Friday, January 28, 2011

Baby Shower

Lastemme valmentaja saa vauvan maaliskuun alussa. Eilen illalla oli baby shower, jonka valmennettavat ja heidän vanhempansa järjestivät.

Juhlat pidettiin luokkahuonemaisessa tilassa. Emännät olivat koristelleet huoneen kukkasilla, ilmapalloilla, sointuvilla pöytäliinoilla, plakaateilla...

Monella pöydällä seisoi tämä sateenvarjoa kannatteleva äitihahmo.

Tarjoilu järjestettiin nyyttikesti -periaatteella. Jokainen toi mukanaan pientä purtavaa.

Tarjolla oli mm. alkoholitonta boolia, erilaisia dipattavia vihanneksia ja hedelmiä, suolakeksejä, pizzaa, lihapullia, kanaa.

Ja tottahan toki myös cup cakes. Leivonnaiset toimitti perhe, jolla on oma konditorio. Monenlaisia kuppikakkuja olen maistanut, mutta nämä olivat ehdottomasti herkullisimmasta päästä. Ruusuke leivonnaisen päällä antaa myös osviittaa tulevan vauvan sukupuolesta - pinkkiä tyttövauvalle.

Ohjelma oli järjestetty etupäässä valmennettaville. Heitä olikin paikalla lähes kolmekymmentä.

Kaikki saivat kirjoittaa kortin, johon kirjattiin viisauden jyviä. Kotva kului miettiessä. Mielelläni en anna neuvoja. Päädyin kuitenkin kertomaan, että kuten ei ole täydellistä urheilusuoritusta ei ole myöskään täydellisiä äitejä, isiä tai lapsia. Voimme vain yrittää parhaamme ja toivoa, että vielä parinkymmen vuoden kuluttua haluamme istua samassa Kiitospäivän ruokapöydässä. Lame, I know...

Vaippoihin oli laitettu valmiiksi sisältöä: jokaisessa oli erilaisia suklaavalmisteita. Vaippoja haistelemalla lasten piti sitten kertoa mistä suklaatuotteesta on kyse.

Telkkarista tuli muuten uusi vaippamainos. Mainoslause oli: "What happens in diaper stays in diaper". Jostain syystä tämä kutkutti nauruhermojani. Alkuperäinen sutkaushan kuuluu: "What happens in Vegas stays in Vegas".

Ruokapurkkien värien perusteella piti yrittää arvata mitä purkit pitävät sisällään. Ohjelma järjestettiin niin, että valmennettavat ratkoivat tehtäviä sillä aikaa kun vanhemmat seurustelivat valmentajan kanssa.

Mutta oli vanhemmillekin pähkinä. Ainoastaan yksi osallistuja sai tämän arvoituksen ratkaistua määräajassa.

Joukkue keräsi yhteisen lahjan, mutta moni antoi vielä henkilökohtaisen lahjankin. Meidän perheen valmennettavat antoivat pörröleluja ja minä löysin kauniin asun, jossa oli potkupuku, myssy ja blanketti. Kaikki niitä sävyjä, joilla lastenhuone oli maalattu; vihreää, valkoista ja pinkkiä.

Löysin vielä kortin, jossa oli mukana tuutulaulu-CD.

Lahjat avattiin lopuksi ja uusi perhe sai tuotteita, joita oli toivonut. Heillä on lahjalistat kahdessa eri kauppaketjussa. Nyt ei tarvitse enää huolehtia vauvakeinusta, ilmankostuttimesta tai rattaista. Suloisia vilttejä, vaatteita ja lelujakin pienokaiselle on jo valmiina.

Valmentaja aikoo pitää ruhtinaallisen kuuden viikon äitiysloman. Tämä on jo herättänyt keskustelua ja jotkut vanhemmista ovat vähän "upset". Ovat olleet myös nyreissään, kun valmentaja ei ole ollut enää kaikissa kisoissa tai istuu treenien aikana... Siitä huolimatta, että kolme apuvalmentajaa touhuavat täydellä höyryllä, täysin opastettuina.

Mutta paljon on myös meitä, jotka ymmärtävät että sota ei yhtä miestä (tai siis naista) kaipaa ja nyt valmentajan elämässä on tärkeitä asioita meneillään. Illalla saimme tietää, mikä on tulevan pienokaisen nimi. Kaikki on valmiina.

25 comments:

 1. Jösses. Kyllä siellä osataan juhlia... Siis oikein lahjalistat kaupoissa :)

  ReplyDelete
 2. Mari, tämä on paikallinen äitiyspaketti :) Listat ovat ihan hyvä juttu, sillä jokainen sitten osaa ostaa tarpeellista ja toivottua. Listoilla on tuotteita yleensä vaipoista ja tuttipulloista alkaen.

  ReplyDelete
 3. Minusta nuo vaikuttivat todella kivoilta juhlilta. Ja lahjalista on kyllä monen vieraan pelastus, kun ei tarvitse niin kovin vaivata päätään sillä, mitä ostaa. Mutta saako siellä ostaa myös listan ulkopuolelta?

  Baby shower-juhlinta on vähitellen siirtymässä myös tänne Suomeen, minäkin sain viime viikolla leipoa kakun yksiin juhliin :) Oli oikein hauska ja mieluinen tehtävä, vaikka en itse mukana juhlinnassa ollutkaan, en edes tunne tulevaa äitiä.

  ReplyDelete
 4. Satu, Sinä saat kyllä olla osallisena jos vaikka missä leipomustaitosi ansiosta!

  Toki listan ulkopuoleltakin voi ostaa. Niin minäkin tavallani tein. Mutta tiesin, että mm. vaatteita ja peittoja toivottiin, joten sikäli ei mennyt kauheasti pieleen. Toivomukset ovat myös hyvin maltillisia ja niitä juttuja mitä Suomessa saa äitiyspaketin mukana: bodeja, pöksyjä, sukkia, ruokalappuja. Nämä isommat ostokset ovat sitten kivoja kimppalahjoja.

  ReplyDelete
 5. Oho, johan oli juhlat! Kuulostaa kyllä kivalta. :) Tuo vähän yllätti, että sukupuoli on tiedossa ja nimikin jo valmiina... Mitäs jo se "Veera" ei näytäkään "Veeralta" vaan onkin ihan "Annin" näköinen? Entä onko se sukupuoli ihan oikeasti 100% varmaksi todettu? Meinaan tiedän perheen, jossa on 3 tytärtä ja jossain loppumetrien ultrassa jossa ovat käyneet on kahden kohdalla sanottu, että selvä poika. Meidän kummipojan taas piti olla varmasti tyttö, näin sanoi lääkäri aikoinaan. Joten jos ei ole lapsivesipunktiosta kyse, niin teillä siellä on paremmat ultralaitteet. ;)

  ReplyDelete
 6. Assari, ultratutkimuksia tehdään muutaman kerrankin. Itse olen saanut arvailuja jo heti ensi vaiheilla ja hyvin on pitänyt paikkansa ;)

  Nimi annetaan sairaalassa, joten nimi on yleensä valmiina. Nimiä voi olla mietittynä useampikin, jos Veera osoittautuukin Saaraksi. Nimen voi toki antaa myöhemminkin, mutta paperityössä saa kyllä aikaa kulumaan. Ja syntymätodistuksen saanti venyy...

  Ihmiset ovat hyvin avoimia sekä sukupuolen että nimien suhteen. Ne eivät ole mitään valtiosalaisuuksia, joita pantataan viime hetkeen saakka :)

  ReplyDelete
 7. Voi tuota Assaria, meillä nimittäin kävi ihan oikeasti niin, ettei meidän "Veera" näyttänytkään Veeralta vaan oli ihan Annin näkönen. ;DD Ihana Veera-nimi jäi siis käyttämättä...

  Mutta siellä päin taitaa ollakin tapana, että nimet on valmiina?

  Ihanat juhlat siellä on ollut. Kuuden viikon äippäloma on kyllä ihan oikeesti tosi lyhyt aika ja nyt kun vauva syntyy, äidin tärkein tehtävä on ihan muuta kuin valmentaa lapsia. Niin pahalta kuin se vanhemmista tuntuukin...

  Aurinkoista viikonloppua!!

  ReplyDelete
 8. Ylva, no tuo oli sitten ihan erinomainen esimerkki elävästä elämästä!

  Nimet ovat valmiina. Minulle ilmoittivat sairaalassa, kun emmimme lapsen toista nimeä että kotiin ei ole lähtemistä ennen kuin nimi on annettu. Kummasti alkoi päätöksiä syntyä ;)

  Kuudessa viikossa ehtii juuri nipin napin toipua hiukan synnytyksestä. Sitten pitäisi olla jo kokopäiväisesti töissä. Painetta tulee myös työnantajan puolelta. Palkatonta äitiyslomaa kai voisi pitää vähän pitempään, mutta valtaosalle se ei ole mahdollista. Minusta tuntuu vähän surkealta sekä meidän ihanan valmentajan että pienokaisen puolesta :(

  ReplyDelete
 9. Meillàkin tààllà pitàà nimi olla jo valmiina ENNEN lapsen syntymàà sillà tàmà on ensimmàinen asia jota lààkàri kysyy kun menet lasta synnyttàmààn. Myòs sukupuoli on aina tiedossa etukàteen.
  Tuo àitiysloma on aivan olematon kyllà siellà teidànmailla. Ei taida kotiàidit olevan kovin arvostettu juttu. Tààllà on làhes mahdotonta mennà tòihin, jos sinulla on pieni lapsi...tai vàhàn isompikin.

  ReplyDelete
 10. Ai niin ja pitihàn mun tietenkin myòs teidàn ihania baby shower juhlia kommentoida. Aivan maaaaahtavat juhlat...niiin paljon kaikkea oheisjuttuja aiheeseen liittyen...niin amerikkaa :D Mullekin piti aikoinaan jàrjestàà baby showerit, mutta lapsivesi meni sen pàivàn aamuna kun juhlat oli tarkoitus pitàà, joten showerit jài vain ajatukseksi.

  ReplyDelete
 11. Ciacy, anteeksi, mutta mulle tuli heti mieleen, että Sinulla oli sitten ihka oikea baby shower :)

  Itseasiassa todella moni nainen on kotiäiti ja sitä hommaa ihan arvostetaan. Tämä taitaa olla niitä harvoja maita, jossa vielä pärjää miten kuten yhdellä palkalla. Meidän valmentajan hommiin olisi paljon tulijoita, myös miehiä. Joten ymmärrän, että valmentaja haluaa pitää työpaikkansa. Varmasti ei ole ollut helppo päätös. Toisaalta hän on hyvin pidetty ja arvostettu.

  Kyllä vain olivat emännät nähneet paljon vaivaa juhlan onnistumiseksi. Odottaja itsehän ei voi olla järjestäjä tai kutsuja. Juhlat järkkää aina joku muu: työkaveri, naapuri, ystävä. Perheenjäsenkin on jo vähän arvelutta kutsuja.

  ReplyDelete
 12. Baby showerit ovat varmasti tosi käytännöllinen juhla. Saahan tuleva baby sitten tarvisemiaan nuttuja ja tarvikkeita. Taitaa olla aika tavallista, että vauvan sukupuoli tiedetään (on kerrottu) jo baby shower vaiheessa ja lahjat ja koristelut on tehty vaaleanpunaisessa tai -sinisessä hengessä. Vai onko toisin?!

  ReplyDelete
 13. Anne, kyllä vaan sukupuoli kerrotaan yleensä heti muillekin kun siitä itselle tieto saadaan. Jos baby showerit järkätään, niin kutsussa kerrotaan että kuka sieltä on maailmaan tulollaan. Yleensä juhlat järjestetään vain esikoiselle, toisen tai kolmannen lapsen kohdalla juhlat ovat jo harvinaisia.

  Sukupuolen tietämiseen liittyy myös nurseryn sisustaminen. Nursery, tai suomalaisittain kai vauvanhuone, maalataan sitten oikeilla sävyillä, tekstiilit hankitaan passeleiksi, keinutuoliin valitaan oikeanvärinen päällinen...

  ReplyDelete
 14. Ihanat juhlat.Aika suureelliset täältäpäin katsottuna...mutta niinpä se taitaa useammin siellä olla.Kun tehdään jotain tehdään kunnolla.

  Noin vuosi sitten järjestimme yllätysjuhlat kaverilleni.Tämä pikkuneiti juhlii yksivuotis synttäreitään huomenna.Ja pian viisi vuotta sitten minulle järjestettiin täysin yllätyksenä ihanat pienimuotoiset juhlat meidän kuopuksen johdosta.

  ReplyDelete
 15. Ihanuudet, Sinä ja ystäväsi olette sitten edelläkävijöitä!

  Itsekin yllätyin siitä, kuinka paljon koristeisiin ja ilmeeseen oli kiinnitetty huomiota. Yleensähän pitopaikka on ravintola tai koti. Niistä saa helpommin tunnelmallisia.

  Saimme juuri liikuttavan kiitosmailin valmentajalta. Tuli sellainen olo, että eilen illalla olimme oikeassa paikassa tekemässä oikeita asioita.

  Ihanaa viikonloppua!

  ReplyDelete
 16. Ihanat juhlat! Kaikki on niin sävytettyä ;-)
  Kuulostaa kamalalta tuo äitiysloman pituus,kun täällä se 9 kuukauttakin tuntuu lyhyeltä(lapsen syntymän jälkeen) eikä millään raaskisi viedä alle 1v. hoitoon.Mutta maassa maan tavalla..

  Olen itse ollut järjestämässä ystäville/naapureille babyshowereita jo viisi kertaa.Ja onneksemme tuleva äiti on ollut yllätetty/iloinen juhlista ;-)

  ReplyDelete
 17. Baby showerit ovat juhla, jonka toivoisin rantautuvan Suomeen ihan kunnolla. Raskauden loppuaika kun on yleensä nimenomaan _odottamista_ ja ainakin itsestäni olisi ollut kiva saada jotain pientä juhlaa silloin.

  Tuo vaippaleikki on aika metka.

  ReplyDelete
 18. Hei Johanna,

  Kiitos, että olit käynyt jättämässä kommenttia blogiini! Ilahduin :) Tulin heti vastavierailulle.

  Ihanat vauvakutsut ja paljon olette kaikki nähneet vaivaa. Pidetäänköhän hänelle monet vauvakutsut, kun te piditte ne valmentaja-roolille..? Mietin vain, että pitääkö hänen ystävänsä ja sukulaiset toiset vauvakutsut? :) Mukavaahan se on juhlia ja mikäs sen parempi syy, kuin tuleva vauva! Minun ystäväni järjestivät minulle yllärinä vauvakutsut Suomen-loman aikana viisi vuotta sitten. Ikuinen ihana muisto siitä jäi, vaikka eihän se mitenkään voi olla tuota huippeaa amerikan tasoa. Mielettömän koristelut, syömingit ja lahjat!

  Mukavaa viikonloppua sinne rapakon taakse!

  ReplyDelete
 19. Anne-Marie, olet kyllä ihana ihminen, kun jaksat touhuta ja yllättää :)

  Minä taas olen yllättynyt siitä, kuinka tämä traditio on rantautunut Suomeen. Moni on kertonut olleensa järjestämässä kutsuja. Tuo sävyttäminen on tehty helpoksi: marssii vain kauppaan ja pysähtyy sen hyllyn kohdalle, jossa on mieleiset värit ja sävyt. Kaikki on mietitty valmiiksi lautasliinoista rintanappeihin ja kutsukortteihin.

  Lumiomena, lasten naamat olivat näkemisen arvoisia, kun heille kerrottiin vaippatehtävästä. Ja voi sitä naurun remakkaa. Kutkutti tuollaisia varhaisteinejä aivan erityisesti.

  Baby showerin etu tulevan äidin kannalta on sekin, että juhlaa ei tarvitse itse aktiivisesti järjestellä. Kunhan ilmaantuu paikalle. Yhdessäolo kai on tärkeintä.

  Maria, Sinulla on kauniit ja mielenkiintoiset sivut. Tulen varmasti vierailemaan useasti!

  Uskon, että valmentajan ystävät ja perhe pitävät vielä toiset kutsut. Jos on aktiivinen kirkon jäsen voisin kuvitella, että sekin yhteisö pitäisi vielä kutsut erikseen. Tämän vuoksi lahjalistat kaupoissa ovat niin tärkeät.

  Sinullapa on ihania ystäviä Suomessa :) Minä tykkäsin näistä kutsuista siksi, että tunnelma oli välitön ja rento. Remuava lapsijoukko auttoi siinä asiassa. Toisekseen aikuisten ei tarvinnut leikkiä tai kilpailla, saimme jutustella ja syödä rauhassa.

  ReplyDelete
 20. Voi mitä ihania juhlia teillä siellä onkaan ollut. Kiitos, kun pääsin kuvien myötä mukaan.

  ReplyDelete
 21. Ari, kyllähän tämä sanattomaksi vetää. Paikalle muuten uskaltautui kaksi miestä ;)

  ReplyDelete
 22. Unelma, kiva kun tulit tervehtimään. Näistä juhlista jäi kyllä tavattoman hyvä mieli. Eilen juteltiin valmentajan kanssa, ja hän kertoi kuinka hölmistynyt hänen miehensä ole nähdessään lahjat. Tuntuu hyvältä, kun voi auttaa toisia ihan konkreettisesti. Ja vielä näin mukavalla tavalla.

  ReplyDelete
 23. Voi jotenkin ihana tapa nuo juhlat - minusta olisi kiva juttu, jos täälläkin enemmän iloittaisiin vauvan tulosta porukalla, nyt se on monesti niin perheen oma juttu..Meidän lapset on tulleet kotiin maailmalta, mutta silti tällaiset kemut olisivat olleet ihanat :)

  ReplyDelete
 24. Salanimi, baby showeiden tunnelma on jotenkin niin mainio ja lämminhenkinen. Ne ovat kyllä melkein mieluisimpia juhlia, joissa olen käynyt. Uuden pienokaisen tuloon on sitten vähän kuin itsekin varautunut :) Melkein kuin olisi haltijakummi tms.

  ReplyDelete