Tuesday, May 17, 2011

Human Growth

Eilen illalla hipsin koululle iltakuuden jälkeen. Luvassa oli infotilaisuus aiheesta "Human Growth". Parkkipaikalle olisi mahtunut enemmänkin autoja, mutta oppilaanohjauksen ope sanoi, että koskaan ei ole ollut näin paljon osanottajia. Vitosluokkalaisille nimittäin kerrotaan, miten lapsista kasvaa teinejä ja aikuisia.

Tilaisuus järjestetään siksi, että vanhemmat tietävät mitä neljällä oppitunnilla käsitellään: kehon muutoksia, mielialan heilahteluja, nuoruuden ylä- ja alamäkiä. Katsoimme myös videon, jonka lapset näkevät yhden oppitunnin aikana. Tunnelma oli hiukan vaivautunut, kaikki tuijottelivat eteensä hiiren hiljaa tai hihittelivät. Hämmästyin kun eräs hyvin tuntemani äiti ei saanut millään sanottua sanaa "penis" kysymystä esittäessään.

Vitosluokkien opettajat olivat paikalla ja oheismateriaalia jaettiin: tietoisku miten suhtautua murkkuikäiseen, lähdeluettelo kirjoista ja nettisivuista. Sitten opo pääsi siihen vaiheeseen puhetta, jossa kertoi että seksivalistusta EI anneta. Oppituntien tarkoitus EI ole kertoa miten vauvat saavat alkunsa. Myöskään ehkäisystä EI puhuta. Lisääntymisessä päästään oppitunneilla niin pitkälle, että mainitaan munasolun kiinnittyvän kohdun seinämään jos se hedelmöityy siittiöllä. Jos lapsi kysyy mistä siittiöt ilmaantuvat siihen ei enää vastata.

En tiennyt itkisinkö vai nauraisin. Seksivalistusta ei anneta myöskään Middle Schoolissa tai High Schoolissa. Perheiden tehtävä on antaa lapsilleen parhaimmaksi katsomansa opetus ja tieto. Huomasin, että olen ehta eurooppalainen. Sen lisäksi, että taisi olla säärikarvojen ajelunkin kanssa vähän niin ja näin...

Valistuksen antamatta jättäminen ei ole koulun tai koulupiirin syytä. Se on äänestäjien syytä. Meillä on äänestetty, että lapset eivät tarvitse seksivalistusta tai tietoa ehkäisystä. Pidättäytyminen esiaviollisista suhteista on edelleen ainoa hyväksytty ehkäisymuoto, jota koulussa voidaan opettaa. Jotenkin tuli sellainen olo, että olen palannut kivikaudelle tai luolamiesten aikaan. Moni tragedia varmasti voitaisiin välttää sillä, että edes koulussa lapset saisivat asiallista tietoa.

Hätä ei onneksi meillä ole kummoinen. Olen vastannut lasten kysymyksiin vauvoista ja seksistä sitä mukaa, kun ovat kysymyksiä esittäneet. Perusasiat ovat selvillä.

Opetuksella on muuten kovat ehdot: lapset eivät saa tuntien aikana hihitellä tai tirskua (poistetaan luokasta), materiaaleja ei saa tuoda kotiin (etteivät joudu nuorempien sisarusten käsiin) ja opetus järjestetään koulun ja Elementary Schoolin neljänä viimeisenä päivänä (ettei synny sopimatonta keskustelua pitkin vuotta). Infotilaisuuteenkin oli lapsilta pääsy kielletty.

20 comments:

 1. No jopas ;D Maassa kai maan tavalla, mut kuulostaa tosiaan aika vanhanaikaiselta,Heh!

  ReplyDelete
 2. Argh, melkoisen tukahduttavalta ja ahdistavalta kuulostaa. Meinataanko siellä todella luottaa siihen, että nykynuoret ehkäisevät raskauksia nimenomaan pidättäytymällä seksistä??? (Jotkut kyllä varmasti. Mutta eivät varmasti läheskään kaikki.)

  Kuka vanhempi nykypäivänä oikeasti luottaa siihen, että tietoa pimittämällä ehkäistään esim. teiniraskauksia? Kun todellisuus voi olla juuri toisinpäin...

  Ymmärrän kyllä, että seksistä ja sen seuraamuksista puhuminen voi olla vaikeaa oman perheen nuorelle, mutta että asiasta valistaminen kielletään kouluissa...

  Olipa taas puhutteleva kirjoitus sulla!

  ReplyDelete
 3. Ohoh,ensin kun luin tuon ajattelin että onpa hyvä infotilaisuus,mutta sitten kun luin että on tuollaista opetusta mutta ei sanaakaan ehkäisystä jäin ihmettelemään....

  ReplyDelete
 4. No huhuh...täältä Suomesta katsottuna,Varo vaan ettei sun lapses valista kavereitaan...saatte vielä huonon suomalaisen maineen siellä.Saunotaanhan täällä alastikkin,heh.Voin vain kuvitella miltä susta tuntui siellä.

  ReplyDelete
 5. Toi on kyllä niin uskomatonta. Kivikautista ja outoa kyllä eurooppalaista näkökulmasta.

  ReplyDelete
 6. Joo.. muistuu mieleen meidän vuoden takaiset ensimmäiset kaveritreffit poolilla.. paikalla siis hiljan muuttaneet lapseni ja uusia amerikkalaisia kavereita; kaikki lapset iältään 7-v. alaspäin.

  Lapseni alkoivat uintiriemujen lopuksi muitta mutkitta riisumaan altaan vieressä märkiä uikkareita ja kiskomaan kalsareita ja sortseja jalkaan ja t-paitoja päälle. Amerikkalaisilta kavereilta (ja äideiltä vissiin myöskin..) meni pasmat aivan sekaisin. Iiiiks.. pippeli vilahti... hui kauhistus!!

  Oli siinä selittämistä omille "luonnonlapsilleni", että tässä maassa on paree aina siirtyä pukkarin puolelle..

  t. Laura Kaliforniasta

  ReplyDelete
 7. No Huh...aika vanhanaikaista todellakin,mutta onneksi voit valistaa lapsiasi eurooppalaiseen tapaan!
  Kun vielä täälläkin on paljon nuorilla tietämättömyyttä ("eihän sitä eka kerralla voi tulla raskaaksi" ym..)niin voi niitä nuoria siellä jos asiasta ei puhuta koulussa ja luultavasti monella ei kotonakaan.

  Tosi hyvä postaus jälleen ;-)

  ReplyDelete
 8. Hmmm, olen nahnyt ohjelmia sielta teiltapain teiniäideistä... Olisikohan valistuksessa (tai sen puutteessa) syy siihen? Vaikka sattuuhan niita vahinkoja taalla Pohjolassakin. Ja valistusta tulee kai joka tuutista.

  ReplyDelete
 9. On hyvä aihe taas kerran mistä kirjoitat. Suomesta katsottuna kyllä ihan käsittämätöntä tuo sikäläinen meno ja ajattelisi, että tuolla päädytään siihen kuuluisaan allikkoon. (siis ojasta allikkoon)

  ReplyDelete
 10. Hei Johanna! Olen ehkä joskus aiemminkin kommentoinut, pari kuukautta sitten jäin koukkuun blogiisi. :) Nyt pitää taas avata suuri suuni.

  Tämä nimittäin on minulle jatkuvan turhautumisen ja hammastenkiristelyn aihe, vaikka itselläni ei edes ole lapsia. Tilanne on ehkä menossa parempaan suuntaan, eikös Bushin aikainen laki, jossa ehkäisyvalistusta antava koulu menettää rahoituksensa, ole sentään kumottu?

  Yhdysvalloissa on kaikista teollisuusmaista eniten teiniäitejä ja muistaakseni myös sukupuolitauteja - sitä niittää mitä kylvää. E-pillereistä saattaa joutua maksamaan jopa $100 kuukaudessa, ja lisäksi niiden käyttöön liittyy "huonon tytön" stigma. Kaikki tutkimukset osoittavat, että pidättäytymisopetus ei toimi, ja kun tietoa ehkäisystä ei ole, on päivänselvää mihin se johtaa. Teinin ajatusmaailma ja jopa aivojen kehitysaste on sellainen, että seksiä varmasti harrastetaan punnitsematta mahdollisia seurauksia.

  Ote elävästä elämästä. Minä ja 14-vuotiaan äiti päivittelimme seksivalistuksen surkeaa tilaa. 14-vuotias tyttö oli siinä myös.
  Äiti: "They can't even talk about the other option besides abstinence."
  Tyttö: "Wait, what other option?"

  Ja tässä oli kuitenkin kyseessä perhe, jossa äiti tyttären kuullen vapautuneesti päivitteli seksivalistukseen liittyviä asioita.

  ReplyDelete
 11. No huh. Kuulostaapa kovin "nykyaikaiselta". Ehkä me eurooppalaiset ja vielä etenkin me suomalaiset ollaan sit aika liberaaleja mitä tulee ihmisbiologiaan. Ja itseasiassa hyvä niin. :)

  ReplyDelete
 12. Aika on muuttunut ja me sen mukana. On hyvä, että voit avoimesti lastesi kanssa keskustella. Ei Suomessakaan aikaisemmin mitään seksivalistusta annettu ja vahinkoja sattui. Vanhakansa sanoo "luonto se tikanpojan puuhun vetää".

  Tärkeä ja kiinnostava aihe.

  ReplyDelete
 13. Oi voi! On tosiaan aika takaperoista tuo "opastus".

  Meillä esikoinen kastelee usein tv:stä ohjelmaa 16 and pregnant ja hämmästelee minulle ääneen, kuinka välinpitämättömästi nuoret usein siinä suhtautuvat nimenomaan ehkäisyyn. Ehkä juuri siksi, että siitä ei niin ole puhuttu? Ja sitten niin kovin moni on taas pian uudelleen raskaana.

  Täällä sukupuoliasioita käsitellään myös viidennellä luokalla, jo syksypuolella :) Meille opettaja nauroi vanhempainillassa, että monet oppilaat tietävät jo kirjan ensikertaa käteen saadessaan, miltä sivuilta kys. asiat löytyvät, kun ovat niitä isompien sisarusten kirjoista jo ehtineet kotona katsella :)

  Hienoa, että teillä asioista voidaan jutella. Minä luotan siihen ajatukseen, että kun vastaa aina siihen, mitä lapsi kysyy (ei siis ensimmäiseen asiaa sivuavaan kysymykseen tarvitse vielä antaa vastaukseksi koko lisääntymiskäyttäytymistä), niin sillä pärjää jo pitkälle.

  ReplyDelete
 14. Riitta, maassa maan tavalla, ei tässä muukaan taida auttaa :) Mutta täytyy kuitenkin huolehtia, että jälkikasvulla on trvitta tieto.

  Ylva, minullekin tuli yllätyksenä, että osavaltiomme on tämän linjan ottanut. Mutta minkäs teet. Jotenkin siinä vaivautuneita (kyllä muakin vähän hämmenti tilanne) vanhempia katsellessa tuli mieleen, että jos koulu saisi opettaa niin olisi kaikille osapuolille helpompaa. Käsittääkseni uskonto on suurin syy tähän, että seksi- ja ehkäisyvalistusta ei anneta. Itse myös näen niin, että opetus ja koulutus ovat ainoat tiet tässä asiassa. Muuten teiniraskaudet ja epätoivotut raskaudet vain lisääntyvät.

  Yaelian, minäkin alkuunsa olin ihan innoissani. Vasta infossa selvisi, että mistä tässä ei ole kyse. Kiittelin kyllä mielessäni että menin, sillä muuten olisin olettanut opetuksen sisällön olevan jotain ihan muuta.

  Ihanuudet, olet muuten ihan oikeassa. Tässä on kyllä maineen menetyksen vaara :)

  ReplyDelete
 15. Itkupilli, kyllä tämä laittaa miettimään. Moni asia on tässä maassa todella mallillaan, mutta sitten jokin näin perusasia ihan retuperällä.

  Laura, voi ei! Näen sieluni silmin tämän tilanteen. Pienempinä lapset Suomen matkojen jälkeen olivat estottomampia, mutta nyt tilanne on kääntynyt niin, että Suomessakin ollaan hyvin hillittyjä.

  Lapsilla olikin ihmettelemistä kerrakseen, kun setä pysäytti fillarin keskelle puistoa ja alkoi lorotella puskaan. Siitä puhutaan vieläkin.

  Ja kiva kun käyt lukemassa ja kommentoimassa. Kalifornia on IHANA! Sieltä oli vähän haikeaa muuttaa pois.

  Anne-Marie, kyllä näitä syvään juurtuneita käsityksiä taitaa olla aika paljon ja niitä on vaikea saada kitkettyä edes opetuksen välityksellä.

  Minua tietysti myös hirvittää se, että edelleenkin HIV on tappava tauti ja siihenkään ei sitten osata edes pelätä tai sitä vastaan suojautua :(

  Tuula, olen kuullut tästä teiniäidit ohjelmasta, mutta en ole tullut katsoneeksi. Varmasti tässä on yksi syy miksi meillä on niin paljon teiniäitejä.

  Assari, kyllä allikko kutsuu. Tämä on sikäli niin hurjaa, että uskon monen lapsen/nuoren tietämättömyyttään joutuvan vaikeuksiin. Se asia saataisiin vähällä vaivalla ja suvaitsevaisuudella korjattua.

  ReplyDelete
 16. Pilvi, minä olen miettinyt, että tämän pitäisi olla kouluissa vaihtoehto. Vanhemmat, jotka eivät missään nimessä halua seksivalistusta lapsilleen voisivat sen sitten kieltää. Mutta muille sitä voitaisiin opettaa.

  Tässä Human Growth -jaksossakin on se vaihtoehto, että vanhemmat voivat opetuksen kieltää.

  Lisäksi näyttää olevan niin, että opetuksen puute lisää jo syrjäytyneiden syrjäytymistä. On vaikea kuvitella teiniä pinnistelemässä elämässä eteenpäin, kun on vauva huolehdttavana.

  Mutta eiköhän tähänkin asiaan tule pikkuhiljaa muutos. Pakkohan sen on ennen pitkää tulla.

  Leena, kyllä olo oli aika liberaali infotilaisuudessa :) Ja olin kiitollinen siitä, että olen saanut tässä suhteessa olla suomalaisen koululaitoksen kasvatti. Nyt on malli miten asioista puhua ja toimia. Mietin, että miten nämä paljasjalkaiset vanhemmat lapsiaan valistavat. Luulen, että moni turvautuu kirjoihin.

  Unelma, eiköhän se niin ole, että tämä on yksi niitä ihmiskunnan perusasioita ja jokainen sukupolvi tekee omia tutkimusmatkoja sanottiin tahi jätettiin asiasta sanomatta :)

  Satu, olen todennut hyväksi (ainakin omasta mielestäni) juuri tämän, että vastaa niihin kysymyksiin, mitä lapsi esittää. Kerralla ei tule sitten kauheaa tietotulvaa ja toisaalta ei joudu sellaisten asioiden kanssa tekemisiin jotka eivät ole vielä tarpeen.

  Sellaisen neuvon tilaisuudessa joku vanhemmista antoi, että parempi kertoa nyt lapsille monet perusasiat, koska sitten kun teini-ikä iskee ei enää vanhempien kanssa välttämättä halua tällaisista asioista jutella.

  ReplyDelete
 17. Todella tärkeä aihe! Mielestäni asiasta on puhuttava sekä lapsuusiän kuin teini-iänkin aikana! Lapsena opitaan perusasiat ja -arvot, sitten teininä niistä pitää muistuttaa, koska teini-ikäisen pää on puuta, vaikka vuotaakin kuin seula. :)

  Itse olin teini 90-luvun ja 2000-luvun taitteessa ja muistan omassa nuoruudessani minua suorastaan järkyttäneen elokuva nimeltä Kids

  En unohda sitä ikinä. Suosittelen elokuvaa todella lämpimästi kaikille teineille - se järkyttää ja sitä kautta oppi painuu taatusti päähän. Muistaakseni elokuva oli tehty juuri harkitsemattomien tekojen seurauksista muistuttamaan.

  Lapsen syntymähän on vielä upea ja iloinen asia loppujen lopuksi, mutta HIV-tartunta ei. Mielestäni se on syistä ehdottomasti painavin, miksi sukupuoliTAUTIvalistus on kasvattajien VELVOLLISUUS, eivätkä he saa siitä luikerrella minkäänlaisten perusteiden nojalla, keveiden tai painavienkaan. Muka-uskonnollinen tekopyhyys ja moralisointi johtaa pahimmassa tapauksessa maailman rakkaimman ihmisen (oman lapsen) elämän tuhoamiseen.

  Eräs oivallinen ja tehokas idea voisi olla yhteistyö sellaisten järjestöjen/henkilöiden kanssa, joilla on asiasta omakohtaisia kokemuksia. Esimerkiksi HIV-positiivisia vapaaehtoisia varmasti löytyy, jotka olisivat halukkaita luennoimaan kouluilla. Voiko sitä kieltää?

  Ehkä sieltä puuttuukin vain määrätietoisen ihmisen aloite! Ehkä voitte koota samalla tavoin ajattelevien äitien kanssa voimanne yhteen ja tehdä historiaa!? Mutta jos valistus on laissa kielletty, tehtävä muodostuu hyvin vaikeaksi. Ehkä asioiden on käännyttävä niin pahoiksi että kansalaisten vaalikäyttäytyminen alkaa hiljalleen muuttua ja sitä kautta tabuistakin voidaan alkaa puhua.

  Kuinkahan monessa maassa loppujen lopuksi ollaan näin liberaaleja - ehkä ainoastaan Pohjoismaissa plus Alankomaissa? Täällä Italiassa ainakin ollaan kenties vielä amerikkalaistakin surkeammassa jamassa, joten eurooppalainen hyve tämä vapaus ei taida olla.

  Voi voi... tulipas ikävä kommentti, ei ollut kyllä tarkoitus! :) Mutta aihe on minulle tärkeä. Usein mietin kuinka itse voisin olla avuksi minua nuoremmille, tässä ja monessa muussakin asiassa. Ehkä jonain päivänä keksin!

  ReplyDelete
 18. Sitruunainen, täytyypä kaivaa tuo elokuva esille. Kaikki konstit ovat tarpeen :)

  Minun on täältä katsoen niin hankala ymmärtää, että sivistyneessä Euroopassakin on maita joissa ei anneta ehkäisyvalistusta. Katolinen uskonto taitaa olla suuri vaikuttaja tähän.

  Kiitos pitkästä, kantaaottavasta kommentistasi. Juuri tällaisia on ilo lukea. Antavat kummasti perspektiiviä omaan elämään, ympäristöön.

  Olen samaa mieltä, että tänä päivänä ei yhdenkään lapsen pitäisi enää syntyä HIV positiivisena. Se on meidän sivistysmaiden sivistyneiden ihmisten häpeä. Uskon kuitenkin, että koko ajan mennään eteenpäin ja kehitys kehittyy.

  ReplyDelete
 19. Hei mulle saapui sàhkòpostiin aiheeseen sopiva opetusvideo Suomen 70-luvulta! :)

  http://www.riemurasia.net/rasiatube/view.php?id=44988

  t. Sitruunainen (ei anna mun kirjautua sisààn)

  ReplyDelete
 20. Sitruunainen, tämä pitää tutkia, ehdottomasti! :)

  ReplyDelete