Thursday, April 7, 2011

Ulkosuomalainen, äänestätkö?

Tarjolla olisi yli 200 000 ääntä Suomen eduskuntavaaleihin. Siis Suomen ulkopuolelta. Olen aiempina vuosina äänestänyt vaihtelevasti. Tänä vuonna tuskin äänestän. Matkaan kuluisi suuntaansa 5 tuntia.


Tilanne on surkuhupaisa, sillä olen intomielisenä seurannut vaalikeskusteluja netistä ja mielipide on muovautunut vankkumattomaksi. Puoluekanta ja ehdokas olisivat selvät.

Irlantilainen ystäväni kertoi äänestäneensä postin välityksellä, ns. kirjeäänestys. Malli on käytössä useassa Euroopan maassa mm. Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Virossa. USA, Kanada ja Australia antavat myös kansalaistensa äänestää kirjeen välityksellä. Mutta miksi ei Suomi? Vai hirvittääkö, että yks kaks olisikin 200 000 uutta ääntä, joita ei ole aiemmin juuri kuultu?

Voisin matkustaa lähimpään konsulaattiin tai suurlähetystöön. Tämä tarkoittaisi käytännössä viiden tunnin köröttelyä äänestyspaikalle ja toiset viisi tuntia takaisin. Presidentinvaalit ovat olleet siitä jännät, että ne ovat vaatineet kahdet köröttelyt.

Suomi on maailman ensimmäisenä maana halunnut taata kansalaisilleen lainvoimalla laajakaistayhteyden. Maa on edelläkävijä asiassa jos toisessa. Mutta ulkosuomalainen ei voi äänestää kirjeitse. Tässä on nyt jotain, mitä en ymmärrä. Ulkosuomalainen, äänestätkö näissä vaaleissa? Äänestäisitkö jos voisit tehdä sen kirjeitse?


P.S. Ralliradan Varikon Ylvalla on ihana arvonta. Voittaa voi kuvan käsintehdyt tossut!25 comments:

 1. aanestys Tel Avivissa on 6-8/4 kello 10-14.
  Eilen olin toissa ja sen jalkeen sinusleikkauksessa, tanaan levossa kotona ja huomenna perhejuhlassa. Joten en aanesta. Sita paitsi, kun on asunut yli 20 v Suomen ulkopuolella, niin vahan vaikea paattaa keta aanestaa.

  ReplyDelete
 2. Siis jos voisin kirjeitse, ehka vaivautuisin tutkimaan ehdokkaita enemman ja sen tekemaan.

  ReplyDelete
 3. anumorchy, Sinulla on kiirettä! Eikä ihme jos äänestyshommat jäävät sivummalle :) Mutta myös Sinua kirjeäänestys hyödyttäisi.

  Mukavia juhlia!

  ReplyDelete
 4. Nyt olisi pitänyt äänestää, en halua persujen voittavan, mutta varmaan ekaa kertaa elämässäni jätän äänestämättä. Päivät eivät sovi ja vaikka matkaan on vain reilu tunti suunta en jaksa lähteä jonottamaan. Edellisten vaalien aikaan Bostonissa meillä taisi mennä äänestyspaikassa monta tuntia, niin tahmeasti se homma sujui.

  ReplyDelete
 5. Elisabeth, minä muistan myös kun jätin ensimmäisen kerran äänestämättä... se tuntui kurjalta kun oli tottunut äänestämään vaaleissa kuin vaaleissa siitä saakka kun äänioikeuden sain. Sinuakin siis kirjeäänestys helpottaisi.

  ReplyDelete
 6. Voi kunpa teidän äänenne tulisivat helposti&mutkattomasti, sillä kaikkien ääniä tarvitaan, varsinkin tänä vuonna.
  Uskoisin että ulkomailla asuvina tuskin äänestäisitte perussuomalaisia...

  ReplyDelete
 7. Niinu, asiaa on yritetty hoitaa ulkosuomalaisten parlamentin välityksellä. Kai tähän ennen pitkää muutos tulee. Ja kun miettii, että Suomi oli naisillekin antamassa ensimmäisenä ääinioikeuden...

  ReplyDelete
 8. Kyllä ne on tärkeitä ääniä, ne teidän äänet. Yhtä tärkeitä kuin Suomessa asuvien. Itse varmaan äänestäisin, jos asuisin ulkomailla. Äänen antaminen on kannanotto samalla kun toivotaan asioiden muuttuvan johonkin suuntaan /pysyvän /kehittyvän jollain kohtuullisella tasolla. Tuntuu että nyt varmaan jos milloin kannattaa äänestää jos vain voi.

  ReplyDelete
 9. Hyvä pointti --- eikö ulkosuomalaisten ääniä haluta kuulla kun äänestämisestä on tehty niin kankeaa? Bostonissa äänestys olisi ollut tänään ja vain tänään eli 7. huhtikuuta klo 10-18. Hieman kaivelee että ääneni jäi käyttämättä muiden kiireiden takia, lapsiperheen elämä kun ei ole niin yksinkertaista. Mutta kirjeellä olisin minäkin äänestänyt.

  ReplyDelete
 10. gone to the beach, vaikka se yksi ääni ei niin paljon paina eikä sillä sen suurempia saa aikaiseksi, olisi se kiva kuitenkin antaa. Ja olet kyllä ihan oikeassa, tuntuu että tällä kierroksella on todella isoista ja tärkeistä asioista kyse.

  Päivi, minä en voi mitenkään käsittää että niin edistyksellinen maa kuin Suomi ei anna mahdollisuutta äänestää kirjeitse! Onhan ennakkoäänestyksin olemassa koto-Suomessa ja nettiäänestystäkin kokeiltiin jo joissakin vaaleissa. Suomessa taitaa vaalipäivä olla sunnuntai - olisihan se kiva jos mahdollisuus olisi samaan täälläkin :)

  ReplyDelete
 11. Mnä en aio (tai oikeastaan voi) äänestää, koska täällä meillä päin se tietäisi lentoreissua äänestyspaikalle. Semmoinen taas ei mahdu budjettiin, eikä kyllä kalenteriinkaan. Jos äänestäminen olisi tehty helpommaksi, äänestäisin varmasti!

  ReplyDelete
 12. Ehdottomasti aanestaisin, jos voisi kirjeitse sen tehda.

  Toissakayvana mulla ei ole aikaa matkustella paivatolkulla jonnekin kaukaisiin aanestyspaikkoihin. Nyt en edes avannut kirjekuorta... Mutta luulen, etta lahin aanestyspaikkani olisi ollut Hamarissa, yli tunnin ajomatkan paassa ja virastoaikaan. Niin on ollut ainakin edellisina vuosina.

  ReplyDelete
 13. Voi sentäs, onko äänestäminen todellakin noin vaikeaa siellä? "Tarttis tehrä jotain", niinkuin entinen presitenttimme Koivisto sanoi.
  Me käymme jo huomenna äänestämässä ennakkoon.
  Hyvää viikonloppua sinne teille.

  ReplyDelete
 14. Onpa todella harmi, että lähin äänestyspaikka on niin kaukana, sillä viisi tuntia suuntaansa on minusta jo paljon. :(

  Itse käyn äänestämässä varmaankin huomenna, sillä paikallisessa Cittarissa pitäisi olla äänestyspaikka. Olen pakotettu ennakkoäänestämään, sillä olen virallisesti edelleen kirjoilla Keski-Suomessa ja virallisen vaalipäivän virallinen äänestyspaikkanikin olisi Jyväskylässä.

  Olen myös sitä mieltä, että teidän ulkosuomalaisten ääniä olisi kaivattu kipeästi, sillä en tiedä, mitä tulee käymään, jos perussuomalaisista tulee johtava hallituspuolue ja Soinista pääministeri. Veikkaan, että te ette niinkään olisi tuohon Soini-hypetykseen lähteneet mukaan.

  ReplyDelete
 15. Kirjeäänestyksestä en ole edes kuullutkaan! Eilen kävin lähetystössä äänestämässä,minä onneksi tarvitsen sinne vain yhden bussilinjan.Hupaista oli se,että juuri kun olin tulossa ulos rakennuksesta jossa lähetystö sijaitsee,sisälle tulvahti 30 suomalaisen ryhmä.Olivat lomailevia suomalaisia ,jotka käyttivät loma-aikaansa äänestämiseen!

  ReplyDelete
 16. En äänestä, kun en viitsi lähteä konsulaattiin tai lähetystöön. Saksassa on käytössä kirjeäänestys, mutta se ei ole mielestäni kovin varma juttu. Äänestyspaperit tulevat postitse kotiin, viimeksi kunnallisvaaleissa ne olivat hävinneet eli teoriassa joku toinen saattoi ottaa ne ja äänestää puolestani. Suomessa kontrolloidaan tarkasti äänestäjän henkilöllisyys ja niinhän se pitääkin.

  ReplyDelete
 17. Itselläni on edelleen ehdokas edelleen aivan hakusessa täällä koto-Suomessa, mutta siipan Australian sukulaisilla on jo omat ehdokkaat päätettynä ja äänestysmatka Brisbaneen tulossa.

  ReplyDelete
 18. Taas uusi ja avartava teksti. En ole edes koskaan ajatellut miten hankalaa ulkosuomalaisen äänen käyttäminen voi olla.

  En tiedä ketä äänestäisin ja joka vaalikone lykkää eri puolueen ihmiset TOP3:een. Tuntuu, että joka sakissa on jotain mätää... Tosin, minulla äänestämään on lyhyt matka ja aikaa päättää on runsaasti vielä.

  ReplyDelete
 19. Sanna, lentomatkat ovat kyllä kalliita. Sinulla ei ole sitten äänestyksen kannalta olosuhteet ainakaan helpoimmasta päästä!

  Tuula, Sinulle tulee vielä tieto vaalioikeudesta! Olen pitänyt huolen, että tietoni ovat Suomen päässä ajantasaiset, mutta vuoden 2000 presidentin vaalien jälkeen en ole enää saanut ilmoitusta tänne äänioikeudestani tai missä voisin äänestää.

  Unelma, ennakkoäänestystä olen joskus myös käyttänyt siellä Suomessa. Se olikin kiva tapa äänestää, vaikka kyllä siinä vaalipäivän äänestyksessäkin on oma juhlallinen tunnelmansa :)

  Leena, silloin kun olin Suomessa olivat ennakkoäänestyspaikat aina posteja. Niin se maailma muuttuu.

  Mulla on sellainen hytinä, että vaalien tulos ei ole kaikille puolueille niin ruusuinen kuin gallupit näyttäisivät. Mutta jännät vaalit nämä ovat.

  ReplyDelete
 20. Yaelian, Sinä onnellinen! Voin muuten kuvitella, että turisteille on ihan jännä kokemus käydä lähetystössä äänestämässä. Lähetystössä tulee muutoin niin harvoin asioinneeksi ellei ole jokin hätätilanne. Varmasti ikimuistoinen äänestysreissu näille kolmellekymmenelle!

  Allu, postiäänestyksessä kai on maittain hyvin erilaisia menetelmiä: jossain pitää olla todistajien allekirjoitukset (yksi tai kaksi) varmentamassa, että allekirjoitus on oikea jne. Uskoisin, että jos poliittista tahtoa olisi, niin tämäkin saataisiin toimimaan. Tahtoa ei vaan tunnu löytyvän. Ei tainnut olla kenelläkään edes vaaliohjelmassa :)

  Lumo, taitaa olla niin, että on helpompi tehdä päätöksiä matkan päästä, kun ei ole ihan siinä keskustelun ja vaalihumun ytimessä :)

  Assari, minä olen pariakin vaalikonetta testannut ja saan ihan mahdottomia tuloksia! Näyttäisi siltä, että tulos pomppaa ihan toiseksi jonkun omasta mielestäni sivuseikan vuoksi :)

  ReplyDelete
 21. No vaikeaksippa on äänestäminen tehty! Aivan nolottaa, että tänään Prisman reissulla sai hoitaa sekä lasten karkkipäiväostokset että äänestämisen. Kummallista ettei kirjeäänestys onnistu, kyllähän Suomessakin metsämökin mummot äänestävät kotonansa, kun eivät vaalipaikalle pääse. Nämä vaalit ovat niin tärkeät, että joka ikinen ääni olisi tarpeen. Kauhistuttaa ajatellakin, millaiseksi Suomi muuttuu, jos persut vaalit voittavat...

  ReplyDelete
 22. SatuS, onpas kätevää, kun kaikki hoituu kauppareissulla! Tätä sanoisin jo palveluksi ja kukaan ei voi enää sanoa, ettei äänestä kun on tehty niin hankalaksi :)

  Vieläköhän haja-alueilla järjestetään vaalipäivänä kyydityksiä? Silloin Suomessa ollessani se oli iso juttu ja täällä myös on vaalipäivänä kyyti tarjolla vapaaehtoisvoimin.

  ReplyDelete
 23. Mulla on ihan sama juttu, aanestamatta jaa ja mietin, etta eiko nyt mitaan muuta systeemia voisi kehittaa. Meilta pitaisi menna Vancouveriin joko lautalla tai lentokoneella. Viime vaaleissa yksi aanestyspaivista oli lauantaina, joten teimme retken sinne (ja kavimme samalla IKEAssa!), mutta nyt oli aanestyspaivina vain torstai tai perjantai eika osunut tyomatkaakaan sinne. Aanestaminen oli kylla helpompaa, kun asuimme Kaliforniassa ja Torontossa.

  Toinen vastaava asia on passin hankinnan vaikeus. Koska passihakemusta ei voi jattaa kunniakonsulaattiin, Kanadassa on nykyaan vaihtoehtoja jaljella enaa tasan yksi, Ottawa. Ainoa jarkeva tapa on ennakoida ja uusia passi Suomessa kaynnin yhteydessa.

  ReplyDelete
 24. Myöhäinen vaalitervehdys Chicagosta! En enää muista mitä kautta blogiisi eksyin, mutta olen sitä tässä viime päivinä selaillut. :) Olin itse niin onnekas, että pääsin äänestämään, vaikka matkaa suuntaansa olikin 7 tuntia. Sain vielä kaverinkin mukaan road tripille, ja äänestämisen lisäksi tuli tutustuttua Minneapolisiin. Näissä vaaleissa äänestäminen tuntui tosi tärkeältä! Olen myös asunut täällä vasta reilun puoli vuotta, joten Suomen asiat on vielä hyvin lähellä. Silti yksin olisin tuskin reissuun lähtenyt.

  Tämänhetkisten laskelmien mukaan olisi ollut erittäin tärkeää saada paljon enemmän ulkosuomalaisten ääniä kuuluviin. :-/

  ReplyDelete
 25. Vaalit ovat jo aikaa sitten ohi...mutten käynyt minäkään äänestämässä, sillä minäkin olen sitä mieltä, että ulkosuomalaisille pitäisi antaa mahdollisuus kirjeitse äänestämiseen. Virolaiset voivat äänestää kännykällä... Passihakemusta varten ajoin viime vuonna yli 1000 km junalla edestakaisin saman päivän aikana ja se täällä Saksassa, missä välimatkat eivät ole niin isoja kuin siellä Amerikassa!

  ReplyDelete