Monday, April 4, 2011

Sweet Sixteen

Eilen iltakävelyllä huomasin, että joku oli viettänyt 16-vuotissynttäreitään.

Kylttejä oli pystytetty ympäri naapurustoa ja ilmapallot hulmusivat tuulessa. Selvisi myös missä talossa päivänsankaritar asuu: talon edessä oli varmastkin lähes 10 metriä korkea banderolli, jossa oli kylttien painatus. Rachelin täytyy olla aikamoinen tyttö ja vanhempien hänestä hyvin ylpeitä :)


Joku viikko sitten huomioni kiinnitti yhden talon pihalle lehahtanut flamingoparvi. Talossa vietettiin nähtävästikin isännän 40-vuotissynttäreitä. Silloin ei ollut kamera mukana, mutta löysin netistä kuvan flamingoista.

Kurkia myös näkyy silloin tällöin. Haikara (eikä kurki, kuten aluksi kirjoitin. Onneksi Krisikka korjasi, kun mulla menee jo tipuset sekaisin!) ilmoittaa lapsen sukupuolen, nimen, painon ja pituuden heti syntymän jälkeen. Ei tarvitse sitten erikseen kertoa kaikille naapureille ja kylänmiehille.


Alkuunsa tällainen julkinen tapa juhlia tuntui vähän hassulta. Nyt kun asiaa ajattelen, niin onhan se aika hauskaa: jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Muutaman talon päässä ollut pariskunta asteli vihille vuosi sitten ja pihalla oli kyltti: "Mentiin naimisiin. Tööttää autosi torvea meidän onneksi". Ja minähän tööttäilin (kuten moni muukin) sydämeni kyllyydestä.

19 comments:

 1. Jännä tapa. Siellä juhlitaan vissiin aina aika isosti :)

  ReplyDelete
 2. Onpas ihanat kurjet! Mietin, että mitä tämä tekisi Suomessa :D Tilaisiko joku paikalle valkotakkiset ihmiset vaiko leimattaisiinko muuten vaan hourupääksi... Ihanaa tuo ilon jakaminen!

  ReplyDelete
 3. Mari, monet lapset ja nuoret jättävät viettämättä isommat synttärit Middle Schoolin ajan. Korkeintaan pari kaveria pyydetään yökylään, elokuviin tai syömään. Mutta 16-vuotissynttäreitä juhlitaan. Onhan se tärkeä ikä, kun saa ajokortinkin :)

  Assari, voisi saada aikaiseksi erikoisia reaktioita :) Minä vähän kummeksuin mikä takia naapurin "Mikea" haluttiin juhlia flamingojen kanssa, mutta kukin tavallaan :)

  ReplyDelete
 4. Siellä Isossa maassa osataan juhliakin isosti.
  Täällä olemme turhankin vaatimattomia.
  Hauskaltahan tuo näyttää :>)

  ReplyDelete
 5. Sirpa, kiva kun tulit vieraisille!

  Luulen, että juhlimista helpottaa kummasti, kun tarjolla on kaikenlaista valmista rekvisiittaa. Ei tarvitse paljon miettiä, suunnitella ja valmistella kun ostaa valmiin ratkaisun. Ja teema on helppo totetuttaa lautasliinoista pihakoristeisiin.

  ReplyDelete
 6. Oii, ihana toi tööttäily, menee ihan vilunväreet pitkin selkää.. Hollannissa ystäväni valmistui koulusta joskus takavuosina, en enää muista mikä symboli laitettiin talon seinään tms (oisko ollut ihan vaan Hollannin lippu talonkulmalle), mutta silloinkin ohikulkijat tööttäilivät, se oli kivaa..

  ReplyDelete
 7. Ai että mie nauroin täällä, kun luin sun tööttäilyistä. Kuulostaa niin hauskalta! (Paitsi jos joku on juuri päiväunilla...)

  Maassa maan tavalla. Täälläpäin vaan lähdetään karkuun juhlia ja ollaan "matkoilla"... ;D

  ReplyDelete
 8. Mannukka, näistä lipuista tuli mieleeni, että moni laittaa talonsa seinään liehumaan opinahjonsa lipun. Alma Mater on tärkeä ja siitä ollaan ylpeitä. Tämän asian suhteen kanssa oli aluksi ihmettelemistä, mutta kivahan se on kertoa näin hienovaraisesti, että on tullut opiskeltua vaikkapa Virginia Techissä :)

  Ylva, minäkin meinasin ensin vähän kainostella, mutta hauskaa se sitten oli kun pääsi tunnelmaan mukaan. En kyllä illalla myöhään tai aamulla aikaisin tööttäillyt.

  ReplyDelete
 9. Hih ja apua :) Ei kyllä mun juttu ollenkaan. Lapsen syntymästä voisi ilmoittaa, se on sellainen aika iso juttu :)

  Mä en huomannut tuollaisia ollenkaan aikanaan Bostonin seudulla asuessa, eikä tästä ole kuin muutama vuosi kun muutettiin sieltä pois.

  ReplyDelete
 10. Täällä ehkä Suomen lippu paljastaa, että talossa on aihetta juhlaan: syntymäpäivät ( isompia kymmeniä ), ylppärit, rippijuhlat...

  Yleensä pidetään matalampaa profiilia: ollaan merkkipäivänä matkoilla tai ei juhlita. No, niin aion tehdä minäkin, kun syksyllä ikää rapsahtaa neljä vuosikymmentä. En halua olla "juhlakaluna".

  Olen ajatellut, että meillä juhlitaan vain lasten merkkipäiviä, rippijuhlia ja ylppäreitä.

  - Kristiina -

  ReplyDelete
 11. Aika mainioita juhlimistapoja! Etenkin nuo flamingot ottaisin itsellenikin;D
  Asuessamme USA:ssa eksän tytär tuli viettämään sweet sixteen-juhlaansa,ja veimme hänet Las Vegasiin,jossa iso limusiini nouti juhlakalun.Aika ikimuistoinen sweet sixteen sekin.

  ReplyDelete
 12. Mun mielestä tuo on jotenkin hauska tapa juhlistaa :)! Kyllä musta on kiva juhlistaa kunnolla, kun on syytä juhlia. Voisikin repäistä seuraavilla pyöreillä vuosilla, heh.

  Kivaa tiistaita!

  t.Minna :)

  ReplyDelete
 13. Anteeksi nyt, olen vähän niuho mutta eikö stork ole kattohaikara eikä kurki? ;)

  Kirsikka

  ReplyDelete
 14. Elisabeth, luulen että näistä monet on yllätyksiä: juuri naapurin miehelle järjestettiin yllätys 40 v. synttärit hänen ystävänsä kotona ja siellä oli talon ulkopuolellakin itsetehtyjä julisteita jossa asia tuli selväksi niin sankarille itselleen kuin vieraillekin :)

  Kristiina, minä olen myös samanlainen juhlija kuin Sinä: hiljaa hyvä tulee. Lapset ovat omaksuneet täkäläisen ilmapiirin ja syytä juhlaan löytyy jos vaikka mistä! Suurimpana pontimeana tietysti kakut ja kuppikakut. Lapset ovat muuten tohkeissaan suomalaisista nimipäivistä. Siinä on taas oiva syy herkutella!

  Yaelian, Sweet 16 on kyllä iso juttu ja kai myös ajokortin vuoksikin.

  Tässä maassa on mukavaa, kun limusiinin vuokrakin on kohtuullinen. Olen tehnyt parikin ikimuistoista retkeä pidennetyn auton kyydissä. Ja kaikki mahtuvat mukaan!

  Minna, jotenkin minun juhlapäivissäni on aina ollut kovin vakava pohjavire. Täällä olen vähän oppinut tästä pois ja juhliminen on hulvattomampaa, hauskempaa. Sanonnasta "Memento mori, carpe diem" (vai miten se nyt menee latinan taitajat) on ikään kuin unohtunut tuo alkuosa pois :)

  Kirsikka, kiitos kun korjasit! Minä ihan tyytyväisenä kirjoitin kurjista, ajattelin siinä ohimennen vielä nostokurkia... Linnut ovat aina tehneet vähän tiukkaa, mutta luulen että kun näitä sanoja niin aniharvoin käytän alkaa tehdä vielä tiukempaa. Kiitos avustasi!

  ReplyDelete
 15. No,ainakin juhlakaluilla on varmasti ollut mieleenpainuvat juhlat :)
  Täällä ,niin kuin edellä on mainittu,tehsään suurinosa hiljaa ja salaa ;-)...jos ollenkaan.
  Se oli siellä jännää,kun kaupasta löytyi kortteja joka ikistä tarkoitusta varten!
  Sain siellä ystäväni äidiltä äitienpäiväkortin,joka oli osoitettu "tyttäreni ystävälle" !

  ReplyDelete
 16. Hauskaa päästä blogisi kautta osalliseksi tällaisista kivoista jutuista.

  Nykyään Suomessakin näkyy lastenkutsujen pitopaikan portilla kimppu ilmapalloja. Hääjuhlien viettoon ohjaillaan tienristeyksiin pystytetyillä sydäntauluilla, joissa näkyy morsiusparin nimet tai alkukirjaimet.

  ReplyDelete
 17. Mun mielestä on ihanaa just tämmöinen avoimmuus. Siis siellä päin maailmaa. Meillä on näkynyt jo jonkin aikaa ilmapalloja oven vieressä, jos on lasten synttärit. Muita ulkoa näkyviä juhlia ei ole kyllä vielä näkynyt :-) Pitäisiköhän itse aloittaa :-D

  ReplyDelete
 18. Minusta juhlat ovat aina mukavia. Elämään mahtuu niin paljon tätä arkista tallustamista, että juhlahetket piristävät aina. Ja kukin juhlikoon omalla tyylillään tai olkoon juhlimatta. Sikäläinen tapa juhlia julkisesti kuulostaa ihan hauskalta, varsinkin se tööttäys juttu.

  ReplyDelete
 19. Voi, tuo viimeinen tarina kuuulosti ihanalta!♥
  Kyllä, jaettu ilo on kaksinkertainen ilo!!:))

  Ihanaa viikon jatkoa sinulle sinne kauas!!♥♥

  ReplyDelete