Sunday, December 2, 2018

Rokotuksista

Lehdistä olen lukenut, että tuhkarokko on jälleen ajankohtainen tauti siellä koti-Suomessa. Myös täällä vanhemmat voivat päättää lasten rokotuksista, mutta jossain vaiheessa tulee seinä vastaan. 


Omat lapsemme on rokotettu täkäläisen ohjelman mukaan. Ei tullut mieleen edes olla eri mieltä. Mulla olisi ollut vähän samanlainen tunne kuin oltaisi oltu veneessä ja itsellä ja miehellä olisi pelastusliivit yllä, lapsilla ei. Lasten syntyessä asuimme San Diegossa, Meksikon rajalle oli puolisen tuntia, jos sitäkään. Yhteen aikaan se oli yksi suurimpia elintasorajoja maailmassa. Kun ihmiset kulkevat kulkevat myös taudit. 

Vaikka olisimme jättäneet lapset alkujaan rokottamatta olisi rokotukset pitänyt ottaa ennen pre-schooliin menoa. Tämä "koulu" kesti kolme tuntia kerrallaan, kolmena päivänä viikossa. Aika moni tenava tällaista opinahjoa käy. Opetellaan vähän aakkosia, numeroita, värejä - kulloiseenkin ikään sopivia asioita. Pienimmät oppilaat ovat parivuotiaita. Meidän lapset olivat 3-4 -vuotiaita koulun aloittaessaan. Hakupapereihin piti liittää kopio rokotekortista. 

Seuraava stoppi olisi tullut siinä vaiheessa, kun lapset aloittivat Kindergartenin. Kindergarten eli eskari aloitetaan 5-vuotiaana ja se on jo julkista koulua (public school). Kopio rokotekortista mukaan, kiitos. Kouluvuosien aikana piti hankkia mm. MPR- ja jäykkäkouristusrokotukseen vahvistus. Jos sitä ei tehnyt säädetyssä ajassa ei myöskään lapsi voinut mennä kouluun. 


Kolmas kerta toden sanoo ja kuinka ollakaan, rokotuskortti oli taas tarpeen kun lapsi kirjautui yliopistoon. Yliopiston terveystietoihin piti merkitä rokotusten päivämäärät, ottaa kopio rokotuskortista. Opinnot alkavat vasta, kun rokotukset on ajantasalla. 

Maahantulijoiden rokotukset joutuvat tarkempaan syyniin viimeistään, kun alkaa hakea pysyvämpää oleskelu- ja työlupaa (Green Card). Luvan saamiseen liittyy lääkärintarkastus ja siinä käydään rokotushistoria läpi. Puuttuvat rokotteet pitää ottaa ja vasta sitten lupa-asiat etenevät. 

Parin viime kuukauden aikana on puhuttu uudesta taudista: AFM (acute flaccid myelitis). Meidän osavaltiossa on ollut tänä vuonna kolme tapausta ja yhteensä 30 osavaltiossa on ollut sairastumisia. Tauti on poliontapainen ja sairastuneet ovat olleet lapsia. Tapauksia on vielä reilusti alle 100 koko maassa, mutta ne näyttäisivät olevan lisääntymässä. Osassa tapauksia muiden virusperäisten tautien sairastaminen on johtanyt AFM-sairastumiseen. Suositusten mukaan lapset pitäisi rokottaa ohjelman mukaisesti ja muistaa pestä kädet. Tauti on terveyviranomaisille vielä mysteeri. 

Musta on näin vanhemmiten tullut vielä innokkaampi käsienpesijä. Ei se nyt ihan neuroottiseksi ole herennyt, mutta ensiksi kotiin tultua pesen kädet. Joskus aikapäiviä sitten odottelin hultoasemalla omaa vuoroa ja kiinnitin huomion muihin tankkaajiin: kädet hakeutuivat kasvoille, korviin, nenän pieleen, päähän, joku taisi rapsutella vähän vaivihkaa haaruksiakin. Nykyisin otan aina paperipyyhkeen käteeni ennen kuin kosken bensaletkuun tai näppäimiin. 

Hyvää joulukuuta! Pysytään terveinä.

❤:lla Johanna


12 comments:

 1. En ymmärrä minäkään tuota ettei lapsille anneta rokotuksia. Ja minäkin pesen aina kädet esim. kaupasta tultua.
  Mukavaa päivän jatkoa sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Teillä taitaa jo ilta lähestyä: mukavaa sunnuntai-iltaa!

   Käsien peseminen on mulla lisääntynyt kyllä jonkin verrankin kun ikää on tullut lisää. Nuorempana ei kai sitten haitannut niin jos vähän röhää tulikin... Nykyään yrittää kaikkensa, että voisi välttää mahdollisimman paljon pöpöjä.

   Delete
 2. Minusta on käsittämätöntä että jotkut vanhemmat eivät anna rokotuttaa lapsiaan. Ilman rokotuksia olisi kauheita epidemioita jotka on saatu kuriin tai poistettua ,kiitos rokotusten. Täälläkin on ollut tuhkarokkotapauksia nyt, ja pari jopa todella vakavaa, eli näköjään eivät olleet saaneet rokotusta. Kaunista joulukuuta sinullekin Johanna. Minä otin toissa viikolla flunssarokotteen; sairaskassani itse asiassa muistuttelee minua aina siitä, koska olen astmaatikko, ja sieltä soitellaan ellen ole käynyt ottamassa rokotetta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä olen miettinyt, että olisinko suhtautunut rokotuksiin eri tavalla jos olisin pysynyt Suomessa. Siellä kun ei juuri ole edes näitä satunnaisia tautitapauksia. Täällä ei tullut kyllä mieleenkään, että jättettäisiin rokottamatta. Menijöitä ja tulijoita on paljon.

   Olen kyllä myös samaa mieltä, että eihän tauteja kuriin olisi saatu ilman rokotuksia. Nyt sitä pidetään itsestään selvänä. Sitten muistetaan mainita, että kyllä isoisäkin selvisi kurkkumädästä tai hinkuyskästä. No selvisi toki, eihän siitä muuten oltaisi kertomassa. Mutta moni niihin menehtyikin.

   Hyvä juttu tuo muistutus! Meillä on nyt kampanjat taas isoimpien kauppojen (joiden yhteydessä on apteekki) edustoilla. Kauppamatkalla käy näppärästi myös flunssarokotus.

   Delete
 3. Vanhemmat yrittävät tehdä valintoja lastensa parhaaksi, mutta joskus nämä valinnat menevät metsään ja seuraukset saattavat olla ikävätkin.
  Luin vast´ikään IBD-viikosta ja tulehduksellisista suolistosairauksista. Yhdeksi syyksi arvellaan liiallista hygieniaa. Itse vietin lapsena paljon aikaa navetassa eläinten ympäröimänä, ehkä ei ihan puhtaimmassa ympäristössä mutta taatusti sain vasta-aineita :) Normaali puhtaus on elintärkeää, mutta nykyisin bakteerien pelossa mennään liiallisuuksiin ja tapetaan ne hyvätkin kaverit. Itse pesen yhtenään käsiä, kun askartelen paperista. Huokoinen paperi ei anna anteeksi vähäistäkään rasvaa käsissä.
  Mukavaa alkanutta joulukuuta ja ensimmäistä adventtia!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Näinhän se on. Lasten parasta sitä ajattelee ajattelevansa, mutta eihän se aina ihan onnistu. Ja valinnoista tuntee jälkeenpäin tunnonvaivoja, olisiko sittenkin se toinen vaihtoehto ollut parempi.

   Sama juttu, meillä oli kotieläimiä ja paljon aikaa tuli vietettyä lampaita sylissä pidellen tai kananmunia keräten. Sen lisäksi leikit olivat metsissä, järvissä, luonnossa ylipäänsä. Omat lapset ovat saaneet varmaan aika reilusti myös hyviä (ja pahoja) pöpöjä, kun en ihan perään ehtinyt kun hyökkäys eteni kolmella rintamalla. Kyllä siinä suuhun on pistetty kaikenlaista.

   Mulla käsienpesu lisääntyi myös pienten työkavereitten myötä. Kun katsoo minne ne pienet sormet ennättävät... Ja tietysti yritän näyttää hyvää esimerkkiä :)

   Hyvää ensimmäistä adventtia. Mä ihan unohdin! Olen tuskaillut, miten saan tyttärelle käteistä Skotlantiin. Meillä on ollut niin paljon ongelmia rahaliikenteen kanssa, että ei ole tosi. Toinen laskee toisessa päässä kolikoita ja luottokortit ei toimi.

   Delete
 4. Piti vielä uuelleen tulla kommentoimaan, kun aiemmin vain luin. :)
  Jäin näköjään miettimään tota rokotus- ja hygieniajuttua.
  Vakavampien sairauksien ja tartuntojen kohalla pitäis kaikki ehottomasti rokottaa. Nää influenssa- yms. muut rokotukset on vähän kiikun kaakun. Ite olen hoitoalalla ja rokotus on lähes pakollinen( muussa tapauksessa jatkuva hygieniasuojien käyttö, joka ei innosta). Erittäin hyvä asia niillekin, joilla on joku perussairaus, joka muutenkin heikentää elimistöä. En halua myöskään olla tartuttajana näille henkilöille, vaikka ite kestäisinkin taudin. Tuhkarokonkin olen sairastanu lapsena. Vesirokko ei oo ikinä minuun tarttunu, vaikka olen monesti ollu tulilinjalla.
  Mietityttää lähinnä se, että mikä on pohjimmainen syy ei-vakavien rokotusten tyrkyttämiselle. onko se tosiaan se sairauksien välttäminen, vai yhteiskunnan toiminnan kasassa pitäminen välttämällä suuret sairasloma-aallot?
  Ja se hygienia! Kyllä nauratti toi sinun juttu. Ihan samoja oireita itellä ;D Ihan joka paikassa mielessä se pöpöjen tarttumisvaara. Oven kahvat, yleisellä paikalla yskijät ja aivastajat, vesihanat, noutopöydät, yhteiskäyttöiset asiat. TYÖ on oikeesti tehny tän minulle. Tieto lisää kai tuskaa. :) Mut pitääkö oikeasti välttää IHAN KAIKKI pöpöt, on sitte eri juttu. :) Miten normaalit ihmiset oikein elää?? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva kun kommentoit! Meillä varmaan yksi suuri syy näiden influessarokotteiden tarjoamiseen on se, että välttämättä kaikillä työssäolevilla ei ole palkallista sairaslomaa. Sairauspäivät ovat palkasta pois. Tiedän esim. yhden kauppaketjun, jonka myyjät raahautuvat puolikuolleina töihin, kun sairastamisen ajalta ei saa palkkaa. Kovin jos sairastaa saa kenkää. Se pistää sitten miettimään, että jos vaikka ottaisi rokotteen. Ja eihän sen noin pitäisi tietenkään toimia, hyvinvointiyhteiskunnan ex-asukkaana tämä on musta ihan hullua. Ensinnäkin harmittaa jos asioidessa saan työntekijältä jonkin tarttuvan sairauden :( Toisekseen jos tuntipalkka on 8 dollaria ja kipeänä pitää olla töissä, niin ei kiva.

   Flunssarokote käsittääkseni (meillä taitaa olla vähän erilainen kuin Suomessa, meidän rokotteessa on kai huomioitu useampia viruksia) auttaa myös välttämään jälkitauteja, jotka voivat olla hankalia. H1N1-vuonna meidän lapset olivat vielä aika nuoria ja rokotetta ei otettu (meillä mies ottaa influessa rokotteen, minä en - on sitten mahdollisuus että jompi kumpi pysyy terveenä) ja yksi lapsista oli kyllä tosi sairas. Näin jälkikäteen miettien olisi ollut hyvä rokottaa.

   Mä yritän olla murehtimatta liikaa pöpöistä. Nuo huoltoasemien tankkauspistoolit on yksi, johon en koske. Ruokakauppojen maistiaista en yleensä ota mitään (meillä paljon esim. juustopaloja, leipiä levitteen kanssa, leikkeleitä, omppulohkoja jne. tarjola). Samoin kierrän kaukaa ravintoloiden irtokarkkitarjoilut poislähtiessä. Niin, ja niitä vessojen ilmankuivauspuhaltimia (käsille) vältän. Yritän luikkia äkkiä matkoihini, mun mielestä ne ei edes kuivaa ja pyörittävät vain bakteereja ilmaan :)

   Delete
 5. Hei tulin visiitille. Hienosta asiasta kirjoitit. Minä pesen kyllä käsiäni aika ahkerasti koska minulla on ympärivuotinen allergia nenä valuu ja aivastelen. Välillä harmittaa kun joutuu yhtenään niistäkään ja pesemään käsiä etenkin jos on ruuanlaitto puuhissa. Tässä meillä oli pojanpoika hoidossa pari yötä ( melkein 2 v ) oltiin ruokapöydässä ja hänellä oli paperi varattu suunpyyhkimistä varten . Hän ottikin sen ja niisti siihen ja yritti laittaa sen sitten hihaan . Vanhemmat ihmettelivät mitä se sitä sinne tunkee. Minä hoksasin että minuahan se matkii ja näytin omani mikä oli hameen puolipitkässä hihassa. Kyllä naurua riitti . Kannattaa siis pestä käsiään ainakin kun tulee kotia ,lapset oppivat äkkiä saman hyvän tavan. Käy kurkkaamassa jos kiinnostaa minunkin blogiani se on puutarha blogi mutta talvella kun puutarha hiljenee niin postaan käsitöistä, sisustuksesta ja leipomisesta . Nyt taitaa olla vanhasta ladonseinälaudasta tehty pöytäkoriste vuorossa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiva Nila, kun tulit kyläilemään. Tulen vastavierailulle.

   Voi mikä ihanan pojanpoika! Niinhän sitä nenäliinaa pidettiin hihassa. Nykyisin mulla on taskuja (varmistan kun lasten kanssa touhuan, että taskuja on riittävästi. Moni "tulenarka" asia on päätynyt mun taskuun, esim. pienen pienet legonpalat, jotka olisivat hauskoja laittaa suuhun).

   Ihanaa joulukuuta! Ja kiitos kutsusta, tulen käymään.

   Delete
 6. Yhtään en voi ymmärtää rokotteiden ottamattomuutta. Meillä on rokotettu virallisen ohjelman mukaan.
  Tytöt on saaneet itse päättää ottavatko hpv-rokotteen vai eivät. Ollaan käyty yhdessä asiaa läpi ja tutkittu tietoa.

  Pojille otin vesirokko-rokotteen koska ovat jo niin isoja koululaisia eivätkä ole sairastaneet. Flunssarokotteet otetaan joka vuosi koska on näitä perussairauksia. Mulla munuaissaairaana, 1 munuaisen kanssa pärjäilevänä on aina tosi rajuja flunssia. Influenssa 7v sitten vei tosi huonoon kuntoon.
  Yhdellä lapsista vaikea astma, sopivaa lääkeyhdistelmää ei oikein ole löydetty. 3 viikkoisena sairastui rs-virukseen ja astmaan sekä korvakierteeseen.

  Käsiä pestään mutta ei lotrata liian kanssa kotioloissa. Kotona pestään kun tullaan kotiin, käydään wc:ssä ja ennen ruokailua.
  Töissä hoitajan lotraan kyllä käsidesin kanssa siitäkin eestä :) mutta kuuluu asiaan!

  Kivaa joulunodotusta!

  Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä kans. Ja oma vaikutuksensa on tietysti tuolla, että kouluihin ei ole rokottamattomilla asiaa. Vesirokkokin voi olla aika viheliäinen, kun niikseen tulee.

   Mä olen miettinyt, että varmaan ihan muutaman vuoden sisällä flunssarokotteen ottaminen alkaa olla asiallinen. Nythän mies ottaa ja minä en. Mun kokemukset flunssarokotteista silloin aikoinaan Suomesta olivat sellaiset (työnantaja kustansi), että ne muutamat kerrat kun otin rokotteen sairastuin siitä huolimatta.

   Mä yritän olla ryhtymättä neuroottiseksi käsienpesun suhteen. Mutta kylähän se on selkeästi paras tapa välttää monia pöpöjä. Yksi mikä mua kauhistuttaa on yleisten käymälöiden ilmakuivaavat puhaltimet. Siis mihin kädet pistetään alle ja sitten puhaltava ilma kuivaa kädet. Mä en voi olla ajattelematta miten kaiken maailman vessabakteerit oikein pörräävät ilmassa... Ihan hullu keksintö.

   Delete