Thursday, August 24, 2017

High Schoolin viimeisen vuoden kustannukset


Eilen illalla oli High Schoolin senioreille ja vanhemmille infoilta. Kyllä tässä tiedon tarpeessa ollaankin. Hiki tulee jo lukiessa kaikkista niistä toimenpiteistä,  jotka kuluvan vuoden aikana täytyy tehdä. Kirjoitan näistä varmasti myöhemmin, mutta nyt jaan iloksenne laskelman tämän täkäläisen lukion viimeisen vuoden kuluista. 


Ruksin jo ne toimenpiteet, jotka olemme tehneet. Autopaikka ja sille passi on hankittu, $170. Lounaspassit eli Off Campus Pass kaksi kappaletta, $10. Seniorivalokuvat, sitting fee kahdelta $80 (pelkkä seniorikuva olisi $15 lapselta, mutta halusimme pari muutakin kuvaa).


SAT -koemaksuja on jo maksettu 6 x 54.50 eli $327. Toivottavasti kolmas kerta toden sanoo ja pisteitä on riittävästi. Koe suositellaan otettavaksi useamman kerran. ACT -koetta ei meillä taideta tarvita. Vuosikirjoja ostamme varmaankin vain yhden, valmistujaisviitta ja päähine pitää olla molemmilla omat. Sormukset taidamme jättää väliin. Promista ei ehkä selvitä ihan $70. Tämä on vain sisäänpääsymaksu. 

Kallista lystiä tulee olemaan yliopistoihin hakeminenkin. Valmistujaisjuhlasta selviämme yhteensä $50. Tämä on siis vain se maksu, jolla pääsee osallistumaan "lakitukseen". Osallistuminen edellyttää tarkkaa pukeutumiskoodia: pojilla valkoinen paita, tummat pukukengät, tumma solmio ja tummat suorat housut. Tytöillä leninki, joka ei saa olla pidempi kuin valmistujaisviitta, tummat avokkaat ja koruina helmet. Jabadabaduu.

Mikä sitten taas suomalaiseen kouluun verraten hämmästyttää on se,  että esimerkiksi kirjoihin ei mene senttiäkään. Oppikirjat saa koulun puolesta. Samoin matematiikkaa varten saa lainaksi koulun laskimen ja koulun tietokoneet ovat käytössä. Tosin ilman älypuhelinta ei oikein pärjää, sillä moni asia hoidetaan puhelimen avulla. Koulu lainaa myös valkoisen paidan, jos sellaista ei omasta takaa löydy. Viesti oli, että koulu haluaa että jokaisen seniorivuosi on mahdollisimman hyvä. 


Vuodesta tulee kiireinen. En suoraan sanottuna ole ihan varma, miten koulu ja uinti kulkevat rinta rinan. Lapset ottivat vielä todella vaativia kursseja viimeiselle vuodelle. Tänään he istuivat kolme tuntia yhden kaverinsa kanssa kahvilassa ja tahkosivat pre-calculusta eli matikkaa. 

Nämä dollarimäärät ovat summittaisia, sieltä täältä näyttäisi tulevan kymppi pari lisää kustannuksiin. Esimerkiksi jos yliopistot haluavat todistustietoja maksaa se kympin per kysely. Jokainen saa kolme ilmaista tiedonsiirtoa, mutta sen jälkeen ovat maksullisia. 

Kuvat ovat tästä naapuristostamme. Aina en ihan oikein ymmärrä kuinka kauniisti hoidetut istutukset ja viheralueet ovat. Tänään kävelyllä mietin, että lapsille on kyllä jonkinasteinen shokki lähteä tästä meidän lintukodosta oikeaan maailmaan. Jos on tottunut kulkemaan golfkentän päällystettyjä  kulkureittejä pitkin rullalaudan kanssa kouluun, kauppaan, kavereille niin voi olla vähän hankalaa. Tai kun on oppinut hurauttamaan lämpöisestä tallista autolla koulun pihaan parissa minuutissa voi alkaa bussikyyti tuntua ankealta. Mutta Siperia opettaa. Niin opettaa muakin. Olen jo melkein paniikissa näiden yliopistoasioiden vuoksi. Kohta alkaa tuntua pieneltä huolenaiheelta se miten opinnot maksetaan. Kun nyt saisi edes hakuprosessin onnistumaan. 

17 comments:

 1. Vaikka opetus täällä on ilmaista ja ruokaakin saa jos maistuu, joutuu tosiaan lukion tai ammatillisen peruskoulutuksen kirjoista maksaa vuosien aikana satasia. Ja edellisen sisaruksen koulukirjat eivät tietenkään enää kelpaa (itse tosin luin seitsemän vuotta vanhemman siskoni historiankirjaa lukiossa kokeeseen vaikka uusi omakin oli - eihän se historia miksikään muutu, asioiden painotus ja esilletuominen vain) vaan uudet on ostettava jokaiselle. Ja nykyisin ostettava myös kannettavat tietokoneet. Meillä on varastossa vielä kuopuksen lukion kirjoja (pääsi ylioppilaaksi v. 2008 muistaakseni), jos joskus kiinnostuisin niitä vilkaisemaan. Ei olisi pahitteeksi kerrata ja varmaan oppisi jotain uutta :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ilmaista kouluruokaa kyllä kaipaan. Tai voisi olla maksullinenkin, mutta kunnon ruokaa eikä sitä mitä meillä tarjotaan. Ei vaan taitaisi nämä lapsukaiset keittojen ja puurojen päälle ymmärtää.

   Joo, joskus mietin että noinkohan tästä asiasta puhuttiin koulussa. Iloisesti on moni asia unohtunut. Jostain muistaa pääasioita, mutta yksityiskohdat on hämärän peitossa. Matematiikka on sellainen, että haluaisin opetella uudelleen alusta alkaen. Olisi varmaan myös hyvää aivojumppaa.

   Onneksi jonkinlainen läppäri taitaa olla jo joka taloudessa. Varmaan voi ainakin alkuunsa laittaa lukiolaisen mukaan. Meillä jotkut koulut tarjoavat tabletit talon puolesta.

   Delete
 2. Onnea ja menestystä nuorillesi toivon, samoin sinulle voimia ja viisauttaa ohjata näitä hienoja lapsia elämän tiellä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Unelma. Tässä on kyllä kaikki positiivinen energia tarpeen. Itse olen oppinut, että perille voi päästä kiertoteitäkin joten se ajatus lohduttaa.

   Delete
 3. Oli niin tai näin, rahaa on harvoin tarpeeksi. Ammatillisessa koulutuksessa ollaan siirtymässä verkko-opintoihin ja kirjamaksut jäävät pois. Toisaalta sitten pitää olla kunnon älypuhelin ja mieluiten tietokone, joita koulu ei kustanna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totta. Kyllä se vain niin on, että aina tuntuu kaikki menevän mikä tulee. Älypuhelin on ollut lapsille välttämätön jo yläasteen ensimmäisiltä luokilta. Alkoi olla vähän hankalaa puhelimella jolla ei päässyt nettiin. Lukiosta ei tulisi mitään. Pojan puhelin varastettiin ja lainasin hänelle omaani muutaman viikon.

   Kyllähän moni asia joka ennen taisi olla ilmaista Suomessa on muuttunut jollain tapaa maksulliseksi.

   Delete
 4. Aika hurjia summia täytyy lapsen koulujutuista maksaa teillä,mutta olen yllättynyt että kirjat saa koulusta,hieno juttu:) Suomessa huomasin vasta kun poikani meni lukioon miten paljon kirjat maksavat,aika suuri summa niihin menikin. Täällä periaatteessa pitäisi olla koulu ilmainen,mutta ylimääräisi maksuja on huikea määrä,vähän kuin teillä, ja kirjoistakin pitää maksaa.
  Onnea vaan nuorillesi:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Peruskoulutus, johon siis High School kuuluu, on maksuton. Ja jos kirjoja ei kustannettaisi taitaisi moni jäädä kirjoja vaille. Kirjan saa joko digitaaliversiona tai ihan kirjana. Ja samoja kirjoja käytetään useamman vuoden. Läksyt ovat pääosin netissä.

   Nämä ylimääräiset maksut ovat kyllä killeri. Niitä tihkuu vähän joka puolelta. Onneksi lapset esimerkiksi heti alkuunsa sanoivat, että luokkasormuksia ei tarvita.

   Kiitos. Me tarvitaan kyllä kaikki onni matkaan.

   Delete
 5. Nauti vikasta vuodesta, sillä onhan siinä paljon kivaakin :-)! Meillä keskimmäinen vitsaili keväällä "senioritiksesta" kun hommat vähän helpotti. Hän teki kaikki SAT ja ACT ym testit jo juniorivuonna, niin ne oli sentäs suoritettu alta pois. IB-lukiossa oli kylläkin toukokuussa ylioppilaskokeet, jotka veivät voimia. Kaikesta kuitenkin selvittiin ja poika aloitti juuri toisen college-vuotensa Koloradossa. Joko teillä on selvillä, minnepäin twinssit halajavat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lapsilla on tänään viimeiset SATit. ACT oli viime vuonna kerran ja he eivät sitä taida tarvita. Vielä voisi SAT ottaa, mutta toivotaan että tänään menee hyvin, nousee vielä pisteet vähän.

   Seniorikuvaus oli hauska kokemus, lapset tykkäsi ihan hirveästi kun vaihdettiin asuja ja sai poseerata.

   Meillä on tässä omassa osavaltiossa aika monta hyvää collegea. Niissä olisi se hyvä puoli, että osavaltion asukkaille tulisi huomattavasti halvemmaksi. Tytär haluaa mahdollisimman kauaksi, katselee myös Eurooppaa. Hänellä on aika selvät sävelet ja poikakin tietää suunnilleen alan.

   Delete
 6. On se hurjaa mitä kaikkea lasten vanhemmat (siis etupäässä äidit) joutuvat jälkikasvun eteen tekemään. Ja rahaakin kuluu. Parasta tietenkin olisi jo voisi vain nauttia siitä kaikesta, mutta kovilla ovat etenkin sellaiset äidit jotka käyvät töissä. Ei ole vaativampaa - joskaan ei palkitsevampaakaan ammattia kuin kotiäiti ❤️

  Muistan että minulla lukion kirjat maksoivat ja niitä joutui hakemaan kirjakaupoista. Itse tietty ne hain, ei äitini olisi sellaista osannut, mutta hyvin pelasi huolto muuten. Kotiäiti teki kotiruokaa ja piti kodin kunnossa 🙂 Lukiossa oli lukukausimaksu, samaten yliopistossa, mutta ei kauhean iso. Yliopiston kirjat joko ostin tai hain kirjastoista.

  Yritä ajatella että kaikkea ei tarvitse hankkia ja tehdä kerralla. Try to enjoy the experience. Nämä lienevät niitä "once in a lifetime" - elämyksiä. Rentouttavaa viikonloppua ! 🌺🌸🌻

  ReplyDelete
  Replies
  1. Onneksi koulu on tehnyt aikataulun, jokainen homma on päivämäärineen kirjattu ylös. Auttaa hahmottamaan aika tavalla. Nyt syksyllä jo voi hakea yliopistoihin ja se päivämäärä on vastassa jo aika pian.

   Muistan myös, kun lukion kirjoja ostettiin. Itselläni taisi olla sikäli onnea, että sain ostettua käytettyinä, ei vaihtunut opintosuunnitelma juuri pahimmoikseen.

   Mä yritän ajatella, että ovat ne muutkin maahanmuuttajat saaneet lapsensa opintielle ja koulutukseen. Jotenkin ajattelen, että Suomessa tämä sujuisi niin paljon helpommin. Koulutus on kyllä Amerikassa koko perheen ponnistus. Siksi sitä varmaan myös arvostetaan aika tavalla.

   Delete
 7. Sinulla on niin ihana blogi! Olenkin täällä ensimmäistä kertaa. Mielenkiinnolla luin postauksesi, kun itsekin olen ollut vaihto-oppilaana USA:ssa (Michigan, Plymouth) ja samojen asioiden kanssa pähkäilin ts yhdessä isäntäperheeni kanssa pähkäiltiin. Viikonlopputerveiset Pihakuiskaajan puutarhasta Pohjois-Karjalasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Ja tervetuloa. Olipas kiva, kun jätit käynnistäsi puumerkin.

   Haa, sinulla on siis ihan ensikäden tietoa tästä sirkuksesta. Maanantaina alkaa koulu ja senioreilla on paraati (auton saa koristella ja sitten ajaa körötellään koulun ympäri) ja senioriaamiainen. Lapsilla on tänään toivottavasti viimeinen SAT. Siitä se vuosi taas starttaa.

   Delete
 8. Huh! Maksuja on siellä mutta on niitä täälläkin.
  Mutta nauttikaa kuitenkin tästä vuodesta... ja mitä suunnitelmia?! Lapset saattavat lentää kauaskin pesästä?! ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä tietysti haluaisin pitää mahdollisimman lähellä :) Meillä on ihan kohtuullisen hyvät yliopistotkin, joten ei tarvitsisi lähteä merta edemmäs kalaan. Mutta ensi kesänähän sen vasta sitten tietää miten tässä kävi.

   Delete