Tuesday, February 1, 2011

Sassy Sauce

Aamutv:tä katsoessa rykäisin kahvin väärään kurkkuun. Ohjelmassa nimittäin näytettiin, miten alaskalainen äiti rangaistukseksi juottaa 7-vuotiaalle pojalleen hot sauce, jotain Tabascon tyylistä sekoitusta, ja pistää pojan jääkylmään suihkuun. Videoijana on perheen 10-vuotias tyttö.

Tässä jutussa on monia polveilevia sivujuonteita, kuten että poika on Venäjältä adoptoitu yhdessä kaksoissisaruksensa kanssa. Tai että äiti itse lähetti videon Dr. Philin ohjelmaan, jossa aihetta sitten käsiteltiin. Luulen, että kyseinen äiti seuraavalla kertaa miettii toimiaan. Poliisitutkintakin asiasta tuli. Minä keskityn jutussani nyt vain tähän uuteen tuttavuuteen, Sassy Sauce.

Kuulin soossista viitisen vuotta sitten. Naapurin rouva kertoi tehneensä oman sekoituksen, jossa on vähän sinappia, pari pisaraa Tabascoa, etikkaa ja vettä. Liuos on mieto. Lapset kuulemma tottelevat kun vain uhkaakin, että soossipullo otetaan esille. Herkistelin korviani ja huomasin, että moni muukin käyttää tällaista nestemäistä rangaistusta. Ihan jo senkin vuoksi, että he ovat saman kokeneet lapsuudessaan.

Asumme osavaltiossa, jossa ruumiillinen kuritus on sallittu. Jopa kouluissa opettajilla on mahdollisuus "corporal punishment", vaikka en ole sitä kuullut käytettävän. Minulla nousee karvat pystyyn, sillä mieleen tulevat ne muutamat kerrat kun omassa lapsuudessa piti yrittää syödä lautanen tyhjäksi. Saatikka sitten, että suuhun lurautettaisiin polttavaa sassy sauce!

Varsinkin lasten ollessa pienempiä tuntui kurin- ja järjestyksenpito raskaalta. Mutta kummasti jäähypenkilläkin pärjää. Vakavimmista rikkomuksista sitten karkoitus omaan huoneeseen, etuoikeuksen poisottaminen (ei telkkaria, pelejä tai nettiä päivään pariin). Tehokkaimmaksi on kuitenkin osoittautunut aresti. Jos ilman kavereita pitää olla useampi päivä, niin elämä ei ole kivaa. Nykyisin ei juuri rangaistuksia tarvita.


Murkkuikää odotellessa,

Johanna

18 comments:

 1. Tuo ohjelma tuli täällä jokin aika sitten ja mä en pystynyt katsomaan sitä kunnolla. En tiennyt, että se onkin siellä samankaltainen juttu kun omassa lapsuudessani "koivuniemen herra" (risu joka piti itse käydä piiskaksi metsästä hakemassa ja sitten asetettiin seinälle näkyvään paikkaan ja jo äidin / isän katse sitä kohti hiljensi).

  Jäähypenkki toimii hyvin - viisi minuuttia ja anteeksipyyntö hiljentävät. Toistaiseksi...

  ReplyDelete
 2. Heljä, jäähypenkki on varsin hyvä. Koivuniemen herra taitaa olla aika monelle tuttu. Sitä pidettiin aikanaan ihan hyvänä ja hyväksyttävänä.

  ReplyDelete
 3. Mun lapsuudessa aina uhattiin, että jos puhuu tuhmia, niin suu pestään saippualla. No, en ilmeisesti puhunut, koska saippuapesu jäi kokematta.

  Meillä pojat ovat nyt 15- ja 12-vuotiaat, eli murkkuja alkaa olla talossa... Aika paljon heillä on keskinäistä suunsoittoa ja viisastelua. Vanhempiakin pitää tietenkin uhmata. Ei mitään pahoja edesottamuksia. Isompi kyllä polttaa päreensä, jollei hän saakaan toimia omaalla tavallaan. Saattaa itkeä ja kiljua kuin uhmaikäinen, mutta on vain paaaaljon isomman kokoinen. Ei siinä sitten auta kuin rauhoittuminen ja sen jälkeen puhuminen. Arestirangaistukset ovat ainoat toimivat noin isoille.

  - Kristiina-

  ReplyDelete
 4. Hyi kamala..tuosta tuli mieleen kirja "Pimeän poika".Miten vanhempi voi olla lastaan kohtaan niin julma...mutta kai se monella kumpuaa omasta lapsuudesta.

  Koivuniemi on täälläkin tuttu,mutta omille on tähän asti tehonnut perinteiset "kiristys,lahjonta,uhkailu" heh..

  ReplyDelete
 5. No johan! Meni vähän sanattomaksi... Aika erikoinen rangaistus ja todella kamala. Entäs sitten jos lapsi on mausteille allerginen ja vanhemmat eivät tiedä sitä? Itse olen meinaan, niin uskomattomalta kuin tää kuulostaakin, chilille. Pelkästä kosketuksesta mun kädet turpoaa ja jos syön jotain tulista niin vesi valuu silmistä ja pahimmillaan alkaa henki mennä tukkoon.

  Meillä ollaan jäähyllä, tosin ei penkillä vaan nurkassa seisomassa. Jos tehdään jotain oikein, oikein pahaa niin sitten joku lempilelu lähtee jäähylle illaksi, pahimmillaan yksi traktori taisi olla kirjahyllyn päällä jäähyllä pari päivää.

  ReplyDelete
 6. Kristiina, minua kieltämättä hirivittää, kun talossa on sitten kolme murkkua yhtäaikaa.

  Arestirangaistuksissa huomaan myös olevan aikamoista varitaatiota. Yhden lapset 9-vuotias kaveri sai neljän päivän arestin, kun puhui äidilleen vastaan. Minusta se tuntui aika kohtuuttomalta.

  Anne-Marie, en ole kirjaa lukenut. Minulla aina nousevat karvat pystyyn, kun lasten pahoinpitelystä puhutaan. Vaikka se sitten olisi kuinka tehty kasvatuksellisessa mielessä.

  Kyllä kiristyksellä, lahjonnalla ja uhkailullakin pärjää ;)

  ReplyDelete
 7. Assari, totta tuokin! Ja eihän pienen elimistö kestä samalla tavalla tulisia mausteita. Aikaihmisiäkin joutuu vuosittain sairaalahoitoon chilin syömisestä.

  Meillä muuten muistaakseni vielä koulussa laitettiin nurkkaan seisomaan. Ei taitaisi enää onnistua.

  ReplyDelete
 8. On aina yhtä surullista lukea tai kuulla lapsista, jotka joutuvat vanhempiensa pahoinpitelemiksi. Vanhempien pitäisi kuitenkin olla lasten suurin tuki ja turva.

  ReplyDelete
 9. Järkyttävää! Etenkin se, jos tuo on yleisesti hyväksyttyä joidenkin vanhempien keskuudessa.

  Muistan äitini tukistaneen minua pari kertaa ja uhkailleen läimäytyksellä ja jo se jätti minuun pysyvät jäljet. En enää luottanut äitiini, jonka olisi pitänyt olla tuki ja turva. Enkä kuitenkaan tehnyt mitään niin pahaa, että olisin tuollaista ansainnut. Olin kuitenkin reilusti alle kouluikäinen. Äitini sanoi myöhemmin syyksi, että häntäkin oli tukistettu. No, minä en lastani tukista tai kurita - juuri siitä syystä, että tiedän itse, miltä se tuntuu.

  ReplyDelete
 10. Onneksi kastikkeita ei ole täällä keksitty osaksi kasvatusta. 70-luvun lapsuuteen kuului meillä myös koivunoksa, enkä oman kokemukseni pohjalta usko, että fyysisellä rangaistuksella saataisiin laitettua lapsia sen paremmin kuriin. Omien tyttöjen suhteen on varsinkin uhmaiässä jäähyt olleet toimivia. Jos järeämpiä keinoja olisi tarvittu, olisi seuraavaksi laitettu jotain lapselle tärkeää tavaraa hyllylle määräajaksi.

  ReplyDelete
 11. Tarutikki, totta. Mutta tässäkin tapauksessa vaikutti siltä, että äiti ei ymmärtänyt tekevänsä mitään väärää...

  Helena, nyt en mene vannomaan, mutta olin kuulevinani ohjelmasta, että n. 30% kyselyyn vastanneista vanhemmista hyväksyy soossirangaistuksen. Tämähän voi kertoa siitä, että asiasta ovat enemmän kiinnostuneita ne, jotka sassy sauce -menetelmää käyttävät.

  Käsittääkseni rangaistukset menneinä vuosikymmeninä ennen lainsäädännön muuttumista olivat varsin kovakouraisia.

  Anne, ongelma näissä fyysissä ja äärimmäisissä henkisissä rangaistuksissa on, että lapsi ei voi enää vanhempaan luottaa eikä myöskään kunnioittaa. Miten siinä sitten enää vanhemman töitä hoitaa. Esimerkkinäkin vielä pitäisi olla.

  ReplyDelete
 12. Aika hurjaa kurinpalautusta! Näillä kurituskonsteilla on tapana ketjuuntua, eli omia lapsia kuritetaan sitten aikanaan myös kastikkeella! Minä sain lapsena piiskaa, mutta en oikein omia lapsiani halunnut piiskata, vaan jäähyt olivat mielestäni parempia. Joillekin lapsena remmillä hutkituille on jäänyt hutkimiset painajaisuniin, ovat kokeneet sen niin epäoikeudenmukaiseksi jo lapsena, ja sitähän se kieltämättä on ollutkin!

  ReplyDelete
 13. Anja, niin siinä varmaan juuri käy, että soossia tai remmiä sitten tarjotaan seuraavallekin sukupolvelle. Minua kyllä myös kylmäsi tuo kylmäsuihku. Inhoan kylmää ja voin vain kuvitella miten kammottavalta se pienestä pojasta tuntuu.

  Meillä muuten juotettiin lapselle aika kovakouraisesti lääkärillä lääke. Minulla meni n. 15 sekuntia, ennen kuin kauhistuksestani toivuin lasta puolustamaan. Hoitaja puristi lapsen suuta poskista väkisin auki, painoi käsivarrellaan niin ettei toinen saa rimpuiltua... En voinut uskoa, että sellaista tapahtuu! Olen luvannut, että kukaan hänelle ei enää väkisin juota mitään. Vaihdoimme praktiikkaa. Lapsi nimittäin ottaa lääkkeensä, kunhan voi tehdä sen omassa tahdissaan. Pikkuiseni oli silloin 6 v.

  ReplyDelete
 14. Väkisin syöttäminen on verrattavissa melkeinpä raiskaukseen. Fyysistä väkivaltaahan se on, että väkisin tungetaan jotain suuhun. Ja minkälaiset henkiset jäljet siitä jäävät... Ja tuo kylmä suihkuhan kuulostaa jo kidutukselta.

  Aika uskomatonta, että se olisi hyväksyttävää.

  Tärkeä postausaihe jälleen.

  ReplyDelete
 15. Julmaa lapseen kohdistuvaa väkivaltaa tuo jo on. Tuo jäähyjuttu toimii varmaan ihan hyvin, se ei ainakaan lasta vahingoita fyysisesti.
  Toivotan teille helppoja murkkuvuosia. :)

  ReplyDelete
 16. Voi järkytys, katselen itsekin tuota Dr Philiä silloin tällöin, mutta tuollainen jakso on mennyt ohi (ehkä onneksi). Muistan kyllä omasta lapsuudesta "Koivuniemen herran" sitä ei onneksi kuitenkaan koskaan käytetty. Olen kai ollut niin kiltti ;) Kyllä kurinpitotoimena pitää olla muuta kuin soosit, tuo jäähypenkki on pienemmillä hyvä, ja isommille sitten taas ihan toiset konstit, nimimerkillä "Murkkujen äiti" :D

  ReplyDelete
 17. Ohhoh, näin tuon otsikon Dr Philistä mutta ajattelin että kyseessä on joku yksittäinen "hullu", eikä mikään yleisempi käytäntö. Vaikea ymmärtää tuollaisia rangaistuksia, pitää olla aika julma ihminen että lapselle tulista soosia juottaa..Hirveää myös että ruumiillinen kuritus on sallittua, siinä osavaltiossa on varmasti myös kuolemanrangaistus käytössä? :(

  ReplyDelete
 18. Ylva, surullisinta tässäkin jutussa on, että äiti koki tekevänsä oikein. Kylmä suihku tuli siitä, kun 7-vuotias oli saanut kolme muistutusta koulupäivän aikana.

  Unelma, kiitos! Minua vähän hirvittää minkälaisia neuvotteluja sitten käydään, kun nykyäänkin on jo kaikenlaista neuvonpitoa. Toistaiseksi on yksimielisyyteen päästy...

  Lenni, se Koivuniemen herran läsnäolo kai sai sitten miettimään, että mikä on oikein ja mikä väärin. Aika monella tuntuu olleen tämä kasvatusmetodi kotonaan.

  Tytär, ruumiillisen kurituksen suhteen yritetään olla tarkkoina, että se ei mene liiallisuuksiin. Mutta tukistamisesta tai läimäyksestä takamukselle vanhempia ei viedä käräjille. Meillä on edelleen kuolemanrangaistus, mutta kuulumme niihin osavaltioihin, jotka eivät sitä ole käyttäneet vuosikymmeniin.

  ReplyDelete