Thursday, December 30, 2010

Uudenvuodenruokia

Vuodesta toiseen olen kysellyt mikä on amerikkalainen perinteinen uudenvuodenruoka. Ei ole selvinnyt, ei. Suomessa kun laittaa pöytään perunasalaattia ja makkaroita, niin hyvin pärjää.

Naapurin 7-vuotias leipuri toi uudenvuodenherkkuja. Pikkuleipuri oli värkännyt cupcakeja ja nehän käyvät melkein häistä hautajaisiin, miksi eivät sitten uuteenvuoteen.

Yksi perinneruoka mainitaan usein uudenvuoden yhteydessä: Black-eyed pea soup eli lehmänpapu keitto. (Tarkistin pavun nimen nettisanakirjasta. Kirkkain silmin siellä väitettiin, että papu on suomalaiselta nimeltään LEHMÄNPAPU). Papukeittoa syödään yleensä uudenvuodenpäivänä ja sen ajatellaan tuovan onnea ja varallisuutta. Papu muistuttaa kolikkoa, näin minulle joku selitti. Papukeitto on etenkin eteläisten osavaltioiden herkkua.

Ystäviltä ja tuttavilta olen asiaa udellut ja joillakin uudenvuoden kekkereillä ollut. Tarjottava vaihtelee pastasta pihviin. Eräs naapurini tarjoaa uudenvuodenaattona bratwursteja, hapankaalia ja saksalaista olutta. Toinen kunnostautuu meksikolaisten herkkujen saralla. Latinoperinteisiin kuuluu myös 12 viinirypäleen syöminen yösydännä. Onnea tulee taas roppakaupalla.

Onneen ja menestykseen viittaavat myös vihreät salaatit (kuin dollareita popsisi). Usein myös sianliha mielletään menestymisen merkiksi. Toisaalta nautaa nautitaan yleisesti. Kiellettyjen listalla on ainakin rapu, joka saattaisi viedä takaperoiseen suuntaan.

Meidän perhe nauttii uutenavuotena perinteisesti blinejä. Kyllä kai mätipallot, sipuli, punajuuri, kananmuna ja suolakurkku nyt jonkinlaista hyvää onnea saavat aikaiseksi. Joskus teen borssikeiton. Ei siitä niin hyvää tule kuin mieheni tädin laittama, mutta kyllä sitä paremman puutteessa nieleskelee. Ja jos ei muuta, niin ainakin uuden vuoden voi ottaa vastaan kylläisellä vatsalla.

Eräs ystäväni totesi, että pitää uskoa eikä olla taikauskoa. Joten mitä tahansa suuhusi pistelet niin toivon, että Sinulla ja läheisilläsi on onnellinen, menestyksekäs ja ilon täyttämä vuosi 2011!

Cheers!!!

P.S.

Meidän uudenvuoden pippalot päättyvät aina siihen, kun mies laittaa soimaan Auld Lang Syne ja enemmän tai vähemmän uupuneina huojumme kynttilän valossa, pienokaisten vedellessä sikeitä kerrosta ylempänä.

16 comments:

 1. Oikein ihanaa tulevaa vuotta sinulle ja perheellesi!
  Kiitos ystävyydestäsi<3
  Halauksin,
  Anne-Marie

  ReplyDelete
 2. Mitä ihaninta vuodenvaihdetta ja vuotta 2011 Johanna!
  Meillä ollaan tänäiltana kolmistaan kotosalla ja syödään paellaa - käydään fish mongerilta hakemassa mereneläviä chorizon seuraksi.
  (olen käyttänyt black eyed pavulle mustasilmäpapu nimeä...)

  ReplyDelete
 3. Ihanasti kirjoitettu!

  Onnenhetkiä Uudelle Vuodelle!

  ReplyDelete
 4. Meillä tarjoillaan ihan niitä perinteisiä nakkeja ja itsetehtyä perunasalaattia ;) Lisäksi täytepatonkia ja karjalanpiirakkaa munavoilla. Meille tulee ystäväperhe kylään, joten maistuu lapsesta aikuiseen.
  Hyvää uutta vuotta koko perheelle!

  ReplyDelete
 5. OIkein hyvää hyvää Uutta Vuotta 2011 Johanna sinulle ja perheellesi!
  Oikeastaan en kauheasti haluaisi vuoden vaihtuvan,sillä se tietää suuria hinnannousuja vähän joka suunnalla,mutta uudelta vuodelta odottelee aina uusia asiota,joten hyvä niin.
  Onpa herkullisen näköisiä cupcakeseja! Ja black-eyed pavut ovat ihania,niitä löytyy myös kaapistani,ja papukeitto,namskis!
  Tuo 12 rypäleen traditio on tuttu,sekä Espanjasta 2 kertaan sekä Venezuelassa asuessa,kiva tapa:-) Tänään vietän rauhallisen viimeisen vuoden illan leffojen parissa ,on sapatti eikä liikenne kulje,huomenna olen menossa luterilaisen kirkon uuden vuoden konsertiin,jossa esiintyy Dixie Swing Band!!

  ReplyDelete
 6. Hyvää uutta vuotta teidän koko perheelle !
  Happy new year!

  Kiitos myös tästä kauniista ja elämänmyöteisestä blogistasi.

  ReplyDelete
 7. Oikein hyvää ja onnellista tulevaa vuotta koko perheelle!

  Ps. Minulla oli taas aukko yleissivistyksessä sillä en ollut koskaan kuullutkaan lehmäpavuista. Googlasin, päädyin puutarhasivuille ja siellä sille oli kaksi muutakin nimeä lehmänpapu eli pitkäpapu eli mustasilmäpapu. ;)

  ReplyDelete
 8. Meillä mennään tuolla suomalaisella perinne menuulla eli nakkeja ja peruna/punajuurisalaatilla:)

  Onkin pitänyt pyytää sinulta niihin mahtaviin cupcakkeihin ohje,miten niistä tulee niin muhkeita? Omat tekeleet ovat aivan littanoita ja kovia.

  Kiitos sinulle Johanna tästä sydämmellisestä ja elämänmyönteisestä blogistasi <3
  On ollut ilo tutustua sinuun:)

  Oikein hyvää ja Siunattua ensi vuotta Sinulle ja koko perheellesi!
  Lämpimin terveisin,Anu.

  ReplyDelete
 9. Tämä on mukava postaus, sain taas uutta tietoa.

  Tuo papukeitto kiinnostaa, olen tottunut tuosta pavusta käyttämään nimeä mustasilmäpapu. Lehmänpapu on aika kuvaava, taidanpa ottaa sen käyttöön. :)

  Onnellista Uutta Vuotta !

  ReplyDelete
 10. Onnekasta tulevaa vuotta.

  Menemme kylään ystävien luo, viemme mukanamme alkucocktailit ja teen cocktailpaloja; smetanaa, mätiä ja ruohosipulia perunalastuilla, ikään kuin pikablinejä... Ravintoloitsijaystävät hoitava varsinaisen ruokapuolen. En tiedä mitä tulemme syömään, mutta hyvää se varmasti on!

  ReplyDelete
 11. Bataattikeittoa! Heitin tuohon heti kortit pöytään, eli nakit & p-salaatit hävisivät tällä kertaa sosekeitolle.

  Mukavaa uuden vuoden juhlintaa ja onnellista uutta vuotta! Olipas muuten tosi hauskaa löytää blogisi tänä vuonna, joten jatketaan ensi vuoden puolellakin postailujen merkeissä.

  ReplyDelete
 12. Onnellista vuotta 2011 sinulle ja perheellesi!

  ReplyDelete
 13. Ahaa...hyvä tietää, koska mullekkaan ei ole täällä oikein selvinnyt, mitä uutena vuotena "pitäis" syödä.

  Blinit kuullostaa niin herkullisilta, mutta ei maistuis kuin mulle. Joten meillä varmaan on taas omaksi perinteeksi muodostunut juustotarjotin erilaisilla härpäkkeillä. Kulttuurien sekoitus.

  Oikein mukavaa aattopäivää ja iltaa teille. :)

  ReplyDelete
 14. Sylintäydeltä toivotan mitä ihaninta uutta vuotta 2011 koko perheelle!!

  Meikäläinen pyöräytti jälleen pienet perinteiset tiramisut ja lisäksi pikkuisen kuplivaa.

  Iso halaus!!

  ReplyDelete
 15. Myönnän, että omatekoinen perunasalaatti kreikkalaisin maustein voi olla käypääkin, mutta ei meillä koskaan uutena vuotena. Vaan mätiä, katkarapulsalaattia, valkosipulipatonkia ja samppanjaa. Helppoa, kevyttä etc. Tämä siitäkin huolimatta, että asume Suomessa....

  Johanna, Kaikkea Elämyksellistä Sinulle Vuodelle 2011♥

  ReplyDelete
 16. Meillä ollaan kyllä uudenvuoden juhlinnasta ihan ulkona. Arkimenyy ja normaali päivärytmi värittyy korkeintaan lasten poltellessa sädetikkuja ja ehkä äiti hujauttaa lasten iloksi pari rakettia taivaalle. Mies on joulua lukuunottamatta kaikkina mahdollisina juhlapäivinä töissä (on semmoisessa ammatissa) eikä meidän perheessä näin ollen olla opittu virallisina juhlapäivinä remuamaan; remutaan milloin sattuu ja juhlapäivällistetään oman mielen mukaan.

  Toivottelen sinulle ja perheellesi mahtavaa vuotta 2011!

  ReplyDelete