on ilmaista ja kouluruokailun kuluihin voi saada tukea.


Traditionaalinen koulu on kuten Suomessa: opinnot aloitetaan syksyllä, vähän pidempi joululoma ja pitkä kesäloma. Syksyllä on syyslomaa ja keväällä pääsiäisen aikoihin pidempi breikki. Järjestelmä periytyy agraarikulttuurista, ajoilta jolloin lapset tarvittiin avuksi maatilan töihin kesäisin.

Ympärivuotinen koulu puuskuttaa nimensä mukaan ympäri vuoden. Rytmitys on yleensä yhdeksän viikkoa koulua ja kolme viikkoa lomaa. Meidän lapset ovat tällaisissa kouluissa. Koulussa on neljä erillistä “rataa” ja yksi rata on vuorollaan lomalla. Koulurakennukseen saadaan mahtumaan enemmän oppilaita tällä tavoin. Opiskelijoille suurin etu lienee, että asiat eivät pääse niin helposti unohtumaan lyhyiden lomian aikana. Lomillakaan ei ennätä kyllästyä. Ympärivuotisia kouluja on ollut USA:ssa jo sadan vuoden ajan, joten ihan uusi keksintö tämä ei ole.

“Modified” eli muokattu koulu on yhdistelmä kahdesta edellisestä. Suurin muokkaus tehdään pitkän kesäloman suhteen, joka jaetaan useammaksi lyhyemmäksi pätkäksi.

Yksityiskoulut toimivat usei
useinmiten traditionaalisen koulun tavoin. Koulukuljetusta ei järjestetä, joten kyyditykset pitää hoitaa itse. Ja sitten on tietysti maksut. Meidän alueen suosituin yksityiskoulu maksaa vuodessa alakoululaisille $17.000, yläkoululaisille $19.000. Tämän lisäksi tulee uusille oppilaille vielä kaikenalaisia rekisteröinti ym. kuluja n. $3000. Toinen yksityinen oppilaitos laskuttaa kuukausittain $700 ja tämän lisäksi opintovuoden alussa tulee kuluja $1500.


Moni valitsee kotikoulun. Käsittääkseni kotikoulutuksen suurin syy on usein uskonnollinen. Koulujärjestelmän opetusohjelma koetaan vakaumuksen vastaiseksi. Toisaalta lapsia halutaan suojella. Tuntemani kotikouluttajat ovat itse ammatiltaan opettajia ja omistautuvat asialle säntillisesti. Kotikoulua käyvät lapset osallistuvat vuosittain testeihin, jossa koulutuksen taso tarkistetaan.

Aluksi olin kyllä ihan tukevasti pihalla kouluasioista ja vieläkin tulee uusia asioita vastaan. Paras tapa kalastella tietoa on ollut kysellä muilta vanhemmilta. Ihmiset auttavat mielellään. Ja kuten asuntokaupassa, niin kouluasioissakin tärkeintä on location, location, location.

P.S.

Lapset ovat nyt vajaan kolmen viikon lomalla. Tänään on ensimmäinen syksyinen päivä pitkän ja kuuman kesän jälkeen. Ai että me nautitaan, kun ulkona on vain 15 C astetta lämmintä!

10 comments:

 1. Oi teillä on jo noin viileää! Koulujärjestelmä USAssa on kyllä niin erilainen kuin Suomessa ja täällä.Tuo teidän systeemi,että on jaksoittain lomia mutta kuitenkin ympäri vuoden koulua on oikeastaan aika hyvä systeemi,tai siltä kuulostaa.Mukavaa lomaa lapsille!

  ReplyDelete
 2. Yaelian, tämä viileys on väliaikaista, mutta viileämpään suuntaan ollaan menossa :) Huokaisen kyllä helpotuksesta. Kyllä niitä yli 30 C asteen päiviä on vielä tulossa.

  Ympärivuotinen koulu kyllä tuntuisi auttavan opitun muistamiseen. Ja tietysi on kivaa, että voi esim. matkustaa sellaisina vuodenaikoina kun kaikki muut eivät ole liikkeellä.

  ReplyDelete
 3. Vitsit näitä samoja asioita olen kuullut mieheni äidiltä joka on opettejana täällä Kaliforniassa. Että jos nyt tulisi lapsia ja asuisimme tässä osoitteessa missä asumme niin silloin koulun kirjoihin pitäisi laittaa appivanhempien osoite niin pääsisi parempaan kouluun. Huh hankalaa päästä sisälle tähän systeemiin. :)

  ReplyDelete
 4. No kuulostaa aika monimutkaiselle! Täällä suomessa on onneksi kaikki tuo yksinkertaisempaa :)
  Teillä on sitten samat lämpötilat kuin meilläkin!

  ReplyDelete
 5. Kiva kun kerroit tasta koulusysteemista teilla.

  Mietin, etta mita lapset tekevat, jos molemmat vanhemmat ovat toissa, kun lapsilla on vapaata koulusta? Tai siis tyhma kysymys: ovatko molemmat vanhemmat siella yleensa toissa?

  ReplyDelete
 6. Onpas vaihtoehtoja!
  Meillä on vain yksi vaihtoehto,mutta tuo ympärivuotinen koulu ei kuulosta ollenkaan pahalta ;-)
  Monena kesänä ollut pitkän kesäloman vuoksi järjesteltävä lapsille vahtia,kun ei meillä vanhemmilla ole 2,5kk lomia :( tai no sekin kai on ammatinvalinta kysymys ;-)

  Mukavaa lomajaksoa teille sinne "viileään" ;-)
  meillä odotetaan/pelätään pakkasöitä ;-)

  ReplyDelete
 7. Sinulle olisi tunnustus blogissani!

  ReplyDelete
 8. mielenkiintoinen tuo koulusysteemi, ja aika erikoinen! Aika hinnoissa nuo yksityiskoulut, ovatko ne sitten hintansta arvoisia, tiedätkö yhtään?

  ReplyDelete
 9. Madde, Kaliforniassa ollessamme minusta tämä asia vielä korostui. Yleinen mielipide tuntui olevan, että julkisista kouluista joitakin poikkeuksia lukuunottamatta ei ole mihinkään. Minäkin aloin jo vilkuilla luterilaista koulua... Onneksi sitten tuli muutto tänne. Se luterilainen koulu olisi maksanut jonkin verran ja yleensä jonottaminen kouluun aloitettiin, kun koulun alkamiseen oli vielä useampi vuosi.

  Mari, on ollut ihanaa, kun öisinkään ei tarvitse ilmastoinnin puhaltaa koko ajan ja ikkunoita voi pitää auki. Ulkonakin ollaan viihdytty vallan mahdottoman hyvin.

  Tuula, tässä meidän asuinalueella n. 90 % äideistä on kotona. Lähes kaikilla on collegekoulutus, mutta lasten kanssa olemista pidetään tärkeimpänä asiana.

  Apuna on usein isovanhemmat, joista monet muuttavat lastensa perässä paikkakunnalta toiselle. Ollakseen siis lastensa ja lastenlastensa elämässä mukana ja apuna.

  Monet yritykset ja seurat tarjoavat ns. track-out campeja. Lapset saattavat olla esim. yhden viikon sporttileirillä, yhden taideleirillä ja yhden kokkausleirillä.

  Anne-Marie, pitkät kesälomat kyllä ovat oman lapsuuden kivoja muistoja, mutta kai näistäkin lomista jotain jää mieleen.

  Minä nautin, kun voi nukkua ikkunat auki. Kesäöiden kuumuuden jälkeen tämä on ihanaa!

  Mari, kiitos Sinulle!

  Suvi, yksi tuttavani harkitsi lapsensa laittamista tähän kalliimpaan opinahjoon. Asiaa tutkittuaan tuli kuitenkin siihen tulokseen, että yrittää löytää jonkun välivaihtoehdon. Syinä mm. se, että lapsilla on tolkuttomasti rahaa käytössään. Rahaa ei sitten aina käytetä ihan fiksusti ja joukossa tyhmyys tiivistyy.

  Toinen syy oli, että koulusta yllättän moni jatkaa State Universities, joita ei yleisesti pidetä niin korkealuokkaisina vaihtoehtoina. Ystäväni sanoikin, että monet perheet maksavat enemmän lapsensa peruskoulusta kuin yliopistokoulutuksesta.

  Uskon, että näistä oppilaitoksista löytyy niitä, jotka menevät monin tavoin elämässään pitkälle. Monelle yksityiskoulu on myös statuskysymys.

  ReplyDelete
 10. Olipas erikoinen tuo koulusysteemi. En osannut odottaa tuollaista. Saatikka ettà se location olisi noinkin avainasemassa.

  ReplyDelete