Saturday, April 23, 2011

Tipu vai Pupu?


Olen aina pitänyt vähän hassuna ajatusta, että pääsiäispupu tuo suklaamunat.


Minusta munien tuominen on tipujen hommaa.


Kerroin tämän myös babysitterillemme Kimille joitakin vuosia sitten ja tyttöparka oli tikahtua nauruun. Hänestä se oli hulluin juttu pitkään aikaan.


Piti oikein tutkia asiaa. Paljastui, että pääsiäispuput ovat saksalaista alkuperää.

Sekä munat että puput liittyvät hedelmällisyyteen, lisääntymiseen, uuteen elämään.

Tämän sai myös kantapään kautta oppia kauppias, joka muutamia vuosikymmeniä sitten ajatteli somistaa pääsiäisnäyteikkunan lapsiperheitä erityisesti viihdyttääkseen.

Pienet pupuset sitten viihdyttivät ohikulkijoita toimimalla kuten puput keväällä tuppaavat. Häveliäät vanhemmat peittelivät pienimpien pilttien silmiä.

Minua vaivaa jonkinasteinen pupumania. Meillä puput lisääntyvät joka pääsiäinen. Oikein aina odotan, että saan laittaa pitkäkorvat esille.

Mutta kumpi teillä tuo pääsäismunat: tipu vai pupu?

18 comments:

 1. Enpä tuosta tuojasta osaa sanoa, mutta niin vaan meidänkin isot pojat ( 20 v ja 17v) nostivat mekkalan, kun kuulivat, etten ole enää aikeissa heille suklaamunia hankkia:-) No, nyt on hankittu:-)

  Ihanaa pääsiäisaikaa!

  ReplyDelete
 2. Mielenkiintoista tietoa;D
  Aika ihania nuo pupusi!
  Iloista pääsiäistä teille:)

  ReplyDelete
 3. Kyllä meillä munat ovat siinä tipujen kanssa
  samassa korissa, eli kai ne tiput sitten
  ovat niitä tuojia.

  Iloista pääsiäistä!

  ReplyDelete
 4. Tuota en ole tullut ajatelleeksikaan, että kumpi.
  Meillä näyttää olevan enemmän noita tipu-juttuja täällä kotona. :-)

  ReplyDelete
 5. Minä kun olin pieni, niin meille siskon kanssa kukko muni munat :) Joka sekin on ihan nurinkurinen ajatus. Meillä oli sellaiset yöpaidatkin, joissa oli edessä kukon kuva ja pieni tasku :) Mutta nykyään minäkin kyllä kallistuisin tipujen puoleen :)

  Hyvää pääsiäistä sinne teille!

  ReplyDelete
 6. meilla myös kukko muni yön aikaan paasiaismunat,kun olin lapsi.Oli muninut piiloon,jota sitten sisareni kanssa etsimme aidin vinkeilla.
  Mukavaa Paasiaisen jatkoa sinne kauas.

  ReplyDelete
 7. Lapsena mummilassa sai kurkata aina posliinikanan koriin ja sieltähän ne munat löytyivät. Nyt aikuisempana olen kallistunut kuitenkin pupun puoleen, ainakin pääsiäiskoristelussa.

  ReplyDelete
 8. Onpa sinulla viehättävä ja iso pupukokoelma :)! Meillä pupu on perinteisesti käynyt piilottamassa munat ja jättänyt kartan helpottaakseen munajahtia ;).

  Mukavaa pääsiäisen aikaa!

  t.Minna :)

  ReplyDelete
 9. Pirpana, no vähemmästäkin sitä riehaantuu :) Kyllä pääsiäiseen kuuluvat suklaamunat! Minua harmittaa, kun meillä ei ole myynnissä Kinder-tyyppisiä munia laisinkaan. Siis sellaisia, joista löytyisi sisältä yllätys. Olen joskus löytänyt Kinder-munia erikoiskaupasta ja hinta on ollut sen mukainen. Suomi-lomilla sitten ahmitaan näitäkin herkkuja.

  Yaelian, kokoelma alkoi yhdellä pupulla ja joka vuosi on tullut kokoelmaan pupu tai pari lisää. Kiitos, pääsäinen ei tunnu tosin niin juhlalta kuin Suomessa, kun siihen ei liity vapaapäiviä ja kaupat ym. ovat auki.

  Sirpa, meilläkin tipu tuo munat korissa sängyn alle. Mutta nyt alkaa jo olla vähän epäselvää mikä otus ne suklaaherkut tuo :) Ihanaa pääsiäistä myös Sinulle!

  Unelma, minäkin olen tähän puputteluun törmännyt oikeastaan vasta täällä. Esim. koulun askarteluissa tehtiin aina tipuja, ei koskaan pupuja.

  Olin ihan unohtanut pääsiäiskukon! Niinhän se oli monessa paikassa, että kukko toi munat. Onhan sekin vähän hassua, kun tarkemmin ajattelee :)

  ReplyDelete
 10. Satu, kuulostaapas herttaisilta yöpaidat. Teillä oli valmistauduttu munien syöntiin sitten oikein perinpohjin :)

  Sateenkaari, Sinulle on jäänyt kivat muistot pääsiäisen vietosta. Olikohan teillä sellainen "kylmää", "kuumaa" -etsintä?

  Lumo, pupu on sikäli kiva koriste, että se ei ole niin räikyvä kuin keltainen tipu. Meillä puput viihtyvät pidemmän aikaa esillä ja ei heti tule ajatelleeksi, että pääsiäiskoristeet ovat jääneet laittamatta pois.

  Minna, minä pidän näistä puisista pupuista ihan valtavasti! Yritän aina löytää vähän erinäköisen pitkäkorvan kokoelmaani.

  Aarrekartta onkin hyvä idea. En vain saa koskaan aikaiseksi tehdä sellaista. Yksi vuosi laitoimme vihjeitä niin, että yksi vihje opasti seuraavan vihjeen luokse ja lopulta munakätkökin paljastui.

  ReplyDelete
 11. Kyllä se on ollut ja tulee olemaan että KUKKO ne pääsiäismunat munii....vaikka vähän vastoin yleistä munimista kun ajattelee, pupu ne löytää ja saattaa sitten piilotella ja jakaa niitä, kanat senkun vain tepsuttelevat ja nauttivat vapaapäivistään....;)

  ReplyDelete
 12. Kun olin lapsi laitettiin sisarusten kanssa pääsiäislauantai-iltana lakit keittiön pöydälle ja yön aikana kukko kävi munimassa niihin. Arveltiin aina, että mitä isompi lakki, sitä enemmän munia, mutta eihän se niin mennyt:)

  ReplyDelete
 13. Ei kumpikaan. Munat munii kukko :) Eli sellainen luonnonoikku meillä.

  Iloista pääsiäistä!

  - Kristiina -

  ReplyDelete
 14. Kukko muni meilläkin tyynyjen alle. Mutta puput on kyllä ollut myös aina meidän perheen juttu. Meillä oli ihan oikeita pupuja ja niitä sitten kutsuttiin pääsiäisenä pääsiäispupuiksi. ;)

  ReplyDelete
 15. Aivan ihania pupuja...meinasin juuri kysyä ovatko ne puuta,mutta vastaus olikin tuolla jo.
  Siis ihania!!!
  Meilläkin on opittu siihen että tipu tuo munat.Tosin tuo pupu olisi paljon suloisempi ;-)

  ReplyDelete
 16. Ihania pupuja :) Meillä tuo kukko!
  Mukavaa pääsiäisen jatkoa :)

  ReplyDelete
 17. Ihania pupuja sinulla! Meillä on aina ollut Kukko munimispuuhissa. Niin hassulta kun se kuulostaakin. Kukko käy munimassa aina pääsiäislauantain ja ensimmäisen pääsiäispäivän (siis sunnuntai) välisenä yönä. Munia löytyy tyynyn alta, yöpöydältä, takkien taskuista, kengistä, tuoleilta ja ihan mistä vaan. Munien etsimisestä iloitsee meillä jopa yli 20-vuotiaat "lapset" :) :)

  ReplyDelete
 18. Kukkohan se tietysti on! Olin kukon jo ihan unohtanut :)

  ReplyDelete