Thursday, March 23, 2017

Thanks a lot Zara!

Osuipa lehtijuttu silmiin, jossa sanottiin Zaran printtitakin olevan taas tarjolla vähän uudistettuna. Kulttitakiksihan tätä sanotaan. Innoissani aloin tutkia online sivuja. Hintakaan ei lehtijutun mukaan ollut pahan paha. 

Siinä tutkiessa alkoi hiljalleen muistua mieleen miksi minulla ei ole Zaran vaatteita. Ihan vain siksi, kun meillä hinnoissa on jokin Amerikka-lisä. 70 euron takki maksaa 130 dollaria. Ei mene jakeluun. Muistan tätä pähkäilleeni joskus aikaisemmin mekko-ostoksen yhteydessä ja kysyin asiaa Zaralta. En saanut siihen jostain syystä koskaan vastausta. Ihana tarjoussilkkimekko oli meillä suunnilleen hinnaltaan kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Olisihan sieltä löytynyt paljon muutakin mielenkiintoista. Muiden tuotteiden kohdalla Amerikan hinnat eivät olleet ihan niin suolaisia. 

Entisessä elämässäni toimiessani muodin ja pukeutumisen parissa kuului työkuvioihin käydä Zaran liikkeissä kun maailmalla matkaillessa sattuivat kohdalle. Toinen innoituksen lähde oli Gap. Olihan se ihmettä, kun Gap tuli Sokoksille. Näistä ajoista on kohta 20 vuotta, mutta vieläkin muistan minkälaisia elämyksiä nämä kaupat olivat Pariisissa ja Lontoossa. Siinä oltiin isojen asioiden äärellä :) Gap on hävinnyt monelta meidän ostarilta ja ei sitä enää näe ihmisten ylläkään samalla tavoin. Gap -printti on kokenut inflaation. 

Multa nyt jää Zaran kuviotakki ostamatta. Kaunis ja klassinen, mutta ilmankin pärjää.

12 comments:

 1. Taitaa Gapilla mennä huonosti kun äskeisellä Lontoon-visiitillä huomasin harmikseni että Banana Republic oli kadonnut. Googlaamalla selvisi että se on poistunut maasta kokonaan. Mutta ei taida vaatekaupat silti loppua tästä maailmasta ihan vielä. :) Ja onneksi BR:lta voi yhä tilata netistä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nyt kun sanot, niin niinhän ne ovat Banana Republicit hävinneet meiltäkin. Viimeksi kävin puolisen vuotta sitten ja sekin oli outlet.

   Gapin ketjuista tykkään eniten Old Navystä: hinta on hyvä, hyvälaatuisia tuotteitakin löytyy ja ajankohtaisista tuulista ei tarvitse maksaa itseään kipeäksi.

   Gapin olisi kyllä aika uudistua. En vaan osaa sanoa miten. Luulen, että esim. HM on tullut samoille apajille.

   Delete
 2. Melkoinen ero takin hinnassa. Olen luullut, että vaatteet ovat USA:ssa Suomen hintoja halvempia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllä piti nielaista pari kertaa. Nämä meidän omat merkit varmaan ovatkin halvempia. Eurooppaan tuodessa sitten tulee monenlaisia maksuja päälle. Ja kun tarjontaa on ihan hirmuisesti, niin osin pitää hinnallakin kilpailla.

   Delete
 3. Vaatteissa saattaa olla tuontitulleja, jotka nostavat hintaa. Lisäksi Euroopassa hintaan on laskettu vero mukaan, Amerikassa se lisätään kassalla. Vastaavasti amerikkalaiset merkit ovat täällä kalliimpia. Zaran tuotteet ovat Suomessakin kalliimpia kuin esim. Espanjassa, eikä ero alvissa selitä sitä kokonaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja mikäli täkäläiset lehdet eivät valehdelleet, niin nykyinen presidenttinne ajoi tullimaksujen lisäämistä entisestään, että oman maan tuotteet olisivat etusijalla.

   Delete
  2. Tuuli, varmasti osin selittyy tulleilla mutta en usko hinnaneron noin suuren kuitenkaan olevan. Ja totta, Suomen hinnoissa on jo verotkin mukana. Meidän countissa tuohon tulisi sitten 7% hintaa lisää. Ehkä Zarassa uskotaan, että tyhmät amerikkalaiset kyllä maksavat...

   Delete
  3. Ano, totta. Niinhän se nykyinen presidentti on luvannut että kansainvälisistä kauppasopimuksista irrottaudutaan ja niitä neuvotellaan uusiksi. Kyllähän USA:n markkina on muutenkin protektionistinen. Esim. Benecol tämän aikanaan sai kokea karvaasti. En tykännyt Trumpin kauppapolitiikasta enkä muustakaan politiikasta. Ei ollut mun ehdokas.

   Delete
 4. Onpa hurjat erot hinnoissa.
  Tykkään Zaran vaatteista ja kun lapset oli pienempiä ostin heillekin vaatteita kyseisestä liikkeestä paljonkin.

  Kivoja vaatteita ja asusteita olet koonnut!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nämä olivat sellaisia, että mielelläni olisi sovitellut. Jostain syystä nuo keltaiset housut ovat oikein alkaneet kummitella mielessä. Olisivat aika vinkeät!

   Kyllä mua harmitti, kun näin että hinnat ovat niin paljon kalliimpia täällä meillä. En tiedä olisinko jotain ostanut jos EN olisi vertaillut hintoja.

   Delete
 5. On suuret erot. Ja valitettavasti sama asia toisinpäin, täällä amerikkalaiset merkit kalliimpia kuin siellä. Viime kesänä ostin Los Angelesista "merkki" t-paidan joka maksoi siellä 10$ ja täällä pari kuukautta sitten lähes samanlainen, saman merkin paita 40€ ja se oli tarjoushinta, oikea hinta vielä kympin kalliimpi.

  Tuulikki

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin se oli Gap myös hinnoissaan kun Sokoksille tuli. Ihan perust-paidasta sai varmaan pulittaa kaksinkertaisen summan USA:n hintoihin verraten. Eikä hinta johtunut siitä, että Sokos olisi pistänyt katteet isolleen vaan että kaikenlaisia lisämaksuja kertyi ostohinnan päälle.

   Muistan, kun joskus pyysin tuttua tuomaan Levikset USA:n matkaltaan. Olivat poskettoman paljon halvempia kuin Suomessa.

   Delete