Friday, January 14, 2011

Vihertumpelo ihmettelee

Hyasintit tulivat vihdoin viimein kauppoihin ja sainkin kukan kukoistamaan ja tuoksumaan.
Vaan mitä tälle kukkimisen jälkeen tehdään? Yleensä pistän roskiin. Olen kuitenkin saanut jostain päähäni, että hyasinttejä voisi säästää seuraavaan vuoteen. Olenkohan nyt ihan väärässä? Miten pitäisi toimia, että saisin tämän saman yksilön kukkimaan vuoden kuluttua, mieluiten ennen joulua? Tunnustaudun vihertumpeloksi. Poikkeuksetta kaikki kasvit kokevat kivuliaan lopun käsissäni. Hoidan parhaani mukaan, mutta jokin menee pieleen. Blogistanian viherpeukaloiden innoittamana haluan yllättää itseni ja perheeni hortonomian saralla.

Lempihyasinttini kuitenkin näyttää tältä:

Hyacinth Bucket pitää minua touhukkaissa hyppysissään ja olen addiktoitunut rouvan tempauksiin. Useimmat jaksot olen nähnyt puolenkymmentä kertaa, mutta aina vain ne jaksavat huvittaa. Vielä en tohdi vastata puhelimeen "Bouquet recidence, lady of the house speaking", mutta sekin päivä koittaa. Taidan persoonana olla aika kaukana arvon ladystä, mutta eiköhän meissä kaikissa asu pieni Hyasintti. Kuten myös Onslow...

22 comments:

 1. Oih! Kaksi yhtäläisyyttä (jälleen): "Lady of the house speaking" opettelin vastaamaan heti naimisiin mentyäni (valitettavasti vain lankapuhelin ei kauheasti soi). Katson uudelleen ja uudelleen ja aina saa hymyn huulille.

  Tänä vuonna katkaisin kukkimisen jälkeen ihan sipulin tasalle ja tarkoitus on laittaa pihalle - en tiedä kukkivatko vaiko eivät. Seuraan blogiisi tulevia vastauksia.

  Olen varmaan fyysisesti Hyasintti Ämpärin ikäinen, mutta en ihan vielä pilkkumekkoa ja hattua ylleni aseta. (mutta se merimiespuku...)

  ReplyDelete
 2. Voi Heljä! Ja olet myös kreivittären tuttuja. Tämä on MIELENKIINTOISTA! Minä rakastan sitä Hyasintin taiteilija-asua. Ei se golfpukukaan hullumpi ole. Kastunut merimiesasu levineen on kyllä yliveto... Mutta se taiteellinen hattu, kun hän on näyttelyyn menossa. Ja onko Sinulla valkoinen slimline telephone?

  Jos ei enempää vastauksia tule, niin katkaisen myös sitten sipulin tasalle ja lykkään multaan.

  ReplyDelete
 3. Ihana :) Meillon sama lempi hyasintti :) Tosin tykkään enemmän tuon toisen tuoksusta...

  ReplyDelete
 4. İhana kuva hyasintista.Melkein tuoksunkin tuntee.
  Olen kanssa kuullut,etta hyasintin saisi kylla uudelleen kukkimaan,mutta miten,niin sita en tieda.

  ReplyDelete
 5. Viivu, Hyasintti, siis tämä Keeping Up Appearances, on mainio pakkaus! Toisinaan toivoisin, että löytäisin itsestäni hyasintti-vaihteen. Sellaisen mitään pelkäämättömän, lannistumattoman, itseensä luottavan asenteen. Siinä vasta on nainen...

  Sateenkaari, toivottavasti saisimme ohjeita asiantuntijalta, niin viisastuisimme sitten kaikki. Hyasintti on mun lempikukka jouluisin, mutta meillä ne tulevat kauppoihin vasta vuodenvaihteen jälkeen. Parempi myöhään.

  ReplyDelete
 6. En ole asiantuntija, mutta olen kerran tai pari tehnyt juurikin niin, että olen kukkimisen jälkeen antanut kuihtua ilman leikkelyjä. Sitten kun lehdet ja kukkavana ovat täysin entiset, olen leikannut ne pois. Ymmärsin, että näin kaikki ravinteet lehdistä palaa sipuliin.

  Ekalla kerralla istutin sipulit seuraavana syksynä maahan. Ne nousivat maasta seuraavana keväänä ja muistaakseni pariin tuli laiha kukkavana, joihin muutama pieni yksittäinen kukinto.

  Toisen kerran siirsin sipulit heti kylmään lakastumisen ja leikkaamisen jälkeen ja laitoin keväällä maahan. Ne tulivat esiin jossain vaiheessa kesää ja ihan yhtä laihoin tuloksin.

  Muutaman kerran olen ostanut kaupasta valmiita hyasintin sipuleita (maahan laitettavia) ja ne on kyllä tullut myös melko nihkein tuloksin.

  Eli sisällä en ole koittanut kukittaa uudestaan, mutta ulos laittaessa ei maksa vaivaa.

  ReplyDelete
 7. Minhän laitoin hyasintin kukan jäihin, kirjoitinkin siintä blogissani!!! Sinulla se ei taida onnistua, ilmaston kun ottaa huomioon, minulla alkoi sulaa kun mittari näytti-3, tänään taas kunnon pakkanen ja partsilla se kauniina kukkii, jääpalan sisällä! Lisään viellä kun kukan katkasin niin sipulista nousi kaunis pinkki uusi kukkanen, siinähän se kukkii edelleenkin ja kurkin joka päivä johko uutta tulis, siinä on kolme sipulia lehtineen... :)

  ReplyDelete
 8. Myös minun lempihyasintti :) Yksi lempparisarjoistani!

  ReplyDelete
 9. Tuo Hyacinth on mainio tapaus,olen nähnyt joitakin jaksoja :-)
  Viime vuonna löysin hyasintteja jo joulukuussa, nyt näin torilla hyasintttiruukun,mutta kukinta oli siinä vielä kaukana,joten en ostanut,Muistaakseni hyasinttini vain lopahti,eikä jaksanut enään kasvaa,kun taas joulutähti kasvoi pitkälle kevääseen,ennenkuin pudotti kaikki lehtensä...

  ReplyDelete
 10. Ihanin hyasintti on Hyacinth, jonka edesottamuksia ei nauramatta voi seurata, jopa lapsenlapsenikin leikki "hyasinttia" kaverinsa kanssa.
  Kukkineet hyasintin mukulat olen jättänyt ruukkuihinsa, kastelematta kuihtumaan ja seuraavana keväänä aikaisin istuttanut ne tulppaanipenkkiin. Sieltä ne kesän mittaan nousevat kukkimaan pienin kukkatertuin. Sisällä en ole niitä edes yrittänyt kukittaa uudelleen.

  ReplyDelete
 11. Siellä ei siis hyasintit (nuo haisevat) ole joulukukkia? Onko siellä jotain tyypillistä joulukukkaa?

  ReplyDelete
 12. En osaa auttaa sua kukkien hoidossa, mutta pakko tunnustaa, että minunkin lempihyasinttini on tuo ihana residenssin kuningatar, Hyacinth Bucket!

  Kahvikuppi täristen lähettelen täältä haliterkkuja!

  ReplyDelete
 13. Nanna, kiitos tästä on apua. Taidan yrittää jo heti kesäksi saada hyasintin kukkimaan. Meillä on paljon touhukkaita oravia, ja ne yleensä käyvät napsiamssa orastavat kukinnot. Mutta ehkä hyasintti on sen verran tuoksuva, ettei kelpaa.

  Olen hyasintin kasvatuksessa päässyt niin pitkälle, että olen ostanut sipuleita. Ne vain unohtuivat autotallin perukoille eivätkä alkaneet siellä omia aikojaan kukkia...

  Maikku, minun täytyy tulla katsomaan tätä Sinun jäähyasinttiäsi. Kuulostaa kovin eksoottiselta ja ihmmeelliseltä! Varmasti kaunis.

  Mari, minä tulen hyvälle mielelle jo pelkästä alkumusiikista. Tietää, että oivia hupailuja on tarjolla.

  ReplyDelete
 14. Yaelian, ihmettelen täällä, että onko näitä lajikkeita paljonkin. Kuvasta ei näy, mutta tämä hyasintti kasvatti todella pitkän varren. Se piti tukea, jotta ei kaatuisi koko ajan.

  Joulutähdet kukoistavat vielläkin. En henno laittaa niitä pois.

  Anja, ihania lapsia! On jännä, mihin kaikkeen lasten mielikuvitus taipuu ja mikä kaikki kiinnostaa.

  Kiitos, jätän siis sipulin purkkiinsa. Minulla sormet ihan syyhyää päästä kokeilemaan, että onnistuuko tämä kasvatus!

  Leena, yleisin joulukukka on joulutähti ja tietysti sitten amaryllis. Hyasintti mielletään enemmänkin kevätkukaksi tulppaanien ja narsissien kanssa. Hyasintit tulevat kauppoihin vasta vuodenvaihteen jälkeen.

  ReplyDelete
 15. Ylva, voi minua sydämeni läpättää viehättävän naapurin Elizabethin puolesta! Olisi varmasti koettelemus istua Hyacinthin kanssa kahvipöydässä. Muistatko sen jaksano, kun Hyasintti oli ostanut lasten juomamukin Elizabethille?

  Mukavaa viikonloppua sinne ralliradalle! Teillä varmaan taas touhua piisaa.

  ReplyDelete
 16. Minäkin haluaisin järjestää kynttiläillallisia Hyacintin tapaan, mutta meidän residenssimme ei ole tarpeeksi edustava, eikä senpuoleen ole "Lady of the housekaan". :)

  Hyasintin uudelleen kasvatusta sisälläen ole kokeillut, se vaatii ilmeisesti oikeat lämpö- ja valaistusolosuhteet. Keväällä vien kuivuneet sipulit pihalle kukkapenkkiin, joskus sieltä on noussut muutama kukkakin, mutta laihoja ja heiveröisen näköisiä ovat olleet.

  ReplyDelete
 17. Hyacint on kyllä yliveto. Mutta hyasinttien kasvatus ei onnistu täälläkään, tosin noita ihania joulunkukkia en enää voi sisällä pitääkään, harmi.

  ReplyDelete
 18. Unelma, ihan parhaat Hyacinthin järjestämät kynttiläillalliset olivat ne, joihin hän muutti ruokasalinsa viidakoksi. Siellä sitten vieraat haahuilivat palmujen ja muiden viherkasvien katveessa.

  Kiitos myös tästä kasvatustiedosta. En sitten heti läpsi itseäni ranteille jos hyasintti ei ala pukata kukkaa. Mutta kyllä tätä nyt kokeilla pitää.

  Minttuli, kyllä vain Hyasintin seurassa on tullut viihdyttyä monet kerrat. Kiitos myös tästä tiedosta, en soimaa itseäni kovin jos menisi hortonomin hommat myttyyn. Kukan tuoksu on ihana, mutta varmasti moni on sille allerginen.

  ReplyDelete
 19. JOO, muistan kyllä sen jakson, tai ainakin sen kohdan, kun Elizabeth sai sen mukin! Reppana-Elizabeth...

  Hyacinth se vaan häärää ja pitää langat käsissään (vaikka ne olisivat kuinka solmussa). Topakka rouva, joka toisinaan muistuttaa erästä pientä rinsessaa tässä ihan lähellä... Välillä tuo rinsessakin häärää ja järjestelee niin, että me muut ollaan ihan HÄH... Siinä vaihtavat paikkaa niin kahvikupit ja lautaset kuin tarjottavatkin. :DD

  ReplyDelete
 20. Tykkäsin tuosta sarjasta älyttömästi, kyllä se englantilaisten huumori puree :). Mä olen tosi tumpelo viherkasvien kanssa siksi suosinkin leikkokukkia ja helppoja istutuksia (lue:joulukukkaasetelmat). Mies jaksoi muutaman ensimmäisen naimisissaolovuoden ajan ostella orkideoita, mutta eihän siitä kasvatuksesta mitään tullut :(.

  Illanjatkoa!

  t.Minna :)

  ReplyDelete
 21. Kyllä meissä kaikissa asuu pieni Hyasintti ;D Muuten ihan inhoan noita kukkasina ja tuoksu on karmiva...

  ReplyDelete
 22. Ylva, kyllä jokainen talous tarvitsee yhden Hyasintin, vaikka sitten vähän sellaisen pienemmän. Teidän rinsessa kuulostaa varsin valloittavalta!

  Minna, ihanaa, toinenkin vihertumpelo! Minulla on joskus semmoinen olo, että kukaan muu ei niin uuno näissä kukka-asioissa olekaan. Kyllä orkidea-asteelle on vielä matkaa...

  Aila, näin olen ymmärtänyt, että hyasintteja joko rakastetaan tai sitten ei. Harvemman se jättää ihan kylmäksi. Tuoksu voi olla aika voimakas ja joku kertoi saavansa siitä aina päänsäryn ja joulut ovat yhtä kärsimystä kyläpaikkojen suhteen. Toivottavasti Sinulla ei ole ihan niin paha tilanne.

  ReplyDelete