Saturday, March 7, 2015

Maahan kaatunut maito

Suomen uutisia seuratessa oppii aina uusia termejä. Nyt oli revennyt maitoraivo. Maidontuottajat ovat pahoillaan, kun S-ryhmä ja Prisma mainostavat hintojensa halpenemista kalliilla maidolla. Kun asuntokauppakin on tyssännyt kalliin maidon vuoksi...

Kertanäkemältä mainos oli ihan hauska enkä edes osannut ajatella, että maidontuottajia erikseen panetellaan. Kyllähän ruoka on kallista. Niin Suomessa kuin täällä meilläkin.

Mun kaupparetkistä osa suuntautuu maidonhankintaan. Ei ole ihan yksinkertainen juttu. Maitoa ei niin vain ostetakaan joka paikasta. Varsinkin laktoosittoman orgaanisen maidon hankinta on joskus aikamoista salatiedettä. Olen löytänyt kaksi kauppaa jotka maitoa tarjoavat: Target ja Harris Teeter. Targetilta maito on yleensä loppu. Harris Teeteriltä löytyy parikin vaihtoehtoa. On kyllä ihan myyjän markkinat. Hinnankin saavat päättää mielivaltaisesti. 

Yksi lapsista ja minä voimme juoda tavallista orgaanista maitoa. Hinnan vuoksi ajelen yleensä Aldille. 1.89 litraa maksaa $3.39 ja verot 2% päälle. Laktoositon versio niin ikään 1.89 litraa maksaa alkaen $4.99 - $5.49 ja verot 2% päälle. Meillä menee maitoon päivittäin vähintään $10. Ja tähän ei ole laskettu suklaamaidot, joita lapset juovat harkkojen jälkeen. On tutkitusti paras palautusjuoma urheilijalle.


Orgaaniseen maitoon olemme päätyneet kahdesta syystä: ensinnäkin maku on paljon parempi. Tai oikeastaan maidossa ei ole sivumakua. Toisekseen maidossa on enemmän hyvää Omega kolmosta. Eihän sitä nyt tietenkään niin paljon ole, että maito riittäisi ainoaksi Omegan lähteeksi, mutta edes vähän. Niin, ja saahan 2.4 dl peräti 25% päivän D-vitamiinitarpeesta. Sekin on ihan plussaa. Meille ei muuten missään vaiheessa lasten ollessa pieniä puhuttu lastenlääkärillä D-vitamiinin tarpeesta. Mä en edes ymmärtänyt, että lapsille pitäisi ylimääräistä syöttää...


Pari viikkoa sitten mulla oli ihan oma maito -gate. Aurinkoisena lauantaiaamuna heräilin hyvillä mielin. Mies oli jo aamupalaa laittamassa. Ihmettelin, kun kahvia ei ole. Äh, maito on loppu. Meillä ei aamukahveita ilman maitoa nautita. Uniset lapset kömpivät aamiaiselle yksi toisensa jälkeen. Munat ja pekoni ei nyt passaisi, muroja pitäisi saada. Minä siihen, että kun ei ole maitoa. Yksi lapsista katsoo mua kuin vähä-älyistä ja sanoo, että tosi tyhmää. Siinä se mun maito sitten kaatui ja itkin kuin pikkuinen paimentyttö maahan kaatunutta maitoaan.

Olen viimeiset 15 vuotta huolehtinut siitä, että suuhun on löytynyt aina sopivanlaista maitoa. Kaksoset olivat aika syöppöjä ensimmäiset elinkuukaudet ja kun oma maito ei riittänyt löytyi tarjolle myös korvikkeita, ympäri vuorokauden, milloin nyt sattui nälkä yllättämään. Olen rahdannut maitoa lastenrattaissa, kantaa roikottanut, tunkenut tila-auton täyteen. Nykyisin ajan useamman kaupan kautta, että herrasväki saa passelia maitoa. Sitten yhtenä aamuna maitoa ei olekaan ja kiitos näistä kaikista vuosista on, että tyhmää. 

Joo, kyllähän mä vähän syyttä suotta herkistyin. Toisaalta soimasin itseäni, että miksi en tarkistanut edellisenä päivänä toista jääkaappia että siellä on tarpeeksi kaikkea. Toisaalta tuli olo, että nämä kermapeput eivät ymmärrä kuinka hyvin heidän asiansa ovat. 

Yksi asia on kuitenkin varma: maito puhuttaa, ihan intohimoon saakka. Vaikka se kuinka olisi tarkoitettu lehmän lapsille, niin näköjään ihmislapsikin siitä riehaantuu. 

12 comments:

 1. Maitoraivo;D Teillä on hyvät kaupat kaupat lähellä(Target&Aldi)
  en edes muista milloin olen viimeksi ostanut maitoa; syön kyllä juustoja mutta maito laittaa helposti vatsani sekaisin,joten käytän vaihtoehtomaitoja(kotona tehtyjä)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meillä on toiminut herkkävatsaisille orgaaninen laktoositon. Pelkkä laktoositon ei toimi. Soijamaitoa kokeiltiin ennen orgaanisen löytymistä.

   Itse olen aina juonut maitoa. Nykyisin kyllä vähemmän ihan lasista, mutta maitokahvia sitäkin enemmän.

   Jos suunnittelen päivän ajot hyvin, niin kaupat ovat reitillä. Wal Mart olisi myös, mutta siellä tulee käytyä harvakseltaan.

   Delete
 2. Mitä orgaanista maitoa Aldista saa? En oo koskaan käynyt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo ylimmän kuvan vasen purkki on Aldita. Se on 2%, mutta olen nähnyt myös orgaanista skim milk.

   Delete
 3. Tiedän tunteen!Jos olisi mahdollista niin hommaisin meille lehmän!Ranteet suorina roudataan mm. maitoa,ja kyllä sitä muksutkin silloin tällöin kipasee lähikaupasta.Meillä myös kuluu sama summa euroissa pelkkään maitoon.Tämä Prisman halvin maito on rasvatonta ja vain 1litran tölkissä.Voit kuvitella ettei tila riitä sitä ostamaan,ja periaatteessa meillä juodaan kevytmaitoa,satunnaisesti myös punaista.Me laktoosivatsaiset käytämme Valion laktoositonta maitojuomaa,rasvatonta juomiseen ja kevytmaitojuomaa kahviin.Sen purkkihinta taitaa olla n.2€ luokkaa.Nyt ilmestyi siihen uusi 1,75l hehto tönikkä ja odotan kuin kuuta taivaalta,että tavallista maitoa saisi yhtä isossa koossa,kulkeutuisi vähemmällä vaivalla enempi maitoa kaappiin ja mahtuisikin paremmin.Kuin myös kierrätettävää olisi vähemmän,litran tölkkejä saa olla jatkuvasti viikkamassa,niitä kun saattaa kulua liki pari ruokailun aikana.Joskus ( oikeastaan liian usein )motkotan roudaamisesta.Kuitenkin olen sitä mieltä,että maito kuuluu lapsen ravinnon peruspilareihin,oma lukunsa on allergiat,Ym ,paljonhan nykyään ollaan sitä mieltä että maito on epäterveellistä,meillä Se on kyllä kalkkilähde nro1.Luomua juotaisiin jos Se olisi edullisempaa.Tila maitoakin harkitsin,mutta jotenkin mahdollinen listeria tms bakteeri pelottaa,voipi myös olla että maku olisi liian tymäkkä.Sumsummarum,hankittava Se lehmä,olis ainakin lähempänä ja aina saatavilla;D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, meilläkin olisi lehmä paikallaan. Suomesta muistan sen hullun kurisen jutun, että puolentoista litran maitotölkissä maito tuli kalliimmaksi kuin litran pakkauksessa. Siis silloin joskus aikoinaan.

   Suurin myyntipakkaus olisi gallona, siis vajaa 4 litraa. Maito vaan laitetaan muovipäniköihin ja mun mielestä siitä tulee sivumakua. Ja onhan sitä gallonan pänikkää vähän vaikea käsitellä.

   Totta, kalsiumia saa myös hyvin. Unohdin ihan. Tulin muuten just taas Aldilta viiden tölkin kanssa. Varta vasten piti lauantaiehtoona lähteä, ettei tule maidoton sunnuntai :)

   Mä muuten ajattelen, että se kauppakassien roudaus käy treenistä :)

   Delete
 4. Aldi on kylla niin ollut meidan perheen pelastus, kayn kerran viikossa hakemassa koko viikon maidot (ja muutakin syomista) viereisen kaupungin Aldista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä olen oppinut asioimaan Aldissa. Usein löytyy myös hyviä hedelmiä, marjoja. Onkohan teillä niitä kolmen paprikan (vai onks niitä neljä) pakkauksia? Ihania wokkiin! Ja kärrypantin kanssa pääsee Suomi-tunnelmiin :)

   Delete
 5. Me haetaan tilalta "ihan oikeaa" maitoa ja se on hyvää :) Se on jännä, että sitä kestää juoda jopa sellaisen, jonka maha ei kestä kaupan maitoja. Veljeni vaimolla on paha laktoosi-intoleranssi ja kerran kokeili meillä tuota oikeaa maitoa ja maha kesti!
  Hyvää naisten päivää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haluaisin kanssa! Mulla on lapsuudesta olevinaan (en ole ihan varma onko totta) sellainen muisto, että olen juonut tuoretta maitoa. Meillä on kaupassa tarjolla sellaista, jossa rasva lilluu köntteinä. Sitä joskus käytän maitokahviin. Maku on hyvä ja rasva sulaa lämmittäessä.

   Delete
 6. Joskus se oma lehmä olisi ollut asiaa,mutta nyt alkaa helpottaa kun kotona asuu "vain" kaksi lasta. Asiaa helpottaakseni ostan vain laktoositonta maitoa (1l/1.39€),mutta sitä menee kuitenkin ihan kiitettävästi ;-)
  Minusta nuo teidän hinnat kuulostavat aika korkeilta!
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä yritin muistella Suomen hintoja, mutta ei kyllä kuillaksenikaan tullut mieleen maitolitran hinta. Suomalainen ihan tavallinen maito, siis ei orgaaninen, maistuu kyllä hyvälle. Toisin kun meillä, siinä on jokin outo sivumaku.

   Delete