Saturday, May 14, 2011

Ompelukone

Nyt tarvitaan asiantuntijoiden apua. Perheessämme on koittanut uusi aikakausi: AJK eli aika jälkeen ompelukoneen. Tosin konetta ei vielä ole, kun täystumpelo ompelija ei tiedä minkälainen kone tarvitaan.

Käyttö ei tule olemaan kummoista: jos suoraa saumaa saa tehtyä pussilakanoihin, niin kone on täyttänyt tehtävänsä. Tytär saattaa sitten innostua syvemmin. Hän haluaisi tehdä nukenvaatteita ja muita pieniä askareita. Joten minkälainen kone olisi paikallaan? Olisin kiitollinen vinkeistä valmistajineen ja malleineen.

Tunnelmat ovat mallia kynnet-järsitty-tyviä -myöten. Huominen jääkiekko jännittää jo nyt. Parhaillaan ovat meneillään Euroviisut. Internetaika on siitä ihanaa, että tällaisistakin jokavuotisista tapahtumista pääsee osalliseksi. Peukut on pystyssä!

13 comments:

 1. Moikka,
  itsellani on ikivanha Brotherin ompelukone, minka ostin kaytettyna. Mutta hyva se on jo mulla yli 20 vuotta! Noissa uusissa koneissa en osaa edes lankaa laittaa, vanhoissa malleissa se sujuu vaikka silmat kiinni. ;D

  ReplyDelete
 2. Niin ja harmi ettei Suomi parjannyt viisuissa. :(

  ReplyDelete
 3. Kisat jaivat valiin,mutta harmi,ettei Suomi parjannyt paremmin,oli kuitenkin hyva kappale.
  Koneesta en voi antaa vinkkia,silla sellaista olen viimeksi kayttanyt alaluokilla.Olisi kylla kiva opetella...

  ReplyDelete
 4. No aika vaikea kysymys : ) Kaikki ihailuni ompelutaitajille, itse kun en heihin kuulu. Ompelukonetta minulla ei ole koskaan ollut ja pahimmillaan napitkin ompelutan vaatteisiin takaisin jollakin toisella tyypillä. Jos on ihan pakko, niin ompelen itse.

  Eikös nykyään ompelukoneisiin saa kaikenlaisia jänniä jousto ym ominaisuuksia?! Voisi olla joustavien kankaiden ompelu sellaisella aika kivaa?

  Jos ompelisi, niin olisi kiva käydä katsomassa kankaita kaupoilla. Saisi sitten valita verhotkin isommasta valikoimasta.

  ReplyDelete
 5. En ole ompelun ihmelapsi (enka juuri ompele), mutta aitini on. Hanella on Singerin kone, johon on huomattavasti helpompi laittaa langat ja keria se alalanka kuin kaikissa muissa koneissa. Mutta sehan voi olla vaan harjoittelukysymyskin...

  ReplyDelete
 6. Hei, voin yrittää auttaa ompelukoneasiassa, ompelen "puoliammattimaisesti" ;) Vaikka ompelisit yksinkertaisia juttuja ja ehkä vähän niin ei ehkä kannata ostaa sitä halvinta muovikonetta joka eteen osuu. Ne eivät kuulemma kestä kauan edes sitä vähäistä ompelua. Eikä tientenkään kannata myöskään sitä kalleinta missä on sata erilaista ommelta; niitä kaikkia ei varmaan tarvitse kukaan.

  Mutta yritä löytää sellainen keskiverto... jota on helppo käyttää. Mistä aiot ostaa koneen? JOs ostat kaupasta jossa pääset tutkimaan konetta niin kokeile, onko se kovin kevyt; silloin siinä on paljon muovia ja asiantuntijan mukaan se ei ole hyvä juttu tässä asiassa (kertoi minulle vanha asiantuntija ompelukonekaupasta) En oikein osaa merkkiä sanoa, itselläni on Pfaff, ollut nyt muutaman vuoden, tykkään.

  Selkeä ja helppokäyttöinen, eikä ihan lelu. Siinä mun tärkeimmät vinkit :)

  Kirsikka

  ReplyDelete
 7. Nykyiset ompelukoneet tekevät vaikka mitä, mutta eivät itsestään ja elektroniikkaakin niissä on rutosti. Ilman ajattelvaa ihmistä ne ei saa vaatetta tai lakanaa aikaiseksi.

  Tavallinen peruskone ompelee suoraa, sixsakkia, piilo- ja joustotikkiä, napinläpeä ja mukana tulee muutama irtovimpain. Niitä pelkästään suoraa ompelevia koneita ei tehdä enää, luulen.
  Opettelin ompelemaan pikkulikkana äitin polku Singerillä, vieläkin se on paras nahan ompelussa. Pfaff on lempparikoneeni, ekan hankin jo 1960 -luvulla. Se painoi kuin synti, valurautaa kun oli (iso osa sitä). Seuraava samaa merkkiä, mutta kevyt ja monipuolisempi. Koneille on riittänyt oma huolto, eikä ole koskaan tarvinnut korjauttaa.

  Muita merkkejä olen käyttänyt loma- ja ulkomaan asunnoissa. Ne halpiskoneet ovat olleet ihan riittäviä pienmpään käyttöön (verhot, lakanat, kesämekot, korjaukset). Ovat kestäneet hyvin ja niiden temppuilut opettelin aluksi. Siinä vaan joutuu keskittymään itse ompelun lisäksi kooneen tarkkailuun. Joskus ylälanka voi irrota, puola voi juuttua, langankiristys löystyy jne. Ja jos koneessa on vain sähkökatkaisin ei tarvii ihmetellä sitä maailmaa.

  ReplyDelete
 8. Mina ompelin paljon,kun nuorimmaiseni oli pieni.Hanen lahes kaikki vaatteet tei itse toppahattuja ja lippiksia myöten.Minulla oli (nyt on Suomessa)PAFF:in kone.Ei millaan suurilla hienouksilla,mutta ne perusompeleet sai tehtya.Suora,siksak,siksak,joka samalla tekee myös suoran,.Tata tarvitaan,kun onpelee trikoota Ensin ommel ja sen jalkeen reunasta saksilla ylimaarainen pois.Napinlaven teko onnistui myös ja se on tarkeaa.Sitten oli ommel paikkaamiseen.
  Nykyaan varmaan on vaikka mita hienouksia.Kone riippuu kayttötarkoituksesta.

  Mukavia suunnitelmia ompeluihin.

  ReplyDelete
 9. Minä en osaa ommella kuin hätäisesti suoraa,mutta ovathan nuo verhot ikkunalla kestäneet---hih ;-)
  Koneeni on varmaan sata vuotta vanha ja lähes sata kiloa painava Tikka 1000 ;-) Ostin joskus opiskeluaikoina Lappeenrannasta.

  Laitoin kommenttia edelliseen postaukseen,mutta nyt huomasin ,että se on kadonnut jonnekin avaruuteen...


  Mukavaa illan jatkoa/yötä ;-)
  televisiosta kyllä kuuluu sellaista ettei varmaan vielä pääse nukkumaan...lätkää ;-)
  HYvä Suomi!!! (ainakin vielä..varoen!!)

  ReplyDelete
 10. Vierailin sattumalta blogissasi ja hieno on!

  Itse ompelen myös hyvin vähän mutta innolla, koneena eva ja hyvin on pitkään toiminut!

  ReplyDelete
 11. Meillä on koneena joku Viking (lienee samaa tuoteperhettä kuin Husqvarna). Kone on 7v vanha ja se on juurikin ihan peruskäytössä ja paljon. Kone on hyvä ja helppo. Nyt s eon jossain tuolla muuttolaatikoiden syövereissä, joten tarkkaa mallia en pääse katsomaan.

  ReplyDelete
 12. Ompelukoneen osto ei ole helpoimmasta päästä oleva juttu! Muutama vuosi sitten asia oli itsellä ajankohtainen ja kyllä siinä monet mietinnät ja tutustumisreissut ompelukonekauppoihin tehtiin. Pfaffiin päädyin ja tyytyväinen olen ollut, ei mikään uusin supermalli vaan peruskone. Myyjä yritti puoliväkisin myydä minulle elektronisesti toimivan koneen, mutta minua miellytti perinteisempi malli josta ohjelmat käännellään käsin halutuille säädöille.

  Laatuun kannattaa satsata. Aivan halvinta halpiskonetta ei lapselle kannata ostaa; ompelemisen ja onnistumisen ilo tyssähtää siihen kun lanka katkeilee, puola irtoilee, langat on solmussa ...

  ReplyDelete
 13. Kiitos kaikille vastanneille. Osaan nyt sitten vähän katsoa toisella tavalla konetarjontaa. Ei olisi mieleenkään tullut, että konetta pitää myös vähän nostella :) Mielelläni luen lisääkin jos vain kokemuksia ja vinkkejä on. Olen ihan toivoton näissä käsityöasioissa.

  ReplyDelete