Tuesday, October 12, 2010

Parenting - Vanhemmointia

Viikonloppuna kävimme mielenkiintoisen keskustelun 14-vuotiaan tytön isän kanssa. Hän kertoi, että tyttö sai avata Facebook-tilin sillä ehdolla, että vanhemmat saavat myös salasanan. Parina iltana viikossa isä kirjautuu tilille ja katsoo, mitä on tapahtunut. Tyttö on yleensä vieressä kommentoimassa. Kerran vanhemmat ovat pyytäneet tyttöä kieltäytymään kaverikutsusta. Muutoin kuulemma sujuu hyvin.

Lumiukko on parin vuoden takaa. Tältä meidän vuotuiset pari kolme lumipäivää näyttävät.

Jokin aika sitten keskustelin tyttäreni ystävän äidin kanssa. Totesin, että tytöt pitävät sähköpostilla yhteyttä. Äiti sanoi, että kyllä vaan ja näyttäisi olevan ihan mukavaa sähköpostittelua. Hän lukee tyttärensä sähköpostit muutaman kerran viikossa. Tarkistaa samalla, että ei ole tullut kavereita joita hän ei tuntisi.

Useissa kodeissa tietokone sijoitettaan siten, että tietokoneella työskentelevää lasta tai nuorta voi tarkkailla muiden askareiden yhteydessä. Aamu-tv:n asiantuntija kertoi, että nuoren kehonpieltä pitää tarkkailla kun nuori on tietokoneella. Vetääkö hän syvään henkeä, peittää käsillään ruutua tai kasvonsa, liikehtii hermostuneesti. Kaikki ovat merkkejä siitä, että jotain tavatonta netissä tapahtuu.

Meilläkin pohditaan näitä asioita jo enemmän. Kuinka paljon pitäisi valvoa, voiko lapsen sähköpostit ja facebook jutut lukea? Löysin tästä kyllä porsaanreiän, joka sopii liberaalimmille vanhemmille. Olen kertonut lapsille, että kirjoita vain sellaista, jonka ystäväsi isä tai äiti voi myös lukea.

Suomeksi sana "parenting" ei oikein käänny. "Vanhemmointi" kalskahtaa korvaan. "Parenting" on kuitenkin hyvä sana, yhdellä sanalla saa ilmaistua monimutkaisen ja haastavan vanhemman työn.

22 comments:

 1. Tarkoittaako tuo parenting tavallaan vanhemmuutta, vai onko se jotain vielä enemmän?

  Vanhemmuus on kyllä haastavaa, eikä ollenkaan yksioikoista. Kun pitäisi olla niin viisas ja oikeudenmukainen ja tietoinen ja...

  Minäkin oon miettinyt jo noita netti- ja pelijuttujakin, vaikka vanhimmat lapset ovat vasta kuusivuotiaita. Hyvä ja tärkeä postausaihe sulla!

  ReplyDelete
 2. Ylva, mun mielestä parenting on vanhemmuudesta poiketan vielä aktiivisempi sana - siis kun tosissaan joutuu vanhempana tekemään töitä. Vanhemmuus taas mielestäni sana, jossa vain ollaan - ei toimita aktiivisesti. (Nämä ovat nyt näitä minun mielipiteitäni, eikä niin vakavastiotettavia).

  Meidän vitosluokkalaiset ovat ihan lähinaapuruston vanhimmat lapset. Tokihan heillä on eri jutut kuin pienemmillä lapsilla. Olen kuullut, että jotkut pelit ovat esim. herättäneet kummastusta. Mielenkiinnolla odotan millaisia päätöksiä nämä naapurit aikanaan tekevät. Pelit eivät ole mitään hillittömiä väkivalta- tai räiskintä pelejä, mutta enemmän toimintaa kuin Super Mariossa.

  ReplyDelete
 3. Ajankohtainen ja tärkeä aihe. Meilläkin mietitään tietokoneen käyttöä. Tähän asti pienten (5 ja 7 v.) koneella olo on ollut täysin vanhempien valvonnassa, mutta ekaluokkalaisen iltapäiväkerhossa tulee olemaan tietokoneen käyttöä, joten vanhempien valvonta kapenee. Kunhan lukutaito tuosta vielä kehittyy niin onkin edessä aivan uusi maailma.

  Teidän neuvo kaverien vanhemmista lukijoina on hyvä. Mietin vain kuinka moni suomalaisvanhempi seuraa lapsiaan yhtä tarkasti.

  ReplyDelete
 4. Juhannusruusu, tässä on vielä sellainen hassu juttu, että nämä vanhemmat joiden kanssa olen tekemisissä ovat täkäläisittäin LIBERAALEJA. Eivät siis mitään tiukkapipoisia nipottajia. Lapsiin vain suhtaudutaan ihan hurjan vakavasti, suojellaan ja yritetään pitää hyvällä tiellä.

  Eilen kuulin juuri, että ystävän talossa olisi katsottu jotain vähän sopimatonta Youtubista. Keskustelin lapsen kanssa ja hän sanoi keksineensä koko jutun. Mielestäni Youtubissa ei myöskään esitetä mitään ihan roisia. Mutta ehkä se ei ollutkaan Youtube vaan jokin muu...?

  ReplyDelete
 5. Hyvä aihe. Meillä ei vielä ihan ole ajankohtaista miettiä näitä asioita, tosin olen yllättynyt siitä, kuinka kiinnostunut tyttö on internetistä ja tietokoneesta ja kuinka nopeasti hän on jo nyt (kohta viisivuotiaana) omaksunut tiettyjä taitoja tietokoneella. Huh huh. Äkkiseltään tuntuisi kurjalta mennä lukemaan oman lapsensa sähköpostit tai muut, mutta toisaalta...

  ReplyDelete
 6. Miia, meilläkin tyttö on se, joka on netistä eniten innoissaan! Hän myös jotenkin tuntuisi ymmärtävän rakenteen ja toiminnan.

  Eikö vain olekin kinkkinen paikka miettiä miten valvoisi lapsen netinkäyttöä. Toisaalta kun mietin, että jos tämä olisi keino estää esim. joutumasta huonoon seuraan, olemasta nettikiusattu tai -kiusaaja niin pistää vähän mietttimään. Toisaalta myös tuntuu, että kun varoittelen toisten vanhempien voivan lukea lapsen kirjoituksia, niin annan toisten vanhempien tehdä "likaisen" työn ja en pistä itseäni likoon. Pohdittavaa piisaa.

  ReplyDelete
 7. Voi, olipa mielenkiintoisesta aiheesta tämä postaus! Meillä on lapsia kuusi (nuorin on 1v3kk ja vanhin täyttää ensi viikolla 16v) ja itse olen ensimmäiseltä koulutukseltani lastentarhanopettaja, joten tuo parenting on aiheena hyvinkin lähellä sydäntäni :)

  Minusta täällä Suomessa suhtaudutaan vähän liiankin lepsusti lasten netissä oloon. Tuntuu, että moni ajatteleen sen olevan vain ajankulua muiden hauskojen harrastusten joukossa. Tai että eihän siellä mitään pahaa voi tapahtua. Onneksi tietoisuus lisääntyy koko ajan ja kouluissakin käydään vanhemmille kertomassa niin netin hyvistä kuin - ennen kaikkea - huonoista puolista. Ja lapsille jaetaan tietoa siitä, mitä kannattaa itsestään kertoa ja missä. Itseäni pelottaa tietyllä tasolla se, mihin kaikkiin paikkoihin ne tiedot ja kuvat saattavatkaan päätyä ja mitä niillä joku "fiksu" voi jossain tehdä :/

  Meillä kolme vanhinta lasta käyttää tietokonetta ja nettiä. Vanhimmalla (tyttö) on oma kone, jonka osti kesätyörahoillaan. Kahdella seuraavalla (13v ja 10v pojat) on tunti koneaikaa päivittäin, jota sitäkin rajoitetaan, jos käytös niin vaatii.

  Pelimaailmassa meillä katsotaan kyllä, minkä ikäisille pelit on tarkoitettu. Pojat esim. eivät saa ostaa k-16 pelejä. Sitä kyllä kritisoidaan aika ajoin, mutta olen yrittänyt heille selittää, että niihin ikärajoihin on kyllä hyvä syy. Kavereilla joskus olen kuullut pelattavan niitä verenvuodatuspelejäkin :(

  Netti sinänsä on minusta hyvä asia ja oikein käytettynä hyvä työväline. Hirmu paljon siihen tosiaan liittyy asoita, jotka ovat kyseenalaisia tai jopa vaarallisia. Ja vanhempien vastuu on todella suuri.

  Oi voi, tästähän voisin jatkaa vaikka kirjan verran :) Yhtä kaikki, mielenkiintoinen aihe ja hyvä termi tuo parenting. Toinen, Suomeenkin rantautunut sana, josta pidän paljon sisällöllisesti on homing :)

  ReplyDelete
 8. Satu, kiitos pitkästä vastauksestasi. On tosi mielenkiintoista lukea miten toiset näitä asioita käsittelevät. Ja onpas aikamoinen tyttö tämä vanhimmaisesi! Kuulostaa fiksulta nuorelta naiselta.

  Meillä on myös pelipäivät ja jos tarve vaatii, niin pelipäiviä supistetaan. Lisäksi olemme kertoneet, että pelit ja tietokoneet ovat ETUOIKEUS ja jos muut hommat eivät tule hoidetuksi, niin sitten näistä etuoikeuksista pitää luopua.

  Koulussa lapsille opetetaan, ettei koskaan esimerkiksi saa käyttää koko nimeään nettisivuilla. Viisainta on kuulemma kirjoittaa nimekseen "Bob". Lapset tarvitsevat nettiä myös koulutöissään, kun kaikenlaista tietoa pitää googlata.

  Homing, kotoiluksi kai se kääntyisi, onkin kivaa hommaa!

  ReplyDelete
 9. Heippa!

  Meillä on facebookin kanssa sellainen systeemi, että pojat pääsivät siihen mukaan, jos minä saan olla heidän kaverinsa. Eli käyn välillä kurkkaamassa. Vanhempi on tosi tarkka, enkä saa kirjoittaa positiivisikaan kommentteja hänen seinälleen. Olen neuvonut, että kannattaa kirjoitella vain sellaista, että äitikin voi sen lukea... Eikä mihinkään outoihin ryhmiin saa liittyä.

  Olen aika tarkka tietsikan suhteen. Rajoitan tietsikallaoloaikaa ja valvon pelejä. Ei mitään tappopelejä.

  Pojat ovat 12-ja 15-vuotiaat. Vanhemmalla on oma kone, jonka ostimme hänelle rippilahjaksi.

  - Kristiina -

  ReplyDelete
 10. Parenting onkin hyvä olla olemassa tuossa asiassa,ja minusta tuo isä,joka pari kertaa viikossa tarkistaa tyttärensä FB-sivuston toimii ihan hyvin.Myös valvovia ohjelmistoja on olemassa,ja niitäkin voisi käyttää,jos mahdollista,koska netti on niin täynnä vaaroja,jos ei ole tarpeeksi varovainen. Poikani ollessa lapsi ja varhaisnuori rajoitin hänen pelaamistaan(sillä muuten se olisi mennyt ihan överiksi) ja tietokoneen käyttöä(kone oli minun..)

  ReplyDelete
 11. Kristiina, hyvä idea tuo, että vanhempi voi olla fb-kaveri. Ja voin vain kuvitella, että äidin kommentteja ei kaivata! Aika kivan rippilahjan sai poikanne, oli varmasti mielissään :)

  Yeaelian, meillä mietitään nyt näitä nettivahteja. En tosiaankaan halua, että lapset pääsevät jos vaikka minne surffailemaan. Mutta sitten taas kavereiden luona voi olla ihan vapaapääsy.

  ReplyDelete
 12. Parenting on hyvä sana, en tiedä onko vastaavaa suomeksi. Meillä tuo tulee eteen varsinaisesti kun neiti oppii kunnolla lukemaan, halusi jo googlettaa "videos" kun ehdin hätiin... Hänellä koneella oma käyttäjätunnus ja olemme lukinneet "parents control" tms asetuksella sivut. Nyt myös googlen ;O)
  Ystäväperheessä annettiin 14 veelle FB tiliin oikeus ja molemmat vanhemmat kavereina, toimii hyvin kuulemma.

  ReplyDelete
 13. Tosi hyvä aihe käsitellä!
  Meillä kaksi vanhinta on facebookissa ja tietävät että teen yllätys"hyökkäyksiä",eli menen lukemaan viereen viestejä ja pyydän näyttämään kuvia.On toiminut ainakin tähän asti ;-)
  Koska meillä on kuulema maailman tiukimmat vanhemmat,koneella ei saa olla esim. 11v. kuin pelipäivinä eli kaksi kertaa viikossa/1t kerrallaan. Ja hyvin on riittänyt kavereiden kanssa tekemistä :)
  Lasten kanssa on välillä sellaista luovimista,mutta täytyy tehdä niin kuin itsestä tuntuu oikealta :)
  Tässä taannoin oli puhetta vitosluokkalaisten tulosta murrosikään..huomasin että kyllä meidän poika taitaa olla pikku hiljaa tulossa siihen,kun uudenlaista ärtyisyyttä ilmassa..huh!

  ReplyDelete
 14. Johanna, pidän englannin kielessä juuri tuosta, että yhdellä sanalla saa korvattua monta. On paljon hienoja sanoja kuten tuo 'parenting, mutta nyt en heti muista muuta kuin 'dogsitting'. Pitäisi oikein kerätä niitä. Meilailen Kanadaan ja sieltä tule aina jänniä sanoja, joissa tämä englannin 'etu' ilmenee.

  Varmaan on siellä ihan eri esim. facebookin kanssa kuin Suomessa. Paras ystävni on opo eli opintojen ohjaaja, mutta en usko, että hänelle tulisi mieleenkään lukea tyttärensä 15 vee tekstejä facesta tai sähköpostilta. Jotenkin myös muistaisin, että Suomessa on laissa kohta kirjesalaisuuden rikkomisesta ja se koskee jo ainakin 15 vuotta täyttänyttä. Kaikki ei ole kuitenkaan auvoista, sillä muutamat ihan kunon tytöt ovat joskus villiintyneet jossakin IRC-galleriassa ja siitä on sitten noussut vähän kohua...

  Oma kasvatusohjeeni tyttäreni kanssa oli: Tee kaikki toisin kuin oma äiti teki. Annoin ns. vapaan kasvatuksen, mutta olin silti tietoinen joka hetki mitä tapahtui. Meri on kovasti minua kotioloistaan kiittänyt ja sanonut saaneensa siitä rohkeutta ja itsevarmuutta ja halua uskaltaa ajatella asioista massasta poikkeavalla tavalla.

  Kolme sääntöä oli, joista ei poikettu: Sovitut kotiintuloajat pidetään, huumeille ehdoton ei ja joka ainoa päivä piti sujua niin, että vaikka olisi kuinka otettu yhteen, illalla pitää voida sopia ja halata. Hyvin meni ja aina tuntuu yhtä hyvältä halata tyttären kanssa vieläkin!

  Minulla oli rankka murrosikä ja äitini ei osannut toimia, vaan käytti vain negatiivisia tapoja, joten välimme olivat myöhemmin täysin poikki muutaman vuoden ajan. Onneksi kaikki on nyt sovittu ja minäkin alan jo unohtaa...

  ReplyDelete
 15. PS. Siis tuo lumiukko on aivan liikuttava. Minäkin taidan kohta julkaista kummipoikani tekemän lumiukkokuvan...

  ReplyDelete
 16. Heljä, Sinullahan on sukkelasorminen tyttö! Voin vain kuvitella minkälaisia videoita haku olisi tuonnut! Taitaa olla ihan paras vaihtoehto tuo, että on kaverina facebookissa. Näitä asioita pitää kohta miettiä tosissaan.

  Minua kyllä vähän huvittaaakin, kun mietin pikkuneitiä siellä tomerana googlaamassa!

  ReplyDelete
 17. Anne-Marie, siinä on varmasti vielä oma juttunsa, kun on lapsen vieressä ja yhdessä katsoo aikaansaannoksia.

  Meillä jätettiin n. vuosi sitten kaapelitv kokonaan pois. Yli 500 kanavaa, mutta koskaan ei ollut mitään katsottavaa. Lapset vähän nurisivat, kun joitakin sarjoja ei enää nähnyt. Vaan eivätpä tunnu enää olevan moksiskaan. On niin paljon muutakin tekemistä.

  ReplyDelete
 18. Leena, kyllä vain tuntuu, että jotkut asiat saa ilmaistua lyhyesti ja ytimekkäästi. Satu mainitsi myös termin "homing", joka on myös hyvin kuvaava.

  Sinulla on kiva suhde tyttäresi kanssa! On taito sopia riidat ja erimielisyydet ennen auringonlaskua.

  Mietin myös tuota yksityisyyttä. Eihän toisen posteja saa lukea. Toisaalta täällä meillä on edelleen ruumiillinen rangaistus mahdollinen esimerkiksi koulussa. En ole kuullut, että ketään olisi ruumiillisesti koulussa kuritettu, mutta lainvastaista se ei siis olisi.

  Eikös vain ole aika liikkis lumiukko. Minua kyllä vähän huvitti ja itketti: lumenrippeistä piti lumiukko rakentaa. Eikä tämä ole edes niitä karuimpia versioita...

  ReplyDelete
 19. Tämän ihan kohta 16v tyttäreni kaverina olen minäkin fb:ssä ja kommentoinkin joskus hänen juttujaan :) Ei ole tullut toistaiseksi sanomista. Tosin siellähän on mahdollista luoda listoja, jolle kuuluvat eivät näe esim. statuspäivityksiä lainkaan. Ts. tuo kaveruus ei vielä ole tae mistään sinänsä.

  Minä en osaisi vaatia kännyköitä/sähköposteja itselleni luettavaksi, siinä kyllä jotenkin menee raja. Tosi tiukka olen myös siitä, että jokainen saa itse katsoa omalla nimellä tulleet postit. En avaa koskaan miehenikään nimellä tulevia posteja, ellen erikseen saa lupaa.

  Tuo homing tosiaan on mukava ilmaus, ihan tulee kotoisa olo jo pelkästä sanasta :)

  ReplyDelete
 20. Satu, itse en ole facebookissa ja se onkin sitten ihan uusi maailma.

  Tiedän, että jotkut täkäläiset vanhemmat eivät anna ollenkaan avata tiliä. Suomalaiselle tämä on hankala paikka, kun on oppinut kirjesalaisuuden merkityksen. Näyttää kuitenkin siltä, että täkäläiset vanhemmat pitävät aivan luonnollisena valvoa tiukastikin lasten ja nuorten tekemisiä.

  ReplyDelete
 21. Johanna,postipoika kävi ;-)
  SUURET KIITOKSET sinulle ;-)
  Lisää s.postissa..

  ReplyDelete
 22. Anne-Marie, olipas se sukkela poika! Toivottavasti tykkasit. Kiitos viela lahjastasi, olipa ihana yllätys.

  ReplyDelete