Thursday, September 17, 2015

Minne menet kauppa?

 Piti taas renkaat soikeana kurvailla asioilla. Poika tarvitsi äidinkielen tunnille kirjan. Ajoin lähimmälle ostarille ja Barnes & Noble -kirjakauppaan. Kauppa on ehdoton suosikkini. Vähän kuin Akateeminen siinä Helsingin keskustassa parikymmentä vuotta sitten. En ole nyt aikoihin Akateemisella käynyt, onkohan se paljon muuttunut? B&N tarjoaa lapsille satutunteja, kaupan sisällä on kahvila ja hämmästyksekseni asiakkaille on varattu tuoleja ja pöytiä lukemista varten. Ei ole tullut vielä kukaan sanomaan, että vasta maksamisen jälkeen voi kirjaan tutustua. Voisin viettää kaupassa aikaa enemmänkin. Varsinkin alekirjat saavat ihan sekaisin. Oi voi. 

Kauppa on ollut mun työpaikka koko aikuisikäni ja olen kaupan saloihin tutustunut monelta kantilta. Siksi kai tarkkailen kaupan virtauksia, asiakaspalvelua... milloin mitäkin. Olen pitemmän aikaa ollut pahoilla mielin meidän ostareiden tyhjenemisestä. Tämäkin ostari on suhteellisen uusi ja asumme alueella, jossa väkiluku tuplaantuu nopeasti. Kymmenen vuoden kuluttua pitäisi olla taas kaksi kertaa enemmän väkeä näillä kulmilla. Asumme yhdessä Amerikan vilkkaimmin kasvavassa keskittymässä, töitä on ja moni pikkukaupunki on valittu lähivuosina Amerikan parhaimmaksi paikaksi perheille. Palveluja tulee lisää, mutta jostain syystä ostoskeskukset tyhjenevät.


Tälläkin ostarilla oli joku vuosi sitten vielä Pottery Barn Kids, Gapin myymälä vauvasta vaariin, Abercrombie ja Abercrombie Fitch, Luis Vuittonin myymälä Saks Fifth Avenuen yhteydessä. Nyt kaikki ovat häipyneet ja tilalle on tullut ainoastaan HM ja muut tyhjät tilat täyttyvät kausiluontoisesti. Yleensä yrittäjäksi tulee joku, joka myy halpaa Kiina-krääsää koruista t-paitoihin ja katoaa muutaman kuukauden jälkeen. Monella ostarilla on kirkkoja, seurakuntia, armeijan värväyspisteitä. 

Juttelin yrittäjän kanssa, joka pitää lahjatavarakauppaa. Hän kertoi, että vielä muutama vuosi sitten kauppa kävi ympäri vuoden mutta nykyisin vain juhlapyhien kuten joulun aikaan. Ihmiset kyllä katselevat, mutta sanovat sitten tilaavansa netistä kun niin paljon halvemmalla saman tavaran saa. Tuntui ihan pahalta yrittäjän puolesta. Hän maksaa vuokrat ja työntekijöiden palkat, sähköt jne. Ei hän millään voi kilpailla Amazonin ja muiden yritysten nettihintojen kanssa. 

Itsekin ostan nykyisin kaiken tarvittavan netistä. Esimerkiksi lasten uima-asut maksavat oikeaan aikaan ostettuna vain murto-osan siitä, mitä lähin kauppa tarjoaa. Jos tech-suitista säästää $200 niin on aika selvää mistä se tulee ostettua. 

Kauppa on muuttunut ja muuttumassa ihan valtavasti. Stockmann on suurissa vaikeuksissa siellä Suomessa ja meillä tavaratalojätti Macy's ilmoitti juuri sulkevansa 40 tavarataloa. Jos olisin edelleen kaupassa töissä taitaisin yrittää hakeutua vielä uusille urille. Perinteinen myyjän työ käy vähiin vääjäämättä. Meillä itsepalvelukassat ovat lisääntyneet parin viime vuoden aikana valtavasti. Toisaalta ihmiset maksavat mielellään, kun voivat tehdä ruokaostokset netissä ja kauppakassit kannetaan vain autoon. Itsekin skannailen ruokaostokset muutaman kerran viikossa kaupan kassalla. Oma apu paras apu.

Täältä kun katselen Suomen menoa, niin ihmettelen että vielä niin hartaasti viikko jaksotetaan kristinuskon mukaan. Sunnuntai on pyhäpäivä ja palkka sen mukainen. Juhannuksen aikaan luin uutisen, että risteilyturistit haahuilivat tyhjässä Helsingissä ihmetellen että mikään paikka  ei ollut auki. Kuinka siihen on varaa? Enitsenä myyjätyttönä tiedän, että sunnuntailisät ovat iso asia. Tiedän myös, että kaupassa on paljon töissä ihmisiä jotka haluaisivat tehdä enemmän töitä mutta saavat osa-aikaisina tyytyä 20 viiikkotuntiin. On perheellisiä, joille kelpaisi sunnuntailisät, mutta ei ole mahdollisuutta työskennellä kun päiväkodit ovat kiinni. 

Tuttavani Jo röhi kamalasti kaupan kassalla. Hän on myyjä. Sanoin vähän kummeksuen, että sunhan pitäisi olla kotona huilaamassa. Jo katsoi alta kulmien ja vastasi "three strikes and you are out". Kassalle yhtä aikaa osunut asiakas totesi vain, että tämä on tätä amerikkalaista kauppaa. Sairaslomalta ei saa palkkaa, mutta työnantaja ei hyväksy edes sairauden potemista. 


Täältä katsellen asiat Suomessa ovat edellen hyvin, vaikka sunnuntailisistä tingittäisiin. Jos itse pääsisin vaikuttamaan, niin antaisin kauppojen ja palvelujen itse päättää aukioloajoistaan. Muuttaisin palkkauksen niin, että liksa olisi reilumpi oli töissä sitten mihin aikaan tahansa ja minä viikonpäivänä tahansa. 

Nyt mä ennustan. Perinteiset kivijalkakaupat katoavat vääjäämättä. Viimeisinä hengissä puhisevat ruokakaupat, mutta sielläkin asiakas itse hoitaa skannaamisen ja maksamisen. Joku vain katsoo päältä. Erikoistavarapuolelta pystyyn jäävät putiikit, jotka tarjoavat ammattitaitoa ja osaamista kuten urheiluvälineet  ja asiakkaalle mittojen mukaan räätäöidyt tuotteet sekä luksustuotteet. 

Shoppailu on mukavaa ajanvietettä. Huomaan tosin, että mieluummin käytän senkin ajan netissä tehokkaaseen hintavertailuun ja ostamiseen kuin kaupoissa ramppamiseen. Ehkä kaupoissa on jatkossa vain soviteltavat koot ja mallit, toimitus odottaa kotona kunhan kauppareissulta kotiutuu. 

8 comments:

 1. Kauppa kyllä muuttuu vauhdilla. Jossain vaiheessa tilasin itsekin netistä jonkun verran, mutta nyt olen koettanut suosia kivijalkakauppoja. Vaikka HM:ltä ostaisi, se tuo kaupasta ostettuna kuitenkin töitä Suomeen, netti-HM toimittaa tavarat toisesta maasta.

  Eilen katselin täällä Pariisissa kuinka Lafayettella oli "late night shopping", shampanjabaari vaateosastolla, DJ vauhdittamassa menoa... nekin tapoja houkutella ihmisiä ostoksille.

  Barnes & Noblessa olen ollut yhden kesän töissä kun olin opiskelu/työvaihdossa Kaliforniassa. Siellä asiakkaat todella saivat lukea vaikka koko kirjan, eikä siihen puututtu. Jotkut käyttivät tätä varmasti hyväkseen, mutta se nähtiin myös palvelumuotona, joka houkuttelee asiakkaita ostamaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Lafayette on ihana! Ja hillittömän suuri. Ja nyt äkkäsin, että tässä pari viikkoa sitten kaupassa käydessä siellä oli DJ työntouhussa. Hyvää, innostavaa shoppailumusiikkia soittikin. Juotavaa ei kyllä ollut :(

   Minä olen miettinyt, että mitä niille luetuille kirjoille tehdään. Eihän se kirjaa tuetysti kuluta, mutta jos on oikein ankara kehtien kääntelijä niin eihän se kirja enää ihan uusi ole.

   Delete
 2. Barnes&Noble on ihana;olen sellaisissa viettänyt monta tuntia USAssa asuessa.Kirjakaupat ovat muutenkin ihania;ensimmäinen oikea työpaikkani olikin Akateeminen Kirjakauppa...
  Taitaa olla yleismaailmallista tuo kaupankäynnin huonontuminen.Täälläkin oli uuden vuoden pyhä,jolloin ihmiset ostavat lahjoja mutta vaikka kauppakeskukset olivat täynnä niin myyntiluvut olivat paljon huonommat kuin viime vuonna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Voi Jael, Akateemisesta (mun mielikuvissa) ei kyllä juuri pidemmälle pääse. Ilmankos olet niin upea ihminen! Mä kiskoin männyntaimia...

   Vielä kun saisi kulutuksen suunatautumaan niin, että kukaan ei missään ostaisi mitään turhaa. Täytyy sanoa, ettö usein mietin jotain tuotetta hyppysissä pidellessö ettäkö ihan tosiaan tarvitsen tämän. Yhtä usein vastaus on ei. Vaatekaapissa on vetimiä, vaikka ikää kertyisi tuplaten tähän saakka. En mä niitä koskaan ennätä käyttää (eikä niitä ole edes niin paljon). Tämä tämä on länsimaisen ihmisen ongelma: kuluttaa pitää jotta pyörät pyörii. Toisaalta hiilijalanjälkeä pitää murehtia aina ja koko ajan.

   Delete
 3. Barnes & Noble -kirjakauppa kuulostaa tosi mukavalta. Akateeminen on pysynyt jokseenkin samanlaisena. Edellenkin se on lempikirjakauppani. Akateeminen myytiin kesällä ruotsalaiselle Bonniersille. Aika näyttää tuleeko muutoksia. En tiedä, mutta toivon, että ko. Alvar Aallon suunnittelema kirjatalo olisi suojeltu ja pysyisi ulkonäöltään ennallaan. Nykyäänhän Helsingin pääpostin salissa on Rajalan kameraliike. Onneksi sali on museoviraston suojelema, joten suuria muutoksia sinne ei voi tehdä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olen harhaillut siellä Akateemisen hyllyjen välissä ihan vain harhailemisen ilosta. Kirjakaupoissa on kyllä oma tunnelmansa. Etenkin jos sattuu vielä sateinen päivä kohdalle :)

   Minne se pääposti siirtyi? Paikka oli kyllä hyvä ja keskeinen.

   Delete
 4. Barnes and Noble on aivan IHANA ;-) Olisin voinut olla siellä vaikka kuinka kauan! Ennen he toimittivat edullisesti Suomeen kirjoja,mutta sitten postitus muuttui aivan tolkuttoman kalliiksi.
  Tätä hallituksen esitystä on täällä puitu loputtomiin mutta kyllä se kovasti kolahtaisi naisvaltaisiin aloihin ja tälläisessä työssä kun ei voi laittaa perjantaina ovia kiinni ja sanoa potilaille,että maanantaina nähdään...lisät ovat edes joku korvaus siitä,että et voi viettää viikonloppua perheesi kanssa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ne postimaksut! Argh!

   Mä voisin viettää muutaman tunnin alekirjoja selaillen. Siellä on usein niin ihania kahvipöytäkirjoja, että mukaan olisi ihan pakko saada. Mutta kun ei voi kaikkia ostaa...

   Delete