Sunday, December 26, 2010

Winter Wonderland

Yön aikana oli maailma muuttunut valkoiseksi. Missasimme valkoisen joulun yhdellä päivällä. Mutta kelpaa tämä näinkin! Säiden suhteen eletään historiallisia aikoja.

Joulupukki toi lahjat jouluyönä. Lapset heräsivät aamuyöllä klo 3 ja aloittivat pakettien lajittelun. Kävin patistamassa heitä vielä nukkumaan, mutta alakertaan he jäivät lahjoja vahtimaan ja odottamaan vanhempien heräämistä. Klo 6 pääsimme tositoimiin. Meillä oli pitkä joulupäivä.

Jouluaaton kirkko oli tänä vuonna ihan uskomaton kokemus. Kirkossa mietin, että jos menot olisivat olleet tällaisia kun itse olin lapsi, niin varmasti olisi tullut käytyä kirkossa useammin myös vanhemmiten.

Kahdelle valkokankaalle heijastettiin lentokoneen kuva ja "lentoemäntä" tuli toivottamaan kaikki tervetulleiksi Betlehemiin. Matkaoppaana toimi Mr. Notsobright. Lapsilla oli käsissään pussukat, joissa oli palapelin osat. Mr. Notsobright esitteli palan kerrallaan. Palat olivat mm. Marian koti (opimme, että tytöt asuivat perheidensä kanssa pienissä asumuksissa aina siihen saakka kunnes menivät naimisiin), kynttiläkauppa (kaupoilla meni lujaa ennen sähköä!), maustekauppa (erikoistarjouksessa mirhaa), lammaspaimenten asumus (paimenet haisivat kilometrien päähän), veronkantajien ja väestönlaskijoiden koppero tien varressa (kaupunkiin tulijat merkittiin kirjoihin kaupungin rajoilla ja he maksoivat myös samalla veron saapumisestaan) jne. Rakennukset oli kyhätty varsin oikean näköisiksi pahvista ja muista tykötarpeista. Ihan lopuksi pääsimme vielä seimen äärelle tapaamaan Jeesus-lasta. Valkokankaille heijastettiin hellyttävä animaatio ensimmäisen jouluyön tapahtumista.

Mr. Notsobrightin matkatessa kohteesta toiseen laulettiin joululauluja säkeistö pari bändin säestyksellä. Toki myös muut liturgiaan kuuluvat asiat joulukirkossa tehtiin. Ihan lopuksi laulettiin "Silent night", valot himmennettiin ja lapsilla oli käsissään hehkuvat muoviset tikut. Ja kaikki tämä ihan tavallisessa luterilaisessa kirkossa. Lapset olivat sitä mieltä, että oli hyvä kirkko ja hyvä saarna.

Avasin ovea sen verran, että sain napattua kuvan meidän pihakäytävästä. Jostain kumman syystä lapset nukkuvat tänä aamuna tavallista pidempään.

16 comments:

 1. Voi kuinka ihanaa, etta joulukirkosta oli tehty noin lapsiystavallinen! Mina uskon, etta kokemuksiin ja mukanaoloo perustuvat jutut opettavat kaikkein eniten. Oli sitten kysymys joulusta tai jostain muusta.

  Hyvaa joulun jatkoa sinne talven ihmemaahan :)!

  ReplyDelete
 2. Tuula, lapset (omat ja muiden) olivat kyllä intoa täynnä. Parasta tietysti oli, kun sai osallistua ohjelmaan. Mr. Notsobrightillekin sai huudella, että herää, kun opas välillä nukahteli.

  Tämä lumi on aivan ihmeellistä! Koskaan ei ole satanut tällä tavalla. Meillä ei ole edes kunnon talvivaatteita.

  ReplyDelete
 3. On teillä aikaisin herätty, hih :) Kuulostaa kovin erilaiselle kuin täällä kirkot! Mukavaa tapaninpäivän iltaa!

  ReplyDelete
 4. Mari, vähän turhankin aikaisin. Eikä lapsilla ollut edes kello herättämässä.

  Kirkonmenot ovat aikuisillekin mielestäni viihdyttävämpiä täällä kuin Suomessa. Yksi syy lienee siinä, että ei ole valtionkirkkoa. Jokaisen kirkon pitää itse hankkia jäsenensä ja mieluusti vielä maksavat jäsenet.

  ReplyDelete
 5. Lapsilla joulu mielessä, ihanaa, ei itsekään malttanut nukkua ♥
  Valkoinen joulu on kaunis.
  Kauniilta näyttää Yhdysvaltojen lippu tuimassa lumessa.

  Itse kuuntelin juuri tuota 'silent night' kappaletta Adrea Pocellin laulamana telkkarista.
  Ihana konsertti häneltä olikin ♥

  Kiva kun kävit blogissani!

  ReplyDelete
 6. Seijastiina, kävin blogissasi viihtymässä. Myös tyttäreni tykkäsi ihan hurjasti kisukuvista!

  Kyllä vain joulu on hyvin paljon lasten juhla. Kyllä minua yöllä hymyilytti, kun heräsin siihen että lapset tutkivat lahjojaan. He yrittivät olla hiljaa, mutta kaikenlaisia huudahduksia ilmoille pääsi :)

  ReplyDelete
 7. Ihanan lumisen näköistä,ja better late than never! Olipa teillä kivasti järjestetty Betlehemin "matka" kirkossanne;varmastikin tuollainen jää lasten mieliin ikuisiksi ajoiksi!

  ReplyDelete
 8. Mielenkiintoinen ohjelma joulukirkossa.Varmasti mielişinpainuva.
  Rnsi jouluna Joulupukin kannattaa jatta kirje,etta luultavammin kerkiaa teidan savupiipulle vasta aamulla,hih.

  ReplyDelete
 9. Yaelian, kyllä vain tästä nautitaan. Tein juuri pari lumilyhtyä, vähän lumitöitä ja sitten lumipalloja lapsille lumisotaa varten. Kohta lähden vielä lenkille.

  Betlehemin matka oli metka. Minusta oli erityisen kivaa sekin, että kerrottiin kuinka ihmiset elivät pari tuhatta vuotta sitten. Aina ei tule ajatelleeksi, että aika ja olosuhteet ovat olleet kovin erilaiset.

  ReplyDelete
 10. Sateenkaari, loistava idea! Mutta en tiedä pitääkö se lapset sängyssä kun lahjat ilmestyvät kuusen alle ennen vanhempien nukkumaanmenoa...

  Mietin kyllä, että ehkä lahjat ilmestyvätkin aattona jotenkin mystisesti kuusen alle ensi vuonna. Tai sitten vain pitää antaa lupa avata paketit ihan omia aikojaan, ilman vanhempia.

  ReplyDelete
 11. Tuota olen miettinytkin, että miten lapset malttavat nukkua, kun pukki on käynyt yöllä ja aamulla lahjat odottavat kuusen alla (ja sukissa?).

  Kylläpäs olette saaneet reilusti tuota lunta! Talven ihmemaa tosiaan!

  ReplyDelete
 12. Anne, älysin itsekin vasta vuosi sitten että lapsille saattaa olla aika pelottavaakin ajatella, että joulupukki tonttuineen tulee taloon keskellä yötä.

  Monilla lasten kavereilla on lupa avata lahjat ilman vanhempia. Luulen, että siirrymme tähän käytäntöön ensi vuonna. Eilen oli talossa äkeä mies, kun ei saanut tarpeeksi nukuttua ;)

  ReplyDelete
 13. No teillä tuntuu joulu jatkuvan puuhakkaasti ja mukavasti ja nyt sitten tuli vielä luntakin. :)

  ReplyDelete
 14. Itkupilli, juuri tuli winter storm warning, joka on voimassa puolille öin. Lumi on ihan jees, mutta mua alkaa ihan kohta jo vähän kyllästyttää. Nimittäin kaikki lasten housut, takit ja hanskat on jo märkinä ja autolla ei pääse minnekään. Ajattelin lähteä tänään katsastamaan paria alemyyntiä, mutta täytyy siirtää huomisella tai ylihuomiselle.

  ReplyDelete
 15. Kuulostaa ihanalta! Meillä oli Kanadassa kans kivoja kirkkokokemuksia. Siellä joulujuhlaa viettivät "kansainvälisellä kirkolla" yhdessä niin intialaiset turbaanipäät kuin me tavisluterilaiset sekä kaikkea siltä väliltä!

  Sain meilisi, kiitos :-) En ole päässyt vastailemaan, kun pientä ongelmaa tällä hetkellä meilien kanssa. Sain uuden koneen vanhan hajonneen tilalle mutta meilit vielä odottavat siirtoa vanhasta uuteen.

  IHANAA LOPPUVUOTTA!

  ReplyDelete
 16. Olen edelleen sitä mieltä ,että haluan joskus kokea amerikkalaisen joulun.Tuollainen kirkkoretkikin voisi olla tosi mukava!

  Kun meille ei tule enää pukkia,niin lahjat yleensä ilmestyvät kuusen alle sillä aikaa kun olemme haudoilla?!

  Eilen kävin Helsingissä ja siellä onkin nyt maan eniten lunta! Kyllä sitä on tosin meillekin riittänyt!

  ReplyDelete