Sunday, April 17, 2011

Myrskyn jälkeen

Eilen valmistauduimme jo pahimpaan. Tänään, kun taas tiedonvälitys toimii, kuulimme että ainakin kolme tornadoa oli lähitienoilla.

Pilvet roikkuivat alhaalla ja päivä oli sateinen. Sitten tuli yö, keskellä päivää. Kuin kynttilä olisi puhallettu sammuksiin maan uumenissa olevassa luolassa. Vettä tuli kuin saavista kaataen ja tuuli ujelsi. Lastasin alakerran kylpyhuoneeseen ja ruokakomeroon vilttejä ja tyynyjä. Odotimme vain milloin pujahtaa suojaan. Sähköt olivat menneet jo joitakin hetkiä sitten.

Lapset olivat rauhallisia. Toisaalta he osaavat varautua tornadoihin pitkän harjoittelun tuloksena: kouluissa järjestetään "tornado drill" säännöllisesti. Näky on raastava, kun pienet lapset ovat polvistuneet kasvot seinää vasten käytävien varsille, pienet kädet suojaavat päätä ja niskaa. Kaikki ovat hiljaa, liikkumatta ja odottavat ohjeita. Kouluissa on säännölliset harjoitukset myös tulipalon ja aseellisen välikohtauksen varalta.

Myrskyn silmässä oleminen on häkellyttävä kokemus. Varoittamatta tuuli ja sade taukoavat, pimeys väistyy. Kokemuksessa on jo milteipä jotain pyhää. Ja hetken kuluttua myrsky jälleen raivoaa.

Päädyimme viettämään illan ilman sähköä. Mies lastasi omat ja naapurin lapset autoon ja vei elokuviin. Minä kaivoin vanhan dekkarin esille ja luin sitä kynttilän- ja taskulampun valossa. Myöhemmin kynttilän valossa vielä pelattiin Monopolia.

Olemme kiitollisia, että meillä oli onnea matkassa. Rukoilemme heidän puolestaan, jotka menettivät rakkaansa, kotinsa. Tornadokausi on aluillaan ja kesäkuun alussa siirrytään hurrikaanikauteen. Luonto sanoo aina viimeisen sanan.

13 comments:

 1. Nuo luonnonilmiöt ovat kyllä kurjia välillä,onneksi ei tällä kertaa teillä ollut pahemmin.Muistan kerran kun tulin Miamiin myrskyjen jälkeen,kyllä oli surullisen näköistä...

  ReplyDelete
 2. Hui, tuo on varmasti pelottava kokemus. Eilen iltauutisissa näyttivät kuvaa sieltä...

  ReplyDelete
 3. Luonnonvoimat ovat järkyttävän voimakkaat. Ihminen on aika pieni niitten rinnalla...

  ReplyDelete
 4. Hui! Onhan noita tornadoja nähnyt tv:stä,
  mutta joutua itse kokemaan sen voimat on
  tietenkin ihan eri asia.
  Onneksi teille ei käynyt pahemmin, kuin mitä
  pimeässä jouduitte olemaan.
  Ja sitten kesäkuussa alkaa toinen hurja
  luonnon järjestämä voimannäytös.
  Kyllä luonto sanoo viimeisen sanan.

  ReplyDelete
 5. Uutisia tässä on tullut seurattua, ja isoja myrskyalueita on siellä kulkenut. Hyvä, että olette turvassa, ja vahinkoja ei ole aiheutunut

  ReplyDelete
 6. Voin kuvitella kuinka pelottavaa näiden luonnon ilmiöiden kohtaaminen on! Serkkuni asuu myös siellä alueella jossa kaikki on mahdollista, nyt olivat olleet yön kellarissa omassa punkkerissaan..ei ole helppoa siellä asuminen..
  Hyvä että olette kunnossa!!

  ReplyDelete
 7. Huh! Aika pelottavaa. Ja toisaalta kunnioitettavaa. Nuo tuollaiset rajuilmat laittaa aina miettimään luonnon suuruutta. Jos luonto alkaa näyttämään voimiaan, niin siihen ei ihmisellä ole juurikaan mitään sanomista.

  ReplyDelete
 8. Huh,huh täältäkin vaan..onneksi kiersivät teidät ja kaikki on ok.

  ReplyDelete
 9. Kun kuulin nuo uutiset niin ensimmäisenä tuli mieleen, että toivottavasti myrskytuulet ovat kiertäneet teidät ja kaikki siellä on kunnossa. Helpottavaa lukea postauksesi. Aivan hurjia nuo luonnonvoimat. TV-stä niitä nähdään, mutta onneksi ihan tuonkaltaista ei täällä meillä esiinny. Mielenkiintoinen postaus taas, kiitos siitä. T. Lenni

  ReplyDelete
 10. Hieno (ja pelottava) kirjoitus! Onneksi ei käynyt sähköjen menetyksen lisäksi mitään pahempaa. Täällä meillä Uudessa-Seelannissa lapsia opetetaan miten toimitaan maanjäristyksen aikana ja kyllä sydäntä riipaisee, kun 4-vuotias esittää mitä pitää tehdä... Vaikka onhan se tosi hyvä, että tietää ja osaa, mutta silti.

  ReplyDelete
 11. Kiitos kaikille kommenteista. Kieltämättä eilen taas muistui mieleen, mikä elämässä on tärkeää. Marilyn se taisi aikanaan sanoa, että paras maailmassa mahtuu kahden käsivarren väliin. Siihen se perhe suurin piirtein sopii.

  Meidän läheiseen high schooliin on majoitettu 150 ihmistä, jotka menettivät myrskyssä kaiken. Naapurustossamme on keräys meneillään. Keräämme pyyheliinoja, pesuaineita, vauvan ruokia, muoviastioita, alusvaatteita... kaikkea mitä tarvitsee hätämajoituksessa, kun mitään ei ole.

  Ihanaa viikkoa teille kaikille! Olen seurannut mahdottoman jänniä vaaleja. Uskomaton tulos.

  ReplyDelete
 12. Televisiosta nuo tornadot näyttävät niin hienoilta ja pelottavilta,mutta jos olisi itse siellä paikan päällä ei varmasti tuntuisi yhtään hienolta :(
  Onneksi säästyitte ja olette kunnossa!!
  Pitäisi aina vaan muistaa olla onnellinen siitä mitä on ;-)

  ReplyDelete