Saturday, August 21, 2010

Maailman paras

Koko viikon metsästin tätä Newsweekin numeroa. Olihan siitä niin paljon puhetta suomalaisissa viestimissä. Perjantai-iltana lehti löytyi. (Opin myös sen, että kauppojen henkilökunta EI tiedä, milloin uudet lehdet ilmestyvät hyllyille tai missä ylipäänsä lehtihyllyt ovat).

Odotukset olivat korkealla. Kerrankin olisi Suomi Finland korkeimmalla pallilla, ylimpänä kansakuntien joukossa. Mutta kantta tiiraillessani tulin siihen tulokseen, että suomalainen vaatimattomuus oli tarttunut myös Newsweekin toimitukseen: kel onni on, se onnen kätkeköön tai vaatimattomuus kaunistaa. Jos Suomen lippu olisi ollut vielä hiukankin pienempi olisin tarvinnut mikroskoopin sen löytämiseen.

Suomi on ykkönen koulutuksessa! Jee. Mutta hei, ei sitä tästä kuvasta oikein osaa päätellä. Reunateksti toki kertoo, että lapset saavat Suomessa tukiopetusta, mutta muuten näyttäisi Etelä-Korea oleva mielenkiinnon kohde.

Hei, me johdetaan! Näyttävät kyllä aika nummisilta nuo maisemat ja itse asiassa nehän ovat Luxembourgista.

Suomen lippu heiluu! Onhan se ylvästä olla ensimmäisenä sadan maan joukossa. Revontuletkin kirjovat yötaivasta.

Ihan lehden lopussa on kolumni, jossa esitellään kaikki pohjoismaiset herkut: smorgasbord, porolihapullat, ruotsalaiset lihapullat, silli, ruisleipä, savukala. On maininta myös Suomen taisteluista Venäjää ja Saksaa vastaan. Ja siinäpä se. Miksi minusta tuntuu, että Suomen tähtihetki on ryöstetty? Suomi on niputettu yhteen muiden pohjoismaiden kanssa. Olenko nyt kotoisin Nordic Nations?

Hauskana kevennyksenä on kuvasarja maailman todellisista voittajista. Ranskassa on parasta käydä synnyttämässä, Intiassa lennättämässä leijoja ja Sveisissä on räppärin hyvä olla.

Pistän lehden visusti säilöön. Olen lasten koululla esitellyt Suomen joka vuosi kansainvälisillä messuilla. Taas on kättä pidempää, jolla voin kertoa Suomen ainutlaatuisuudesta. Muutama viikko sitten kerroin yhdelle ryhmälle imigraatiosta. Lasten oli vaikea ymmärtää, että joku muuttaa USA:han muustakin syystä kuin sotaa tai köyhyyttä paetakseen.

Olen tietysti myös onnellinen toisen kotimaani puolesta. USA on sijalla 11. Toivon, että molemmat maani saisivat jonain päivänä keikkua listan kärjessä. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, niin parasta olisi jos erot ympäri maailman kutistuisivat minimaalisiksi.

Kippis! Tätä täytyy juhlia, vaikka meidän kulmilla taidan olla ainoa, joka uutisen on kuullut ja noteerannut.

10 comments:

 1. Ja täällä iloa yritettiin latistaa,että jos Sveitsi sittenkin oli paras..mutta korjasivat sitten uutisen ;-)

  ReplyDelete
 2. Anne-Marie, huomasin tämän Sveitsi-episodin myös. Tottahan toki suomalainen rehtiydessään viimeiseen saakka näin toimii. Anteeksi kun kärjistän, mutta luulen että jos italialainen tai ranskalainen olisi huomannut moisen mokan olisi hän pitänyt suunsa supussa.

  ReplyDelete
 3. Meninkin tällä viikolla,heti kun olin kuullut tuosta ensimmäisestä sijasta,Newsweekin nettisivuille.Koulutus on tosiaankin ihan huippu Suomessa;kun siihen on panostettu kunnolla niin tuloksiakin löytyy:-)Terveydenhuoltoonkin olisi hyvä panostaa enemmän;esimerkiksi täällä on parempi (myös listan mukaan)terveydenhoito kuin Suomessa.Varmaankin kiva kertoa Suomestan tuon noteerauksen jälkeen:-)

  ReplyDelete
 4. Yaelian, minua myös ihmetyttää tuo Suomen terveydenhoito. Luulisi, että 5 miljoonan asukkaan maassa sekin olisi paremmin hoidettu. Ja pyöriihän se pääoson verovaroin. Paljonko asukkaita on jo yksinomaan Tel Avivissa?

  Kyllä vain on mukava taas esitellä Suomea! Tähän saakka olen liputtanut Suomen puolesta apunani Wall Street Journalin monisivuisen artikkelin kanssa, jonka otsikko on "Best readers in the world". Mutta suomalaiset jääkiekkoilijat ovat kuitenkin se suurin mielenkiinnon ja ihastuksen aihe.

  ReplyDelete
 5. Tel Avivissa on asukkaita virallisten lukujen mukaan noin 400 000 asukasta,joihin ei ole laskettu mukaan opiskelijoita muualta tai vierastyöläisiä.Mutta viereiset kaupungit ovat kasvaneet ihan kiinni,joten metropolitan alueella on varmaan pari miljoonaa.

  ReplyDelete
 6. Yaelian, muistan kun minusta Tel Aviv oli miljoonakaupunki jo joskus lähes 20 vuotta sitten! Tutkimuksessa oli yksi asia, johon kiinnitin myös huomion: elämänlaatu. USA oli tässä kohdassa toisena. Varmasti auttaa, kun perustuslakiin on kirjattu "pursuit of happiness".

  ReplyDelete
 7. Mari, olen ollut intona tästä asiasta! Mutta olisi Suomen lippu saanut olla suuremmalla lehden kannessa.

  ReplyDelete
 8. Tel Aviv on tuosta vierailustasi paljon muuttunut----ihaan hyvään suuntaan. Tänään melkein ostin tuon Newsweekin,mutta eihän siinä edes paljon Suomesta kerrottu eikä kuviakaan oikein ollut.

  ReplyDelete
 9. Yaelian, minäkin olin pettynyt lehteen. Siinä oli niin vähän voittajasta ja huomattavasti enemmän haastajista.

  ReplyDelete