Wednesday, September 26, 2018

Amerikkalainen aamiainen

Moni asia on saanut huulen pyöreäksi, eikä vähiten ruoka-asiat. Muistan, kun ihmettelin mustikkapannareita niitä ekan kerran aamiaiseksi tilalattuani: näitäkö ihmiset ihan oikeasti syövät. Muistan myös hetken, kun pannukakkujen autuus valkeni. Olimme Pismo Beachillä Kaliforniassa. Laitoin pannarin päälle vaahterasiirappia ja vatkattua voita. Tähän makunystyröiden totutteluun kului kolme vuotta. 




Parhaat aamiaiset koskaan ja missään olen syönyt San Diegossa Pasific Beachillä ravintolassa Broken Yolk. Olen vuosikaudet (ok, välissä oli 15 vuoden tauko) syönyt uskollisesti The Mom Omelet -munakkaan. Omeletissä on kaikkea mitä kasvava äiti tarvitsee: ituja, sieniä, avokadoa, salsaa... Hedelmät ja paahtoleivät kuuluvat tilaukseen. Annoksella jaksaa kyllä hyvin aina iltaruokaan saakka. 


En ole kamalan hyvilläni lasten valinnoista aina. Aika usein he tilaavat pannukakkuja, french toast, vohveleita tai alakuvan nutella crepsejä. Jos hotellissa tarjotaan continental breakfast tarkoittaa se, että tarjolla on myös viinereitä, donitseja ja muffinseja. 



Eivät nämä onneksi joka-aamuisia valintoja ole. Käymme aika harvoin aamiaisella kodin ulkopuolella. Mutta olen mä ihmetellyt, kun naapureiden lapset tulevat bussipysäkille esimerkiksi vohvelin kanssa. Pakastevohveleita on toki helppo lämmittää, aamiainen järjestyy käden käänteessä. Pussillinen ei paljon maksa. 

Nannyn hommissa olen nähnyt monenlaisia aamupaloja. Yhdessä paikassa paistettiin joka aamu muutama siivu pekonia, tehtiin munakokkelia. Rasva jäi pannuun odottamaan seuraavan aamun pekoniannosta ja mulle ei selvinnyt poistettiinko rasvaa koskaan pannulta. Jäähtynyt rasvakerros vain kasvoi ja kasvoi. 

Yhdessä paikassa aikuiset lähtevät matkoihinsa ilman minkäänlaista aamiaista. Luulen, että he ajelevat ostamaan jonkin aamupalan pikaruokaloista. Lapsille teen hash browns  (vähän kuin paistetut potut maultaan), tarjoan muffinseja (sellaisia ikuisesti säilyviä) tai lämmitän vohveleita. 

Kaurapuurokaan ei ole vierasta.  Useinmiten se on valmiissa annospurkissa, joka lykätään mikroon. Maut ovat valmiiksi sekoitettuja, omenaa ja kanelia, marjoja, karpaloita. Yhdessä perheessä sekoitetaan joukkoon maapähkinävoita ja hunajaa. Musta tuntuu, että sellaista ruokaa ei olekaan johon ei maapähkinävoita voisi lisätä. Opin myös kantapään kautta, että puuroa ei syödä maidon sellaisenaan.  



Eggs benedicts on oma erityinen aamiaisherkkuni, joko kinkulla tai lohella. Mä olen aika huono syömään mitään ennen puoltapäivää, kahvilla kyllä pärjää. Olen yrittänyt muuttaa tapojani, mutta kun ryhdyin syömään aamiaista alkoi myös paino nousta. Mun elimistö tykkää vähän pidemmästä tauosta, sitten taas jaksaa sulatella. 

Lasten kaverit ovat hurmaantuneet Maailman Parhaaseen Pannukakkuun. Täällä meillä se kulkee nimellä Suomalainen Pannukakku, Finnish Pancake. Se on ollut niin suosittu, että jotkut kaverit pyytävät jo etukäteen että josko se Mrs. M voisi tehdä sitä. Yksi kaveri pyysi tuomaan sitä brussille. Ohjeen olen kopioinut Neloselta (klik klik)ja tämän mainion pannukakun takana on Sikke Sumari. Itse löysin reseptin aikoinaan netistä. Monta kertaa on tehty ja yhtä monta kertaa pannari on todettu maailman parhaaksi. Lisänä olen tarjonnut vaahterasiirappia, kermavaahtoa, mansikoita ja marjamahilloa. Jokainen sitten höystää mielensä mukaan. 

Maailman paras pannukakku

7½ dl kokomaitoa 
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
3/4 dl sokeria 
1½ tl suolaa
75 g voita 
ripaus vaniljasokeria

Vatkaa munien rakenne rikki. Mittaa muut aineet joukkoon ja sekoita. Anna taikinan turvota 10 min. Kaada turvonnut taikina voidellulle uunipellille. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa noin 30 min.

Millä sinun aamusi alkaa? Munalla töihin vai lautasellisella ravitsevaa ja hyvää kaurapuuroa? 

❤:lla Johanna, suomalaisesta pannukakustaan tunnettu (öhöm!)



26 comments:

  1. Hieman jännältä kuulostaa tuo amerikkalainen versio aamupalasta. En ole puuron syöjä aamuisin, vaikka se terveellinen vaihtoehto olisikin. Juon joka aamu mukillisen tetä ruisleipien tai omatekoisten sämpylöiden kyytipojaksi.Sen jälkeen mukillinen kahvia omena ja - valitettavasti- joskus keksin tai kakkupalan kera.
    Ihanaaloppuviikkoa Sinulle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi voi ja lämmin leipä! Nyt pitää todeta näin kun ajattelenkin, että aamupalaksi saisi ruisleipää. Sitä on aina vaan ikävä. Ja aika hauska yhdistelmä sinulla: olet siis sekä teen- että kahvinjuoja. Minäkin tykkään kyllä molemmista, ja kaakaosta kanssa, mutta ihan peräjälkeen en voi juoda. Teehen liittyy myös merkillinen pahaolo, jos juon teetä pitää myös syödä jotain. Muuten kuvottaa.

      Delete
  2. Joitakin vuosia sitten Amerikassa matkanneena ihmettelin myös näitä pannukakkuja siirapin kera. No, maassa maan tavalla ja söinhän minäkin niitä aamiaiseksi laihan kahvin kera!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meidän kahvi on kyllä vähän laihanlaista :) Muistan tätä ihmetelleeni itsekin aluksi, eihän se suomalaisen kahvin jälkeen maistunut. Nykyisin en oikeastaan ravintoloissa juo kahvia kuin viime hädässä. Tujumpaa pitää saada.

      Delete
  3. hjam, näyttää super hyvältä :D Mukavaa loppuviikkoa Sinulle ja perheellesi <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Näissä ei ole sokeria säästelty. Eikä rasvaa. Kerma pursotetaan yleensä tölkistä. Ihanaa viikkoa sinne teille!

      Delete
  4. Kuppi teetä tai kahvia jos en ole yksin. Oikeastaan aina leipää, useimmiten ruista paahdettuja ja vain oivariinia päällä. Ei mitään kovin monipuolista, mutta ei täällä makeaankaan ole totuttu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tuossa jo Piipelle vastailin, että kyllä vesi herahti kielelle kun ajatteli ruisleipää. Sun aamiainen kuulostaa hyvin paljon omaltani. En minäkään leivän päälle muuta tarvitse kuin vähän rasvaa.

      Delete
  5. Puurosta olen saanut yliannostuksen lapsena mutta nyt olen jäänyt koukkuun tuorepuuroon. Teen itse seokset ja jugurttia vaihtamalla saa lisämakua puuroon. Teellä ja tuorepuurolla siis startataan!
    Mutta kyllä mämä erilaiset tottumukset on jänniä; vuoden vaihteessa kun oli ne amerikkalaiset vieraat meillä ja ystäväni äiti olisi halunnut aamupalalle ” monkey bread”. Kyllä meiltä banaania löytyi mutta sitä maapähkinävoita ei ! Mikä oli heille suuri ihmetys kun sellaista ei ollut tarjolla ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meillä tytär muuten pyöräytti "monkey bread" ennen matkaansa. Niistäkin taitaa olla eri versioita. Tähän tarvittiin kaupan valmiita aamiaisleipiä (biscuits) (siis sellaisia, jotka on pakattu rullalle ja siitä sitten itse paistetaan), rasvaa, sokeria, vissiin tummaa sokeriakin ja mitähän muuta. Maistui siltä, kuin olisi syönyt kinuskipullaa.

      Juuri tilasin tyttärelle Amazonilta pannarijauhoa ja vaahterasiirappia. Ei sellaisia Skotlannin kaupoista löytynyt :)

      Delete
  6. Namm...maiskis....näin luettuna ja kuvia katsoen...maiskis...tiedä sitten jos aamiaiseksi noista jotakin tarjottaisiin..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulla meni aikani, ennen kuin annoin edes lasten syödä aamiaiseksi näitä. Mutta aika paha on tuulimyllyjä vastaan taistella, kun kavereilla tarjotaan aamiaisella donitseja, vohveleita, pannareita. Tosin eivät nämä arkipäivää ole, mutta kun kavereita on kylässä ja viikonloppuisin toisinaan.

      Delete
  7. En ole koskaan ymmärtänyt miksi aamupalalla tarjolla noin paljon makeaa... itsellä vakkariaamupala yleensä ruisleipä juustolla, kinkulla ja tomaatilla, teetä ja jugurttia, toki hotelliaamiaisella muutakin. Mutta juuri Italiassa äskettäin ihmettelin sitä kakkujen ym makeiden tarjottavien määrää aamiaisella. Ja siellä jenkeissä olen kyllä syönyt myös pancakeseja�� Mukavaa viikonloppua- Rida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olen Italiassa käynyt kerran ja nyt en kyllä kuolemaksenikaan muista mitä siellä aamupalaksi tarjottiin. En usko, että silloin kovin makeaa maistelin, puuttui vielä tämä amerikkalainen kokemus. Olisiko siellä ollut hyviä leipiä, kananmunia...? Niin, ja varmaan Parman kinkkua :)

      Delete
  8. Mulle muistuu mieleen aamiaiset amerikkalaisissa dinereissa, etenkin Nykin alueella, pitkät listat yleensä;D
    Mutta tosiaankin amerikkalaisella aamiaisella, joka välillä tuli tutuksi hotelleissa, oli aivan liian paljon makeaa. Pidän täkäläisestä runsaasta aamiaisesta koska siinä on niin paljon vihanneksia aina mukana:)
    Pannari:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minä muistan olleeni aika huuli pyöreänä Tel Avivissa hotellin aamupalalla ekan kerran. Oli paljon erilaisia tahnoja ja muuta. Ja säilöttyjä vihanneksia/hedelmiä, joita en ollenkaan tunnistanut. Tästä on nyt siis 30 vuotta, vähän on tullut maku- ja kokemusmaailmaan lisää. Nyt saattaisi jo tunnistaa enemmän. Hyvää oli kaikki mitä maistoin, näin muistaisin.

      Delete
  9. Lähes samalla reseptillä teen itse pannaria, ja aina se vaan maistuu. Marjat ja kermavaahto kyytipoikina...
    Mutta aamupalana kunnon ruisleipää ei voita mikään.
    Hurjilta kuulostaa kestomuffinit ja vohvelit....
    Rentouttavaa viikonloppua.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Täällä muuten nämä kakarat eivät meinaa millään ymmärtää pannarin, kermavaahdon ja marjojen makuharmoniaa. Kyllä sitten kokeiltuaan käsittävät. Aina vain haluaisivat lorottaa vaahterasiirappia tai muuta siirappia pannarin päälle.

      Ja se ruisleipä... Sitä kaipaan Suomesta ihan eniten.

      Delete
  10. Samalla reseptillä tehdään meillä ropsua :) juuri toissapäivänä tehtiinkin iltapalalle.

    Yleensä aamupala on munakas kinkulla, kaurapuuro voisilmällä tai ruisleipä juustolla. Lisänä hedelmiä/marjoja ja jotain juotavaa. Lapset syö joskus muroja maidon kanssa.

    Mitään kovin makeaa ei juurikaan ole tarjolla, paitsi joskus viikonloppuisin kun pidetään brunssi.

    Lapset kinusivat kerran kestovohveleita lidlistä. "Näähän on kuin kengänpohjia" valittivat maisteltuaan. Kyllä parhaimmat on kuumana suoraan raudalta niin että suuta ja näppejä polttaa :) ilman mitään "höysteitä".

    Tanja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ropsua. Olen ropsusta kuullut, mutta ei mulle tullut mieleen että osaan nyt ropsunkin teon!

      Mun pitäisi tulla teille aamupalalle, kuulostaa sen verran hyvältä :) Meillä muuten kanssa lapset syövät aamuisin yleensä muroja. Olen yrittänyt pitää kaikista sokerisimmat poissa tarjolta ja aika hyvin olen onnistunut. Jos vaihtoehto on, että kouluun lähdetään ihan tyhjällä vatsalla tai sitten murojen kanssa, niin murot on pienempi paha.

      Minä teen yleensä vohvelit ikivanhan keittokirjan mukaan. Hyviä ovat. Kertaakaan en ole vielä ostanut kengänpohjavohveleita, mutta valmista vohvelijauhoa kylläkin.

      Delete
  11. NO niin nyt ymmärrän miks mun pannukakku on huono versio, ei siinä ole kuin 2 munaa, ei sokeria kun vähän pinnalla jos muistan laittaa eikä voitakaan. Seuraavaksi kokeilen sinun hyvää ohjetta....kirjoitan heti ylös KIITOS :-))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tämä on toiminut joka kerta. Minä en ole ollut aikaisemmin tunnettu pannareistani, mutta tämä on tehnyt musta ihan suositun :) Tuossa aiemmin Tanja kommentoi, että tämä resepti tunnetaan heillä ropsuna. Näin sitä oppii aina uutta.

      Delete
  12. Herkullisia kuvia :)
    Kyllä aamu alkaa isolla kupilla kahvia! Sitten siitä tunti-pari niin voi miettiä mitä ottaa aamupalaksi. Aamupalana useimmiten smoothie / protskujuoma, kaurapuuroa, jugurttia, keitettyä kananmunaa, leipää ja aina lasillinen tomaattimehua :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi vitsi, voisin tulla teillekin aamiaiselle. On paljon paremmat kuin allekirjoittaneella. Mä huvitin miestä tässä päivä pari sitten, kun aamiaiseksi nautin ruokalusikallisen chiansiemeniä pariin desiin jogurttia imeytettynä. Sanoin siinä klo 10 paikkeilla, että kyllä tällä iltaan mennään. Ei ihan, mutta vähän ennen neljää sitten oli seuraava ateria. Chiansiemenet pitävät kyllä hyvin kylläisyyden tunnetta, mutta oli toi vähän pitkä veto.

      Delete
  13. Niin pitää täsmentää että meidän hotellissa Gardalla oli kyllä todella runsas aamiainen leikkeleineen, juustoineen, vihanneksia, pekoneira, munakokkelia, muroja ym mutta se makean määrä:) - Rida

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuulostaa ihanalta 😋 Mä olen nyt yrittänyt saada päähäni, että mitä mä oikein Roomassa aamipalaksi söin pienessä hotellissa. Muistan hyvin ravintolan pöytineen, mutta aavistustakaan siitä mitä söin joka aamu ei ole. Varmaan ainakin hyvää tummaa kahvia...

      Delete