Wednesday, September 29, 2010

Ylipainoa

Suomen matkallani ihmettelin, että miksi väitetään että suomalaiset olisivat Euroopan toiseksi lihavin kansa heti brittien jälkeen. Muistinko asian väärin? Katukuva ainakin todisti jotain ihan muuta: hoikkia, hyväkuntoisia ja hyvännäköisiä ihmisiä vilisti ohi oikealta ja vasemmalta. Lasten ja imeväisten suusta kuullaan totuus ja jälkikasvu tiedustelikin ovatko suomalaiset siksi niin hoikkia, kun kaikki ajavat polkupyörillä.

Aamun televisio-ohjelmaa katsellessa kuitenkin sitten taas ajatukset muuttuivat. Oli mukava nähdä tuttuja juontajia, tuli ihan kotoinen olo. Juontajista vain huomasi, että vettä on virrannut Vantaanjoessa enkä itsekään ole enää eilisen teeren tyttö.

Eilen osui silmiini Iltalehden tutkimus, jossa tarkasteltiin 33 OECD-maan liikalihavuus- ja ylipainotilannetta. Yhdysvallat on surullisella ykköstilalla, peräti 68% aikuisväestöstä on ylipainoisia. Näköhavainnot tämän tiedon vahvistavat. Ja kas, Suomihan on vasta tilalla 18, aikuisväestöstä ylipainoisia on 49%. Vanhat silmäni näkivät sittenkin oikein! Kyllä suomalaiset näyttävät hyvinvoivilta.

Piti ottaa kuva myös meidän aamutelkkarin juontajista. Juontajien perusteella tulisi ajatelleeksi, että sutjakoitahan täälläkin ollaan.

Aamuohjelmissa on kyllä huikea ero muutoinkin: minun pitää pinnistellä, että pysyn täkäläisten juontajien ja aamu-uutisten vauhdissa. Yhdestä aiheesta keskustellaan minuutti tai pari ja sinä aikana pitää vähintään puolentusinan ihmisen kertoa mielipiteensä. Suomessa vilkuilin kelloa ja vähän jo tuskastuinkin, kun jankkaamiselle ei näyttänyt tulevan loppua. Voidaanko yhtä aihetta tosiaan käsitellä 15 minuuttia?

Huomaan olevani aamutelkkari asioissakin väliinputoaja: toisessa on liikaa vauhtia ja toisessa jarrutellaan. Ja minkä ihmeen vuoksi näyttäisi siltä, että aamutelkkarissa suositaan vanhoja konkareita eikä nuoria innokkaita toimittajia?

10 comments:

 1. En ikävä kyllä aamulla kerkeä katsoa telkkaria. Mutta vissiin edellen samat juontajat kuin aiemminkin... :)

  ReplyDelete
 2. Mari, yllätyin myös kun näin Markku Veijalaisen juontamassa. Tuli kyllä ihan kotoisa olo, hän on ollut telkkarissa niin kauan kuin muistan.

  ReplyDelete
 3. Luinkin tuosta pari päivää sitten. Täällä on tuo lihavuusaste paljon alhaisempi kuin Yhdysvalloissa,mutta aika monella keski-ikäisellä miehillä näkyy vatsapallo.Ruokavalio on tervettä,mutta hiilihydraatteja mielestäni syödään liikaa,kakkuja ja leipää ja piirakoita.
  Ennen olin aika lailla aamutelkkarin lumoissa,nyt en seuraa enään lainkaan...

  ReplyDelete
 4. Yaelian, muistaakseni ruoka siellä oli sekä herkullista että terveellistä. Mitä nyt saatoin hotellin aamupalasta ja ravintoloiden tarjonnasta päätellä.

  Kyllä se aamutelkkari on enimmäkseen taustahälyä. Joskus pysähdyn jotain juttua kuuntelemaan. Suomessa sitten katson oikein antaumuksella!

  ReplyDelete
 5. Pakko Sanna Kiisken puolustukseksi sanoa, että hän on raskaana ja siksi ehkä vähän tanakammassa kunnossa kuin yleensä. Sanna siis tuossa aamutv:ssä Karhuvaaran kaverina juontamassa. Muuten olen Yaelian kanssa samaa mieltä, eli ns. kaljamaha löytyy monelta suomalaislta mieheltä ja tosiaan, hiilareiden määrä on varmasti monen kohdalla suuri.

  ReplyDelete
 6. Satu, minä muistan Karhuvaaran vielä Suomen ajoilta. Kiiski (kiitos kun kerroit nimen!) on minulle sitten uudempi tuttavuus, mutta hänkin kai jo pitemmän aikaa ollut aamutelkkarissa.

  Vieläkin olen ihan äimistynyt katukuvasta, niin terveiltä ja (täkäläisittäin katsottuna) lähes alipainoisilta nuoretaikuiset näyttivät. Ei näe mellä.

  ReplyDelete
 7. Yllättäen Ylen aamu-tv:ssä on melko nuoria juontajia, muutenkin tykkään täällä ykkösen aamutelkkarista enemmän kuin kolmosen.

  ReplyDelete
 8. Mannukka, mulla taisi jäädä Yle aikalailla väliin. Onnistuin nimittäin aina olemaan Ylen puolella niin, että tuli uutisia jotka olivat juuri tulleet. On kiva nähdä vanhoja tuttujakin aamuisin, mutta juontajaparina voisi ihan hyvin olla uusia tulokkaita. Tykkään myös siitä, kun täällä käydään tervehtimässä kadulla studion eteen kerääntyviä katselijoita ja joku saa aina lähettää terveisiä tai kertoa jonkin tärkeän asian.

  ReplyDelete
 9. Tuttuja kasvoja molempien maiden aamutelkkareissa. Mulla on valilla kausia, etta aamutelkkari on paalla ja vilkuilen sita hiukan toisella silmalla, nyt on ollut pitka jakso, etta telkkari on iltaan asti kiinni.

  Kylla taalla tosiaankin nakee ihan omilla silmillaan, etta tama maa kantaa ylipainotilastojen karkisijaa. Suomessa naki tosi harvoin todella sairaan lihavia, taalla niita nakee kylla surullisen paljon, erityisesti ylilihavat lapset ja nuoret pistaa silmaan.

  ReplyDelete
 10. Itkupilli, kieltämättä on telkkarin katselu nykyisin aika vähäistä. Katson oikeastaan Criminal Minds ja siinäpä se. Enkä niitäkään järjestyksessä, vaan mitä sattuu kulloinkin tulemaan.

  Hämmästelen oikeastaan päivittäin sitä, että normaalipainoisilla liikunnallisilla vanhemmilla on reilusti ylipainoisia lapsia. Mietin, että miten se on mahdollista. Miksi vanhemmat eivät huolehdi lasten painosta ja hyvinvoinnista samalla kun omastaan. Huolestuttavinta on se, että semmoinen 10-15 kg ylipaino tuntuu jo normaalilta.

  ReplyDelete