Monday, July 10, 2017

Anoppi

En saanut tuntea mieheni äitiä. Joskus ajattelen, että hän olisi ollut se isovanhempi joka olisi jaksanut ja halunnut lasten kanssa touhuta. Kerron nyt ystäväni anopista, anopin terveyvakuutuksesta. 

On aika yleistä, että lapset täällä huolehtivat vanhemmistaan. Isovanhemmat asuvat lastensa luona, lapset kustantavat vanhainkodit ja hoitolaitokset. Ystäväni on huolehtinut miehensä äidistä kattonsa alla jo kymmenisen vuotta. Ratkaisu on ollut taloudellisesti ja turvallisuuden kannalta järkevin. Anopin naapurusto ei ollut ihan se rauhallisin.

Ystäväni huolehtii miehensä kanssa myös anopin sairausvakuutuksesta. Obama caren myötä (affordable care act) vanhan rouvan kuukausittainen vakuutusmaksu nousi 400 dollarista 1000 dollariin. $1000 kuukaudessa on muuten aika iso maksu maksettavaksi mille tahansa perheelle saatikka, että perheessä on vielä kolme kasvavaa lasta, joiden jatkokoulutus kurkkii kulman takana. Omavastuu on $7000. On aika hurja kuvitella, että perheen tuloista menisi mahdollisesti lähes $20 000 vuodessa yhden perheenjäsenen terveydenhoitokuluihin. Asiaa ei ystäväni kannalta helpota yhtään, että isoäiti ei ymmärrä että lääkkeet jotka ovat hänelle ilmaisia menee lapsen ja hänen puolisonsa pussista. 

Ystäväni kertoi jotenkin tutun kuuloisen tarinan. Anoppi skypettää joka toinen päivä toisella mantereella asuvan lapsensa kanssa. Sieltä matkan päästä kulkeutuu monenlaisia viestejä ystäväni puolisolle, joka sitten kysyy ystävältäni että onks tää nyt taas totta. Viimeksi ystäväni sai kuraa niskaan, kun ei kuljettanut anoppiaan lääkäriin. En tiedä oliko unohtunut kertoa, että ystäväni tekee varsin vastuullista työtä, vapaaehtoistuu lasten harratuksissa, päivät ovat ohjelmaa täynnä perheen ja yhteisön hyväksi. Anopille oli tilattu Uber lääkärireissua varten. Ystäväni ei vain kertakaikkiaan päässyt lähtemään töistä kesken päivän. Tuhansien kilometrien päästä se näyttää selkeältä laiminlyönniltä, suoranaiselta ilkeydeltä. 

Hassua on, että kukaan ei syyllistä vanhan rouvan poikaa. On ihan ok, että hän suunnittelee tulonsa ja menonsa miten haluaa eikä toimita äitiään lääkäriin. Sanoin ystävälleni, että miksipä ette laittaisi äitiä nyt reissun päälle toiselle mantereelle ja te alkaisitte skypettää parin päivän välein. Vastalahjaksi sain halauksen.

Ystäväni on väliinputoaja mitä tulee affordable care actiin. Heidän vakuutusmaksunsa nousivat poskettomasti ja yksi syy on se, että anoppi ei ole Amerikan kansalainen. Sairastaminen ilman vakuutusta olisi tietysti vielä kalliimpaa. Nykyinen hallitus suunnittelee terveysvakuutusta, jossa nyt vakuutetuista n. 20 miljoonaa menettäisi vakuutuksensa. Vanhusten asema olisi vielä huonompi.  Mun päähän ei mahdu, että tämä monessa suhteessa niin varakas ja edistyksellinen valtio ei pysty toimittamaan kaikille kohtuullista terveydenhuoltoa. Kuuhun päästiin, mutta ei kohtuuhintaiseen terveydenhoitoon. 

Alkaa kylmä hiki nousta selkäpiihin. En halua olla lapsilleni taakka sitten joskus. Olisi aika kamalaa jos he joutuisivat maksamaan kulujani, keskustelemaan puolisoittensa kanssa että tähänkin pitäisi rahaa löytyä.  Sitä silmällä pitäen 17 vuoden kotiäitiys ei ole ollut kovin fiksu vaihtoehto. Mulla on pari mielenkiintoista tarinaa taas nanny-maailmasta, mutta katsotaan miten kehitys kehittyy. Voin vain todeta, että it's jungle out there.

Mulle passeli tyyny. 

18 comments:

 1. Olen todella pahoillani ystäväsi tilanteesta. Olen kuullut näitä tarinoita muitakin. Meillä täällä Suomessa on tähän asti ollut terveydenhuoltoasiat hyvällä mallilla ja aina on tullut parannuksiakin minun elinaikanani. Nyt on suunta muuttunut, meiltäkin vietiin terveyskeskuksen vuodeosasto pois, yhden asian mainitakseni.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minne ne ihmiset sitten menevät, kun terveyskeskuksessa ei ole vuodeosastoa? Käsittääkseni sairaalatkin ovat joltisenkin täynnä. Joskus ainakin olen lukenut, että asiakas on ollut käytävällä kun huonetilaa ei ole.

   Ystäväni on todella sinnikäs ja yritteliäs, mutta onhan se taakka aika iso.

   Delete
  2. Valitettavasti nykymallilla yhä useampi vanhus ja huonokuntoinen palaa kotiin... kotihoito käy ehkä 5krt/vrk mutta silti se ei ole ihmisarvoista. Parikymmentä vuotta sitten kotihoitajalle oli 5-7 asiakasta päivässä vuoronsa aikana... nyt niitä asiakkaita on kevyesti 20. Voi laskea minkä verran aikaa yhdelle on 8 tunnin työpäivänä kun osa ajasta menee matkoihin asiakkaan luota toiselle ja ruokataukokin on pidettävä. En ihmettele että kotihoidon työntekijät sairastaa!

   5krt/vrk kotikäynnit voi kuulostaa luksukselta (niinkuin eräs tuttavani sanoi; luksusta, joku käy 5krt/vrk kattomassa että kaikki ok) mutta siinä ajassa asiakkaalle pitää ehtiä lämmittää ruoka, jakaa lääkkeet, vaihtaa vaatteet, käyttää wc:ssä ja kerran viikossa pääsee suihkuun.

   Osa kotihoidon piirissä olevista on niin huonossa kunnossa että tarvisi oikeasti ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa mutta paikkoja ei ole ja tämä uusi sote (vai sota?)-suunnitelma haluaa ajaa alas laitokset ja tavoitteena on että vanhukset asuu omissa kodeissaan. Sehän olisi ihanteellista ja kaikki ikääntyneet (tai suurin osa) jos kysytään haluaa nimenomaan asua kotona. Mutta, kenen etu on huonokuntoinen iäkäs, yksin päivät pitkät? Siirretään pahimmillaan aamulla wc:n kautta tv:n eteen ja illalla samaa reittiä takaisin vuoteeseen. Huhhei sanon minä.

   Delete
  3. Minä oon niin vanha, että muistan, kuinka Pelle Miljoona pateettisen uhoavasti lauloi:"Vanhukset ei kuulu vanhainkotiin." Sitä saadaan, mitä tilataan. Samoin 1970-luvulla pidettiin kovaa melua psykiatrisista sairaaloista, "laitoksista", joihin mielenterveyspotilaat "vangittiin". No, nyt pitää yrittää itsemurhaa (tai jonkun muun murhaa), että pääsee "laitokseen", hetkeksi.

   Alkuaan muutos lähti ideologisista syistä, nyt taitavat taloudelliset syyt laitosten alasajossa olevan ensisijaisia.

   Delete
  4. Anonyymi 5:20

   Olen lukenut kotihoidosta. Olen ymmärtänyt, että juuri muuhun ei ole aikaa kuin pölähtää sisälle ja pikaisesti hoitaa työt. Minusta se ihan hirvein juttu on, että pesulle pääsee kerran viikossa. En voi ymmärtää kenen mielestä se on jotenkin normaalia ja sopivaa. Esimerkiksi kesähelteille varmaan suihku virkistäisi muutenkin.

   Puhumattakaan siitä kuinka lujilla työntekijät ovat. Varmaan on vaikea löytää väkeä joka pysyy oravanpyörässä useamman vuoden. Sotesta en muuten ymmärtänyt, että tavoite on kotihoito. Kyllähän minä olen sotesta kuullut ja lukenut, mutta tämä on mennyt ohi.

   Delete
  5. Anonyymi 10:35

   Oliks se Pelle? Minä olisin sanonut, että se oli Pave Maijanen. Olen itsekin sitä ikäluokkaa, että tuttuja ovat sanat. Mutta taitaa jotain mennä sekaisin.

   Meillä muuten tässä taannoin tapahtui niin, että vakavasti sairas mies meni ryöstämään pankin aseella uhaten. Hän pyysi muistaakseni dollarin. Pankkiryöstöstä päätyy aina vankilaan. Vankilassa on ilmainen terveydenhoito.

   Delete
  6. Niinpäs olikin Pave! Taidan olla vanhempi kuin luulinkaan :-)

   Delete
  7. Mä sanon aina kun vähän muistan omiani, että johtuu alumiinipannussa keitetystä kahvista :) Oikein lämpimillä sällä unohdan ensiksi englannin sanat ja sitten häviävät suomenkin sanat muistista. Siinä sitä sitten ollaan.

   Delete
 2. Kurja tilanne. Ystäväni,joka asuu Montanassa, kertoi kuinka hän oli työttömyytensä aikana tosi riippuvainen Obamacaren naisten terveyspalveluista,ja kuinka sitten Trump peruutti ne,mutta hän onneksi löysi uuden työn,ja samalla uuden terveysvakuutuksen:) Täällä myös vanhempien hoito siirtyy jälkipolville; on valtiollisia vanhainkoteja, yksityisiä vanhainkoteja, ja sitten keskuksia,jotka ovat kuin vanhainkodin ja hotellin välimuoto,ja kaikki tosi kallista.Monet vanhukset täällä kuitenkin asuvat kodeissaan ihan loppuun asti, ja heillä on ympärivuorokautinen hoitaja jostain köyhästä maasta,useimmiten Filippiineiltä. Minun yläkerrassani asuu esim. vanha mies jolla pitkällä edennyt Alzheimer, ja häntä hoitaa uskollisesti ihana Sontosh Nepalista. Tuollaisesta tietääkseni saa jotain takaisin paikalliselta Kelalta, joten asiat täällä paremmat kuin teillä siinä mielessä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. On muuten aikamoista ylellisyyttä jos saa olla kotona ja on oma hoitaja. Täälläkin on monenlaisia palvelukoteja ja palveluita, mutta kaikki maksaa turkasesti. On tuttuja, jotka maksavat esimerkiksi sisarusten kesken vanhempansa hoitokodin tai senioriasumisen.

   Planned parenthood on yksi näistä häviäjistä. Suurin syy heidän vastustamiseensa on, että tekevät myös raskauden keskeytyksiä. Tosiasia kuitenkin on, että kaikki muu toiminta on pääosassa ja monelle nuorelle esimerkiksi se ensimmäinen paikka josta hankitaan ehkäisyä. Jotenkin tuntuu, että nykyinen hallinto haluaa nähdä naiset paljasjaloin ja raskaana.

   Delete
 3. Apeltani leikattiin kasvain joitain viikkoja sitten. Leikkaus ja viikko sairaalassa lääkkeineen, ruokineen ja hoitoineen maksoi muutamia satasia. Hän kehui hoitoa erinomaiseksi ja kovaa työtä tehneitä hoitajia aina iloisiksi ja ystävällisiksi. Tiedossa on pian sytostaattihoitoja, nekin julkisella puolella ovat edullisia.

  Muistan kuinka aikoinaan au pair-vuotenani Connecticutissa monet hämmästelivät isoa arpea käsivarressani. Kerroin leikkauksesta ja kymmenestä päivästä sairaalassa (jostain syystä minua pidettiin sairaalassa pitkään ja vasta myöhemmin todettiin, että olisin voinut mennä kotiin leikkausta seuraavana päivänä ja vain käydä vaihdattamassa kääreet osastolla päivittäin). Kaikki kauhistelivat sen varmaan maksaneen huimia summia. Oli muistaakseni pari sataa markkaa siihen aikaan ja senkin korvasi kotivakuutus, joka maksoi neljäsataa markkaa vuodessa. Kyllä siinä oli amerikkalaisilla ihmettelemistä...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä olen viettänyt sairaalassa kuukausia... ensimmäisen raskauden aikana 7 viikkoa, sairauteni vuoksi useaan otteeseen viikon kerrallaan, leikkauksia on ollut kymmeniä. Maksuja yhteensä kaikkineen ehkä muutamia tuhansia euroja. On siinä ollut monella yhdysvaltalaisella ystävällä ihmettelemistä.

   Delete
  2. Tuuli, toivon että appesi toipuu. Onhan se uskomatonta kuinka raskasta työtä hoitohenkilökunta tekee ja jaksavat vielä olla hyväntuulisia, ystävällisiä. Kyllähän hoitoala on vähän kutsumusammatti.

   Kyllä hammaslääkärissä aina ihmetellään, kun kerron oikaisuhoidon olleen ilmaisen. Mulla oli sen verran ongelmia purennan ja muun kanssa, että hampaat oli saatava suoremmiksi. Eihän sitä voi kuin täällä ihmetellä. Ystäväni kertoi, että sai aikoinaan ilmaisen hampaiden suoristuksen, kun osallistui johonkin kokeelliseen suoristukseen jossa murskattiin leukaa...

   Delete
  3. Anonyymi, minä olin neljä päivää sairaalassa lasten syntymän jälkeen ja lasku oli posketon vakuutuksesta huolimatta. Lääkärille ehdottelin, että jos lähtisin kotiin. Hän totesi, että et saa kuitenkaan kotona huilattua kuten täällä joten hänen suosituksensa on että jäät lasarettiin.

   Delete
 4. Täällä Suomessa on terveydenhoito edullista. Kaikki asiat eivät kuitenkaan käy ihan helposti. Olen sisarusteni kanssa siinä tilanteessa, että äitimme tarvitsee asunnon. Sellaisen, jossa voi asua itsenäisesti, mutta apu on lähellä. Ne asunnot ovat kiven alla, paitsi jos on paljon rahaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Toivottavasti löydätten äidillesi asunnon. Voin vain kuvitella miten hankalaa se voi olla. Joskus olen etsinyt vuokra-asuntoa Jyväskylästä ja myöhemmin Helsingistä... Ei ollut ihan helppoa.

   Delete
 5. Hei, joskus ennen blogitaukoasi kirjoittelit mönkään menneestä adoptiosta/sijaissynnytyksestä ja lupasit kertoa asiaan jatkoa. Monesti miettinyt miten tässä lopulta kävi?

  Tanja

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tässä tarinassa kävi hyvin! Vauva saapui maailmaan ja saatiin sairaalasta kotiin. Mä olen unohtanut ihan kokonaan seurata minkälaista oikeudenkäyntiä käytiin. Sen tiedän, että vauva on varttunu ja kasvanut pieneksi söpöläiseksi :)

   Delete