Saturday, January 22, 2011

King´s Speech ja 127 Hours

Elokuvasta King's Speech on varmasti sanottu kaikki tarvittava. Toivoisin, että olisin maailmankuulu elokuvakriitikko, joka voisi kerrankin tehdä "slam dunk", iskeä pallon suoraan korissukaan. Nimittäin tämän elokuvan kanssa on kuin "steal candy from a child".


Tavallisen änkyttäjän elämä lienee yhtä helvettiä. Kuninkaallisen änkyttäjän elämä lienee helvetti potenssiin kymmenen. Tai sata. En halua paljastaa elokuvan käänteitä sen enempää, vaikka historiankirjoista tarkastamalla aika paljon voikin päätellä. Colin Firth, Geoffrey Rush, Helana Bonham Carter ja Guy Pearce eivät anna aihetta epäillä etteikö tässä olisi framilla autenttiset historialliset henkilöt. Kirkkaimpana loistaa Yrjö VI, Colin Firthin unohtumattomasti esittämänä. Kuin katselisi USA:n uinnin olympiajoukkuetta: kaikki ovat erinomaisia, mutta Michael Phelps ui omassa luokassaan. Elokuva asettuu samalla tavoin olympia-altaaseen muiden elokuvien joukossa: haastajaa ei ole.

Jos minusta olisi kiinni antaisin Firthille Oscarin. Antaisin hänelle myös Pulitzerin, Nobelin ja Finlandia palkinnonkin tyrkkäisin kainaloon. Muulle joukkueelle antaisin Oscarit. Ei kahta tai kolmatta puhetta. Makuasioista ei sovi kiistellä, mutta tämä elokuva on tehty ammattitaidolla, lahjakkuudella ja intohimolla. Luottamus, ystävyys, kunnioitus - raaka-aineita elämään. Rankkaan sen viiden parhaimman näkemäni elokuvan joukkoon. (Siellä taitaa olla myös Orson Wellesin Citizen Kane - oli sillä jannulla jotakin sanottavaa, ainakin vähän.)

Lionel Logue ja appointment card, josta näkyy että tuleva kuningas Yrjö VI käytti puheterapeutin palveluita 82 kertaa lokakuun 1926 ja joulukuun 1927 välisenä aikana.

Katsoin myös toisen mielenkiintoisen elokuvan. "127 Hours" on taistelemassa Oscareista tänä vuonna. Elokuva on hyvin erilainen kuin "King´s Speech". Sattuma voi olla aikamoinen tekijä meidän jokaisen elämässä. Ehkä ei ihan niin dramaattinen kuin tässä elokuvassa, mutta sattumaa ei pidä väheksyä. Ja kuinka monesta meistä löytyy kettu, joka kalvaa mieluummin omaa käpäläänsä kuin jää rautoihin? Sitä ei kai tiedä kovin moni muu kuin Aron Ralston, jota karismaattinen James Franco esittää. Leffaa katsellessani yllätyn, kuinka paikallaanpysyvistä, staattisista tapahtumista saadaan elokuvan verran kerrottavaa. 127 tuntia on pitkä aika. Tämän jälkeen tuskin yksikään ajatteleva, harkitseva ihminen jättää kertomatta lähimmäisilleen minne on matkalla.

16 comments:

 1. Kiitos leffavinkeistä! Tuon King's Speechin haluan ainakin nähdä ehdottomasti!

  ReplyDelete
 2. Tuo King's Speech pitää kyllä katsoa, Colin Firth on yksi lempinäyttelijöitäni :)

  ReplyDelete
 3. Sinä osaat tosi hyvin kertoa elokuvista, ilman että paljastat liikaa. Aina tulee sellainen olo, että tuon haluan katsoa. Nytkin tuo King`s Speech pääsi katsottavien listalle :)

  ReplyDelete
 4. Kings Speech onkin ollut listalla,ja nyt vieläkin enemmän. Hyvin osasit kertoa elokuvasta,niin että vielä enemmän tekee mieli sitä nähdä.

  ReplyDelete
 5. Kiitos leffavinkeistä!! King's Speech pitää nähdä, noi näyttelijät on suosikkejani ja varsinkin Colin Firth!! :) Ihanaista sunnuntaita! :)

  ReplyDelete
 6. Kiitos jälleen mukavasta arvostelusta..yhdyn edellisiin,että elokuva on nyt pakko nähdä ;-)

  Sunnuntain jatkoja :)

  ReplyDelete
 7. Näitä molempia on niin paljon kehuttu, että täytyy varmasti katsoa, vaikkeivat aiheet sinänsä niin kiinnostakaan.

  ReplyDelete
 8. Olen ohittanut elokuvan uutisoinnit kokonaan, mutta nyt minun täytyy ehdottomasti katsoa se!

  ReplyDelete
 9. Sait kuulostamaan tuon King's Speech-elokuvan niin kiinnostavalta, että pistän sen kyllä itselleni muistiin. Kiitti!

  Me ei olla pitkiin aikoihin vuokrattu Issukan kanssa filmejä ja vietetty elokuvailtaa. Kun pojat olivat pieniä ja kävivät aikaisin yöunilleen, meille tuli tavaksi vuokrata filmi viikonloppuisin. Nykyään tulee vuokrattua lähinnä elokuvia, joita katsomme sitten koko perheen kanssa yhdessä.

  Eilen illalla Issukka kyllä yllätti. Oli ottanut mun tietämättäni romanttisen elokuvan (Just Like Heaven) boxille aiemmin illalla ja sitten me katsottiin se yhdessä. :) Mä arvostan sitä todella, sillä hän ei nyt suoranaisesti ole romanttisten elokuvien ystävä ja toisekseen, hän jätti työkoneen kiinni. Työmyyrälle se on saavutus jo sinänsä!

  Pitäisikö minun nyt pystyä katsomaan hänen kanssaan kauhuelokuva Ring 2???? KÄÄK (en pysty)

  Kiitos elokuvavinkeistä!

  ReplyDelete
 10. Oho, tää voisi olla hyvä! Kiitos vinkistä!

  Johanna- mulla olisi sulle jotakin blogissani, mukaan napattavaa :)!

  Hyvää viikkoa!

  t.Minna ;)

  ReplyDelete
 11. Tämä elokuva on ensimmäisenä listallani. Nyt en voi lähteä ihmisten joukkoon, mutta ehkä jo ensi viikolla, jos perjantaina kaikki sujuu hyvin.

  Colin Firth on suosikkinäyttelijäni. :)

  ReplyDelete
 12. No tuo leffa täytyy kyllä sitten katsoa.

  ReplyDelete
 13. Kuninkaan puhe-elokuvasta en ole kuullut kuin kehuja... Mutta menisin sen todennäköisesti katsomaan, vaikka kaikki olisi haukkuneet sen lyttyyn. Onhan siinä pääosassa Colin Firth.

  127 tuntia leffan trailerin näin lauantaiaamuna Voice-kanavalla klo 06.00. En tiedä mikä siinä oli, olikohan ne ne maagiset sanat että perustuu tositapahtumiin. Pakko oli nousta unenlämpimästä sängystä ja lyödä käpälät kylmälle laminaattilattialle ja suunnistaa koneelle ja googlata lisää. Tuo elokuva on PAKKO nähdä.

  ReplyDelete
 14. Sinulle olisi jotain blogissani ;)

  ReplyDelete
 15. Mullakin on sulle jotain mainittavaa blogissani! ;D

  ReplyDelete
 16. Kiitokseksi ihanasta blogista on tunnustus blogissani Sinulle :)

  ReplyDelete