Sunday, May 7, 2017

Ei ämpäreitä vaan jääteetä ja tortillachipsejä

Olemme nykyisin sikäli onnekkaita, että Pohjois-Carolina ja pääkaupunkimme Raleigh kasvavat kohisten. Kaupunkimme on tällä hetkellä mm. toiseksi paras työllistyä ja löytää töitä teknologia-alalta. Nuorille perheille kaupunkimme on kolmanneksi paras vaihtoehto koko maassa ja Raleigh on koko maan koilliosien paras suurkaupunki. Ja tämä näkyy. Rakennusprojekteja on joka puolella, ruuhkat maanteillä kasvavat kasvamistaan, teitä levennetään. Ja mikä parasta, palvelut lisääntyvät. 

Ruokakauppa kilpailee hiki hatussa. Noin viiden kilometrin säteellä talostamme on kaksi Harris Teeter -kauppaa, 2 Food Lions -kauppaa, Walmart, Sam's Clubin yksi suurimmista kaupoista (Wal Martin versio tukkukaupasta), Target, Aldi, paikallinen ketju Lowes Foods. Muutama kuukausi sitten aukesi Publix ja parin kuukauden päästä avataan jättikokoinen Lidl. Näihin kaikkiin siis hurautan alle 10 minuutissa. Sen lisäksi on Pharmacy/Drug Stores - äkkiä laskien neljä n. viiden minuutin matkan päässä. Ravintoloita, pesuloita, huoltamoja tulee kuin sieniä sateella. Meitä hemmotellaan.

Vanhat kauemmin maisemissa olleet kaupat ehostavat kasvojaan. Joka paikassa on remontti käynnissä. Ei tätä seutua tunnistaisi enää 10 vuoden takaisesta. 

Pari vuotta sitten äimistelin, kun katsoin lehtikuvaa suomalaisista jonottamassa ilmaisia ämpäreitä. Harris Teeter -ruokakauppa on harrastanut ilmaisia viikonlopputuotteita jo hyvän aikaa. Tänä viikonloppuna sain maksutta 2.6 litraa jääteetä ja 255 g tortillalastuja. Eikä tarvitse jonottaa. Alkuaikoina jotkut tuotteet loppuivat ennen kuin viikonloppu oli ohi, mutta nykyisin osaavat mitoittaa kysynnän ja tarjonnan. Kaupalla on muutoinkin hauska politiikka: jos tuotteen hinta on kassalla väärä tuotteen saa ilmaiseksi, samoin jos tuotteessa ei ole hintaa tai koodia ei pysty lukemaan. 

Koko osavaltiossa on vain yksi Ikea ja se on neljän tunnin päässä Charlottessa. Viime aikoina on huhuttu, että Ikea olisi tulossa n. 40 minuutin matkan päähän. Ihmettelen, että kauppaketju ei ole tänne laajentunut enempää, sillä ostovoimaa on. Aika pienellä pläntillä on pari miljoonaa asukasta. Toisaalta kaikki eivät kauheasti arvosta itsepalvelua: tavaroiden kerääminen kaupassa koetaan vaikeaksi ja mööpeleiden kokoaminen vielä hankalammaksi. Ihmiset ovat tottuneet palveluun. 

Amerikan alkuaikoinani join jonkin verrankin jääteetä. Nykyisin ehkä vain kerran tai pari vuodessa. Lapset ymmärtävät juoman päälle enemmän, mutta helpotuksekseni hekin näyttäisivät olevan  vesimiehiä ja -naisia. 

Ihanaa viikkoa! Tänään ilahduin aivan erityisesti Ranskan vaalituloksesta. Maa saa aivan huikean ykkösnaisen. Toivottavasti presidenttikään ei ole sen hassumpi. Aamulla lähden viiden jälkeen treffaamaan puolivuotiasta asiakastani. Seurustelun lomassa harjoitellaan kääntymistä, tarttumista, luetaan ja kokeillaan erilaisia materiaaleja. Toivottavasti voimme jutella, viimeksi valloittavien hymyjen lisäksi sain kuunnella kaikenlaisia kurlutuksia ja kiljahteluja. Erityisesti tämän asiakkaan kohdalla tulee kyllä usein mieleen, että kaiken tämän muun hyvän lisäksi tästä vielä maksetaan. Päivä on pitkä, kymmenisen tuntia mutta kyllä se hyvässä seurassa sujuu :)2 comments:

  1. Mukavaa työpäivää sinulle.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos. Päivä meni ihan mukavasti ja pikkuinen oli tosi suloinen. Oli vaikea uskoa kuinka paljon oli tapahtunut muutamassa viikossa. Ja luettiin kirjakin :)

      Delete