Sunday, May 1, 2011

Sauna

Rakastan saunomista. Meillä tosin ei ole saunaa ja viimeisestä saunareissusta on kulunut jo yli puolivuotta.

Eilen löysin hauskan kylpylaitoksen. Saunassa oli ihan oikea Helon Suomessa tehty kiuas. Koppero oli sen kokoinen, että sinne mahtuisi puolitoista henkeä pötköttämään lauteille. Ikkunasta näin yhden saunojan. Hänellä oli asiaan kuuluvasti yllään t-paita, urheiluhousut mutta ei kenkiä.


Säännöt olivat myös oikein kutkuttavat. Saunaan ei pidä viedä selkäreppua tai muita henkilökohtaisia tavaroita. Lääkärin kanssa pitäisi neuvotella etukäteen ja etenkin jos aikoo viettää saunassa enemmän kuin 10 minuuttia. Kenkiä ei pidä pitää jaloissa. Kiukaalle ei saa heittää vettä, koska ko. sauna on kuivasauna. Sanoma- ja aikakauslehdet pitää ottaa saunasta mukaansa. Lauteille niitä ei saa jättää kuleksimaan.


Ei tämä kuitenkaan ollut ollenkaan hassuimmasta päästä näkemiäni saunoja. Esimerkiksi kokolattiamattoa ei oltu levitelty lattian peitoksi kuten kalifornialaisessa kantasaunassani.

14 comments:

 1. En ole paljon erilaisia saunoja maailmalla nähnyt mutta viime kesänä Tanskassa törmättiin kahteen.Vettä ei saanut viedä saunan puolelle!!
  Uimahallin sauna oli...no...hyvin hailea huone! Mökillä ei meitä sitten kukaan "vahtinut" ja heitimme vettä kiukaalle keittiökulhoilla..hih!

  Mutta mahtavat ne maailmalla miettiä,että onko tällaisessa huoneessa järkeä...

  ReplyDelete
 2. Hyvä, että nyt tiedät miten saunoa. Meilläkään ei saunaa ole, mutta tiedän joidenkin suomalaisten sellaisen tänne rakentaneet kotiensa yhteyteen.
  Täällä saunaan ei saa mennä alle 16-vuotiaat, vartija tuli opastamaan tietämätöntä kaveriani joka yritti mennä lauteille 8 vuotiaan poikansa kanssa.
  Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
 3. Mitähän tämän saunan käyttäjät tuumaisivat perinteisestä suomalaisesta saunasta? :-)
  Voisi olla aika järkytys. Sitä se oli ainakin eräälle italialaiselle ystävälleni, joka joutui Suomen visiitillään saunaan:-)

  ReplyDelete
 4. Pari hassua saunakokemusta minullakin on maailmalta. Nuo ovessa näkyvät saunojan ohjeet ovat kyllä hyvät! : ) Minkähän lämpöiseksi tuo kuivasauna ylipäänsä tulee? Kengät on kyllä kiva jättää saunan ulkopuolelle...

  ReplyDelete
 5. Käyttämässäni kuntosalissa on myös suomalainen sauna(aika kivan kokoinenkin) ja myös lista kaikenlaisia ihmeellisiä sääntöjä;D En ole kauheasti muita huomennut siellä saunassa kuin pari kertaa tuttavani ja itseni...

  ReplyDelete
 6. Jopas on! Kokolattiamatto?? :D

  Bostonissa asuessa kävin usein kuntosalin saunassa. Ne muutamat saunojat olivat siellä yleensä pyyhe päällä. Eihän se suomalaisen saunan veroinen ollut kun ei sitä vettä saanut heittää sielläkään.

  Noi ohjeet, kiellot etc on kyllä huvittavia :D Poreammeiden käytösssäkin saatta olla pitkä lista ohjeita ja kieltoja.

  ReplyDelete
 7. No enpä olisi hurjimmissa kuvitelmissanikaan voinut.. öh, kuvitella. Kokolattiamatto saunassa on kyllä jotain todella hurjaa.

  Mulla ei ole ulkomailta saunakokemuksia, täytynee joskus mennä tutkailemaan miltä saunat italialaisittain näyttävät!

  Mitä mieltä sinun perheenjäsenesi ovat saunasta? Maittaako heillekin Suomessa lomaillessa löylyt?

  Siippani on italialainen ja hän on onnekseni ollut ensi kokeilustaan asti haltioissaan löylyjen rentouttavasta vaikutuksesta, niin ettei sitten tarvitse tapella saunan tarpeellisuudesta jos joskus elämässä olisi hankittava oma koti ulkomailta! Meillä on myös Suomen joululomaperinteenä saunoa erään uimahallin vanhassa rantasaunassa ja puljata avannossa, se on ihanaa! Kyllä sitä arvostaakin pieniä asioita kun ne ovat kaukana!

  Tuli mieleen että mihinköhän "tutkimukseen" nuo vedenheitto- ja lasten saunomiskiellot perustuvatkaan? Kai ne sääntöjä rustailevat viranomaiset ovat tietoisia saunan alkuperäisestä ideasta - vai liekö ajatus sitten kadonnut maailmalla?! Entäpä turkkilaiset höyrysaunat, niitä varmaan löytyy enemmänkin maailmalta. Ovatkohan niidenkin säännöt yhtä hurjia?

  ReplyDelete
 8. Anne-Marie, mun on vaikea uskoa, että Tanskassakin on jo harhauduttu näihin kuivasaunoihin! Tuo löylyn lyöminen salaa on tuttua :) Ei ole koskaan vielä kivillä varustettu kiuas pistänyt vastaan. Mikään ei ole niin turhauttavaa kuin haalea sauna :)

  Heljä, totta! Kengät olisivat saattaneet jäädä jalkaan ;) Meillä miehelle ja pojalle kävi vähän samalla tavalla yhdessä saunassa. Tosin kanssasaunoja viittasi siihen, että sauna ei ole sopiva paikka lapsille koska kuuma höyry polttaa lasten keuhkoja koska lapsilla ei ole täysin kehittyneet värekarvat...

  Pirpana, kyllä suomalainen sauna järvineen ja vastoineen saattaisi olla liikaa. Avannosta puhumattakaan :) Tai lumihangessa kieriskelystä. Monissa paikoin kielletään myös ankarasti alkoholin tai lääkkeiden käyttö.

  Anne, ikkuna oli huurussa, joten ilma oli nähtävästi kuumempi kuin käytävässä :) Mun teki kyllä kovasti mieli ottaa kengät jaloista ja mennä istuskelemaan edes hetkeksi lauteille!

  Yaelian, meidänkin kuntosalilla olisi sauna. En ole vain tullut menneeksi. Eniten kai mietityttää, että mitä laittaisi ylle. Lähinnä kai sopivinta olisi laittaa pyyheliina ympärille. Uskoisin myös, että saisin olla aika omissa oloissani.

  ReplyDelete
 9. Elisabeth, minäkin olin aika hölmistynyt kokolattiamatosta. Mutta tuntuuhan se mukavalta jalkoihin ja etenkin, kun vettä ei kiukaalle viskellä.

  Poreallassääntöjä olen myös hihitellyt. Jossain lomapaikassa oli, että altaassa ei saa nukkua...

  Sitruunainen, voi kun kiva, että teillä on miehesi kanssa yhteinen sävel saunomisen suhteen!

  Meillä lapset tykkäävät saunomisesta kovasti. Löylyt eivät saa olla liian kovat, saunassa ollaan vain hetki ja tietysti saunotaan säädyllisesti uikkarit yllä. Olimme tyttäreni kanssa hotellin saunassa viime kesänä ja kysyin, että saunottaisiinko kuten suomalaiset eli alasti. Tytär ei ajatukselle lämmennyt ja niinpä kiedoimme pyyheliinat ympärille :)

  Luulen, että sääntöjä on niin kovasti koska täällä helposti laitetaan saunan omistaja ahtaalle jos vahinkoja sattuu. Jos ohjeissa on mainittu, että lääkärin luvalla, niin haastekynnys nousee heti.

  Teidän joulusaunaperinne kuulostaa ihanalta. Siitä varmasti tulee jouluinen olo.

  ReplyDelete
 10. Jopas on sauna ja ohjeet :D Onko tuo tuollainen sauna sitten maailmalla yleinen käsitys perinteisestä suomalaisesta saunasta? Käsittääkseni sauna mielletään suomalaiseksi jutuksi. Tai sitten olen ihan metsässä... ;)

  ReplyDelete
 11. Onpas kyllä hauskan hassut säännöt!:D

  ReplyDelete
 12. Meidänkin kuntosalin saunassa (Pittsburg Pa) oli kokoalttiamato, saunan hoitaja lorotti jotain hajuöljyä kiukaalle, minulla bikinit päällä ja muilla verkkarit. Lauteille mahtui väkeä ja juttu luisti. Muistelivat kertaa kun joskus tuossa saunassa oli nähty alaston nainen, jolloin yksi paikalla olija oli ottanut yhteyttä juristiin ... jne. Hauska juttu ja minua nauratti, en kuitenkaan tohtinut paljastaa että Suomessa aina ollaan alasti saunassa. Naiset luulivat myös laihtuvansa ym. ym....

  ReplyDelete
 13. Olipas mukavaa juttua saunasta.Tuollaisesta en ole kuullutkaan.
  Taalla Turkişssa on turkkilainen sauna "hamam",mika on vertaansa vaille.Saa pesut ja hieronnat.Saunassa olllaan ohuessa pyyhkeessa,mika kiedotaan vartalon suojaksi.Miehet alaosan vartaloa.

  ReplyDelete
 14. Assari, minulla on sellainen luulo, että tämä on lähempänä sitä, mitä saunalla yleensä maailmalla ymmärretään. Suomalainen saunominen tuntuu olevan vähän jo extremeä, vaikka ei olisi kisa edes kilpailuista.

  RoseK, ekan kerran kun törmäsin vastaaviin sääntöihin en tiennyt itkisinkö vai nauraisin...

  Pikolini, ehkä oli parempi ettet aiheuttanut kulttuurishokkia. Mutta olitpas rohkea, kun menit bikinit päällä lauteille! Veikkaan, että vieläkin muistelevat tätä erityistä pohjoismaista saunojaa :)

  Ja multa on kysytty monta kertaa, että siksikö olen solakko, kun olen saunonut koko ikäni. Sanon että ei se siitä johdu vaan ruisleivästä :)

  Sateenkaari, haluaisin käydä kuvaamanlaisessasi saunassa. Olisipas ihanaa tulla samalla kertaa hierotuksi. En voi kuin vain haaveilla. Ovatkohan nämä saunat yhtälailla turisteille tarjolla? Pistän kyllä korvan taakse. Kuulostaa ihanalta!

  ReplyDelete