Friday, September 15, 2017

Mitä päivähoito maksaa

Yksi syy miksi nannyt ovat niin suosittuja on päivähoidon hinta. Meidän osavaltiossa yhden lapsen päivähoito lastentarhassa maksaa $17 000 ja rapiat per vuosi. Olemme yksi kalleimpia osavaltioita suhteutettuna perheen tuloihin. 

Mun ensimmäinen nanny-työ oli auttaa aamuisin isää viemään vauva ja taapero hoitopaikkaan. Siinä aamutuimaan ajellessamme ja mun hoitaessa vauvaa juttelimme paljon ja monenlaista. Puhuimme myös päivähoidon hinnoista. Ammattilainen äiti olisi voinut yhtä hyvin jäädä kotiin ja hoitaa omat lapset ja samalla säästää päiväkodin hinnan. Perhe kuitenkin päätti, että äidin on tärkeä pitää ammattitaidostaan kiinni. Näiden kahden lapsen kuukausikulut päivähoidossa olivat n. $2400. Hoitopaikka ei ole mitenkään luksusta tai muuten erityinen, hoitopaikka hoitopaikkojen joukossa. Isä sanoi, että summalla lyhentäisi toista asuntolainaa. 

Omat lapsemme kävivät luterilaisen seurakunnan päiväkerhossa kolme kertaa viikossa kerrallaan 3 tuntia. Tarkistin juuri hinnat ja ilmoittautumismaksu per lapsi on $288 ja kuukausimaksu $288. Ilmoittautuminen maksetaan siis vain kerran ja sitten joka kuukausi koulumaksu. Päiväkerhot ovat hurjan suosittuja ja lähes kaikki seurakunnat niitä tarjoavat. Lapsi sosiaalistuu ja saa samalla tuntumaa koulutyöskentelyyn. 

Taitavat meidän hinnat olla kokolailla toista luokkaa kuin Suomessa. Ainoa helpotus on, että etukäteen säästämällä voi välttää veroja. Kuukausittain laitetaan palkasta osa säästötilille, josta voi sitten maksaa lastenhoito- ja terveydenhoitokuluja. Tästä säästöön menevästä osasta ei tarvitse siis maksaa veroja, ainakaan meidän osavaltiossa. 

Melonit kasvavat! Yksi jos toinen perheenjäsen käy kuvaamassa ja ihailemassa viljelmää. Tämä yläkuvan meloni löytyi vasta viime viikolla, en edes ymmärtänyt katsoa tästä suunnasta. Se on suurin ja terhakkain.

Meillä on monella tapaa rauhallinen viikonloppu. Mies lähti tänä aamuna motskarilla kohti vuoria ja kokoontumisajoa. Päivä on kulunut pyöräillessä Appalakkien vuoristoreittejä. Lapsilla on yökyläläisiä täällä meillä, konsertteja, vesipalloa, kutsuja yökylään. Minä olen lenkkeillyt Felixin kanssa, tehnyt hyviä kirpparilöytöjä ja saunonut & valmistanut Mac&Cheese lapsille. Erityisenä ilonaiheena pirskahtelee uuden hoidokkini sonoma: you are the best nanny ever. Mainen kunnia katoaa pian, mutta nautin nyt vielä kun voin :) 
Yhdestä pienestä siemenestä roihahti tällainen viljelmä!

12 comments:

 1. Näyttävät jo ihan oikeilta meloneilta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä suurin tuntuisi kasvavan silmissä. Olen ihan äimänä. Vielä on sen verran lämpimiä päiviä tulollaan, että kyllä tästä pitäisi kunnon saalis saada :)

   Delete
 2. "The best nanny ever" - ihan huippu palaute ❤️

  Myös vesimeloni ansaitsee ablodit 🍉Näyttää kehittyvän toivotusti. Hienoa !

  Päivähoito maksaa teillä ilmeisesti kauheasti. Suomi ansaitsee hatunnoston kun täällä on järjestetty varhaiskasvatus (käsittääkseni) aivan erinomaisesti, eikä se silti maksa paljon. Minulla on useita tuttuja, esimerkiksi etelä-amerikkalaisia äitejä, jotka ovat tulleet suomalaisen miehensä kanssa tänne asumaan eivätkä jääneet kotimaihinsa siksi että lapsiperheiden edut ovat täällä niin verrattomia.

  Have a pleasant weekend !

  ReplyDelete
 3. No, kehitys on ollut suotuisa. Ensimmäisen työpäivän aikana lapsukainen sanoi, että I don't like you very much. Siinä silloin keskustelimme syitä miksi lapsonen ei tykkää uudesta nannysta ja suurin syy oli, kun nanny on bossy eikä anna katsoa telkkaria. Helkkarin nanny!

  Mulla ei tarkkaa käsitystä ole Suomen vastaavista hinnoista, kokopäiväisestä hoidosta. Mutta tuskinpa siihen keskiverto perhe laittaa €17 000 /vuosi/lapsi. Ja en yhtään ihmettele, että lapsiperheet Suomeen hakeutuvat. Kyllähän Suomi on tutkitusti hyvä lapsille ja äideille. Ja kai tuo nyt saa aikaiseksi sen, että se on hyvä maa myös isille.

  Mä täällä olla möllöttelen, nautin elämästä. Ei ole tänä viikonloppuna kiirusta. Iloa viikonloppuusi, Rita!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Epäilen kyllä,että palkatkin ovat ihan eritasoitset Suomessa ja siellä.
   Eli ei oikein voi verrata tätäkään kunnolla.

   Delete
  2. Totta, olet ihan oikeassa. Ja esimerkiksi terveydenhoidon kulut ovat täysin erilaisia. Tästä muuten on tehty tutkimus paljonko lastenhoito vie perheen tuloista, 2 lapsen osalta haitari vaihtelee osavaltioittain 20 - 45 %. Hoitokuluja pidetään yleisesti suurina ja mikä on kurjinta hinta on sama riippumatta taloudellisesta tilanteesta tai perheen huoltajien määrästä. Yksinhuoltaja maksaa saman kuin kahden työtätekevän vanhemman perhe.

   (Depending on the state, the percentage of median household income spent on child care for two children annually ranged greatly, from below 20 percent to north of 45 percent.)

   http://usa.childcareaware.org/advocacy-public-policy/resources/research/costofcare/

   Delete
 4. Vau,kohta voit jo kerätä noita vesimeloneja, upeaa:) Minulla kasvaa siemenestä passionhedelmä ,ja pienestä palasta bataattia bataatti,mutta jos olisi oma puutarha istuttaisin ne sinne. Kotona eivät pahemmin kasva.
  Ihanaa kun saa tuollaista vastakaikua työpaikasta, siitä tulee kiva mieli.
  Täälläkin päivähoito on kallista, sen vuoksi näkee paljon isoäitejä pikkulasten kanssa. Muistan itse miten iso osa palkastani meni pojan päivähoitoon täällä , ennen kuin muutimme takaisin Suomeen.
  Mukavaa viikonloppua Johanna:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Passionhedelmä ei olisi hassumpi kasvatettava. Sulta saa kyllä aina niin hyviä vinkkejä. Ja sinähän olet melonien "kummitäti" :)

   Olen saanut myös näiden pikkuisten vanhemmilta niin paljon kivaa palautetta, että en varmaan koskaan työelämässä yhteensä. He osaavat kannustaa positiivisesti.

   Minä olen oppinut jo tunnistamaan hoitajat ja isoäidit. Joskus kyllä isoäidit ovat niin nuoren näköisiä, että en ole ihan varma vaikka olisi äiti. Isovanhemmat auttavat täällä ihan valtavasti. Usein näen isovanhempia noutamassa tai tuomassa lapsia hoidosta. Perheen tuki on tärkeää.

   Leppoisaa viikonloppua Jael!

   Delete
 5. Onpas arvokkaat hoito -ja kerhomaksut.Me olimme kesällä Floridassa ja pidin sielläkin monia asioita aika kalliina.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Muistelisin, että kun nämä omat lapset olivat 3- ja 4-vuotiaita, niin silloin maksu oli n. 200 dollaria per kuukausi. Tästä on siis aikaa jo kohta 15 vuotta.

   Meillä ei taida olla halpaa kuin autot ja bensiini. Bensa on viime viikkoina hurrikaanien vuoksi kallistunut ihan huomattavasti.

   Delete
 6. Voin hyvin uskoa, että olet best nanny ever❤️
  Omien lasten hoitoajoista on jo vähän aikaa mutta juttelin kummipoikani äidin kanssa: tälläisella tavan työläisen tuloilla hoitomaksut ovat 220-250€/ lapsi kuukaudessa. Hänelläkin on kolme poikaa... Maksu tuntuu täällä suurelta vaikka onhan teillä ihan eriluokkaa!! Tosin luulen, että palkatkin ovat siellä erilaiset ja käteen jäävä määrä verojen jälkeen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos, olet kiltti!

   Juu, onhan se niin että Suomessa verotus huolehtii siitä, että ylimääräistä ei kauheasti jää. Meillä taas saman homman hoitaa terveydenhoitokulut. Siihen saa työnnettyä kyllä melkoisesti jos jotain vähänkin yllättävää sattuu.

   Suhteellisen tuoreen tutkimuksen mukaan kaksilapsisessa perheessä menee lastenhoitokuluihin 20-45% tuloista osavaltiosta riippuen. Meidän osavaltio on tässä suhteessa siellä kalliimmassa päässä. Hoitopaikkojakin on monenlaisia. Joskus pitäisi ottaa kuvia, kun menen jonkun vähän syrjäisemmän hoitopaikan ohi. Leikkipaikat on jokseenkin ankeita.

   Delete