Monday, December 13, 2010

Holiday Stress

Ajattelin kuukausi pari sitten, että tässä vaiheessa joulukuuta olisi jouluvalmistelut tehty ja nauttisin joulun tunnelmista. Kohta joulupukki matkaan jo käy ja vaikka meillä ei ole hanget korkeat nietokset, niin joulu, joulu on meillä. Mihin tämä aika on taas huvennut? (No, viikonloppu ja perjantaiehtoo menivät lasten harrastuksissa...).

Haluaisin olla ehtoisa emäntä, laittaa kystä kyllä ja joulupuunkin koristaa. Pitäisi ihan hyppiä, kun on riemun raikkahin aika. Hetken kestää elämää ja sekin synkkää ja ikävää, nyt olisi hyvä heittää arkihuolet. En etsi valtaa enkä loistoa, mutta jotain kai tarttis tehdä.

Mies lähetti työpaikkansa uutiskirjeen, jonka otsikko oli "Holiday Stress". Lyhykäisessä listassa on kahdeksan kohtaa, joilla tasataan joulustressiä ja huolehditaan terveydestä.

1. Liiku joka päivä 30 minuuttia. Jo alkaa löytyä balanssia kiireen ja hyvinvoinnin välille.

2. Älä anna makean houkuttaa ja muutenkin kannattaa olla hiilihydraattien kanssa tarkkana. Suunnittele etukäteen mitä herkkuja saat syödä ja noutopöydässä ota vain sitä jälkiruokaa, josta eniten pidät. Vähän. Kohtuudella.

3. Anna lahjoja sinne, missä niitä todella tarvitaan. Parasta mitä voit lahjoittaa on aikasi. Tee vapaaehtoistyötä eläinsuojassa, koulussa, vanhusten hoitokodissa, kodittomien keskuudessa.

4. Keskity tunnelmaan. Tee niitä asioita, joista tulee rauhallinen ja hyvä mieli: vaella luonnossa, rukoile, joogaa, lue, harrasta. Varaa aika kalenteriin ja noudata joulunpyhinä.

5. Kuplivan kanssa tarkkana. Stressi, talvimasennus ja alkoholi on tuhoontuomittu yhdistelmä. Etsi lohtua muualta kuin pullosta.

6. Mieti joka aamu herätessäsi kolme asiaa joista olet kiitollinen. Päivä alkaa kiitollisin mielin.

7. Unohda täydellinen. Maailma ei kaadu, jos kortit eivät lähde ajoissa, kodin joka kulma ei ole koluttu ja kaikissa pippaloissa ei ole käyty.

8. Kirjoita lista kaikista hommista, jotka pitää tehdä. Sitten rapsi yksi kolmasosa niistä pois. Jo helpottaa stressi! Mieli ja keho voivat paremmin.

Joten kai se joulu joutuu rintoihinkin vähemmälläkin ja käsillä on jouluyö, juhlayö, jolloin päättynyt kaik on työ.

18 comments:

 1. Oikein hyvat ohjeet.Kylla joulun tulee vahemmallakin touhuamisella.
  Mina olen nyt taalla Suomenlomallani sen kaiken touhun keskella.
  Onneksi ne,keken kanssa joulua vastaanotan,niin eivat liikoja hötkyile.
  İtsellanihan ei joulunvietto kuuluu elamaan,mutta osallistun aina tietenkin Suomessa ollessani.

  ReplyDelete
 2. Sateenkaari, olet päässyt hyvin ja turvallisesti perille! Voi kun kiva. Ja saat viettää aika läheistesi kanssa. Eihän joulunajalta oikein muuta voi toivoa.

  On suurta rikkautta, kun voi nauttia toisten juhlapyhistä, osallistua tunnelmiin ja perinteisiin vaikka ne eivät omaan elämään kuuluisikaan. Pääsin kerran katolisessa kirkossa järjestettyyn avioliiton siunaamistilaisuuten. Olipas se erilainen kuin luterilaisenkirkon menot.

  ReplyDelete
 3. Tuo on ainakin hyvä että "unohda täydellinen". Itse ajattelen myös niin, että mitä vähemmän pakkoja sitä parempi. Toki voi olla asioita joita haluaa tehdä velvollisuudesta tai ilahduttaakseen muita, mutta johonkin kannattaa se rajakin vetää.

  Mutta mitä mitä? Pitäisikö herkkujen syöntiä jotenkin rajoittaa... : )
  Joulukuussa kun on muutenkin viidet synttärit. Niistä saa hyvät vauhdit suklaa ym. herkkusesonkiin.

  Ei stressata - mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
 4. Anne, viidet synttärit! Sinulla juhlia riittää.

  Meillä ei enää moneen vuoteen ole ollut kovin täydellistä. Lapset ovat siitä metkoja, että jos vaikka jonkin asian saisikin omasta mielestään täydelliseen olotilaan ei se sitä 15 minuutin tehokkaan käsittelyn jälkeen enää ole :)

  ReplyDelete
 5. Olipa siinä joukko hyviä ohjeita,jotka voikin laittaa korvan taakse.Täällähän ei varsinaisesti ole joulua,mutta tiedossa on joulukonsertti luterilaisessa kirkossa,ja vierastyöläisten lasten joulujuhla.
  Muuten olen aika helpottunut,että vältän kaikenlaisen joulustressin;D

  ReplyDelete
 6. Ihanaa, että "annoit luvan" ottaa vähän iisimmin :) Itselläni on tällä viikolla kolme tenttiä vielä ja sitten on opiskelusta joululoma. Mutta kotona se loma alkaa vasta, kun istun joulupöytään :) Ruoanlaitosta ja leipomisesta nautin onneksi niin suuresti, että siitä en stressiä ota. Välillä vähän muusta kylläkin...

  Omassa lapsuudenkodissani kun äiti oli sitä sorttia, että jouluksi piti siivota kaikki kaapit ja komerotkin, muuten ei joulu voinut tulla. Tarttuihan se ajattelutapa tietenkin. Onneksi vuodet ovat tehneet tehtävänsä ja olen oppinut olemaan itselleni vähän armollisempi. Ja muille perheenjäsenille myös :) Tunnelma on todellakin tärkeämpi kuin liiallinen hössötys ja stressi. Kummasti se joulumielikin nostaa heti päätään, kun malttaa istahtaa kynttilänvaloon glögimukin ja piparin kera ja kuunnella samalla joululauluja. Vielä kun tämän ajoittaa siihen "siniseen hetkeen", jolloin näkymä ikkunastakin on pakkassäässä täydellinen, niin mitäpä muuta sitä enää tarvitsisi?

  Lämmintä ja rauhaisaa joulunaikaa siis myös Sinulle perheinesi, Johanna!

  ReplyDelete
 7. Mun lapsuudenkodissa ei joulun alla ollut "rauha maassa ja ihmisillä hyvä tahto". Äiti otti itselleen ihan liikaa puuhia, joita sitten teki väsyneenä ja kiukkuisena iltaisin ja viikonloppuisin. Kaikki kaapit ja laatikot piti siivota juuri jouluksi. Joka nurkka piti koluta... Riiteli isän kanssa. Itki ja oli marttyyri. Minä esim. yritin auttaa parhaani mukaan, mutta aina se sama kuvio toistui... Miten olin onnellinen, kun sitten pääsin omaan kotiin "turvaan" joulupainajaisesta.

  Olen tietoisesti pyrkinyt siihen, etten liikaa stressaisi esim.joulusta. Olisihan ihanaa, että joulu olisi täydellinen, mutta kauneinkaan koristelu tai kattaus ei voi korvata rauhaa ja hyvää mieltä!

  Mukavia joulukuun päiviä!

  - Kristiina -

  ReplyDelete
 8. Kun on elänyt vanhaksi, niin on ainakin oppinut hiljaa kulkemaan.
  Olet postannut hienoja ohjeita. Näitä voi noudattaa vielä joulun jälkeenkin. :)

  ReplyDelete
 9. Niimpä, lista on oivallinen vuoden kaikkina muinakin päivinä noudatettavaksi!

  ReplyDelete
 10. Ihanasti olet laittanut monia joululauluja tuonne tekstin sekaan! Todella kiva postaus. :) Tuo ohjelistaon hyvä.
  Mulla ei yksikään raskauksista oo ollut helppo ja kaikkia kolmea olen odottanut joulun tuntumissa enemmän ja vähemmän terveenä. No kuitenkin, kuopusta odottaessani lääkäri sanoi niin hauskasti että joulutohinoita ja varsinkin jotain kaappien siivouksia vain jos aiot siellä kaapissa asua. :D (Tulin raskauksien myötä siinä määrin tutuksi yliopistollisen sairaalan lääkärin kanssa, että hän jo tiesi mitä tekisin ellei minua toppuuttelisi joku.)

  ReplyDelete
 11. Yaelian, tulit mieleeni kun tuota listaa tavailin. Teet paljon työtä lasten ja eläinten hyväksi.

  Jolukonsertti kuulostaa kauniilta! Olen huomannut, että kielellisesti on hankalinta eläytyä juuri joululauluihin. Kun ne on tottunut suomeksi kuulemaan.

  Satu, kiitos! Yritän olla mielellä hyvä, lämmin ja hellä. Kolme lomalaista kyllä välillä saavat verenpaineen ja äänen nousuun...

  Tuttuja ovat nuo lapsuutesi joulunuohoukset. Itse myös yritin aikani, mutta nykyisin otetaan jo rauhallisemmin. Talvihämyssä on se hyvä puoli, että kaikki nuohoamattomat nurkatkaan eivät kynttilänvalossa näy ;)

  Kristiina, Satu tuossa aikaisemmin kertoi omasta lapsuudestaan ja monella tutullani sekä itselläni on samanlaisia kokemuksia. Hurjinta tietysti oli, että ruuatkin piti olla alusta loppuun itse laitettuja, sillä ei kaupan valmiit olleet niin mistään kotoisin! Itse olen kyllä Suomessa syönyt ihan hyvällä ruokahalulla kaupan valmiita herkkujakin.

  ReplyDelete
 12. Unelma, ikä tuo viisautta ja seesteisyyttä. Ihan jokaiseen maailman menoon ja meininkiin ei tarvitse ryhtyä. Ja kyllä vain tietysti tätä listaa noudattamalla voisi olla aika rauhallinen ja mukava vuosi edessä :)

  Karhin koulu, Unelmalle jo kommentoinkin, että ehkä tämä pitäisi ottaa ohjenuoraksi tulevalle vuodelle. Voisi olla kiva kokeilla olisiko vuosi tyynempi ja onnellisempi.

  Assari, vaan Sinullapa olikin mukava lääkäri! Ihan parasta on, kun oppii tuntemaan jonkun ja tietää minkälainen huumorintaju puree.

  Joululaulujen sanat ovat sellaisia, että ne putkahtelevat muistin sopukoista kuin itsestään vaikka monia en ole kuullut enää vuosiin.

  ReplyDelete
 13. Kiitos Johanna! Aika laiskanpulskeasti olen tätä joulua tohottanut tähänkin mennessä, mutta vielä on parantamisen varaa hellittämisessä.

  Mukavaa viikkoa!

  ReplyDelete
 14. Kiitos, täydellinen lista♥

  Paitsi meillä on hopeahääpäivä ja joulu samaan aikaan ja aiomme nauttia aitoa samppanjaa, mätiä, katkarapuja, toisiamme...ja mikä parasta Lumimies pitää viikon loman!

  Nuoretkin ymmrätävät saapua vasta ekana joulupäivänä koirineen;-)

  ReplyDelete
 15. Loistavia ohjeita!! :) Noita kaivattiinkin! :) Pidin varsinkin kohdista 1 ja 8. Mulla kun tahtoo jouluaikana jäädä kokonaan tämä liikuntapuoli sen alituisen syömisen hyväksi. Joten jos tänä vuonna yrittäisin tasoittaa tilannetta hieman....Ja kun olen sellainen ihminen, että laadin aina listoja tehtävistä asioista, tuo yhden listaosan ylivetäminen suoralta kädelta helpottaa kummasti oloa!! :D
  Kivaa joulunodostusta sinne! (kaikesta huolimatta!)...

  ReplyDelete
 16. Hyviä ohjeita..niitä kun vielä noudattaisi ;-)
  Tosin kun ikää tulee lisää,laittaa vähän mutkia suoremmaksi eikä jaksa stressata kaikesta enää :) ja jos vieraat menevät tutkimaan kaapit,omapahan on häpeänsä ..heh :)

  kaunista ja rauhallista joulun aikaa sinne!

  ReplyDelete
 17. Tuon kakkosen kun muistaisi ;) Mutta ei taida jouluna onnistua... Loistavia ohjeita!

  ReplyDelete
 18. Hyviä ohjeita!
  Tuo kaksi mullakin hiukan välillä..mutta keväällä on helpompi uuden vuoden alkaessa hiilareita vältellä ;D

  Kiva blogi,vahingossa tänne tupsahdin, kun aikaa kulutin ennen töihin lähtöä.
  Taidampa jäädä tänne :D

  Mukavaa joulun odotusta ♥

  ReplyDelete