Thursday, November 16, 2017

Kampaajalla

Valokuviin ilmestyi vanha nainen, harmaat hiukset, kalvakka naama. Odotettuahan se oli, jollain tavalla toivottuakin. Olen aina kuvitellut, että elän elämäni kukkeinta aikaa kun keski-ikä alkaa olla vankalla pohjalla. Ajattelin, että antaa harmaiden tulla, ryppyjen näkyä. Mutta perhana, kaikki muut näytti vielä jotenkin niin tuoreilta, jopa muutaman vuoden vanmhempi aviomieheni. 

Tiistaiaamuna soitin kampaajalle. Googlailin aikani ja Yelp -appia apunakäyttäen löysin kampaamon, joka oli lähellä, kohtuuhintainen ja saanut mainintoja enemmän puolesta kuin vastaan. Aika järjestyi samalle iltapäivälle. (Valokuva on kuvituskuva, ei liity kampaamoreissuuni. Eksyin pari vuotta sitten oikein kunnolla ja kulkeuduin vähän epämääräisille seuduille. Kuva piti kuitenkin ottaa, harvoin sitä tällaiseen salonkiin törmää.)


Kampaamossa hääräsi kolme nuorta naista, arvioni mukaan alle 25 vuotiaita kaikki. Yksi otti vastaan ja kaksi kampasi. Istahdin tuoliin ja Taydem kyseli, että mitäs tehdään. Kerroin, että haluan harmaat piiloon, mahdollisimman luonnollisen lopputuloksen, hiukset tasoitetaan ja siinäpä se. Taydem häipyi. Ihmettelin, että mikähän tuli. Odotellessani Jordan (vastaanottaja) kertoi tulevan illan treffeistään. Hän ajaa parin tunnin päähän ja poikaystävä omasta kaupungistaan parin tunnin matkan, kohtaavat puolivälissä. Nuori nainen näytti rakastuneelta päästä varpaisiin, kiharsi hiuksiaan. Kysyin, että oletteko kauankin seurustelleet. Reilun kuukauden. Mikään ei ole niin ihanaa kuin nuori rakkaus. 

Reilun 10 minuutin kuluttua Taydem palasi värikipon kanssa  ja työ alkoi. Juteltiin Chicagosta, Chicago Bullseista, Lauri Markkasesta, matkailusta, joulunvietosta ja Kiitospäivästä sekä Taydemin perheestä ja ensi kesän matkasuunnitelmista. Kampaajan otteet olivat varmat, mutta kiire ei ollut mihinkään. Meinasin nukahtaa hiusten pesuun. Sakset heiluivat aikansa ja föönaus tehtiin taiten. Taydem oli lukenut mun ajatukseni: peilistä katseli näköiseni nainen ilman harmaita, mutta hyvin saman värisenä kuin kampaajalle mennessä. 

Mun piti auttaa naisia vähän maksupäätteen buuttauksessa. Suurin yllätys lähtiessä oli, kun Taydem antoi kunnon halauksen. Arvaapas vaan menenkö uudelleen. Ihan varmasti. 

Opin taas uutta. Ensinnäkin tykkäsin ihan valtavasti miltä kaikki kolme työntekijää näyttivät: luonnollisilta, huolitelluita. Kellään ei ollut kirkuvan purppuraa tukkaa eikä viivottimella vedettyä geometristä leikkausta. Ilmapiiri oli rento, välitön, kuten kampaamon sisustuskin. Mä viihdyin. Ensimmäisen kerran elämässäni mulla oli kivaa kampaajalla. Nautin nuorten energiasta ja innosta, välittömyydestä. Kuten kaikissa suurissa rakkaustarinoissa: musta tuntui että mut hyväksyttiin sellaisena kuin olen. 

Taydemilla on takanaan 1600 tuntia opintoja, puolitoista vuotta kampaamotyötä. Hän tekee myös juhlameikkejä. Kampaajan lisenssi pitää uusia säännöllisesti ja uusintaan vaaditaan tietty määrä tunteja ja näyte. Hänen haaveenaan on matkustaa USA:n ulkopuolelle. Taydem on unelmiensa työssä. 

Mä lähetän nyt mun kampaamoenkelin matkaan. Toivon, että jokainen voi kokea sen tunteen, kun toiveet toteutuvat ja ajatukset ymmärretään, työteliäät kädet ovat varmat ja huolehtivat. 

❤:lla Johanna, vähän vähemmän harmaana

24 comments:

 1. Ihanalta kuulostaa kampaamokäyntisi. Hiukan ennakkoluuloja minulle voisi tulla jos kampaamossa kaikki olisivat noin nuoria, mutta kampaajani Turun ajoiltakin oli reilusti alle 30-vuotias ja tulimme juttuun tosi hienosti ja hän osasi leikata hiukseni juuri sillä tavalla kuin toivoinkin.
  Nykyisin käyn viisikymppisen kampaajan vastaanotolla ja meillä riittää juttua joka kerralla, kuin olisimme ylimmät ystävät. Kerran hän oli sairastunut ja jouduin vieraalle kampaajalle ja se oli aika kurja kokemus. En keksinyt mitään jutun aihetta ja hänkin näytti jotenkin pelokkaalta hiuksia leikatessani. Pelkäsi varmaan ettei tämä täti olisi tyytyväinen lopputulokseen.
  Nyt sitten vaan laitat tänne kuvan uudesta lookistasi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. En ole mikään kampaamojen suurkuluttuja, tämä oli ihan ensimmäinen värjäys. Ja siksi olikin niin upeaa, että Taydem heti tiesi mikä väri pitää päähän läntätä. Suomalaisiin kampaamo kokemuksiin verraten täkäläiset kampaajat ovat ylipäänsä varmempia. Toimeen ryhdytään heti ja ei kursailla. Suomessa kohdalleni osui epävarmempia tyyppejä. Yksi poikkeus oli ja hänen palvelujaan saikin jonottaa useamman viikon :)

   Oli mulla suoraan sanottuna sydän kurkussa. Niin on aina, kun hiuksistani on kyse. Ei siksi, että ne olisivat jotenkin erityiset tai vaatisivat ylläpitoa. Mun hiukset ovat aina olleet tasapitkät, luonnolliset väriltään ja sellaisena viihdyn. Tylsää. Muutama vuosi sitten kampaaja sanoi, että olen niin vanha että en voi pitää pitkiä hiuksia. En jostain syystä mennyt toita kertaa :)

   Delete
 2. Ihanan kuuloinen käynti! Pystyn täysin samaistumaan. Olen käynyt useamman kampaajan luona, milloin itse ja milloin lasten kanssa. Yleensä kampaajat ovat oikein kivoja, mutta ei mitenkään tule sellainen olo, että ihan kuin tulisi vanhan ystävän luokse. Kun osallistuin Tukkaoperaatioon muutama viikko sitten, löysin kampaajan, joka oli aivan ihana! Oli ihan sellainen olo, että tänne tulen kyllä uudelleenkin :)
  Mukavaa viikonloppua !

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sitä yhtä suomalaista kampaajaa jäi ikävä, sitä jonka luokse sai jonottaa pidemmän aikaa. Muutoin olen toki ollut ihan tyytyväinen, mutta kukaan ei ole tuntunut täysin omaltaa. Paitsi muistinpa juuri toisen suomalaisen kampaajan, joka teki mulle kampauksen. Sekin oli kiva kokemus.

   Voi kun kiva, että sinäkin osuit mieluisaan paikkaan.

   Onnellista viikonloppua!

   Delete
 3. Minä olen käynyt samalla kampaajalla kohta 20 vuotta 😃 Meistä onkin siinä ajassa tullut jo hyviä kavereita, meillä on yhteinen kummityttökin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juuri tuollaisen kampaajan haluaisin. Olet onnentyttö!

   Mukavaa viikonloppua!

   Delete
 4. Kuulosti ihan mahtavalta! Mikään ei ole niin kiva tunne, kun annat "pääsi" sellaisiin käsiin, joihin luotat ja tiedät että lopputulos taas varmasti miellyttää..Noihin paikkoihin menee kyllä uudestaan! Kuulosti myös siltä että Taydem on juuri oikealla alalla♥ Mukavaa alkavaa viikonloppua♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Taydem kertoi, että kun häneltä kysytään mikä olisi hänen unelma-ammattinsa hän sanoo olevansa jo unelmatyössään. Se kyllä tuntui.

   Onnellista viikonloppua!

   Delete
 5. Kampaamokäynnit ovat itselleni sellainen pieni hetki kun saa olla vaan tekemättä ja ajattelematta mitään. Tosi tervetullut:) Ihanaa kun sulla oli mukava kokemus ja lopputulos sellainen kuin toivoitkin. Kivaa viikonloppua!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta, siinä sitä pitää istua ja kerrankin täytyy olla aloillaan. Olen niin tyytyväinen, kun elämäni ensimmäinen kampaajan tekemä hiusvärjäys onnistui paremmin kuin odetetusti. Mä olin hyvin huolissani, että jos väri on kirkuvan punainen tai jotenkin luonnoton.

   Mukavaa viikonloppua!

   Delete
 6. Onnistunut kampaajalla käynti...lukiessani ajattelin ensin, että peilistä katosoi vieras nainen..:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Luojalle kiitos, nainen pysyi samana :) Mutta kyllä se ainakin omasta mielestäni vaikutti jonkin verrankin kun harmaat peittyivät. Lapset muuten eivät huomanneet mitään uutta äidissä. Vähän katselivat, että onko jotain mutta ei oikein osannut sanoa mitä. Olen hyvin tyytyväinen.

   Ihanaa viikonloppua!

   Delete
 7. Olipa ihana ja onnistunut kampaamokäynti. Hiusten lisäksi ihan selvästi hoidettiin myös sielua ja mukaan sai kaupanpäällisiksi onnellista oloa. Enpä ihmettele, jos menet tuonne takaisin.
  Hyvää viikonloppua Sinulle! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta! Ne tytöt olivat jotenkin niin suloisia. Ja hirveä meininki kuitenkin päällä, touhuttiin ja tehtiin. Siinä sivukorvalla kuulin toisen asiakkaan avioliiton kaikki kiemurat ja koukerot. Ehkä vähän enemmänkin kuin olisi ollut tarve :) Tykkäsin myös siitä, kun sain ihan rauhassa lukea lehteä, kenenkään häiritsemättä.

   Mukavaa viikonloppua!

   Delete
 8. Hitto kampaamo;hih ;D
  Kiva että löytyi kampaamo jonne haluaa mennä uudelleenkin,kuulostaa hyvältä paikalta tukanhoitoon.
  Minulla oli vuosia tosi pitkät hiukset ,ja leikkasin niitä itse, mutta kun joskus 4 tai 5 kesää sitten aurinko poltti hiukseni, tunsin että on tarve tehdä jotain. Bussin ikkunasta näin aika lähellä asuinaluettani kampaamon,joka mainosti todella halpaa kampaamokäyntiä. Ajattelin että otan riskin ja kokeilen. Kampaamo on pieni,varmaan saman näköinen ollut aina, ja tosi mukava mieskampaaja, joka leikkasi tukan niin hyvin että olen siitä lähtien käynyt siellä tukkaa leikkaamassa 3-4 kk välein. Ofer, kampaajani on myös mukava juttukaveri, joten tukanleikkuun lisäksi on lisäbonusta:) Pitäisi varmaan tehdä juttukin siitä joku kerta, Oferin kampaamo on aika persoonallisen näköinen;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hitto :) Mua kyllä huvitti paitsi että naapurusto oli vähän epämääräinen, ilta hämärtyi, satoi ja oli kylmä ja minä eksyksissä. Meillä ne epämääräiset kulmat tulevat yks kaks yllättäin vastaan. Yleensä hyvä merkki on, kun alkavat olla kalterit kauppojen ikkunoissa ja ovissa. Mietin tuota hittoa ja ajattelin, että olisiko se Hit To eli iske nyt tänne... Japaniksi näyttäisi olevan a hit.

   Mulla oli Jyväskylässä hetken aikaa mies kampaajana ja hän teki uskomattoman hyvää työtä. Yksi juhlakampaus on etenkin jäänyt mieleen. Olisi kiva lukea juttu Oferista ja hänen kampaamostaan.

   Minä olen ollut myös tällaista itseleikkaavaa mallia. Välillä käyn sitten kampaajalla suoristamassa kun lijat menee vähän vinoon.

   Mä ihan tosissani ajattelin antaa harmaiden tulla, mutta kun naama on ihan kamalan valju niin näytti aika ankealta. Muutaman vuoden päästä sitten, vaikka Taydem kehui mun harmaan sävyä kauniiksi. On nimittäin valkoinen.

   Delete
 9. Olipa hauska kampaamoreissun kuvaus ja lopputuloskin sinusta mieluisa. No, joskus sitä ennen vanhaan tunsi silppurin alle jääneensä kun parturi-kampaamosta ulos astui. Tykkäsin pitää hiukset kovasti lyhyinä silloin. Nuorimman tyttäreni hautajaisten jälkeen annoin hiusteni harmaantua ja kasvaa ja kasvaa aina vaan alun toista kymmentä vuotta. Ja pari viikkoa sitten hups. Ajelin kampaamon naapuriin koirulin ruokaa hakemaan ja kysäisin, josko olisi vapaita aikoja. No heti löytyi ja nyt on letti katkaistu. Sanovat, että lyhyt tukka nuorensi muoria vuosikymmenen. Lyhyttä tukkaa on käytävä siistityttämässä usein ja aionkin nauttia kampaajan käsittelystä tästä lähin nopsempaan tahtiin.
  Ja tuo kampaajani, hänellä suu käy samaan tahtiin saksien kanssa joten juttua riittää ja maailmaa tulee parannettua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen aina haaveillut lyhyistä hiuksista ja kerran pari tilannut ajankin varta vasten. Saan sitten änkytettyä, että tasoitetaan. Nyt kyllä lähti latvoista varmaan 10 senttiä pois. Jouti mennäkin, oli aika ohutta.

   Sinullakin on käynyt kampaamoenkeli! Sinulle kävi kuten minulle, samoin tein uutta kohti. Totta on, että pitkät hiukset taitavat olla se taloudellisin malli. Lyhyttä täytyy sitten hoitaa ja pitää kuosissa.

   Ihana kampaaja. Ihan mahtavaa että saat viihdykettä samalla :)

   Delete
 10. Kampaaja on tosi tärkeä asia naiselle. Minun kampaaja on minun ikäinen. Olemme samassa elämänvaiheessa ja siitä riittää juttua. Erityisen ihanaa oli, kun hän loihti lyhyistä hiuksistani kauniin kiharapilven tyttäreni häihin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuossa aikaisemmin Mari kertoi omasta kampaajastaan ja kuulostaa, että sinulla on samanlainen tilanne. On tosi ihanaa, kun löytää ihmisen jonka kanssa on samalla aaltopituudella. Ja kun miettii, niin kampaaja on usein mukana elämän iloissa ja suruissa. Onhan se aika läheinen suhde.

   Delete
 11. Mukava lukea lukea onnistuneesta kampaajakäynnistäsi (oho, kirjoitin ensin *kännistäsi* 😀

  Minulla on tätä nykyä niin helppo kampaajalle meno että tuskin uskon onneani. Kävelen sinne muutamassa minuutissa, Kampaamo Raili. Ei meidän omakotialueella juurikaan ole liikkeitä, joku baari siinä vieressä. Juuri kävin ottamassa vaaleita raitoja maanantaina. Kiva käynti, ei muita asiakkaita, juttelimme innostuneesti koko ajan, kuten tavallista. Melkein kuin kavereita oltaisiin. Sama tilanne oli aikaisemman kampaajani Päivin kanssa, puolen tunnin kävely läheiselle ostarille. Hän ei ottanut muita asiakkaita samaan aikaan kuin minä menin sinne. Se loppui siihen kun kekkasin alkaa käydä lähempänä ☘️Ja yli parikymmentä vuotta sitten kun vielä asuimme Vantaalla, minulla oli siellä mieleinen lähikampaaja 10 vuotta, kävelymatkan päässä. Hänkään ei ottanut muita asiakkaita silloin kun minä kävin 🙂ja antoi aina alennusta. Melkein poikkeuksetta olen ollut tulokseen tyytyväinen kun olen palannut kotiin noilta kampaajakäynneiltä.

  Mielenkiintoista kun kerroit kampaajien huolitellusta ulkonäöstä. Minua on kautta aikojen hymyilyttänyt se kun omakampaajieni kampaukset eivät vaihdu lainkaan vuosien mittaan. Heillä on aina sama tuttu look. Ehkä se on se "suutarin lapsilla ei ole kenkiä" - ilmiö 😀

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo on kyllä myös tärkeää, että kampaajalle ei tarvitse matkata hirveän pitkää matkaa. Voi mennä sitten kun mieleen juolahtaa eikä tarvitse miettiä kulkemisia.

   Voin jotenkin kuvitella, että olet mieluisa asiakas siihen kampaamotuoliin :) Minäkään en varmaan ottaisi muita asiakkaita. Hyvistä asiakkaista pidetään hyvää huolta. Varmaan muistakin, mutta kai kampaajillakin on lempiasiakkaansa.

   Juu, nämä tytöt olivat hyvin klassisia. Ihan kuten minäkin tavallaan. Tykkäsin siitä myös, että mitään ei tyrkytetty, esimerkiksi kampaamotuotteita. Mulla on tuotteet joista tykkään ja en ole valmis niitä toisiksi ihan hevillä muuttamaan.

   Delete
 12. Onnistunut kampaamokäynti on suoraan sanoen siunaus ja kun hyvän kampaamon ja kampaajan löytää, on siitä syytä pitää kaksin käsin kiinni! Oma luottokampaajani muutti muutama vuosi sitten paikkakuntaa ja yhtä hyvää en vielä ole löytänyt. Vaikka en enää värjää hiuksiani vaan tarvitsen vain leikkauksen, niin vaikea on ollut löytää kampaaja, joka osaa leikata polkkatukkani niin, että saa sen ohennettua hyvin ja joka osaa ottaa huomioon myös luonnonkiharat alahiukset.
  Onnea uudelle kampaamoystävyydelle ja oikein hyvää viikonloppua sinulle, Johanna <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Lady. Mua nyt huolettaa, että Taydem jonnekin katoaa. Sain käyntikortin toki, mutta näillä nuorilla naisilla on tapana kulkeutua maailmalle.

   Minullakin on kihartuvat alahiukset. Tähän liittyy niin kumma juttu, että ennen lasten syntymää hiukseni olivat suhteellisen suorat mutta raskauksien jälkeen niihin on tullut kiharuutta. Tai sitten se johtuu siitä, että on tullut kiskottua hiuksia epätoivon hetkellä :)

   Mukavaa viikonloppua Lady!

   Delete