Tuesday, July 7, 2015

Ihmisen ikävä riippumaton luo - koulu alkoi

Suomessa taitaa olla lomakuukausi parhaimmillaan. Ainahan kaikki halusivat silloin aikoinaan olla heinäkuun lomalla. Vieläkö on sama tilanne? Muistan sen kahnauksen, kun kaikki eivät voineet olla yhtäaikaa lomalla. Jonkun piti joustaa ja yleensä minä lapsettomana joustin ja pätkin lomani pieniin osiin. Kerrankin olin varannut Pariisin matkan ja sopinut pomonkin kanssa asiasta. Sitten pomon tuuli kääntyi ja Pariisi sai väistyä tuonnemmaksi. Fiksuissa paikoissa oli kiertävä lomakalenteri ja jokainen sai lomansa vuoron perään.


Juniorin Middle Schoolin viimeinen vuosi starttasi tänään. Ensi vuonna sitten lukioon. Vanhemmat lukijat varmastikin muistavat meidän ympärivuotisen koulun, mutta tästä linkistä (klik klik) voi käydä lukemassa postaustani koulujärjestelmästä.

Ympärivuotinen koulu lyhykäisyydessään tarkoittaa sitä, että oppilaat on jaettu neljään eri ryhmään ja kolme ryhmää on vuorollaan koulussa ja yksi koulusta poissa. Vuosi rytmittyy neljään yhdeksän viikon työputkeen ja yhtä moneen kolmen viikon lomaan. Mulle tämä oli alkuunsa vähän hankala, mutta kun totuin niin huomasin edut. Ainakin sen, että opittu asia säilyy mielessä eikä karkaa matkoihinsa pitkän kesäloman aikana. Toisekseen jos matkailusta tykkää, niin loma-ajat ajoittuvat muihinkin ajankohtiin kuin vuoden ruuhkaisimpiin turistisesonkeihin.

Ympärivuotisen muut edut ovat myös varteenotettavia. Kouluja ei tarvitse rakentaa niin suuriksi, kun säästetään muutaman luokkahuoneen verran. Esimerkiksi meidän koulussa tämä tarkoittaa kaiketi 12 luokkahuonetta. Kuvittelisin, että lasten hoitokin on helpompi järjestää työssäkäyville vanhemmille. Leirejä ja iltapäiväpaikkoja on hyvin tarjolla. Olen joskus miettinyt, että miksi Suomessa tähän malliin ei ole tartuttu kun Suomi kuitenkin on kouluasioissa edelläkävijä. Vai ajatellaanko, että kesä on niin lyhyt ettei kolmen viikon loma riitä lataamaan akkuja. 

Tämä ja edellinen kesä ovat olleet haasteellisia, sillä vanhemmat lapset ovat traditionaalisessa koulussa (ihan kuin Suomessa) ja nuorimmalla on pirstaleisempaa. Ensi kesästä lähtien puksutellaan taas yhtä tahtia. 

Tänään ajoin yhden lapsen aamuharkkoihin, yhden kouluun, hain yhden lapsen aamuharkoista, vein kaksi lasta iltaharkkoihin, vein yhden lapsen iltaharkkoihin ja toin kaksi lasta kotiin. Mies toi yhden lapsen harkoista kotiin. Ihan mielipuolista. Vanhemmat lapset aloittavat nyt herkistelykauden, joten harkkoja ei ole enää  onneksi kuin yhdet päivässä. 

Joku ehkä muistaa kakkapussimysteerin (klik klik). Kirjoitin siitä huhtikuun lopulla. Loman aikana oli hävinnyt kyltti "No Dumping" ja pussejakaan ei enää ilmestynyt. Mun teoria oli, että joku oli jäänyt kiinni niin perusteellisesti ettei enää kehdannut naamaansa näyttää.

Eilen illalla juttelimme koiranulkoiluttajien kanssa ja paljastui, että kakkapussien jättöpaikkaan oli asennettu riistakamera. Taisin osua oikeaan. Huhu kertoo, että asialla oli iäkkäämpi labradorinnoutajan isäntä... 

10 comments:

 1. Ei riitä kolmen viikon loma lapsille eikä opettajillekaan. Tutkimusten mukaan osa opettajista pääsee vasta heinäkuussa lomamoodiin ja elokuun alussa onkin jo ruvettava suunnittelemaan seuraavaa lukuvuotta, itse lähden yleensä ekalla viikolla lomalle jonnekin, jolloin parhaiten pääsen lomafiilikseen, mutta ennen juhannusta en yleensä tunne olevani lomalla saatikka toipunut edellisvuodesta. Näin se taitaa olla monen muunkin ammatin kohdalla. Minusta tuossa systeemissä on jatkuvassa oravanpyörässä, mutta voin olla väärässäkin.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Silläkö mä en koskaan päässyt lomatunnelmiin? Kun piti pitää loma pätkissä, että perheelliset pääsivät lomille... Tuo on muuten hyvä idea, että lähtee heti aluksi matkalle. Vaihtuu ympäristö kerralla.

   Täälläkin opettajien pitkät lomat ovat ylellisyyttä. Muutoinhan vuosiloma on usein 2 viikkoa ja sitäkään ei ole suotavaa pitää kerralla.

   Delete
 2. 4x9+4x3=48 Onko kaikilla sit vielä neljän viikon yhteinen loma? Onko aina yksi ikäluokka samassa vuorossa? Saako saman perheen lapset aina samaan vuoroon? Meillä on useampiakin perheitä, joilla on lapsi jokaisella yläkoulun luokkatasolla, joten jos olisivat eri vuoroissa, niin perheellä ei olisi yhteistä lomaa ollenkaan. Opettajilla ilmeisesti on lomaa sit tuo neljä viikkoa, joka jää tuon 48 yli? Kun kerran koko ajan muuten on koko ajan kolme vuoroa koulussa.

  Kiinnostava systeemi! Mut mä luulen kyllä, että Suomessa ne oppilaat purnaisivat aika lujaa, joille osuis yhdeksän viikon kouluputki kesällä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Siitä pidetään huoli, että perheen lapset ovat samalla trackillä. Muutoin kävisi aika vaikeaksi. Ja trackiä voi myös vaihtaa. Jos vanhemmat ovat opettajia, niin lapset pääsevät samalle trackille.

   Koilupäiviä meillä on 180 eli 36 kouluviikkoa. Joulun aikoihin on kaikilla yleensä melkein kaksi viikkoa lomaa. Meillä ajoittuu track out ennen joululomaa, joten silloin ollaan kotona melkein kuukausi. Kesälomaa pidentää taas Fourth of July, kun kaikilla on useamman päivän loma. Sitten vielä Kiitospäivä (kaksi lomapäivää), pääsiäisen aikoihin loma ( 1-2 päivää), Labor Day ja Memorial Day. Ja voi olla vielä jokin yhteinen juhlapäivä.

   Osa trackeistä on pirstoutuneempi ja kyllä kesällä kaikilla on jokunen lomaviikko. Toisaalta takuusäät on toukokuulta syyskuulle eikä näiden kuukausien ulkopuolellakaan rospuutto ole. Itseasiassa heinä-elokuussa on niin kuuma, että on kiva olla ilmastoidussa sisätilassa :)

   Varsinkin aikaisemmin kun urheilu ei niin rajoittanut lomia teimme monta kivaa retkeä mm. Orlandoon, Florida Keys, Washington. Sekä asumisen että huvipuistojen liput sai alehinnoin ja ei tarvinnut olla ryysiksessä.

   Delete
  2. Eli koululaisilla on kaksi kouluviikkoa enemmän lomaa kuin täällä (meillähän koulupäiviä on 190). Minä olen sitä ikää oleva opettaja, että omat lapset ovat aikuisia ja lapsenlapset eivät vielä koulussa, joten minulle itselleni on ihan samantekevää, milloin hommani teen. Mutta aina kun Suomessa tulee kouluaikariitoja, koitan muistuttaa, että Suomen säistä kesällä ei ikinä tiedä (niin kuin ei tänä kesänäkään!) mutta alkukesästä on joka tapauksessa VALOISAA. Jos lomat esimerkiksi siirretään elokuulle, niin huonolla tuurilla istutaan kylmässä, pimeässä ja sateessa (eipä silti, nytkin on ollut niin synkkiä sadepäiviä, että on saanut pitää sähköt päällä päivällä. Heinäkuussa!) ja yöllä on ollut pakkasta...

   Delete
  3. Hyvänen aika, pakkasta! Olen seurannut, että sää ei ole vallan suosinut mutta pakkanen on jäänyt huomaamatta. Toivottavasti se ei ole vienyt marjasatoa.

   Meillä ongelma on kuumuus. Tänäänkin taas yli 35 C astetta. Elokuu on perinteisesti se kuumin kuukausi. Samalla tavalla tämä kuumuus taitaa vaikuttaa kuin paukkupakkaset - nenäänsä ei viitsi ulis pistää.

   Ky,lähän se kesän valo auttaa jaksamaan. Vaikka olisi sateisempaakin. Itse olen aina, jo Suomessa ollessanikin, tykännyt sateesta. Sade ja viileä sää eivät koskaan lomaa pilanneet. Hyttyset kyllä sitä vastoin monta suvi-iltaa.

   Delete
 3. Ympärivuotinen kouluhan on mitä mainioin tapa käydä koulua!

  Silloin kun olin töissä suomessa, niin pidin aina lomani kahdessa osassa. Olin ekana lähtemään, koska matkustin aina lomalle ulkomaille ja sitten viimeiset lomaviikot kuuluivat minulle, vietin ne ulkomailla! Kukaan ei koskaan halunnut lomaasa näin......niin mulle se kävin kuin nyrkki silmään, koskaan ei tullut mitään riitoja kenenkään kanssa. Nykyisihän se kiertävät lomat toimiin lähes kaikissa työpaikoissa.

  Nyt eläkeläisenä olen aina kesät suomessa, pieniä pyrähdyksia lukuun ottamatta....kuumasta en tykkää, mutta tämä tämän kesän viileyttä täällä en kylläkään oikein odottanut....noh tuleepa joitakin sisähommia sitten tehtyä, vaan aika hitaana nekin on menneet eteenpäin...hih....;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiertävässä systeemissä on kyllä tolkkunsa. Säitä on hankala ennustaa, mutta itse olin ainakin tyytyväinen kun tiesin ajankohdan. Ja siinä vaiheessa kun pomo haluaa itselleen ajankohdan, jonka on itse varannut pomon siunauksella... eihän sitä voi kuin mielessään miettiä, että mitä tämäkin taas on.

   Kuinka monessa maassa olet reissannut? Oletko koskaan laskenut?

   Suomessa ollessa mua ei juurikaan sää kiinnostanut. Se oli mitä oli. Nyt pitää tutkia, että tietää pitääkö yrittää auton kanssa koulubussille vastaan, perutaanko harkat. Jotenkin on vaan niin paljonhelpompaa, kun voi aina olettaa että sää ei ehkä suosi :)

   Delete
  2. En ole koskaan laskennut kuinka monessa maassa olen reissannut! Töissä olen ollut n.30 v,aikana kuudessa eri maassa, siis vieraan palkollisena. Unkarissa olen olen ollut v.1998 lähtien ja tehnyt hommia omana pomona, heiluttanut penseliä ja koruja kasannut, nämä vuodet jaoin Jyväskylän ja Budapestin kanssa ehkä n.60/40%......pikkuhiljaa loppuu siellä asuminen kokonaan......:)

   Delete
  3. Sun pitäisi kirjoittaa muistelmat. Moni maailmalle töihin lähtevä varmasti hyötyisi kokemuksistasi. Ja onhan sulle kyllä monenmoista sattunut :)

   Delete