Monday, August 24, 2015

Farmers Market

 Suomesta ikävöin etenkin toreja. Helsingin kauppatori on tietysti ihan omaa luokkaansa, mutta kyllä mä tykkäsin Hakaniemen toristakin. Jyväskylän tori oli aikoinaan vilkas, mutta viimeksi kun kävin se tuntui hengettömältä. Ja sitten tietysti Kuopion ja Savonlinnan torit. Toki olen käynyt monella muullakin markkinapaikalla, mutta nämä ovat jääneet mieleen. Savonlinna erityisesti lörtsyjen vuoksi. Se ompputäytteinen on ihan mielettömän hyvä.  


Täällä olemme etsineet toreja ja käyneet monella pienemmällä torilla, jotka toimivat vain muutamana päivänä viikossa. Sitten on tämä ISO tori, joka on auki seitsenänä päivänä viikossa. Ongelmana on, että ajomatkaa suuntaansa on n. 40 minuuttia. Siis valtatietä pitkin. Viikonloppuna kävimme ja ilahduin siitä, kuinka paljon oli tarjontaa ja kuinka paljon oli ihmisiä. 

Eka käynti oli kymmenisen vuotta sitten ja ei siellä meidän lisäksi hirveän paljon ihmisiä ollut. Uskon, että lähiruoka ja terveellinen ruokailu ovat trendeinä sellaisia, että ihmiset lähtevät liikkeelle. Paras sesonki on alakuvan persikoille. Vuorilta niitä kelkotaan alavammille maille. Ovat makeita ja napakoita. Yläkuvan omenoiden sesonki ei ole vielä ihan parhaimmillaan. 

Mä löysin meidän takapihalta sitruunamelissaa ja piparminttua. Mielestäni vuosi sitten keväällä haistoin laventelinkin ja mies sanoi, että jossain kulmassa kasvaa rosmariinia. Pitää mennä pikkupussien kanssa pussittamaan ja laittaa pakastimeen. Alakuvan suklaaminttu tuoksui aivan minttukaakaolle. Piti nuuhkia useampaan kertaan.  
Alakuvan valmiiit kukkakimput olivat näyttäviä ja tosi kivan hintaisia. Nämä asetelmat maksoivat $15.
Löytyi kunnon sekaleipä, jossa oli mm. ruista. Tuli mieleeni siinä leipää ostaessa Hakushun sanat: "Ostin leipää ja sain lahjaksi punaisia ruusuja: minä onnellinen, saan pitää näitä molempia käsissäni!" 


Sweet Banana Pepper ja Chili Pepper päätyivät höystämään kasvisvokkia. Oli hyvää... ja tulista. 


Leivonnaisia tarjosi Cheese Cake Lady. Koju oli syötävän värikäs, kuten itse Ladykin. Hän luikahti kuvista pois. Melonien sesonki on myös nyt. Eivätkä olleetkaan mitään pikkutyttöjen meloneja vaan kunnon jässiköitä. Piti viedä jo välillä kantamuksia autoon.  


65 maissintähkää olisi saanut $25. Siinä sitä olisi popsittavaa pidemmäksi aikaa. Truckit oli ajaettu suoraan kojujen viereen ja maissit oli korjattu aamulla. 


Kävimme kauppahallissa ruokailemassa. Vähän kaipailin kyllä torikahvilaa, olisin mielelläni ottanut jälkiruuaksi kunnon kahvit. 

P.S.
Hei sinä ihana anonyymi, joka jätit kommentin katsastusmiehestä ja suodattimista.  Harvoin olen hekotellut niin antaumuksella. Kommenttisi iski nauruhermoon. Kiitos siitä. Oli ihan tarpeen. Meinasi olla vitsit vähissä.

2 comments:

 1. Ihana tori ja herkut! Oikein rupesi kutkuttamaan ajatus mitä kaikkea ihanaa kokkaisinkaan. Toripäivät ovat täällä meillä ihan kohta ajankohtaiset ja mm. sieniherkkuja päätyy aina kotiin.

  Lisäksi täällä toimii joka toinen perjantai facebookin kautta lähiruokaryhmä... lähialueen tuottajat markkinoivat tuotteitaan (lihaa, kalaa, leivonnaisia, juustoja, jugurtteja, maitoa, juustokeittoa, yrttejä, marjoja, kasviksia jne) ja sieltä voi tehdä tilauksen. Nouto ja maksu joka toinen perjantai, ilman välikäsiä, suoraan tuottajalta kuluttajalle :) JES!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sienet ovat sellainen juttu, joka tältäkin torilta puuttuu. Kanttarelleja olen himoinnut useamman vuoden, mutta ei niitä mistään löydy.

   Upea juttu tuo suoraan ostaminen! Olisi kiva kokeilla. Tuli myös mieleen, että pop-up ravintolaideaa pitäisi jotenkin saada vietyä eteenpäin. Luulen, että ihmiset innostuisivat.

   En ottanut kuvaa vastapaahdetuista maapähkinöistä. Ne oli ihan tajuttoman hyviä, vielä lämpimiä, vähän öljyä ja aavistus suolaa. Vieläkin kuola valuu suupielistä.

   Delete