Sunday, February 25, 2018

Museokamaa

Mies lähetti myöhään perjantai-iltana tekstarin, että sopisikos museo huomenna klo 10 jälkeen. Peräsin, että onko mimosaa tarjolla. Mies lupasi mimosan ja mä vastasin "yes". Kyllähän me monet yöt vietetään samassa vuoteessa, mutta vierashuoneen punkka on muodostumassa omaksi pesäksi monestakin syystä. Kuten siitä, että toinen meistä kuorsaa ja toinen valvoo. Ja toisinaan sitten taas toinen... 

Auguste Rodinin veistos, itäinen rakennus 

Karvas totuus on, että aamutuimaan en saanut mimosaa. Heräsin viiden jälkeen, kun poika lähti aamuharkkoihin. Sain unen päästä kiinni, kunnes tytär lähti kahdenksan pintaan omiin harkkoihinsa. Ja ennen yhdeksää alkoi tuoksua pekoni ja kananmunat. Kiirehdin kahvin kimppuun ja mimosa sen jälkeen on ihan turhaa. Illalla ennen saunaa koitti drinksuhetki - tosin kuoharia ilman aplaria. Mimosa - my ass. 

Jaume Plensa, Awilda & Irma, Jaune Plense (Spanish, born 1955) , äidin ja tyttäeren muotokuva. On loan of collection of Stuart Miller, Miami. 

Siitä on aikaa, kun olen käynyt North Carolina Museum of Art, silloin oli erityisnäyttely. Nyt oli vain peruskauraa tarjolla. En kuitenkaan pistänyt pahakseni, perustarjonta kyllä tyydyttää taiteennälkälkäni. 

Läntinen rakennus 
Päivä oli lämmin, aurinkoinen ja ihana. Olisi  pitänyt mennä museon puistoon ihmettelemään. Menimme kuitenkin itäiseen rakennukseen, jossa afrikkalainen elämänmeno on pääosissa.
Mua on aina kiinnostaneet kankaat ja tekstiilit. Ghanan Afante-heimon lippu on vuodelta 1957. Kolttu on 1900-luvun luomuksia, Beninistä. Materiaaleina on käytetty puuta, helmiä, kolikoita, kotilon kuoria ja paljetteja. 


Mun on lähes mahdoton saada juomalasit Ikealta ehjinä kotiin. Vaan niinpä vain joku sai tämän vaasin/pystin/mikälie toimitettua museoon roomalaisten ajalta "circa 1st-2nd century". Esittelytekstin mukaan hautajaisten yhteydessä käytettiin ja  poisnukkuneen tuhkat sinne asetettiin. 


Kiinnostus lasiin ja lasitaiteeseen on varmaan jotenkin sisäsyntyistä meille skandinaaveille. Ihastelin pienen pieniä lasiesineitä. Suuremmassa kuvassa on "Balsamarium" - Cosmetic Tube. Ei aukene mikä tämä on. Puhallettua lasia ja 1300-1400 -luvulta. Miten mä en saa  niitä vitsin Ikean laseja ehjänä kotiin?


Silmän vangitsi tuolipari, kauniisti tehty. Eurooppalaista, ehkä hollantilaista, alkuperää. Museo määrittelee aikakaudeksi  "Date: Ja miksi, nyt kun Ikean makuun on päästy, Ikea ei tee tällaisia tuoleja?Egyptiläinen osasto ravisteli pään ihan uuteen asentoon. Katselin upeaa maalaustyötä ja tuli mieleen, että jos osaisi tehdä villapaidan noissa väreissä. Siinä olisi valmiiksi suunniteltu värimaailma. Islantilainen -neule alkoi elää mielikuvituselämäänsä ajatuksissani. 


Row, row, row your boat gently down to stream, merrily, merrily, merrily, merrily, life is but a dream. Tämä pienoismalli on Egyptistä ajalta "circa 2181-1880 bce". Kuinkahan merrily silloin oltiin. Oliko urheilukalastusta? Vai liikkuiko paatit vähemmän vapaaehtoisen työvoiman turvin?

Ja ihan lopuksi: Joan of Arc, Jeanne d'Arc...Saint Joan of Arc. Jos nimi sattuu olemaan Joanna, Joan, Johanna, Johannes tai näihin suuntiin, niin tässä on esiäiti. Wikpedia väittää, että niiltä ajoilta olisi jäänyt nimikirjoituskin jälkeen. Mene ja tiedä. Mutta oma puukstaavini ei ole kaukana tuosta. Ja innostuin, kun kerrankin näin rohkean Jeannen soturin sotisopaan pukeutuneena.
❤:lla Johanna, peloton soturi (ainakin päiväsaikaan ja varsinkin kun Felix on vierellä)

19 comments:

 1. Upeita kuvia <3 Mukavaa uutta viikkoa Sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa viikkoa! Tämä oli kiva kohde käydä, sisäänpääsymaksuakaan ei ole perusnäyttelyihin.

   Delete
 2. Museot ovat aina niin mielenkiintoisia paikkoja. Ja onhan se ihme, että lasi- ja keramiikkaesineet ovat säilyneet ehjinä vuosisatoja, joskus jopa vuosituhansia.
  Mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä ihmettelen, miten kaikki nuo piene lasiesineet ovat säilyneet.Ja tuo uurna. Mutta hieno juttu, sillä olivat todella kauniita.

   Mukavaa viikkoa Piipe!

   Delete
 3. Kyllä mietin että mikä pahuksen Mimosa tuolla kummittelee! Sitten selvisi. Jäin tuijottamaan tuota kolmatta kuvaa. Se on niin ihana näky; hienot puut ja uo heinikka talon edustalla. Afrikkalaisten kankaiden väriloisto on myös hurmaava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tarkoitin heinikko! Luin muuten juuri Eeva Vuorenpään kirjan "Kotkansilmä" ja olen varannut kirjastosta hänen kirjansa "Kaksi rantaa".

   Delete
  2. Juu, minäkin mietin lauantaiaamuna, että missä se pahuksen mimosa luuraa :) Jos en ihan väärin muista, niin tuo heinikko oli myös nimetty, olisiko ollut sad tai jotakin siihen suuntaan. Pitää tarkistaa seuraavalla kerralla. Nyt on tulossa kukkanäyttely, johon haluan ehdottomasti mennä.

   Mitä tykkäsit Kotkansilmästä? Minä-kiinnostuin Vuorenpäästä kirjailijana, kun Kaksi rantaa -kirjan luin. Mulle ei enää nykyään kovin usein niin käy, alan olla tapoihini piintynyt myös kirjailijoiden suhteen. Tykkäsin hänen kiireettömästä kerronnastaan.

   Delete
  3. Kotkansilmä oli sellainen, että ensin aluksi tuntui ettei iskenyt minun makuuni, mutta sitten tykkäsinkin ihan hirveästi. Oli paksu kirja mutta parissa päivässä sen luin.
   Tänään tuli kirjastosta ilmoitus että Kaksi Rantaa-kirja on noudettavissa ja nyt olen siitä lukenut jo melkein puolet!

   Delete
  4. Kiitos. Mun pitää laittaa hankittavien listalle noita aikaisempia kirjoja. Kaksi rantaa alkoi kyllä vetää ihan alusta alkaen.

   Olet nopea lukija! Toisaalta kun kiintoisa kirja on, niin kyllä se reippaaseen tahtiin etenee.

   Delete
 4. Olipas kiva museokäynti, tuolla näyttää olevan niin paljon ihmeteltävää ja ihasteltavaa! Kyllä sitä usein noissa museoissa joutuu ihmettelemään miten kummassa jotkut esineet on ensinkään syntyneet, kun ajattelee että sellaisen valmistamiseen menisi itseltä käsin ainakin sata vuotta..eikä sekään riittäisi:) Kaunista talvista alkanutta viikkoa sinne♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä tykkäsin kun oli monenlaista. Olen vähän rauhaton mitä museoihin tulee. Jotenkin aistit turtuvat jos tauluja katselee toisen toisensa perään. Tai esineitä. Mutta tällainen vaihteleva kokonaisuus on oikein sopiva.

   Miten joku keksi alkaa puhaltaa lasia? Ihan käsittämätöntä. Tai painaa kirjoja, maalata tauluja, säveltää musiikkia... Multa olisi jäänyt keksimättä :)

   Ihanaa viikkoa! Tänään satoi, mutta huomenna pitäisi olla pouta.

   Delete
 5. MIelenkiintoinen näyttely; vanhaa Egyptiä ja Joanne D'Arcia;D Hieno tuo äidin ja tyttären rautakehyspatsaat, tai miten niitä kutsuisi. Mimosa on kiva juoma:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oikein sopiva tällaiselle rauhattomalle Kaksostytölle. Tai olenhan mä aika rauhallinen. Ei muuten ole koskaan puhuttu, mikä on sinun merkkisi? Vai ollaanko? Mä jostain syystä ajattelen, että olet tyylikäs Vaaka.

   Delete
  2. Neitsyt:) Isäni ja siskoni olivat, ja molemmat eksäni ovat myös neitsyitä,ja nyt on pojan tyttökin neitsyt;D

   Delete
  3. Haa, teitä on sitten aika paljon. No, mulla on oma Neitsyt täällä kanssa, mies nimittäin :)

   Delete
 6. Mulle ei auennu tuo mimosa-juttu :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sorry, pitäisi kirjoittaa selkeämmin. Mimosa on juomasekoitus, jossa on yleensä appelsiinimehua ja kuohuviiniä/shampanjaa. Aika usein sitä tarjoillaan aamiaisella/brunssilla.

   Delete
 7. Teillä on ollut hieno museossa käynti. Ihastuin erityisesti noihin Ghanan aarteisiin. Afrikassa käytetään niin upeita värejä. Ja tietysti Rodinin veistos on vertaansa vailla. Mukavaa maaliskuun alkua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä olisin katellut mielelläni enemmänkin afrikkalaisia tekstiilejä. Pienestä pyrähdyksestä tulli hyvälle tuulelle. Nyt maaliskuussa on näyttely, johon yritän päästä. Veikkaan, että on aika suosittu.

   Ihanaa maaliskuuta!

   Delete