Friday, January 7, 2011

Elämänhallinta = organisointi?

Tänne on tullut uusia lukijoita! Tervetuloa Marja-mamma, Anja, Ari, Maikku ja Minttuli!

Eilen kävin lukemassa Mannukan ansiokkaan jutun leppoisammasta elämästä. Näyttää siltä, että vuoden vaihduttua moni meistä painii samojen ongelmien kanssa: on liikaa tavaraa ja kiirettä. Aikaa on niukalti, kun kiireelliset asiat porhaltavat ohi tärkeiden asioiden. Minun kompastuskiveni ja ikuisuusprojektini on organisointi. Organiseeraan päivät pitkät, mutta silti kaikki on hujan hajan.

Tämä kuva oli pakko laittaa tähän postaukseen. Siinä nimittäin on tämän viikon värikollaasin värit! Olen ostanut kortin itselleni ihan vain siksi, kun se oli niin kaunis. Luottokortin kokoinen lahjakortti muistuttaa lompakossa, että saa mennä ostamaan kirjan jos siltä paikalta ottaa.

Kaaoksen taltutus on jokapäiväistä hommaa, yritän pinnistellä asian eteen päivittäin. Nämä kaksi taktiikkaa ovat auttaneet paljon:

1) Yritän heittää joka päivä 10 tavaraa pois. Tavaroiksi lasketaan myös vanhat kauppakuitit, hajonneet napit, muovilusikat ja länttään astutut kengät. Ei tarvitse kuin kerran kouraista käsilaukun pohjalta, niin jo löytyy 10 pois heitettävää juttua.

2) Oprahilta opin, että vaatehuoneessa kannattaa laittaa kaikki vaatteet vaatepuille samoinpäin ja sitten kun on kerran vaatetta käyttänyt kääntää vaatteet vastakkaiseen suuntaan. Vuoden lopulla katsotaan mitkä vaatteet ovat kääntämättä ja ne joutavat kierrätykseen.

Mutta jostainhan niitä tavaroita meille ilmaantuukin. Eilen satuin kirpputorille ja löysin nämä kuusi kahvikuppia aluslautasineen ja kermakoineen. Jos jollakulla on tietoa enemmän tehtaasta, puolalainen Chodziez, niin laitathan kommentin. Löysin netistä tehtaan yhteystiedot ja täytynee jossain vaiheessa selvittää mikä on mallin nimi ja milloin se on valmistettu.

Näihin minä nyt kuitenkin taas lääpähdin. Värityksestä tulee mieleeni elokuva Neljät häät ja yhdet hautajaiset. Siinä Scarlett (Charlotte Coleman) lausahtaa hiustensa (porkkanan punaiset eli oranssit) ja pukunsa (violetti) kuvastavan taivaan ja helvetin liittoa. Tai jotenkin sinnepäin.

Parasta näissä astioissa hinnan lisäksi (alle $10 koko astiasto) oli se, että ne näyttivät olevan käyttämättömiä.

Keväällä, lintujen livertäessä ja aamuauringon lämmittäessä (ei kuitenkaan vielä hellelukemia), näistä on mukava nauttia aamukahvit.

20 comments:

 1. OLipa tuossa lahjakortissa tosiaankin viikon kollaasivärit! Ja siitä tuli mieleen Barnes&Noblesin kirjakauppa,jossa kävin Miamissa asuessani useinkin...
  Ihastuttavan kesäisen astiaston löysit.Sulla on kyllä hyvä vainu noiden kirppareiden suhteen,teet löytöjä!
  Tavaraa kerääntyy aina liikaa! Vaikka muutin tähän asuntoon vasta vähän yli 2 vuotta sitten ,on minullekin sitä taas kertynyt jonkun verran liikaa,joten hyviä taktiikkaneuvoja;D

  ReplyDelete
 2. Tuo Oprahin idea on toteuttamisen arvoinen. Nähtäväksi jäisi pystyisikö pula-ajanlapsi myös toteuttamaan tuon idean loppuosan vuoden vaihtuessa.

  ReplyDelete
 3. Yaelian, eikös ole ihana kirjakauppa. Käyn siellä usein vain katselemassa kirjoja. Ja minusta on ihan uskomatonta, kun kirjakaupassa on alueita sitä varten, että voi rauhassa lukea.

  Mulla on näihin astioihin jokin omituinen veto. Mietin kyllä, että onpahan sitten lapsille astiat matkaan, kun lähtevät collegeen. Jos nyt huolivat.

  Unelma, minulla on myös aikamoinen tarve rakentaa pesää ja laittaa kaikenlaista talteen varmuuden varalle. Koskaan kun ei tiedä mitä seuraavaksi tarvitsee. Kyllä minulla on muutama "aarre", joita ei ole käännetty kohta 10 vuoteen, mutta ne taitavat saada pitää paikkansa ihan sentimentaalisista syistä.

  ReplyDelete
 4. Tuo Oprahin heittämä idea on tosiaan kokeilemisen arvoinen! Taitaa minulla moni vaate jäädä kääntämättä...
  Kuppiasiassa en valitettavasti osaa autaa, ihanan pirteät!

  ReplyDelete
 5. Minä joskus kuulin neuvon, että jos ei kolmeen vuoteen ole käyttänyt vaatetta, se joutaa pois. Olen niitä ihmisiä, että katsellessani kotona jotain tavaraa mietin olisikohan sille itsellä vielä jotain käyttöä ja sitten se talteen. Pitäisi kääntää ajatusmaailmaa olisiko jollain toisella sille jotain käyttöä :)
  Kauniin astiaston olit löytänyt.

  ReplyDelete
 6. Voi Oprah... kenellä on niin iso vaatekaappi, että siellä mahtuu mitään kääntämään?! : ) Tulee lähinnä käytettyä "pinta" vaatteita.

  No hyvä on... täytyy varata kirppispaikka, heti seuraavalla kaupunkikäynnillä.

  Naisten käsilaukut ovat näinä päivinä olleet pikkaisen sitä Day-Pack luokkaa, ja minäkin raahaan mukavan kokoista mustaa kassia mukanani. Usein siellä kassissa pyörii vielä kamerakin.

  ReplyDelete
 7. Minusta tuo 10n tavaran heittaminen oli loistava idea! Yksi tuttava taalla teki muutama vuosi sitten uudenvuodenpaatoksen, etta heittaa jotain pois joka ikinen paiva ja piti kalenteria siita. Lupaus piti ja han oli 365 tavaraa koyhempi vuoden paasta. Minun piti tehda sama paatos tana vuonna, mutta en ole paassyt viela kiireiltani alkuun...

  Hieno astiasto!

  ReplyDelete
 8. Onpa hyvät taktiikat...kun vaan saisi nitä noudatettua!
  Kaapit kyllä vaatisivat siivousta,mutta jostain sitä tavaraa tulee vaan aina lisää??

  Samanlaista pesänrakennusviettiä täällä :) Lapsille on tavaraa mukaan sitten kun lähtevät pois kotoa..jos huolivatkaan kaikkea!
  Kun saisi vaikka vaatekaapit siivottua perusteellisesti,sekin olisi jo alku ;-)

  ReplyDelete
 9. Tuo ykköskohta kolahti kyllä meidän kohdalla täysin, varsinkin perheen miesväen. Ukko on sellainen, että mitään ei tule heitettyä pois. Huippu on ehkä se, kun muutettiin yhteen. Muuttokuormasta löytyi kauppakuitteja lähes kymmenen vuoden takaa:-) Minä yritän heitellä turhaa sitä mukaa pois kun sitä ilmaantuu, mutta silti kaikki paikat pursuaa tavaraa. Ja sitten kun jotain tarvitsisi, ei löydä siitä tavaramäärästä mitään.

  ReplyDelete
 10. Muuten saisivat ottaa täällä mallia kirjakauppoihin sieltä! Barnes&Noble oli aivan ihana,ne lukualueet ja lasten osasto!!!
  Siellä voisi vaan viettää aikaansa ja ihailla ;-)

  ReplyDelete
 11. Loistava juttu tuo 10 tavaraa päivässä! Tuo pitää ottaa käyttöön.
  Oprahin vinkki..hmmm. Mulla taitaa löytyä kaapista vaatteita joita ei ole käytetty about 8 vuoteen.. =)

  ReplyDelete
 12. Mari, olen kokeillut tätä Oprahin oppia ja siinä on se hyvä puoli, että ei voi itselleen kovasti selitellä. Sitten olen tietysti vielä miettinyt syitä miksi vaatetta ei ole tullut käytettyä. Joskus ei vain ole ollut tilaisuutta, mutta yleisin syy kyllä on ollut, että alun alkujaan on tullut vähän väärä hankinta tai sitten aika on ajanut vaatteen ohi.

  Tarutikki, olen kuullut saman neuvon, mutta vuoden aikataululla. Minä myös usein ajattelen, että josko tätä nyt vielä tulisi käytettyä, ehkä jotain ilmaantuu. Pitäisi vain olla ankarampi itselleen. Toinen hyvä sääntö olisi, että kun jotain hankkii niin jostain pitää luopua.

  Anne, kyllä minunkin veskani on aika suuri. Pienemmällä ei pärjää. Se nimittäin täyttyy aivan liian nopeasti ;) Kun lapset oli pienempiä piti laukkuun mahtua kaikenlaista: laastareita, välipaloja, pikkuinen kirja... Nyt ei onneksi tarvitse enää näitä tarpeita huomioida.

  Ja kyllä taitaa Oprahin vaatehuone olla sitä luokkaa, että siellä ripustimien kääntelyn lisäksi voisi telttaillakin.

  ReplyDelete
 13. Tuula, voisinkin muokata tätä malliin, että 9 vähemmän tärkeää tavaraa ja yksi suurempi tavara. Tosin olen nyt pikkuhiljaa kerännyt tuotteita pihakirppistä varten, joten siinä tulee kyllä aikamonelle tuotteelle mahdollisuus lähteä kiertämään uusien käyttäjien kanssa.

  Kiitos, minä tähän astiastoon tykästyin. Se ei ole oikeastaan ollenkaan sellainen josta yleensä pidän. Joku vain puhutteli.

  Anne-Marie, minä yritän tänä vuonna pyykkäyksen yhteydessä olla tarkempi ja jo siinä vaiheessa lajitella tuotteita erilleen. Mutta eihän se niihin tuotteisiin auta, jotka ovat komeroiden perukoilla.

  Eikös olekin kivoja nämä kirjakaupat. Minua harmittaa, kun kovin monella satutunnilla emme käyneet. Aina oli jotain muuta menoa. Mutta on tosi kiva, kun kirjakaupassa on ohjelmaa lapsille ja niitä lukupaikkoja. Ja kahvila...

  ReplyDelete
 14. Pirpana, niin tuttua, niin tuttua. Minä näyttäisin olevan meidän perheen virallinen kuittien hävittäjä. Ja totta tuokin, että sitä mitä tarvitsee ei tahdo sitten löytyä. Helpommallakin voisi itsensä päästää kun käyttäisi järjestelyyn enemmän aikaa.

  Christina, on minullakin jotain mitä ei ole käytetty vuosiin. Jotkut vaatteet ovat vain sellaisia, että niistä ei henno luopua. Ja onpa joskus ollut kätköistä iloa, kun on pitänyt löytää asu joihinkin teemajuhliin. Muutot ovat siitä kivoja, että silloin tulee tehtyä radikaalimpaa organiseerausta.

  ReplyDelete
 15. Tuo astiasto on kyllä puoleensavetävä. Aamukahvit noista kupeista olisivat kyllä jees juttu. Tai rauhallinen teehetki kesäisessä puutarhassa, omenapuiden alla... :)

  Hyviä vinkkejä tavarapaljouden "hävittämiseen" on täällä kommenteissakin. Se Sadan tavaran haaste, jossa listasin sata tavaraa, joista pääsin eroon tietyssä ajassa, oli mulle hyvä juttu. Vaikka aikaraja ylittyi, sata tavaraa hävisi. ;DD

  Vaatekaappi vaatisi nyt inventaariota mullakin. Siellä on vain kyllä sellaisia vaatteita, jotka joutaisivat kokonaan hävitettäväksi; ei niitä kukaan enää huoli, enkä voisi siis kuvitellakaan niitä esim. kirpputorille.

  Kaikensorttinen kaaoksen taltuttaminen kuulostaa kovin tutulta. Se taitaa olla hyvin yleistä näinä päivinä.

  Seesteistä viikkoa sulle, Johanna!

  ReplyDelete
 16. Vihjeet olivat tarpeen! On muuten yksi kassi astioita täynnä ja toinenkin!Toistakymmentä vanhaa filmiä ja parikymmentä musiikki kasettia, on menossa kiertoon. Sain kaksi hyllyä tyhjäksi. Olin kaupoilla tänään ja enkä ostannut mitään, en edes ruokakaupasta, koska pakkaset on saatava tyhjiksi, tai ainakin vähän vähentää, sitäkin osastoa...on tämä ihmehommaa, että mistä tota tavaraa oikein kertyy...kysyn minä ;)

  ReplyDelete
 17. Ylva, kiitos! Sinullekin toivotan sinne rauhallista viikkoa. Sinulla on kyllä niin monta apuria, että kuinkahan käy...

  Sadan tavaran etsiminen on myös hyvä tavoite. Siis poislaitettaviksi. Meillä on tyttö innostunut käsitöiden tekemisestä ja annan sellaisia vaatteita joita ei enää kiertoonkaan kehtaa laittaa materiaaliksi hänelle. Aina sieltä jotain pientä leikeltävää löytyy. Lattiariepujakin on hyvä pino. Tosin yhden t-paidan kanssa kävi hassusti, kun se päästi väriä (siis lattialle, kun sitä pesin). Meillä oli vähän aikaa punertava lattia. Sen jälkeen olen pitäytynyt luonnonsävyissä.

  Maikku, Sinulla on ollut mielenmalttia, kun olet jättänyt kiusaukset kauppoihin! Mua alkaa aina heikottaa leipähyllyillä jos tarjolla on hyvää leipää. Leivonnaiset ja makeiset voin melkein vielä välttää, mutta en hyvää leipää.

  Kiva, että olet saanut raivattua. On jotenkin helpompi hengittää, kun on tyhjää tilaa ympärillä.

  ReplyDelete
 18. ps.kyllä tämä raivaaminen on melko onnetonta hommaa, yleensä siirtelen vain paikasta toiseen! Jos saa kassillisen jotakin kiertoon, niin ei kestä kauan kun tilelle tullut jotain ihmeellistä....;/ Muuten jos olisin mennyt ruokakauppaan niin varmasti olisin ostannut kumminkin jotakin, tarjouksethan on ehdottomasti käytettävä...HÖH!

  ReplyDelete
 19. Maikku, raivaus on ikuisuusprojekti, ei siitä mihinkään pääse. Minulle siivouksessa on rankin osa juuri tämä tavaroiden paikoilleen sijoittelu, itse siivoustoimet ovatkin sitten aika helppoja.

  Tarjoukset. Kyllä kun on hyvä ja sopiva tarjous, niin kyllähän ne tuotteet pitää kotiin tuoda! Meillä on vain joskus niin kurjia juttuja, kun jotain tuotetta pitää ostaa esim. 5 kpl että saa sen tarjoushintaan, joka onkin sitten ihan posketon.

  ReplyDelete
 20. Moi Johanna,

  löysin tänne alunperin Leenan kautta ja nyt tupsahdin tänne tuolta Ruusutapetilta. Olen vasta muutaman juttusi lukenut, mutta tähän oli pakko kommentoida, kun aihe on akuutti :-) Tai ainahan se on, mutta jostain syystä juuri tämä viikko on ollut tavara-ahdistuksen aikaa. Tuo kymmenen asiaa päivässä pois tuntuu hyvältä ajatukselta, jaksaakohan sitä toteuttaa koko loppuvuoden ? Hmm. Laitetaan kuitenkin harkintaan. Jos kiinnostaa, niin omassa blgissani on parikin tähän aiheeseen liittyvää tuoretta postausta :-)

  Oikein mukavaa viikonloppua sinne !

  ReplyDelete