Friday, December 3, 2010

Joululoma alkaa

Viimeinen koulupäivä ennen joululomaa. Lapset tulevat muutaman tunnin kuluttua kotiin. Seuraavan kerran kouluun mennään vuonna 2011. Ympärivuotisen koulun lomat on jaettu vuoden ympäri neljään jaksoon. Joululoma on hiukan pidempi kuin muutoin kolmen viikon breikki.

Viimeinen viikko oli kiireinen. Tarvikkeita piti toimittaa lasten koulujuhliin: pikkuleipiä, serviettejä ja lautasia, strösseleitä, askartelutarvikkeita. Apukäsiä tarvittiin, kun tapahtumia luokkahuoneissa järjestettiin. Kolkkiluokkalaisen luokka järjesti myös Writing Celebration -tapahtuman, jossa oppilaat lukivat aineitaan. Tällä kertaa vanhemmat kiertelivät luokkahuoneessa pöytien ympärillä, lukivat lasten (mahdollisimman monen) aineita ja kirjoittivat ainekirjoittajalle muutaman sanan siitä, mikä tarinassa oli erityisen hyvää.


Eilen illalla oli vitosluokkalaisten lauluesitys. He esittivät perheenjäsenille kolme laulua. Minut voisi valita valtakunnan itkijäksi, liikutun yleensäkin aika helposti. Mutta portit kyllä aukenivat kun lapset lauloivat Eric Claptonin "Change the World".

If I could reach the stars I'd pull one down for you
Shine it on my heart so you could see the truth
That this love I have inside is everything it seems
But for now I find it's only in my dreams

That I can change the world
I would be the sunlight in your universe
You will think my love was really something good
Baby if I could change the world

If I could be king even for a day
I'd take you as my queen I'd have it no other way
And our love will rule in this kingdom we have made
Till then I'd be a fool wishin' for the day

That I can change the world
I would be the sunlight in your universe
You will think my love was really something good
Baby if I could change the world
Baby if I could change the world

Monenlaiset ajatukset vilahtivat mielessä kun maailmankaikkeuteni auringoista kaksi esiintyi luokkakavereidensa kanssa. Mietin, että voisin olla Suomessa ja kuunnella lapsikuoron esitystä "Jouluyö, juhlayö". Olenko tehnyt viisaita, hyviä päätöksiä? Osaanko olla hyvä vanhempi? Olenko auringonpaiste vai myrskypilvi? Ajattelevatko läheiseni että "my love was really something good"? Lapset onneksi suhtautuvat vetistelevään mutsiin aika lungisti - sillä meni roska taas silmään on yleisin kommentti.

Eilen illalla käärin vielä opettajien lahjapaketit. Olin vähän mielikuvitukseton: Starbucksin lahjakortit, -kahvia ja pikkuisen namia. Meillä on ihanat opettajat: lapsemme menevät innoissaan kouluun, rakastavat oppimista, haluavat yrittää. Voiko opettajalta muuta toivoa. Lapset kirjoittivat kiitoksensa ja tervehdyksensä. Luokanopettajien lisäksi muistamme myös erityisaineiden opettajia. Olen niin onnellinen, kun lapet nauttivat kuviksesta, musiikista, liikunnasta, tietojenkäsittelystä. Erityislahjakkaiden lasten ope uurastaa pienellä budjetilla tehdäkseen koulutyöstä vielä mielekkäämpää.


Lapset läksivät aamulla matkaan 10 lahjan kanssa. Ensimmäinen ojennettiin bussikuskillemme Ms. C.:lle. Huutelin hänelle "Happy holidays" ja nyt se on todistettu, Ms. C.:llä on valloittava hymy!

Valmistaudun Suomen itsenäisyyspäivään. Paketti, pari nessuja on varattu viereen. Kun Jääkärinmarssi kajahtaa ja sotaveteraanit saapuvat kättelemään presidenttiparia saa mutsi taas roskan silmään. Toivottavasti YLE ei mämmi nettilähetystä tällä kertaa.

29 comments:

 1. Onpas kivan näköisiä paketteja ja varmasti lämmittävät saajan mieltä!

  Mukavaa loman alkua ja itse lomaa!
  Täällä vielä uurastetaan koulussa 2,5 viikkoa.

  Toivottavasti nettilähetys toimii maanantaina ;-)

  ReplyDelete
 2. Anne-Marie, minulla oli mukavaa paketteja näpertäessä ja kulkusia laitan kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin paketteihin :)

  Todella toivon, että nettilähetys onnistuu. Viime vuonna se oli ihan katastrofi.

  ReplyDelete
 3. Tämän linkin laitan serkulleni, että hän voi pyörtyä noista lahjojen määristä opettajille, bussikuskille etc. Joka vuosi puhumme sukulaisten kesken, että ei lahjoja aikuisille ja joka vuosi 99 prosenttia porukasta pettää.

  Minulla on ihan kahtiajakautunut olo, sillä osa joulusta tulee antamisen ilosta, enkä ole krääsää paketoivaa tyyppiä, vaan erittäin järkevä ja arvattava: kirja, pehmeä paketti ja suklaata. Toisaalta olen elänyt yhden minimalistisen joulun. Eka joulu Elämäni Miehen kanssa ja se oli ikimuistoinen, vaikka ei tullut lahjat ja lanttulaatikot mieleenkään;-)

  Kaunista viikonloppua, Johanna! Ja osataan olla kiitollisia heille, joiden avulla saimme säilyttää itsenäisyytemme.

  ReplyDelete
 4. Leena, opettajien, bussikuskien, postinkantajien, lehdenjakajien, roskakuskien ym. muistaminen on yleistä ja suositeltavaa. Annan yleensä lahjakortteja, koska niille toivon olevan käyttöä. Yleensäkin joulun aikaan esim. ravintolassa annetaan tarjoilijoille suurempia tippejä. Hyvää tahtoa on liikkeellä runsaasti.

  Odotan innolla itsenäisyyspäivän viettoa. Harmi, kun netistä ei näy oikein muita juhlallisuuksia kuin Linnanjuhlat. Muutakin katselisin.

  ReplyDelete
 5. Teillä onkin pitkä joululoma lapsilla! Ja paljon paketteja opettajille ja muille,ja miten mukavaa,että Ms.C;ltäkin löytyi hymy;D Ja tuo Claptonin laulu on kyllä ihana,ei ihmekään että portit aukenivat....Meillä on maanantaina Suomen itsenäisyyspäivänä suomalainen kirjasto auki,ja kutsu olisi toiseenkiin itsenäisyyspäiväviettoon,suomalaisten perustamaan kylään Jerusalemin lähellä,mutta sinne en ehdi.Mutta koska sieltäpäin tuli tämä linkki Live Anthems-sivustolle,voit sinäkin osallistua maanantaina (sinulle tosin aamun aikaan)`virtuaaliseen Maamme-laulun laulantaan simultaanisesti eri puolilla maailmaa'
  http://www.liveanthems.com/

  Mukavaa viikonloppua ja lapsille loman alkua.Täälläkin alkoi lapsilla loma,mutta vain viikon pituinen Hanukka-loma.

  ReplyDelete
 6. Yaelian, kiitos vinkistä ja linkistä. Onkohan sulle tuttu Maccabeatsien versio "Dynamite" -laulusta. Youtubesta löytyy http://www.youtube.com/watch?v=qSJCSR4MuhU

  Minusta tämä on ihana!

  Olen vähän ihmeissäni miten saadaa koko pitkä loma sujumaan. Mutta eiköhän tässä jotain keksitä :)

  ReplyDelete
 7. Ei ole tuttu tuo laulu,mutta kiitos linkistä,oli hauska;D
  AIka pitkä loma tosiaankin,ja kun pitää keksiä lapsille tekemistä.Tsemppiä ja mukavia hetkiä jälkikasvun seurassa loman aikana.

  ReplyDelete
 8. Taalla myos yksi itkupilli. Ma liikutuin nyt niin tasta sun postauksesta, etta krokotiilin kyyneleet valuu aamukahviin...niin tuli omien lasten koulujuhlat mieleen, ja ma aina unohdin nenaliinat.

  Nain joulun alla olen kylla erityisen herkka, ma pillahdin uuteen itkuun tuossa Jääkärinmarssi kajahtaa kohdassa. ;)

  ReplyDelete
 9. Yaelian, minusta se oli oikein hauska ja nähtävästi myös poliittisesti korrekti. Ihan kaikkea kun en ymmärrä. Mutta tunnelma on hyväntahtoinen.

  Itkupilli, me voitaisiin sitten jatkaa itkijänaisten perinteitä. Mietin siellä juhlassa myös miltä mahtaa tuntua, kun lapset valmistuvat high schoolista, collegesta, menevät naimisiin... Toivottavasti saan olla kaikkea sitä juhlimassa. Ja aika rientää, kelloa ei voi millään pysäyttää.

  Minulle Linnanjuhlat ovat aina suuri liikutuksen paikka, kun isänmaallisuus ja koti-ikävä puristavat rintaa...

  ReplyDelete
 10. Ihanaa Joululomaa,joka teillä siellä ihanan pitkä.Täällä valmistaudutaan töissä vielä kaupan viimeisimpään puristukseen ja lapsilla kouluissa kohta alkaa koeviikot lukiossa ja ala-asteella ens viikolla vielä kolmet kokeet.

  Nautitaan nyt viikonlopusta ja lumesta ja pimeydestä...kynttilöistä,leipomisesta,glögistä ja muista pienistä asioista.

  ReplyDelete
 11. Ihanuudet, kiva kun poikkesit! Kaupalla taitaa alkaa se vuoden kiireisin ja stressaavin aika. Ja niinhän se oli, että koulussa oli tajuton koeruuhka. Täällä tulee huhtikuussa koulustressi, kun on osavaltion yhteiset kolmenpäivän mittaiset testit. Jo pienet kolkkiluokkalaisetkin joutuvat tähän rumbaan. Muuten kokeita on aika maltillisesti vuoden ympäri ja opiskeltavat alueet aika pieniä.

  Kynttilät, takkatuli ja glögi kyllä kutsuvat tänä iltana. Jippii, nyt ei tarvitse muutamaan viikkoon nousta klo 6:15 aamuisin!

  ReplyDelete
 12. Oikein hyvää joululomaa teille ja tunnelmallista itsenäisyyspäivää! Vaikka onkin pysyvästi Suomessa on veteraanien näkeminen linnanjuhlissa aina jotenkin niin koskettavaa. Kallis hinta on maksettu aikoinaan ja paljosta saamme olla kiitollisia.

  ReplyDelete
 13. Herkistyin jo miltei kun luin lapsosiesi lauluesityksestä. Koulujen joulu- ja kevätjuhlat ovat kyllä riipaisevan ihania. Jo joutui armas aikakin keväällä saa kyllä silmät räpsymään kummasti.

  Hyvää joululomaa!

  ReplyDelete
 14. Minäkin liikutun hyvin helposti, varsinkin lasten esityksille. Ei tarvitse edes olla tuttuja lapsia esiintymässä.
  Oikein ihanaa lomaa ja itsenäisyyspäivää teille!

  ReplyDelete
 15. Tarutikki, kiva kun tulit käymään. Kyllä vain eilen illalla kun pienet Kindergartenilaiset tanssivat Pähkinänsärkijän sävelten siivittäminä tuppasi tyrskityttämään lisää... Varmaan yksi syy oli, että ymmärsin kuinka "suuria" omat lapseni ovat. Paluuta ei ole ja jotenkin vain haluaisi, että ne lasten huolettomat, iloiset päivät voisivat jatkua aina vain.

  ReplyDelete
 16. İhanaa lomaa sinne kauas.
  Kylla se oli minullakin aina tippa silmakulmassa,kun lasten koulun juhlissa esiintymisia katseli.
  Oletteko saaneet sen hyvan koulukuljettajanne takaisin,kun lahjan annatte,vai onko uusi ollut hyva!Jaanyt varmaan joku postauksesi lukematta valista,jos olet siita kertonut.

  ReplyDelete
 17. Assari, kiitos! Minun täytyy sanoa, että kaipaan Adolf Ehrnroothia. Hänen saapumisensa kreivittärensä kanssa tuntui aina jotenkin erityisen juhlalliselta. Kyllä vain saamme olla kiitollisia veteraaneille. Myös kotirintaman ihmiset tekivät uskomattoman työn.

  Anne, Suvivirsi on suuri suosikkini! Piti Sinun nyt muistuttaakin. Tässä tulee taas extrahaikea olo. Toukokuun loppu ja Suvivirsi, kesä ja elämä edessä.

  Paketti lähti tänään kohti Suomea. Toivottavasti se olisi jo ensi viikolla perillä. Sitä seuraavalla sitten viimeistään.

  ReplyDelete
 18. Sateenkaari, loma alkoi. Ensimmäisenä olemme metsästäneet yhtä hukkunutta todistusta :( Taisi jäädä sinne bussiin.

  Emme saaneet Mrs. D.:tä takaisin, mutta Ms. C. on osoittautunut luotettavaksi ja välillä myös joustavaksi kuljettajaksi. Sadeaamuisin hän noukkii jonkun jo kyytiin ennen pysäkkiä ja odottaa matti myöhäisiä. Hän on kuulemma ollut viime aikoina myös ystävällisempi. Minä olen tyytyväinen, kun matkat sujuvat turvallisesti ja kuljettaja tuntee reitin.

  ReplyDelete
 19. Oi teillahan alkaa loma jo aikaisin! Taalla on viimeinen koulupaiva 22.12.

  Tyttareni synttarit ovat 23.12, niinpa meilla on joulunalus taynna synttarivalmisteluja ennen jouluvalmisteluja. Kaverit tulevat ilmeisesti tana vuonna koulun paatyttya viimeisena koulupaivana. Monena vuotena synttareita on vietetty 23.12. Vanhemmat ovat olleet kiitollisia saadessaan jalkikasvunsa pois jaloista viimeisten jouluvalmistelujen paivana.

  ReplyDelete
 20. Hei!

  Joulujuhlat, kevätjuhlat, joulukirkot, musiikkiopiston konsertit... ovat minullekin yhtä tunnemyrskyä! Tänä vuonna taas erityisesti, kun kuopus on viimeistä vuotta ala-asteella, eli on viimeinen "kunnon" joulujuhla. Yläasteen juhlat ovat lähinnä vain oppilaille lukuunottamatta yhdeksänsien luokkien keväistä todistustenjakoa. Kevättä en halua edes ajatella, koska silloin esikoinen päättää peruskoulun ja kuopus ala-asteen. Isoja muutoksia siis tiedossa... Elämän käännekohdat ovat niin herkkä paikka, voih!

  Äiti laittoi eilen tekstarin, että lapsuudenkotini naapuri oli kuollut. Hän oli 85-vuotias veteraani. Tuntui haikealta. Häntäkään ei enää ole. Mikään ei ole pysyvää. Itsekin vanhenen ja vuodet vierivät... Mieleeni tulivat laulunsanat: Ja alla Pohjantähden, minä tulen, minä lähden, ja vain Pohjatähden nähden itken vuokses kyyneleen... Illalla sytytin valkoisen kynttilän naapurin muistoksi.

  Maanantaina menemme koko perhe itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukseen ja illalla sytytämme sinivalkoiset kynttilät.

  Hyvää viikonloppua ja tulevaa itsenäisyyspäivää!

  - Kristiina -

  ReplyDelete
 21. Voi sinua Johanna, täällä minullakin "silmät hikoilivat" jo, kun luin tätä sinun tekstiäsi.
  Mukavaa lomaa lapsillesi. :)

  ReplyDelete
 22. Minullakin "silmät hikoilevat" herkästi. Parhaiten on jäänyt mieleen se päiväkodin joulujuhlaesitys kirkossa, jolloin pojat olivat juuri kolme vuotta täyttäneet ja USKALSIVAT mennä muun ryhmän kanssa eteen esiintymään. Tosin toinen oli selkä yleisöön päin, kun seurasi takarivin sooloilijaa ja toinen taas käsi rannetta myöten suussa, kun jännitti niin. Kumpikaan ei siis laulanut, mutta minä itkeä tihrustin ylpeydestä, kun pikkuiset kullannuput olivat niin ROHKEITA! :D

  Isoäiti torui poikia juhlan jälkeen, että mikäs nyt oli, kun ette laulaneet... (Ja minulta meni herne nenään moisesta torumisesta.) Onneksi pojat eivät isoäidin sanomisista paljon välittäneet.

  Oikein lupsakkaa lomaa koululaisille! Ja teille vanhemmille myös!

  Miten muuten ne vanhemmat, jotka ovat molemmat töissä kodin ulkopuolella, järjestävät pienten koululaistensa loma-ajan "hoidon"? Vai ovatko äidit siellä teidän alueella paljolti kotona, ettei tarvitse huolehtia lasten yksinolosta loma-aikana?

  ReplyDelete
 23. Kyllä, se on nimittäin aina herkkä hetki tuo itsenäisyyspäivä. Suomalaisia kun ollaan, niin pitäähän sen ollakin. Ihana kun meidänkin eskarilainen odottaa tuota juhlapäivää ihan innolla. Suomen synttärit - pitäisi kuulemma leipoa kakku :-) Ajattelin jos mentäis nostamaan lasten kanssa lippu. Jos ehditään... Naapurit saattaa olla nopeampia!

  ReplyDelete
 24. Tuula, voin vain kuvitella kuinka vanhemmat ovat tyytyväiviä kun saavat lapset vähäksi aikaa jaloista hyörimästä! Minä olen myös joskus pyytänyt kokonaisia sisarussarjoja meille leikkimään muutamaa päivää ennen joulua. Äidit ovat olleet onnellisia ;)

  Perinteisissä kouluissa koulut loppuvat 22.12. ja kesäloma on reilut kaksi kuukautta.

  ReplyDelete
 25. Kristiina, kerroin jokin aika sitten pienille partiotytöille Suomesta ja Suomen itsenäisyydestä. Taisin vähän liikuttuakin, kun kerroin kuinka pikkuinen, huonosti varutettu armeija taisteli hurjissa luonnonolosuhteissa miljoonapäistä armeijaa vastaan ja voitti. Voitti, vaikka kukaan ei sitä odottanut eikä edes oikein tukenut. Amerikka rakastaa under dog -tarinoita ja partiotytötkin hurrasivat.

  Muuten, näin dokumentin jossa Eleanor Roosevelt puheessaan sanoi jotenkin, että "I feel for Finland". Hän oli viisas nainen. Silloin ei ollut muotia "feel for Finland".

  Meillä ei ole oikeita joulujuhlia. Ohjelma ei voi olla uskonnollista ja jouluakaan ei kouluissa virallisesti vietetä, vaikka joulun aikaan pikkuinen loma onkin. Meidän koulussa vain Kindergartenilaisilla ja vitosluokkalaisilla on lauluesitys -ilta. Muutoin juhla-aikaa ei huomioida.

  Hyvää itsenäisyyspäivää. Kauniisti muistit äitisi naapuria, Suomen itsenäisyyden rakentajaa.

  ReplyDelete
 26. Unelma, kiitos. Ja nytpä minulla on uusi termi käytössä. Silmien hikoilu tuo vaihtelua tähän roska silmässä selitykseen :)

  Lapset parhaillaan ovat tien varressa naapurin lasten kanssa laulamassa joululauluja ohikulkijoille. Meillä nimittäin sataa lunta! Jingle bells kuuluu juuri.

  ReplyDelete
 27. Ylva, rohkeita laulajia! Minulle on jäänyt myös mieleen eräs pieni tyttö (ei omani) yhdestä joulujuhlasta. Se oli luterilaisen kirkon preschoolin esitys ja kuin konsanaan elokuvissa pikkuinen neiti nosti hameen yli vesirajan ja heilui tyttömäisesti laulamiseen eläytyen. Meitä aikuisia kaikkia vähän nauratti, mutta yritimme pitää naaman peruslukemilla. Esitys on myös videolla.

  Meillä on tässä valtaosin äidit kotona. Monella on apuna isovanhemmat. Ei nimittäin ole tavatonta, että isovanhemmat eläkkeelle jäätyään muuttavat asumaan lähelle lapsia ja lapsenlapsia. Tuntuisi olevan ihan yleinen trendi. Ja sitten tietysti on daycamps, päiväleirejä joihin lapsen voi viedä aamulla klo 6-8 alkaen ja hakea illalla klo 17-18. Viikon leiri maksaa yleensä n. 100-200 dollaria ja omat eväät pitää olla mukana.

  Hannis, meillä puhutaan myös Suomen syntymäpäivistä. Aika usein leivon jonkinlaisen kakun. Olemme puhuneet Suomen itsenäistymisestä, kertoneet historiasta. Sini-valkoinen lippukin on kiskottu liehumaan. Toisinaan poltamme illalla kynttilöitä. Tänä vuonna on kiva, kun lapset ovat jo lomalla ja päivä tuntuu senkin vuoksi juhlavammalta.

  Hyvää itsenäisyyspäivää! Kyllä tätä kannattaa juhlia.

  ReplyDelete
 28. Hyvää itsenäisyyspäivää. Toivottavasti Ylen yhteys toimiin. Linnan juhlan paljastuksina voin kertoa, että pääministeri Mari Kiviniemellä on vihreää duchessesilkkiä, Jnai Toivola juhlii paljetein koristellussa frakkipaidassa ja ruskea on ollut vuoden yllättäjäväri...

  ReplyDelete
 29. Lumo, kiitos! Peukut on pystyssä, että yhteys toimisi. Viime vuonna harmitti ihan hurjasti. Mielelläni katselisin netistä muitakin juhlallisuuksia livenä kuin näitä linnanjuhlia.

  Onpas mielenkiintoista. Katsonkin silmä tarkkana ruskean esiinmarssia. Kyllähän siitä puhutaan uutena mustana.

  ReplyDelete