Saturday, April 15, 2017

Kaikki munat samassa korissa

Pitkäperjantain aamupäivän olin töissä. Perheen lapset olivat aivan tärinöissään, sillä isovanhemmat saapuivat Floridasta pääsiäistä viettämään. Mistään ei meinannut tulla mitään. Pienempi ei vielä oikein ymmärtänyt, mutta isomman sisaruksen levottomuus tarttui. Riemu repesi, kun vieras auto kaartoi pihaan. 

Olen tavannut isovanhemmat aikaisemminkin. Täkäläisittäin on ihan tavanomaista, että isovanhemmat lentelevät kuukauden parin välein lapsiaan ja lapsenlapsiaan tapaamaan. Tulevat jopa hoitamaan, kun kaikki muut keinot on käytetty. Jotkut isovanhemmat muuttavat samaan naapurustoon ollakseen apuna aina kun tarvitaan. Tervehdimme jo kuin vähän paremmmatkin tutut. Onhan meillä yhteinen kiinnostuksen kohde, hoidokkini. Edellisenä päivänä tapasin myös yhden isoäidin. Hän tuli vain tuomaan jotain, mutta jäikin leikkiteekutsuille. Tältä kanadalaiselta isoäidiltä kyselin pääsiäisenvietosta Kanadassa. Hän aloitti: koska olen nunnien kasvattama, niin... Yksi syy miksi tämä maa ja ihmiset ovat niin upeita, tarinat ja taustat ovat niin erilaisia. 

Myös setä oli tullut hoidokkejani treffaamaan. Aamulla olikin suru puserossa, kun setä vähäksi aikaa lähti asioilleen. Perheen äiti oli tulossa työmatkalta myöhemmin iltapäivällä ja isäkin oli vain asioita hoitamassa. Tänään lauantaina saapui lisää sukulaisia. Tuli haikea olo. Mieleen kumpusivat omat lapsuuden pääsiäiset, kun tädit, sedät ja serkut saapuivat kylään. Täti toi aina suuret ja erityisen hienot pääsiäismunat, nukuttiin siskonpedissä ja radiosta tuli Noita Nokinenä. Aikuiset tekivät kepposia, sanoivat pääsiäistrullien olleen asialla. Töistä kotiin ajellessa oli apea mieli. Taas yksi sellainen asia jota en ole kyennyt lapsille tarjoamaan: sukulaiset, perhe laajemmassa merkityksessä. Meidän lapset eivät ole saaneet pomppia jännityksestä soikeina odottamassa, että isovanhemmat tulevat, serkut saapuvat. Mun toive onkin, että voin joskus olla se isoäiti jota odotetaan. 

Tänään oli ihana, lämmin päivä. Lämpötila karkasi jo lähemmäksi 30 C astetta. Tytär pelaa kolmipäiväistä vesipalloturnausta. Pojat ovat haahuilleet kavereiden kanssa, pompottaneet koripalloa pihassa, katsoneet huonohuumorisia leffoja. Itse pyörähdin kaupoilla. Yllätys oli aikamoinen, kun täkäläisen Alkon ovessa oli lappu että putiikki on suljettu maanantaina, toisena pääsiäispäivänä. Jotkut kaupat ovat kiinni myös huomenna sunnuntaina. 

Otsikon puujalkavitsi saattaa aueta vähän hankalasti: meikäläisittäin pääsiäinen on ainoa sovelias aika, kun kaikki munat voi suositusten vastaisesti pistää samaan koriin. Tällä viitataan egg hunt -perinteeseen ja lasten munakoreihin. Hyvää pääsiäistä! 

Halauksin,

Johanna

18 comments:

 1. Hyvää pääsiäistä!

  Tuulikki

  ReplyDelete
 2. Kirjoitat niin hienosti. Tarinoitasi on mukava lukea. Voisit tarjota niitä jollekin suomalaiselle lehdelle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Unelma. Olet ihana. Olen elämäni varrella kuullut muidenkin näin sanovan. Hauskin oli, kun kirjoitin työpaikan palaverimuistiot. Niitä luki kuulemma kuin romaania. Nyt pitäisi vain keksiä se lehti. 😄

   Hyvää pääsiäistä!

   Delete
 3. Minäkin tykkään lukea juttujasi :-)! Tuo on totta tuo haikeus täällä juhlapyhinä, ne eivät vaan ole samanlaisia kuin omassa lapsuudessa kun sukulaiset puuttuvat...! Mutta jotkut muut jutut ehkä korvaavat kuitenkin? Ja eihän lapset osaa niitä kaivata, kun eivät tiedä niiden mahdollisuudesta :-)! Hyvää pääsiäistä täältä Teksasista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja musta on kiva lukea sun juttuja! Sillä olen lohduttautunut, että eivät lapset ehkä osaa kaivata kun ei ole koskaan ollut mummoja ja kummeja lähituntumassa. Mutta apeaksi se silti vähän vetää.

   Hyvää pääsiäistä Teksasiin! Teilla on varmaan ihan huikean kokoiset pääsiäiskorit lapsille kun ne meilläkin on aika isoja. Tosin meidän lapset saavat vain suklaapuput ja muutaman muun namin.

   Delete
  2. Hih, keskimmäinen on Koloradossa opiskelemassa, ei koria. Esikoinen välttelee sokeria, ei koria. Nuorimmaiselle ostin muutaman namin, ei siis mitään extravaganzaa täällä lainkaan :-)!

   Delete
  3. Meilläkin on kyllä aika hillittyä, runsaampaa kuin omassa lapsuudessani mutta huomattavasti vähemmän kuin ne kaupan valmiit viritelmät. Mietin tosissani, että ostaako niitä joku. Vissiin. Tänään olisi muuten ollut hyvään hintaan tarjolla pääsiäiskoristeita, mutta perhe väittää että meillä on tarpeeksi pupuja...

   Delete
 4. Oi, onpa jo lämmintä! Täällä on sadellut vähän luntakin tänään ja on harvinaisen koleaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen blogeista katsonut, että aika viileä on ollut pääsiäinen Suomessa. Itse toivoisin, että vielä ei olisi ihan näin kuuma. Tällaisena jos jatkuu on kuuma kesä tiedossa, vasta syyskuussa helpottaa.

   Delete
 5. Voi teidän lämpötiloja - täällä on pakkasta vaikka meillä ei sentään lunta olekaan niin kuin suurimmassa osassa Suomea!
  Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle ja perheellesi sinne <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. En pistäisi pahakseni vähän viileämpää säätä. Lämpö on vielä siedettävää, kun ei ole kovin kosteaa. Sitten kun kosteus lykkää päälle niin tilanne on sama kuin Suomessa paukkupakkasilla: sisätilojen vankina aamusta iltaan. Ulkona vaan on kertakaikkiaan liian kuuma.

   Hyvää pääsiäistä Lady! Sinäkin saat nyt herkutella :)

   Delete
 6. Oikein mukavalta tuo teidänkin pääsiäinen vaikuttaa! Teidänlaiselta kenties ja sillä lapsille siltä oikealta tavalta se viettää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niinhän se varmastikin on. Pääsiäisenvietto on muutoinkin meidän tienoilla aika maltillista, kun kaikki kaupat ja palvelut toimivat ja virastot on auki. Kiitos, viisaasti ajateltu.

   Delete
 7. Hyvää pääsiäistä teille kaikille!
  Ei lapset varmasti osaa kaivata sellaista mitä ei ole ollut! Olet sitten joskus oikein touhottava mummo lapsenlapsillesi! ��
  Lähden huomenna vanhimman poikani kanssa Irlantiin! Äiti-poika aikaa ❤️

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyvää pääsiäistä! Ihanaa, Irlantiin! Hyvää matkaa teille molemmille. Varmasti upea retki. En pistäisi pahakseni Irlannin-matkaa. Pitäkää hauskaa!

   Totta, eivät varmasti ajattele asiasta sen enempää. Söimme yhdessä nuoremman pojan valmistaman päivällisen ja nautimme rauhasta ja kiireettömyydestä. Tänään sitten taas täysi hulina, kun koulu ja harkat alkavat.

   Delete
 8. Voi miten lämmintä... Mukavaa 2. Pääsiäispäivää täältä pakkasen keskeltä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Mari! Teillä on kyllä kovin tunnelmallisen näköistä. Tänään sitten pitäisi iltapäivällä jyristä ja paukkua ja seuraavat kolme päivää on sateisia. Saas nähdä pitääkö säätiedotus paikkansa.

   Delete